Výstavba severní širokorozchodné železnice, klíčového Putinova projektu, nezačne před rokem 2027

21. 6. 2023

čas čtení 1 minuta
Železniční trať, kterou Moskva nutně potřebuje kvůli rozvoji Severomořské cesty a využívání přírodních zdrojů na Dálném severu a s níž Vladimír Putin přede dvěma lety spojil svou osobní pověst, se bude stavět až někdy po roce 2027, uvádí ruské ministerstvo dopravy.

O zpoždění obsaženém ve zprávě ministerstva informovaly moskevské noviny Kommersant a další ruská média. Ukazuje to, jak málo peněz zbývá dokonce i na klíčové Putinem podporované projekty a jak nedostatek hotovosti nutí úředníky na nižších úrovních, aby odložili nebo dokonce zrušili tyto tolik vychvalované plány.

Trať, někdy označovaná jako "severní Transsibiřská magistrála", má procházet některými z nejizolovanějších ruských provincií, umožnit těžbu tamních zásob ropy, zemního plynu a dalších surovin. Představuje také klíčový prvek pro projekt Severomořské cesty.

Historie projektu je dlouhá a komplikovaná. Poprvé o něm hovořili ještě carští úředníci, Stalin jej zahájil s pomocí otrocké práce vězňů GULAGu, ale po jeho smrti byl zrušen. Brežněv projekt obnovil a znovu přerušil a konečně Putin v dubnu 2021 vyzval k neprodlenému vybudování této dopravní cesty.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3041

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2023