Česká vláda: Uprchlíci, táhněte

22. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

ČR: Od prvního července skončí mnozí Ukrajinci na ulici

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina udeřila na most spojující Cherson a Krym

22. 6. 2023

čas čtení 15 minut

- Zelenskyj varuje, že se Rusko připravuje k vyhození do povětří jaderné elektrárny v Záporoží:

- Oprava silničního mostu v Čonharu po raketovém útoku, z něhož Rusko obvinilo Ukrajinu, může trvat až několik týdnů, uvedl ve čtvrtek na Krymu představitel ministerstva dopravy dosazený Ruskem  

Ruskem dosazení úředníci dříve ve čtvrtek uvedli, že ukrajinské rakety zasáhly most spojující Krym, který byl v roce 2014 anektován Ruskem, s Ruskem drženými částmi jižní Chersonské oblasti, píše agentura Reuters.


- Ruský soud ve čtvrtek zamítl odvolání reportéra listu Wall Street Journal Evana Gershkoviche proti jeho předběžnému zadržení na základě obvinění ze špionáže, které popírá, uvedl reportér agentury Reuters u soudu.

Gershkovich, občan USA, byl v březnu zatčen na základě obvinění ze špionáže poté, co ho ruská bezpečnostní služba FSB obvinila ze shromažďování vojenských tajemství ve městě Jekatěrinburg. Gershkovich i jeho zaměstnavatel obvinění odmítají.

Podle agentury Reuters se Gershkovich odvolal proti svému dalšímu zadržování v moskevské věznici Lefortovo před soudním procesem, jehož datum nebylo stanoveno.
 

 18530

Zelenskyj připouští, že protiofenzíva probíhá "pomaleji, než by bylo žádoucí"

22. 6. 2023

čas čtení 3 minuty


Ukrajinský prezident upozorňuje, že válka není hollywoodský film, zatímco Putin oznámil, že brzy budou zprovozněny rakety ICBM schopné nést jaderné zbraně

Volodymyr Zelenskyj připustil, že ukrajinská protiofenzíva probíhá "pomaleji, než je žádoucí", ale trvá na tom, že nebude zbytečně riskovat životy vojáků, aby splnil mezinárodní očekávání.

Výroky ukrajinského prezidenta přišly v době, kdy Vladimir Putin naznačil, že zřejmě došlo ke zlomu v intenzitě dlouho očekávané kyjevské protiofenzívy.

"Kupodivu v tuto chvíli pozorujeme určitý útlum," řekl Putin. "Je to způsobeno tím, že nepřítel utrpěl vážné ztráty, a to jak na personálu, tak na technice."

 20195

Je dvacet miliard pro sociální systém ukrajinských uprchlíků skutečně moc?

22. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Podle zprávy na Seznamu se prý česká vláda zhrozila nákladů, které by přineslo zapojení ukrajinských uprchlíků do běžného sociálního systému. Údajně by to bylo téměř 20 miliard, tedy více než dvakrát více než dnes. Je skutečně dvacet miliard vynaložených pro tyto lidi, z nichž většina žije v nouzi, lidi uprchlé z domova, kde zuří a možná ještě roky bude zuřit válka, lidi často myslící na své zemřelé, umučené, zmrzačené, bojující příbuzné, hodně?

Ukrajinští uprchlíci tak mají kvůli dvaceti miliardám zůstat v našem státě lidmi druhé kategorie. Je jasné, že si na sociální systém nemohou vydělat, když velká část z nich jsou děti (a mnozí ukrajinští mladiství už musí tvrdě pracovat, aby živili rodinu) a když i ti, kdo mají nějakou vyšší kvalifikaci, pracují zpravidla ve špatně placených profesích. Co by se asi s těmi penězi stalo, kdybychom je ukrajinským uprchlíkům dali?

 20430

Konec těžby 2030! Aktivisté a aktivistky Greenpeace protestují proti rozšíření dolu Bílina

22. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva Greenpeace ČR


Aktualizace: Aktivisté a aktivistky slezli z rypadla v dole Bílina kvůli hrozbě extrémních bouřek. 

Bílina - 22. června 2023: Dnes brzy ráno vylezlo sedm aktivistů a aktivistek Greenpeace z Česka, Polska a Německa na skrývkové rypadlo hnědouhelného velkolomu Bílina. Na rypadle rozvěsí velký anglický transparent "End Fossil Crimes", který po několika hodinách vymění za český transparent "Konec těžby 2030". Protestují tak proti rozšíření a prodloužení těžby na dole Bílina před pondělní valnou hromadou firmy ČEZ, pod kterou spadá těžební společnost Severočeské doly.

 19887

Zemřel prominentní whistleblower, který demaskoval toxické mechanismy moci: Přijde brzy o život i další whistleblower, tentokrát za mřížemi?

22. 6. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Minulý týden zemřel nestor whistleblowerů Daniel Ellsberg – kdysi nejnebezpečnější muž Ameriky – který v 92 letech podlehl rakovině slinivky. Bývalý vojenský analytik Ellsberg se proslavil před více než 50 lety tím, že zpracoval a následně předal tajnou dokumentaci Pentagonu o válce ve Vietnamu (tzv. Pentagon Papers) předním americkým tiskovinám (New York Times a Washington Post), přičemž riskoval dlouholetý pobyt ve vězení. Tento muž doslova až do posledního dechu varoval před existenciálním nebezpečím války, konkrétně jaderné války, jejíž doutnající ohniska spatřoval na Ukrajině a Tchaj-wanu. Ellsberg rovněž proklestil cestu dalším kurážným insiderům-whistleblowerům, v první řadě Julianu Assangeovi, jenž neměl podobné štěstí jako jeho starší kolega a který patrně za trestuhodného nezájmu značné části novinářské obce zemře za mřížemi.

