V Británii přijdou o místo tisíce univerzitních profesorů

8. 2. 2010

Univerzity v Anglii se chystají zrušit tisíce univerzitních učitelských míst, zlikvidovat campusy a zrušit kursy, ve snaze zvládnout vládní škrty v rozpočtu vysokých škol.

Vysoké školy plánují využívat k vyučování postgraduálních studentů namísto profesorů a chystají se odložit stavební projekty. Návrhy na propouštění univerzitních učitelů už vyvolaly na celé řadě univerzit hlasování o stávkových akcích, které zřejmě vážně naruší výuku a zkoušky.

Rektoři britských univerzit varovali, že omezení rozpočtu britských univerzit je "bolestné" a "plíživé". Poukázali na to, že jsou britské univerzity nuceny k tomu, aby se staly polozprivatizovanými institucemi amerického stylu.

Vládní úřad pro financování anglických univerzit HEFCE oznámil, že rozpočet anglických univerzit bude letos snížen o 5 procent. Odborový svaz univerzitních učitelů odhaduje, že v nadcházejících několika letech bude zlikvidováno až 15 000 pracovních míst na univerzitách, velká většina z nich budou místa univerzitních učitelů. Přesný rozpočet pro každou anglickou univerzitu bude zveřejněn 18. března.

Předseda elitní skupiny britských univerzit, tzv. Russell Group, profesor Michael Arthur, varoval, že vláda plánuje snižovat rozpočet anglických univerzit o 6 procent každé další tři roky.

Plánované škrty zahrnují:

  • Likvidaci více než 200 míst na King's College v Londýně, 150 míst na University of Westminster a podle odborů 700 na Leeds University, 340 na Sheffield Hallam University a 300 na Hull University.
  • Celé kampusy budou uzavřeny na Cumbria University a Wolverhampton University. Tamější univerzitní budovy budou zakonzervovány a studenti budou převedeni jinam.
  • Budou zlikvidovány univerzitní kurzy v humanitních oborech, v nichž studují menší počty studentů. University of the West of England ruší výuku francouzštiny, němčiny a španělštiny. Surrey University kompletně ruší humanitní studia.
  • Počet studentů na učitele výrazně stoupne. Instituce budou používat k výuce postgraduálních studentů a učitele, placené hodinovou sazbou poté, co budou profesoři propuštěni.

Minulé pondělí bulo oznámeno, že britská vláda poskytne dalších 10 milionů liber na výuku vědy, techniky a matematiky. Britská vláda si přeje, aby se univerzity soustředily na výuku technických oborů.

Některé univerzity už zrušily "zranitelné" obory, jako je muzikologie či historie. Ucházejí se o vyšší počty zahraničních studentů, kteří platí vysoké školné.

Očekává se, že se ve školním roce 2010-11 nedostane na vysoké školy až 300 000 britských uchazečů.

Drastické škrty na britských vysokých školách jsou v ostrém kontrastu se situací ve Spojených státech, kde Barack Obama právě oznámil zvýšení rozpočtu na školství o 31 procent v rámci úsilí o vyšší kvalifikaci občanů a proti nezaměstnanosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.2. 2010