Japonská ministryně zahraničí navštívila Ukrajinu a přislíbila pomoc ve výši 37 milionů dolarů prostřednictvím NATO

8. 1. 2024

čas čtení 1 minuta
Japonská ministryně zahraničí Joko Kamikawa v neděli uskutečnila neohlášenou návštěvu Ukrajiny a přislíbila příspěvek ve výši 37 milionů dolarů do fondu NATO, aby poskytla dodatečnou podporu obraně východoevropského národa proti probíhající ruské invazi.

Kamikawa, která navštívila Ukrajinu poprvé od svého nástupu do funkce v září, řekla, že Japonsko prostřednictvím nejnovějších finančních prostředků dodá systém detekce bezpilotních letadel a další pomoc, během společné tiskové konference v Kyjevě se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou po jejich rozhovorech.

Tokio také poskytne Kyjevu pět mobilních generátorů energie s plynovými turbínami, které pomohou Ukrajincům přečkat krutou zimu, dodala Kamikawa a vyjádřila neochvějné odhodlání své země "nadále podporovat Ukrajinu, aby mohl být obnoven mír".

Její návštěva předchází konferenci, kterou obě země uspořádají 19. února v Tokiu a jejímž cílem bude diskutovat o obnově Ukrajiny, která od ruské invaze v únoru 2022 utrpěla rozsáhlé škody.

Kamikawa, která přijela na Ukrajinu vlakem z Polska, zopakovala, že Japonsko odsuzuje Rusko za jeho bombardování raketami a drony, a slíbila, že pomůže Ukrajincům při budování přístřešků a poskytování vzdělávacích a lékařských služeb ženám a dětem.

Zdůraznila také, že je důležité prosazovat mezinárodní řád založený na právním státu z hlediska netolerování jakýchkoli pokusů o změnu statu quo silou.

Premiér Fumio Kišida podnikl v březnu překvapivou cestu na Ukrajinu a slíbil, že prostřednictvím fondu NATO dodá Ukrajině nesmrtící vybavení v hodnotě 30 milionů dolarů. Kamikawin předchůdce Jošimasa Hajaši navštívil zemi v září.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1981

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2024