27. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 9. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Americké bombardéry F-16 a F-18 spolu s vrtulníky Apache od 3:30 do 5:00 nepřetržitě bombardovaly okrsek Ridwáníjat Zawbí' ve vesnici Zajdán 20 km jižně od Fallúdže, kde žije kmen Zawbí', jehož příslušníci tvoří 80-85 % obyvatelstva oblasti jižně od Fallúdže. Okupanti svrhli na tuto zemědělskou obec více než 14 masivních kontejnerových bomb a napalm. Každá kontejnerová bomba obsahovala asi 2000 menších bomb, které těsně nad zemí vybuchují a zabíjejí všechno živé. Odhad mrtvých činí 44, z toho 15 dětí, 10 žen a 9 starých lidí, ale jejich počet zřejmě ještě vzroste. Sedm dětí je v kritickém stavu, zraněno je také osm žen a pět mužů. Mezi mrtvými je i správní ředitel fallúdžské hlavní nemocnice 'Ádil Alí Hamdán, jeho žena a dvě z jeho dětí, další dvě děti byly dopraveny k ošetření do nemocnice. Vesničané začali pohřbívat své mrtvé ve vesnici, protože se s nimi nemohli dostat na hřbitovy ve Fallúdže.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Zpravodajství iráckého odporu za dny 13. - 17. září 2004 sestavil Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Pondělí 13. září 2004

Fallúdža

Americké nálety na Fallúdžu zabily během pondělí asi 20 a zranily sedm civilistů. Mezi zabitými byly ženy a děti. Očití svědkové viděli nad městem sloupy černého kouře a říkali, že stovky lidí začaly z města utíkat před rostoucím nátlakem americké armády.

Irácký odpor zneškodnil při útoku blízko železniční trati severovýchodně od města americký tank Abrams a zabil dva americké vojáky.

Ramádí

V Ramádí zaútočil odpor na hlavní ulici na dvě americká obrněná vozidla a zabil několik vojáků, obě vozidla totálně zničil.

Ve 21:55 odpor před bývalým kinem zaútočil na dvě americká vozidla na přepravu vojáků a zapálil je. Svědkové viděli na místě těla 13 mrtvých amerických vojáků.

Latífíja

Boj mezi skupinou bojovníků odporu a společnou americko-iráckou hlídkou propukl v 9:10 v Latífíji. Bojovníci zabili osm loutkových iráckých vojáků a jednoho Američana, sami ztratili jednoho bojovníka a dva byli zraněni.

Jen o chvíli později v 9:30 explodovala v Latífíji bomba pod hlídkou americké námořní pěchoty. Výbuch úplně zničil obojživelné vozidlo a změnil je na ohnivou kouli. Vozidlo zřejmě najelo na dvě dvojité bomby, mohutný výbuch zabil současně osm příslušníků námořní pěchoty.

V 15:30 zaútočili povstalci na sídlo místní loutkové policie a zabili 10 policistů.

V 16:30 bylo při dalším útoku vyřazeno jedno Humvee a obrněné vozidlo a šest okupantů zabito.

Boje v dalších městech

V okrsku Chán Bání Sa'd jižně od Ba'qúby zaútočil irácký odpor ve 20:00 RPG a BKC na americkou kolonu, zničil dvě Humvee a zabil nejméně šest amerických vojáků.

V Tádží se v 15:30 stala terčem útoku americká hlídka projíždějící městem. Partyzáni ji očekávali a nejprve odpálili bombu, která zničil jedno Humvee, a pak na ni zaútočili a zabil sedm vojáků. Pouze třetímu Humvee se podařilo uniknout na americkou základnu.

V Isháqíji severně od Bagdádu byli ráno zabiti tři Američané, pravděpodobně důstojníci, když odpor zničil GMC 2004 Suburban doprovázený dvěma Humvee. Po útoku bylo možno pozorovat vojáky z Humvee, jak ze zasaženého vozidla vytahují tři mrtvá těla. GMC Suburban je vozidlo používané zpravidla vyššími důstojníky a důstojníky výzvědné služby.

V Dahúku v severním Iráku se odpor pokusil odpálit bombu pod kolonou tamního guvernéra Nidžrafana Ahmada. Útok nebyl úspěšný, guvernér bez úhony vyvázl, jeho dva společníci však byli zraněni.