 20429

Slovenská prezidentka prohlásila, že se nebude ucházet o znovuzvolení

22. 6. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

 
Slovenská prezidentka prohlásila, že nebude kandidovat ve volbách

Robert Fico "ví, že dělat z někoho terč nenávistnými lžemi vedlo na Slovensku k vraždám", prohlásila Čaputová v květnu

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v úterý 20. června odpoledne v přímém přenosu oznámila, že nebude příští rok kandidovat ve volbách, což označila za těžké osobní rozhodnutí, píše Albín Sybera na serveru IntelliNews.

"Toto oznámení bude jedno z nejtěžších, které jsem učinila a ještě učiním ve svém životě," zahájila Čaputová své prohlášení na prezidentském hradě v Bratislavě poté, co místní média několik dní očekávala, že půjde o její oznámení, že nebude kandidovat ve volbách.

Dejte našim dětem najíst, píší rodiče ministru Bekovi

22. 6. 2023

čas čtení 5 minut

 
Podporují tak úsilí NESEHNUTÍ o změnu vyhlášky o školním stravování
Tisková zpráva NESEHNUTÍ z 22. 06. 2023

Široká veřejnost společně s NESEHNUTÍ vyzývá ministra školství Mikuláše Beka, aby se zasadil o novou vyhlášku o školním stravování. Lidé na ministerstvo posílají své výzvy ke změně zastaralé legislativy podpořené osobními příběhy, které dokazují neudržitelnost současného stavu.

„Naše gymnázium nabízí 5 jídel a ostatní školy nám tuto možnost výběru závidí. Studenti však v rámci předmětu biologie a chemie zkoumali jejich nutriční hodnoty a došli k závěru, že jsou u všech jídel nedostatečné. Převládá maso, moučné omáčky, smažené produkty, saláty jsou často zalité majonézou, jako vegetariánská jídla jsou nabízena jídla sladká nebo fastfoodová jídla typu langoš…“

Rozhovor Britských listů 608. Jakou roli hraje v ČR antikomunismus?

16. 6. 2023

čas čtení 15 minut



V souvislosti s nedávnou aférou v Pirátské straně, která nesmyslně vyhodila ze svého vedení jednu svou levicovější aktivistku, hovoří Bohumil Kartous s analytikem Matějem Metelcem o roli antikomunismu v české společnosti. Matěj Metelec argumentuje, že antikomunismus v ČR v podstatě skončil jako politická sila letos začátkem roku při volbě nového prezidenta, když byla většina českého národa ochotna zvolit prezidentem bývalé členy KSČ. Avšak přesto hraje určitou negativní roli v české společnosti i nadále.

Přepis rozhovoru:

 20425

Piráti, konečná, vystupovat!

21. 6. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Piráti ve vnitrostranickém hlasování podpořili nesouhlas s dalším vládním působením ministra spravedlnosti. Protože premiér Fiala zkompromitovaného Blažka zřejmě neodvolá, následovat by měl odchod Pirátů z vlády.

30898

Rozmáhající se rusofobie nás vede na nebezpečnou cestu

22. 6. 2023

čas čtení 7 minut

V západním narativu o válce na Ukrajině se objevuje velmi nebezpečná tendence. Jedná se o rozšíření nenávisti k Putinovu režimu a jeho zločinům na celý ruský národ, ruskou národní tradici a ruskou kulturu. Tato tendence je samozřejmě trpce známá z historie nepřátelské propagandy, ale právě proto jsme se jí měli naučit vyhýbat, míní Anatol Lieven a Goerge Beebe na webu Responsible Statecraft.

30027

Blinken našel s Čínou společnou řeč: vydrží ale pozitivní vibrace?

22. 6. 2023

čas čtení 7 minut

Pozitivním výsledkem dvoudenní návštěvy ministra zahraničí Antonyho Blinkena v Číně je, že se Washingtonu a Pekingu podařilo vést racionální a perspektivní rozhovory o vzájemných vztazích. Při mnoha předchozích dvoustranných setkáních na vysoké úrovni často převládalo obviňování, což neponechávalo prostor pro skutečné a konstruktivní diskuse. Tentokrát tomu tak nebylo, píší Michael D. Swain a James Park na webu Responsible Statecraft.

Aktualizace: Den po Blinkenově návštěvě označil prezident Biden svůj čínský protějšek za diktátora.

30774

Daň z majetku by podle ekonomů mohla pomoci chudším zemím řešit klimatickou krizi

22. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Skupina více než stovky předních ekonomů vyzvala ke zdanění extrémního bohatství, aby se zaplatily škody způsobené klimatem těm nejchudším.

Daň z bohatství nejbohatších lidí světa by přinesla biliony dolarů, které by mohly být použity na pomoc chudším zemím při přechodu na nízkouhlíkové hospodářství a na "ztráty a škody", tedy na záchranu a obnovu zemí postižených klimatickou katastrofou, informuje Guardian. 

 20383

"Akt ekocidy": Občanské skupiny odsuzují využívání ukrajinské přehrady jako zbraně

22. 6. 2023

čas čtení 6 minut

"Zničení přehrady představuje nejvážnější zásah do životního prostředí během války. Přehrady se nesmí používat jako válečná zbraň. "

To je jedno z klíčových poselství, které bylo v úterý sdíleno v otevřeném dopise odsuzujícím "využití vodní přehrady Kachovka jako zbraně, jejíž zničení urychlilo katastrofu způsobenou člověkem, která se odehrává na Ukrajině a jejíž dopady budou životní prostředí a lidé pociťovat po celé generace".

30777

Evropa se zahřívá dvakrát rychleji než světový průměr, náklady na extrémní počasí loni činily dvě miliardy dolarů

22. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Světová meteorologická organizace (WMO) uvádí, že podle nové zprávy je Evropa kontinentem, kde dochází k nejrychlejšímu oteplování na světě, a to dvakrát rychleji než v celosvětovém průměru. Globální oteplování je způsobeno tím, že lidé spalují uhlí, fosilní plyn a ropu a vypouštějí do atmosféry miliardy tun oxidu uhličitého. CO2 je skleníkový plyn, který brání slunečnímu teplu, aby se po dopadu na povrch světa snadno vyzařovalo zpět do vesmíru. Čím více je těchto skleníkových plynů v atmosféře, včetně oxidu uhličitého, metanu a vodní páry, tím více stoupá průměrná teplota povrchu Země. Tento nárůst však není na celém světě rovnoměrný. Existují horké oblasti, které se oteplují rychleji než ostatní. Arktida se ohřívá čtyřikrát rychleji než průměrná globální teplota. Evropa se ohřívá dvakrát rychleji, stejně jako blízký Blízký východ, informuje Juan Cole.

30775

Himálajské ledovce by mohly do roku 2100 ztratit 80% svého ledu, což by ohrozilo dvě miliardy lidských životů

22. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Tým mezinárodních vědců z Nepálu v úterý zveřejnil varovnou zprávu, že ledovce v Himálaji a Hindúkuši tají zrychleným tempem a do konce století by mohly ztratit až 80% svého objemu, pokud nebudou přijata ambiciózní opatření ke snížení emisí, které oteplují planetu. Nejnovější výzkum Mezinárodního centra pro integrovaný rozvoj hor (ICIMOD) ukazuje, že v důsledku globálního zvyšování teploty mezi lety 2010 a 2020 mizely himálajské ledovce o 65% rychleji než v předchozích deseti letech, píše Jake Johnson.

Lidská cena ukrajinské protiofenzívy

21. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

"Jaký má smysl tato válka? Proč zabíjet mladé muže? Proč nám to dělá? Co to má za smysl? Já mluvím ukrajinsky i rusky."

"Každá ukrajinská rodina bude truchlit."

Dojemná reportáž Channel 4 News o ukrajinských padlých a jejich rodinách.

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Ruská agrese na Ukrajině: Podle Ruska byly na cestě do Moskvy sestřeleny ukrajinské bezpilotní letouny; Spojené království představilo nový balík pomoci pro Ukrajinu

21. 6. 2023

čas čtení 13 minut

 

Moskevský gubernátor tvrdí, že se drony přiblížily k vojenským skladům; v Londýně začíná britská konference na podporu obnovy

- Cyklisti a ukrajinská válka:

- Drony sestřeleny při přiblížení k vojenským skladům u Moskvy, tvrdí Rusko


Dva bezpilotní letouny byly sestřeleny na cestě k vojenským skladům v Moskevské oblasti, uvedl podle agentury Reuters gubernátor oblasti Andrej Vorobjov.

"Byly nalezeny trosky, žádné škody ani oběti," uvedl Vorobjov a dodal, že drony spadly poblíž obce Kalininec.

Ruské kanály v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram, včetně jednoho s vazbami na bezpečnostní služby, uvedly, že nejméně jeden další dron byl zachycen u obce Lukino.


- V Londýně ve středu ráno začala konference o obnově Ukrajiny. Na konferenci vystoupil ministr zahraničí James Cleverly.

Říká:

    Dámy a pánové, vítejte. Je zde více než 1000 osob s rozhodovací pravomocí ve veřejném a soukromém sektoru. Vlády zastupující 61 států, 33 mezinárodních organizací, více než 400 podniků a 130 organizací občanské společnosti. Po téměř 18 měsících, kdy Ukrajina odolávala ruské invazi v plném rozsahu, se dnes mezinárodní společenství schází se společnou vírou a důvěrou v budoucnost Ukrajiny.

    Ruská invaze v plném rozsahu způsobila nevýslovné utrpení, ale Ukrajina se nyní obnovuje. Obnova nabízí příležitost nejen napravit to, co bylo ztraceno, ale také vykročit vpřed a obnovit ekonomiku, která bude modernější, otevřenější, ekologičtější a odolnější. Když jsem nedávno navštívil Kyjev, všude jsem již viděl stavební techniku JCB.

    Vidíte, že jde o uvolnění ukrajinského potenciálu, o podporu okamžitých potřeb Ukrajiny při obnově a o uvolnění obnovy vedené soukromým sektorem. Po obětech a utrpení války Ukrajinci plánují lepší budoucnost. A je v zájmu celého světa, aby země, kterou obnoví, byla silnější než kdy dříve, integrovaná do světových trhů a soběstačná.

