Jak reálný je vlastně rozpad Ruska?

21. 6. 2023

čas čtení 1 minuta
Mnoho emigrantských politiků, ruských i neruských, mluví o hrozícím kolapsu Ruska. Jde o postoj, který je pochopitelný, ale zásadně defektní, protože je to klasický příklad zbožného přání - víry že to, co člověk chce, aby se stalo, je to, co se stane, říká Taťána Vincevskaja.

Ti, kteří se zabývají takovým myšlením, si sami musejí položit několik tvrdých otázek: "Co přesně způsobí kolaps? Myslíte si, skutečně věříte, že současní gubernátoři Kremlu náhle povstanou proti impériu?"

"Tohle je zcela vyloučeno," říká Vincevskaja. Gubernátoři nejsou voleni a tím zavázáni obyvatelstvu, ale jmenováni Moskvou. Jsou tedy zainteresováni ne na tom, aby si získali přízeň lidí pod nimi, ale snaží se zajistit, aby ti, kteří je jmenovali, byli spokojeni s tím, co dělají.

Konec impéria předpokládá obnovení skutečně svobodných voleb místních a regionálních představitelů. Takové volby by se měly stát hlavním požadavkem regionálních komunit a ústředním bodem programů těch, kteří usilují o rozklad Ruska.

Pouze takové volby mohou umožnit, aby se postruská situace vyhnula následování kurzu postsovětské, kdy byly na mnoha místech nastoleny paternalistické diktatury. Je třeba podporovat konkurenci a rotaci elit a vyzývat k vytvoření regionalistických stran, které Putin brzy po nástupu k moci zakázal.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3704

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2023