Skotský premiér Humsa Yousaf se rozhodl odstoupit

29. 4. 2024

čas čtení 5 minut
 
Humza Yousaf oznámil, že po necelém roce od svého zvolení odstoupí z funkce skotského premiéra  a předsedy SNP.

Na pondělní tiskové konferenci ve svém oficiálním sídle Bute House v Edinburku  Yousaf uvedl, že zůstane ve funkci až do zvolení svého nástupce, aby zajistil „hladký a spořádaný přechod“.

Co Yousaf řekl o důvodech své rezignace:

 

" Minulý týden jsem zde stál, abych oznámil ukončení dohody o spolupráci mezi SNP a zelenými,  a že SNP bude usilovat o vládu jako menšinová vláda.

    Toto rozhodnutí jsem učinil jako předseda SNP, protože jsem věřil, že ukončení dohody se zelenými je pro stranu, kterou vedu, správné, a stále věřím, že tomu tak je. Ale především věřím, že to bylo správné rozhodnutí pro zemi.

    Doufal jsem, že se mi podaří pokračovat ve spolupráci se zelenými v rámci méně formální dohody,  SNP vstoupila do nové fáze menšinové vlády.

    Bohužel tím, že jsem dohoduukončil způsobem, jakým jsem to udělal, jsem zjevně podcenil míru zranění a rozrušení, které jsem kolegům zelených způsobil.

    Aby menšinová vláda mohla vládnout efektivně a účinně, je důvěra při spolupráci s opozicí jednoznačně zásadní.

    A přestože cesta přes návrh na vyslovení nedůvěry z tohoto týdne byla naprosto možná, nejsem ochoten obchodovat se svými hodnotami a zásadami nebo uzavírat dohody s kýmkoli jen proto, abych si udržel moc.

    Proto jsem po víkendu stráveném úvahami o tom, co je nejlepší pro mou stranu, pro vládu a pro zemi, kterou vedu, dospěl k závěru, že náprava našich vztahů napříč politickou debatou může být provedena pouze tak, že u kormidla bude někdo jiný.

    Informoval jsem proto národní tajemnici SNP o svém záměru odstoupit z funkce předsedy strany a žádám ji, aby co nejdříve zahájila výběrové řízení na mého nástupce."

Yousaf řekl, že ačkoli jsou politici často očerňováni, „když se nám daří, a to se nám daří často, jsme silou dobra, která může změnit životy lidí k lepšímu“.

Dodal, že vůči svým oponentům necítí žádnou zášť


Yousaf řekl, že reprezentovat Skotsko v zahraničí je pro něj obrovská čest. Každý, kdo tuto práci vykonává, se setkává s „přáteli a obdivovateli“ Skotska. Kdyby se každý Skot mohl stát na jeden den skotským premiérem  a zažít to, „hned druhý den by podle mého přesvědčení hlasoval pro nezávislost hlavou i srdcem“.

Yousaf byl prvním muslimem v čele evropské země a říká, že když vyrůstal, nikdy si nemyslel, že by se někdo jako on mohl stát prvním ministrem.

Na závěr vzdal emotivní hold své ženě, dětem a širší rodině.

Yousaf neuvedl podrobnosti o tom, jak se dalo očekávat, že tento týden prodá své hodnoty nebo zásady, aby vyhrál hlasování o nedůvěře. Na páteční tiskové konferenci Yousaf uvedl, že je ochoten přistoupit na kompromis s oponenty. Požadovaná cena však byla zjevně příliš vysoká. V rozhovoru pro Sunday Times Alex Salmond, předseda konkurenční  strany Alba usilující o skotskou nezávislost, naznačil, že Yousaf možná bude muset a Albou  uzavřít volební pakt, aby získal podporu Ashe Reganové, jediné poslankyně za Albu. SNP uvedla, že tento návrh je nepřijatelný.

V nadcházejících dnech čelil ve Holyroodu dvěma hlasováním o důvěře v rámci spirály krize, kterou urychlilo jeho zrušení vládního partnerství se skotskými zelenými minulý čtvrtek.

Zelení reagovali zuřivě a o několik hodin později oznámili, že podpoří návrh na vyslovení nedůvěry Yousafovu vedení, který podali skotští konzervativci.

Bez podpory zelených a s SNP, které chyběly dva hlasy do většiny, tak zůstal Yousaf odkázán na hlas Ashe Reganové, která loni na protest proti nedostatečnému pokroku v otázce nezávislosti a postoji skotské vlády k reformě uznávání pohlaví zběhla od SNP a přidala se ke straně Alba Alexe Salmonda.

Yousaf, který byl prvním skotským lídrem asijského a muslimského původu, zrušil dohodu, kterou v roce 2021 vyjednala jeho předchůdkyně Nicola Sturgeonová a která upevnila progresivní, skotskou nezávislost podporující většinu v Holyroodu, poté, co v SNP sílila vnitřní kritika vlivu zelených na směřování politiky.

Skotská strana zelených plánovala vlastní hlasování o budoucnosti dohody poté, co její členové rozzlobeně reagovali na zrušení klimatických cílů a rozhodnutí skotského zdravotnictví pozastavit předepisování léků proti pubertě po zveřejnění Cassovy analýzy, že je to problematické.

Yousaf od svého zvolení čelil zdánlivě nekonečné řadě problémů, včetně probíhajícího policejního vyšetřování stranických financí, které vyústilo v zatčení bývalé šéfky strany Sturgeonové a obvinění jejího manžela, bývalého výkonného ředitele SNP Petera Murrella, ze zpronevěry stranických financí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
1682

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2024