Ukrajinské síly posilují pozice, kterých dosáhly v oblastech jižní frontové linie poté, co zaznamenaly "částečný úspěch" v boji s ruskými silami, uvedl dnes vojenský mluvčí

 19539

Uhlí, doly, byty, hodně toho k zblití

20. 6. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Václav Klaus jako naprostý mimoň:


Václav Klaus v dubnu 1997: Nepoužívám encyklopedie, tak nebudu používat ani internet ZDE

-----

Aneb v zemi koláčků

Koláček první

Po pouhém čtvrtstoletí a švýcarském pobídnutí dostali od české verze torza spravedlnosti za trest, za velmi zpozdilý trest, důrazné napomenutí věrní činovníci, kteří směle plni socialistické morálky proklouzli z režimu do režimu. To, co se naučili tam, přenesli do nové doby. Mysleli si bývalí soudruzi, že co bylo ještě včera teoreticky všeho lidu, je v sametovém dnes dle zákona veksláka Klause a pravidel ODS prakticky jejich. Abychom před oponou světu skryti za oponou ukázali, co jsme byli, jsme a budeme zač, tak jsme coby mistři světa v oboru nositele „Balalajkovy“ ceny za ekonomii socialistického zřízení Mistra zcizeného péra a modrého počasí Václava Klause předvedli, jak s vizí z cizí kapsy přelít do ústavně zaručeného soukromého vlastnictví desítky, stovky a tisíce miliard. Hned poté se bývalí soudruzi v maskách kapitalistických podnikatelů přepásali výbušnou vestou ústavních hřebíků zachování nakradeného majetku v soukromém vlastnictví pro novou dobu svobody a práva.

Ukrajinské síly postupují na jih od vesnice k vesnici, ztráty přibývají

21. 6. 2023

čas čtení 5 minut


Nejzřetelnějšího pokroku v protiofenzívě bylo dosaženo severně od okupovaného Mariupolu, ale kyjevské jednotky za to zaplatily vysokou cenu



Nad řetězcem vesnic po proudu řeky od Ukrajinci držené vesnice Velyka Novosilka se vznášel černý dým, zatímco nedaleká ukrajinská těžká děla vedla uši drásající palbu na Rusy skrývající se mezi rozbitými budovami osad, píší reportéři deníku Guardian.

K nejzřetelnějšímu pokroku ve dva týdny trvající ukrajinské protiofenzívě došlo právě zde, 75 kilometrů severně od zničeného a okupovaného pobřežního města Mariupol, v obvykle ospalé změti zemědělských obcí ležících na klikatící seí řece Mokri Jaly.

 18694

Rusko vyhrožuje, že zaútočí na ukrajinská "rozhodovací centra", pokud Kyjev použije na Krymu západní zbraně

21. 6. 2023

čas čtení 3 minuty


Sergej Šojgu bez poskytnutí důkazů prohlásil, že Ukrajina připravuje úder proti Krymu s použitím raket

Použití raket dodaných USA a Spojeným královstvím by znamenalo "plné zapojení Západu", tvrdí ruský ministr obrany


Rusko pohrozilo úderem proti "rozhodovacím centrům" Kyjeva, pokud Ukrajina použije rakety dodané Západem proti okupovanému poloostrovu Krym. Je to nejnovější pokus Kremlu zbrzdit podporu NATO Kyjevu v probíhající ukrajinské protiofenzívě.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý prohlásil, že případné použití raket HIMARS dodaných USA a střel Storm Shadow dodaných Spojeným královstvím proti cílům na Krymu by znamenalo "plné zapojení Západu do konfliktu a znamenalo by okamžité údery na rozhodovací centra na ukrajinském území". Mezi ně podle všeho patří ukrajinská prezidentská administrativa a velitelství zpravodajských služeb.

 20428

"Vrátíme se k holandštině!" Holandské univerzity dostanou nařízeno rušit kurzy v angličtině

21. 6. 2023

čas čtení 5 minut


Návrh zákona o vzdělávání požaduje, aby dvě třetiny obsahu standardního bakalářského studia byly v nizozemštině

 
Když Británie odhlasovala odchod z EU, nizozemské univerzity začaly nabízet více kurzů v angličtině a cizinci proudili do Nizozemska.

Vzhledem k tomu, že v Nizozemsku studuje na vysokých školách 122 287 zahraničních studentů, což je 15 % všech studentů v zemi, však vláda navrhuje omezit počet studentů ze zemí mimo Evropský hospodářský prostor v některých oborech a přinutit univerzity, aby nabízely alespoň dvě třetiny obsahu standardních bakalářských titulů v nizozemštině, pokud univerzita neodůvodní výjimku.

 20094

Ruský terorista Girkin-Strelkov: Prohrajeme!

21. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Terorista Girkin-Strelkov: "Rusko nemá šanci vyhrát, Putin a vyšší vrstvy ruského vedení jsou blouznivci. Rusko ztratilo veškerou iniciativu na frontách."

Girkin-Strelkov:  "Náš vrchní velitel tuhle válku vůbec nevyhraje. Ať už jsme dosáhli v této válce jakýchkoliv vítězství, s tímto přístupem vedení státu to prohrajeme. Prostě to prohrajeme. Před rokem protivník neútočil nikde. Iniciativa byla plně na straně ruských ozbrojených sil. A co vidíme teď? V červnu 2023 byl opuštěn Cherson, Izjum byl opuštěn, Kupjansk byl opuštěn. Prezident se zmiňuje o počtu 140-180 zničených tanků za několik dní. Oni mu přinesou data a on nerozumí tomu, co říká. Řekněte mi, proč by tomu měl rozumět. On tomu klidně možná věří, kdyby mu podsunuli počet 1 800 tanků, řekne to taky. On v životě neviděl tank, leda na přehlídce. Co to má s hlavou? Opravdu se chová ne jako stařík, ale jako dítě. Absolutně neprofesionálně. Nevzdělané kádry v nejvyšších postaveních Ruské federace... Šanci na vítězství nemáme. Vůbec žádnou."