Také britští vojáci v Basře se stali terčem dalšího útoku bojovníků odporu, kteří v neděli v noci ve 23:00 ostřelovali z RPG bývalý prezidentský palác ve čtvrti Barrádi'í. Při útoku byl zničen jeden britský Landrower a zabito bylo deset britských vojáků, osm dalších bylo zraněno.

Ve 13:00 zaútočil odpor na americké vojáky poblíž Isháqí severně od Bagdádu, zničil dvě Humvee a zabil čtyři vojáky.

Na dálnici u Júsúfíje zaútočil odpor v 11:00 na americkou kolonu, která převážela nějaký tajný náklad. Konvoj doprovázela řada Humvee a tři GMC 2004 Suburbany. Útočníci se zaměřili na GMC, dvě zničili a šest jejich pasažérů zabili. V 18:00 zaútočil odpor u Júsúfíje na dálnici do Fallúdže na jinou americkou kolonu. Tentokrát bylo zničeno jedno dvoustopé vozidlo a dvě cisterny s pohonnými hmotami a zabiti čtyři američtí vojáci.

Skupina GMC se stala terčem útoku v tunelu v 'Ámíríji. Jedno vozidlo bylo úplně zničeno, druhé bylo vyřazeno z provozu, zbývajícím dvěma se podařilo ujet, ač byla rovněž poškozena.

V Ridwáníji západně od Bagdádu explodovala v 8:45 bomba pod americkým konvojem a zničila Humvee, v němž zahynuly čtyři osoby.

V oblasti Durá jižně od Bagdádu explodovala v 8:30 bomba pod americkou kolonou. Z provozu bylo vyřazeno jedno Humvee a v něm zabiti dva Američané. Americkou základnu Suqúr v Durá ostřelovali Iráčané vysoce výbušnými 120mm minometnými střelami.

Síly odporu odpálily v 8:15 dvacet 120mm minometných střel na vojenskou akademii v Rustamíji. Podle zaměstnance akademie dopadly střely doprostřed komplexu.

Bagdád a okolí

Američtí ostřelovači na ulici Hajfa strávili pondělní odpoledne od 12:00 do 16:00 střílením po Iráčanech, přicházejících do zdravotního střediska, které se tu nachází naproti jejich pozici. Podle informace korespondenta Mafkarat al-Islam tak zastřelili pět civilistů, z toho tři děti. Vrtulníky Apache současně ostřelovaly obchody v ulici Hajfa a zranily tři obchodníky. O půlnoci tu propukly další boje.

Ve čtvrti 'Ámil na silnici vedoucí k bývalému mezinárodnímu letišti najela v 19:30 americká hlídka složená z Humvee na bombu. Podle očitých svědectví tři Humvee ujela a ponechala čtvrté jako snadnou kořist bojovníkům odporu, kteří čtyři vojáky v něm usmrtili.

Tři rakety Grad dopadly do Zelené zóny a z místa jejich dopadu stoupaly oblaka černého a bílého kouře.

Úterý 14. září 2004

Bagdád

Tohoto dne probíhaly v Bagdádu prudké boje. Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam začaly na ulici Hajfa necelé 3 km od tzv. Zelené zóny a pokračovaly po několik hodin. Zničen byl jeden americký tank a zabito bylo pět okupačních vojáků. Odpoledne byl sestřelen vrtulník Apache, Američané vyslali do ulice nejméně 12 tanků Abrams, 28 obrněných vozidel Bradley a Humvee a k tomu více než 200 amerických a 200 kolaborantských "iráckých" vojáků. Jejich pohyby kryly ze vzduchu čtyři vrtulníky Apache. Korespondent Mafkarat al-Islam byl na místě a oznámil, že vrtulníky střílely ne vše, co se na ulici hnulo, takže zastřelily 12 civilistů včetně žen a dětí.

Také američtí ostřelovači znovu stříleli na vchod do lékařského střediska. Dvě děti, desetiletý Muhammad a osmiletý Bikr, byli zastřeleni ranou do zad a do hlavy. Když korespondent v 16:30 místního času odesílal svou zprávu, ležely obě mrtvé děti stále na ulici, protože ostřelovači nedovolovali místním obyvatelům se k nim přiblížit a odnést je.

Americké vrtulníky rozmístily ostřelovače na střechy osmi asi 16patrových obytných domů v okolí. Ostřelovači vpadli do soukromých bytů, nahnali obyvatele do zvláštních místností a zbytek domu obsadili. