Srovnání ruské a ukrajinské ideologie

21. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Rusové a Ukrajinci se ideologicky liší v revanšismu, předmětu jejich zášti a nacionalismu. Tyto rozdíly je třeba uznat, neboť jen pak lze pochopit podstatu současného krvavého vojenského konfliktu mezi nimi, říká Svjatoslav Afonkin.

Pokud jde o jde o revanšismus, ruská verze je "živena vzpomínkami na porážku ve studené válce, sociálně-ekonomickou krizi, která následovala, katastrofální úpadek mezinárodní prestiže. Globální supervelmoc se změnila v chudý a neklidný stát, který se snažil alespoň něco udržet z někdejšího vlivu v sousedních zemích.

Rusové prokázali, že jsou připraveni bojovat a zemřít doslova pro sny o jejich bývalé moci, shořet v tancích a nechat své děti bez otců, jen aby je brali vážně kdesi za oceánem. Ukrajinci také trpí revanšismem, ale ten je velmi odlišný.

Úhelným kamenem ukrajinského vojenského světonázoru a propagandy - a možná i celé základní struktury národního myšlení - je myšlenka navrácení Krymu, tvrdí Afonkin. Události roku 2014 se staly základem pro novou národní identitu a obecně hlavní hybnou silou politické etnogeneze. Dnes je to nejdůležitější projekt, který nutí Ukrajince pokračovat ve válce navzdory všem obtížím.

V Rusku je všeobecný pocit nelibosti namířen proti Západ a povstává mimo jiné z porážky ve studené válce, i když má mnohem hlubší kulturní a historické kořeny. Západ se dlouho díval na "provinční a divoké" Rusko svrchu a Rusům to vadí.

Ukrajinci nemají stejně dlouhou historii zášti, protože nemají stejně dlouhá historie nezávislé státnosti. Ale mocně trpěli jednáním svých sousedů, nesnášejí to a jsou ochotni zemřít, aby tomu zabránili.

Nacionalismus obou je také velmi odlišný. Ruský nacionalismus je klasický nacionalismus imperiálního národa, ale s byzantskou složkou, který předpokládá nadvládu nad jinými státy a národy, je živen narcismem.

Naproti tomu ukrajinský nacionalismus je svou povahou reaktivní a subetnické a jazykové rozmanitosti se někdy těžko prosazují. Jde jakoby o maloměstský nacionalismus, založený na touze po izolaci a víře v důležitost vlastní jedinečnosti. Válka to však mění a napomáhá vytváření politického národa.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3532

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2023