Rozhovor Britských listů 607. Ohrožuje demokracii v ČR komunismus, nebo pravice?

9. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



Zdá se, že Česká republika je jaksi posedlá irelevantními hloupostmi. Pirátská strana vyhazuje svou členku ze svého vedení, protože zašla na "špatnou" akci, vládnoucí koalice, jak se zdá, není vůbec tak centristická, jak to vypadalo před posledními všeobecnými volbami, a půjde Česko cestou Maďarska, Polska a Slovenska? O tom hovoří Jan Čulík s politologem Ondřejem Slačálkem.

Sedmnáctý pochod za zklidnění dopravy v Praze

21. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Kampaň za zklidnění pražské dopravy pokračovala pochodem, který se v úterý po páté hodině odpolední vydal z Florence na Mariánské náměstí. Začátek průvodu organizátorům zkomplikovala nepřítomnost policie. Průvod i přesto vyrazil na cestu. 

Úterního průvodu za zklidnění dopravy se zúčastnilo okolo padesáti lidí. Když se ukázalo, že policie nedorazí, účastníci se dohodli, že přesto vyrazí původní trasou a pro zajištění vlastní bezpečnosti zastaví dopravu v celé šíři vozovky. 



 18489

Srovnání ruské a ukrajinské ideologie

21. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Rusové a Ukrajinci se ideologicky liší v revanšismu, předmětu jejich zášti a nacionalismu. Tyto rozdíly je třeba uznat, neboť jen pak lze pochopit podstatu současného krvavého vojenského konfliktu mezi nimi, říká Svjatoslav Afonkin.

Rozhovor Britských listů 605. Jde Česká republika do kopru?

5. 6. 2023

čas čtení 1 minuta



Chceme také někdy slyšet nějaké hlasy odjinud než jen z Prahy! V Havířově (ne v Praze!) jsou měsíční náklady na bydlení za dvoupokojový byt 18 000 Kč. O tom, jak se Česká republika propadá do insolvence a jak proti tomu čeští politikové zřejmě nejsou schopni udělat nic, nemajíce vůbec žádnou strategii pro hospodářský a politický rozvoj země, mluví Jan Čulík s Petrem Harašímem, komentátorem Britských listů z Orlové.

Pozn. red.: Upřesnění: Pan Haraším řekl v rozhovoru, že ta částka 18 000 Kč je nájem. Dodává k tomu:  Možná jsem se špatně vyjádřil,  nicméně ona částka cca 18 tisíc je za nájem a energie. Je to ta částka, která se uvádí na žádost o příspěvek na bydlení, takže bychom mohli říct raději náklady na bydlení. Navíc teď jsou ještě doplatky za teplo, takže se částka nebezpečně blíží 20 tisíc měsíčně. Jde o byt ve čtvrtém patře bez výtahu a jde o byt 2 plus 1, čili obývák, ložnice a kuchyň. Byt patří oné Bakalově bývalé skupině dnes Heimstaden, která je pověstná svými cenami a ne moc kvalitou bydlení.
Mladá rodina s jedním dítětem tak dává za bydlení cca 60 až 70 procent z příjmů a jak jsem říkal, příspěvek na bydlení zatím není, je dána žádost a čeká se už víc než dva měsíce.



 19219

Putinská ideologie: K otázce integrity

21. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Vladimir Putin je oddán k myšlence jediného proudu ruského historie, v němž mají být uctívány téměř všechny postavy této tradice. Ale takové snahy často vedou k absurdním a dokonce urážlivým kombinacím, které pobuřují jak s ohledem na historickou pravdu, tak i ty, kteří by chtěli této ideologii věřit, upozorňuje Alexej Makarkin.

 20053

Jak reálný je vlastně rozpad Ruska?

21. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Mnoho emigrantských politiků, ruských i neruských, mluví o hrozícím kolapsu Ruska. Jde o postoj, který je pochopitelný, ale zásadně defektní, protože je to klasický příklad zbožného přání - víry že to, co člověk chce, aby se stalo, je to, co se stane, říká Taťána Vincevskaja.

 20426

Co signalizují rozmlácené ruské silnice?

21. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Teorie rozbitých oken, kterou předložili James Q. Wilson a George Kelling v roce 1982, tvrdí, že známky nepořádku v určité čtvrti, jako rozbitá okna, která nejsou opravena, vedou k vážnějším problémům - včetně většího počtu rozbitých oken, ale také závažnějších trestných činů.

Ruská agrese na Ukrajině: Putinova hrozba jadernými zbraněmi je "reálná", říká Biden

20. 6. 2023

čas čtení 20 minut

- Jsou hlášeny ruské nálety ve Lvově, Kyjevě a Záporoží; americký prezident říká, že je "reálná" možnost, že Vladimir Putin použije taktické jaderné zbraně 

- Jeden mrtvý a sedm zraněných po střelbě Ruska na záchranáře v Chersonu

Jeden člověk byl zabit a sedm zraněno při odklízení bahna v zaplavené oblasti Chersonu, informovaly ukrajinské úřady.

Na Telegramu to uvedl Andrij Jermak, vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta:

    Ruská armáda střílela na záchranáře v Chersonu, kteří odklízeli bahno. V důsledku ostřelování byl zabit jeden pracovník státní záchranné služby a dalších sedm zaměstnanců bylo zraněno. Šest z nich je ve vážném stavu.

- Ruští vojáci i ruským civilistům všechno kradou. Nesmyslně zničili i ruská města a vesnice:

- Moskva zahájila noční útoky na celou Ukrajinu


Rusko v noci na úterý podniklo útoky po celé Ukrajině, včetně útoků na hlavní město Kyjev a  město Lvov v blízkosti hranic s Polskem.

Kyjevská vojenská správa uvedla, že Moskva v úterý v časných ranních hodinách zahájila útok drony a varovala obyvatele, aby si našli úkryt. Bezprostředně nebyly hlášeny žádné oběti.

Později správa uvedla, že protivzdušná obrana města při "masivním leteckém útoku" zjistila a zničila asi dvě desítky dronů Shahed íránské výroby. Podle ní se jednalo o druhý útok dronů na město od začátku měsíce.

Ve Lvově byla zasažena a zapálena část "kritické infrastruktury", uvedla městská vojenská správa, ke zraněním však nedošlo. Již dříve starosta města Andrij Sadovyj informoval o explozích ve Lvově a okolí. Nebylo jasné, zda výbuchy pocházely z protivzdušné obrany nebo z raketových úderů.

Letecký poplach zazněl také v Záporoží, uvedl deník Kyiv Independent s tím, že toto město bylo v posledních dnech silně ostřelováno ruským dělostřelectvem.

Situace ve městě je  "stabilní" navzdory "neklidné a hlučné noci", uvedl později na Telegramu šéf městské rady Anatolij Kurtev. Nebyli hlášeni žádní zranění a nedošlo k žádným škodám na obytných budovách, přičemž všechny inženýrské sítě fungují normálně, uvedl.

 

 19670

USA: Soudce nařídil Trumpovým právníkům, aby nezveřejňovali důkazy v kauze nevrácených tajných dokumentů

20. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Návrh podali státní zástupci, aby omezili  používání materiálů, které byly předány obhajobě v případu utajovaných dokumentů, které si Trump protizákonně ponechal


Floridský soudce v pondělí umožnil žalobcům v procesu s Donaldem Trumpem týkajícím se utajovaných dokumentů významné vítězství, když rozhodl, že bývalý prezident nesmí zveřejnit žádný z důkazů proti němu.

Trump, který byl minulý týden v Miami obviněn z 37 bodů obžaloby kvůli nesprávnému skladování a nakládání s utajovanými materiály ve svém letovisku Mar-a-Lago, si také může veškeré důkazy pouze prohlédnout, nikoliv je uchovávat, a to jen pod přímým dohledem svých právníků, uvádí se v příkazu soudce Bruce Reinharta.

HRW: Morální kolaps Evropské unie

20. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Andrew Stroehlein v televizi BBC: Masové umírání lidí utopením v EU je totéž jako masové střílení lídí v USA:


S tím, jak se ukazuje děsivý rozsah hromadného utonutí migrantů u řeckých břehů z minulého týdne a jak je nejistá verze událostí řecké pobřežní stráže ve stále větším rozporu s popisem obětí, je potřeba nezávislého vyšetřování zřejmá, zdůrazňuje Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch  ve svém každodenním přehledu událostí.

Potřebujeme však vidět mnohem víc. EU by se měla zamyslet nad svou rolí v této další tragédii, které se dalo předejít, a ukončit svou politiku "nechat je zemřít". Měla by obnovit oficiální a aktivní pátrací a záchranné mise ve Středozemním moři. A členské státy EU by měly přestat kriminalizovat záchranu životů a přestat stíhat pracovníky humanitárních organizací.  

Řecko: Ztroskotaná loď s uprchlíky se několik hodin nepohnula z místa, vyplývá z údajů, které jsou v rozporu s tvrzením řeckých úředníků

20. 6. 2023

čas čtení 6 minut

 

Údaje ze sledování ukazují, že dvě plavidla stála u stojící lodi s uprchlíky nebo kolem ní kroužila několik hodin.


Údaje ze sledování naznačují, že přeplněná rybářská loď, která se minulý týden potopila u řeckého pobřeží a která si vyžádala stovky obětí, se několik hodin před převrácením ani nepohnula, což je v rozporu s výpověďmi řecké pobřežní stráže.

Zatímco pákistánská policie v pondělí uvedla, že se domnívá, že na palubě bylo až 800 lidí, analýza pohybu lodí poskytnutá službou MariTrace ukázala, že dvě plavidla - Lucky Sailor a Faithful Warrior - stála u stojící lodi  nebo kolem ní kroužila nejméně čtyři hodiny.

Řecká pobřežní stráž uvedla, že po celou tuto dobu - přibližně od  15:00 do 19:00 minulé úterý - byla s lodí v kontaktu prostřednictvím vysílačky, satelitního telefonu a vrtulníku a že plavidlo nemělo potíže, ale pohybovalo se "stálým kurzem a rychlostí" směrem k Itálii.



Česká vláda změkčuje hlukové limity. Senátoři podpořili KORIDOR D8 v boji proti hluku, chtějí odklad sporného vládního nařízení

20. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva
 

V Senátu proběhl v červnu kulatý stůl „Změkčení hlukových limitů nařízením vlády“, hlavním tématem bylo sporné vládní nařízení, které zvyšuje hlukové limity. Hrozí, že na mnoha místech republiky tak může nastat až dvacetinásobné navýšení dovoleného hluku. Přítomní senátoři a zástupci Svazu měst a obcí podpořili návrh na odklad nařízení a jeho přezkum.


