Vzestup AfD a neposkvrněná generace?

12. 8. 2023 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty
V reakci na článek Borise Cveka píše Uwe Ladwig z Hamburku:

Promiňte, ale v Německu byli mezi křesťany vždy pravičáci a pravicoví radikálové. Koneckonců to byli členové strany Zentrum, kteří umožnili Hitlerův vzestup.



Po katastrofě 2. světové války vyvinuli křesťanští politici již v roce 1946 "levicový" „Ahlensky program“ (viz.: https://www.kas.de/c/document_library/get_file?uuid=76a77614-6803-0750-c7a7-5d3ff7c46206&groupId=252038), s nímž bylo třeba usilovat o "křesťanský socialismus", třetí cestu s negací pravidel kapitalismu a státního socialismu.

To zahrnovalo částečnou socializaci velkoprůmyslu, rozdělení korporací, které nebyly ekonomicky nezbytné ve své velikosti, do menších, nezávislejších jednotek a zavedení silných práv spolurozhodování.

Zajímavé je vlastně srovnání s pozdějším jugoslávským ekonomickým modelem a modelem Pražského jara.

Po Adenauerově zvolení spolkovým kancléřem v roce 1949 s pomocí jiných německých pravicových stran byl tento program pravděpodobně také odložen v zájmu USA a byla zavedena "sociálně tržní ekonomika", v níž byl kapitalistický řád doplněn o společenskou odpovědnost státu. O "křesťanském socialismu" se už nikdy nemluvilo.

Od samého počátku však byla "sociálně tržní ekonomika" kapitalistickým systémem s jistě větší společenskou odpovědností na straně státu než v USA, ale například v tom, že například kontrola bank ze strany státu byla postupem času výrazně omezena.

Po válce se Adenauer spojil s co největším počtem krajních pravičáků, nejen aby zabránil vítězství sociálních demokratů, ale také aby co nejrychleji zapomněl na první levicový program CDU. (Mimochodem, pravděpodobně byl také proti sjednocení Německa, protože východní části Německa byly více sociálně demokratické než křesťanská pravice!)

Později tu byli republikáni a NPD, jejichž integrace byla pro CSU obzvláště úspěšná.

V  AfD se později opět objevila pravicová strana, která mnoha členům křesťanských stran umožnila kariéru, která pro ně nebyla možná z pravého křídla CDU/CSU.

A tak tu máme situaci, kterou podporují zejména němečtí mediální tvůrci. Jejich často nesmyslná nebo přehnaná kritika současné německé vlády, která byla zamýšlena jako podpora CDU a CSU, vyústila v přímou podporu AfD.

 Rozumně se to dělo zejména lidem ze zemí bývalé NDR, kteří byli zvyklí na oficiálně socialistický, ale vlastně centralistický rudofašistický systém SED a zjevně rádi věří nesmyslným slibům.

 

S pozdravem

2
Vytisknout
3327

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2023