KORIDOR D8 má další spojence v boji proti vládnímu nařízení, které od 1. července tohoto roku zvyšuje hlukové limity. Petici za odklad nařízení už podepsaly tisíce lidí, teď se do boje za odklad sporného nařízení vložili senátoři i Svaz měst a obcí.

 20423

NYT: Hluk vám může ubrat roky života. Tady je vysvětlení, jak se to děje

20. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Lidé,  kteří žili v oblastech s vysokou úrovní dopravního hluku, měli častěji vysoce aktivovanou amygdalu, zánět tepen a - do pěti let - závažné srdeční příhody

Pomocí profesionálního hlukoměru jsme změřili hluk každodenního života a promluvili si s vědci o zdravotních rizicích, která může představovat, píší New York Times

Za jarního odpoledne v Bankers Hill v San Diegu je zvuková kulisa klidná: Sousedé si příjemně povídají na příjezdových cestách a mezi stromy šumí mořský vánek.

Až na to, že zhruba každé tři minuty se nad hlavou ozve uši drásající řev tryskáče.

Rostoucí počet výzkumů ukazuje, že tento druh chronického hluku - který se v okolí ozve více než 280krát denně, což je více než 105 000krát ročně - není jen obtěžující. Jedná se o do značné míry nerozpoznanou zdravotní hrozbu, která celosvětově zvyšuje riziko hypertenze, mrtvice a infarktu, a to včetně více než 100 milionů Američanů.

 20422

Naprostá shoda okolností

20. 6. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut

 
 
Není to tak dávno a čirou náhodou se mi dostaly do rukou dvě knihy a shodou okolností obě od jedné  z nejuznávanějších současných estonských básnířek  a spisovatelek Viivi Luik. Její dílo je velmi oblíbené u čtenářů po celém světě - bylo přeloženo do mnoha jazyků. Autorka obdržela řadu prestižních ocenění, z nichž nejváženější je estonský Řád bílé hvězdy 3. třídy. Tyto dvě knihy "Krása dějin" (vyšla v roce 1991) a "Stínové divadlo " neboli "Schattenspiel" (Varjuteater, 2010) lze  nalézt i v ČR, i když pouze v angličtině a němčině: oba tyto romány byly zařazeny mezi klasickou severskou beletrii.

Paní Luiková, domnívám se, že k těmto dvěma Vašim románům by měl být zařazen i třetí román, který patří k Vašim klíčovým textům. Kniha vyšla v roce 1985 pod názvem Sedmé jaro míru (Seitsmes rahukevad). Souhlasila byste s tím?

 20421

A pure coincidence

20. 6. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 7 minut

Not so long ago and by pure chance, I got my hands on two books and coincidentally both were by one of Estonia's most respected contemporary poets and writers Viivi Luik. Her work is very popular with readers around the world - it has been translated into many languages. The author has received a number of prestigious awards, the most esteemed of which is the Estonian Order of the White Star 3rd class. These two books ‘The Beauty of History’ (published in 1991) and ‘Shadow Theatre ‘ or ‘Schattenspiel’ (Varjuteater, 2010) can be found here in the Czech Republic, although only in English and German: Both these novels have been classified as classic Nordic fiction.

Mrs. Luik, I believe that a third novel should be included with these two novels of yours as being part of your key texts. The book was published in 1985 under the title ‘The Seventh Spring of Peace’ (Seitsmes rahukevad). Would you agree?

 17962

Piráti: Působení ministra spravedlnosti Pavla Blažka ohrožuje důvěryhodnost vlády

20. 6. 2023

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

Celostátní fórum Pirátů v pondělí schválilo usnesení, podle kterého z pohledu členské základny setrvání Pavla Blažka ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát České republiky i plnění cílů programového prohlášení vlády. Usnesení reaguje na možný střet zájmů ministra spravedlnosti ve vztahu k prošetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých bylo v posledních měsících informováno protikorupčními organizacemi a investigativci. O možných variantách postupu hlasovalo 514 členů a členek, pro přijetí usnesení se vyslovilo 369 z nich.

 20424

Hluk dopravy, letadel a dokonce i zvonění telefonů mají negativními účinky na zdraví

20. 6. 2023

čas čtení 7 minut

Vědci nyní začínají zjišťovat, co vše tento hluk způsobuje našemu tělu

Hluk z dopravy byl označen za hlavní fyziologický stresor, druhý po znečištění ovzduší a zhruba na stejné úrovni jako vystavení pasivnímu kouření a radonu

Západoevropané přicházejí kvůli hluku z dopravy o více než 1,6 milionu let zdravého života

V roce 2011 byla na nejrušnějším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem otevřena čtvrtá vzletová a přistávací dráha. Tato přístavba vyvolala velké protesty a demonstranti se na letiště vraceli každé pondělí po několik let. "Ničí mi to život," řekl agentuře Reuters o rok později jeden z protestujících. "Pokaždé, když jdu na svou zahradu, slyším a vidím jen letadla přímo nad sebou."

Nová dráha také nasměrovala desítky letadel přímo nad dům Thomase Münzela, kardiologa z Univerzitního lékařského centra v Mohuči. "Bydlel jsem blízko německé dálnice a v blízkosti vnitřních kolejí městské železnice," říká. "Hluk z letadel je zdaleka nejobtěžující." Münzel četl zprávu Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2009, která dávala hluk do souvislosti se srdečními problémy, ale důkazy byly v té době kusé. Částečně veden obavami o vlastní zdraví, změnil v roce 2011 zaměření svého výzkumu, aby se dozvěděl více.

Víte, pane Hřibe, že i nadměrný hluk je ekologický zločin? Hluk zabíjí

20. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

Podívejte se, jak mě auta předjíždějí. Neuvěřitelné.



 20420

Probíhá pátrání po pohřešované turistické ponorce, která vozila turisty k vraku Titaniku

20. 6. 2023

čas čtení 6 minut

Foto: Ponorka Ocean Gate

Francouzský průzkumník a britský podnikatel jsou pravděpodobně mezi pěti lidmi na palubě ponorky pohřešované v severním Atlantiku
 
V severním Atlantiku se ztratila turistická ponorka, která vozila turisty k vraku Titanicu. Podle bostonské pobřežní stráže probíhala v pondělí ráno pátrací a záchranná mise.

Ponorku provozuje společnost OceanGate Expeditions, která nabízí návštěvy vraku, jenž leží na dně oceánu v hloubce 12 500 metrů asi 600 km jižně od pobřeží Newfoundlandu.



 18389

dTest: Duch ve stroji – rizika generativní umělé inteligence z pohledu spotřebitele a jejich řešení

20. 6. 2023

čas čtení 5 minut

 

Forbrukerrådet (norská spotřebitelská organizace) dnes zveřejnila podrobnou zprávu "Ghost in the machine – Addressing the consumer harms of generative AI" (Duch ve stroji – rizika generativní umělé inteligence z pohledu spotřebitele a jejich řešení). Zpráva popisuje hrozby, právní rámec a možné způsoby ochrany práv spotřebitelů v souvislosti s překotným rozvojem generativní umělé inteligence. Spotřebitelské organizace z celé EU a USA v souvislosti se zveřejněním zprávy apelují na politické zástupce i regulační orgány, aby nečekali na připravovaný Akt o umělé inteligenci a zasadili se o využívání současných nástrojů k ochraně spotřebitelů v dané oblasti.

 20418

Ruská agrese na Ukrajině: Moskva po zničení přehrady blokuje pomoc pro oblasti postižené povodněmi, konstatuje OSN

19. 6. 2023

čas čtení 15 minut

Foto: Požár po ruském bombardování v Chersonu

Koordinátor pomoci naléhá na Rusko, aby plnilo "závazky podle mezinárodního humanitárního práva". Počet obětí zničení přehrady Kachovka vzrostl na 52.

- OSN obviňuje Rusko z blokování přístupu do oblastí postižených povodněmi

OSN obvinila Rusko, že odmítá umožnit dodávky pomoci do Moskvou kontrolovaných oblastí postižených povodněmi po zničení přehrady Kachovka před téměř dvěma týdny.

"Vláda Ruské federace zatím odmítla naši žádost o přístup do oblastí pod její dočasnou vojenskou kontrolou," uvedla v prohlášení Denise Brownová, humanitární koordinátorka OSN pro Ukrajinu.

"OSN se bude i nadále angažovat ve snaze získat potřebný přístup. Vyzýváme ruské orgány, aby jednaly v souladu se svými závazky podle mezinárodního humanitárního práva.

"Lidem, kteří pomoc potřebují, ji nelze odepřít."

Prohlášení přichází v době, kdy ukrajinské a ruské úřady uvedly, že počet obětí záplav vzrostl na 52. Ruští představitelé uvedli, že v oblastech kontrolovaných Moskvou zemřelo 35 lidí, a ukrajinské ministerstvo vnitra uvedlo, že 17 lidí zemřelo a 31 se pohřešuje, informovala agentura Reuters. Na obou stranách bylo evakuováno více než 11 000 osob.

Tým mezinárodních právních expertů, který pomáhá ukrajinské prokuratuře při vyšetřování, uvedl, že je "vysoce pravděpodobné", že zřícení přehrady způsobily výbušniny nastražené Rusy.

- Zpravodajové televize Suspilne oznámili, že v Chersonu slyšeli výbuchy. Nejedná se o ojedinělý jev, neboť ruské síly na okupovaném levém břehu Dněpru nadále ostřelují pozice držené Ukrajinci na pravém břehu a naopak.

- Ukrajinská státní služba pro mimořádné situace zveřejnila snímek hasičů bojujících s požárem v Chersonu, viz záhlaví tohoto článku.  Suspilne, ukrajinský státní vysílač, uvádí, že "v důsledku ruského ostřelování v Chersonu v noci hořela nádrž s plynem na jedné z městských čerpacích stanic a sklad firmy. Na místo požáru vyjely tři jednotky techniky a patnáct pracovníků státní záchranné služby".

Katastrofální oteplení Severního moře a Atlantického oceánu

19. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

V některých částech Severního moře je o více než 6 °C tepleji, než je pro toto roční období obvyklé. Jedná se pravděpodobně o nejvíce anomálně teplou vodní plochu na planetě.
Pro velkou část západní Evropy platí varování před silnými bouřkami... [1/2]

Vzhledem k tomu, že zbytek západní Evropy je obklopen vlnou veder v severním Atlantiku, asi nikoho nepřekvapí, že dnes platí několik varování před silnými bouřkami. Velké až velmi velké kroupy, silné nárazy větru a přívalové srážky.



14594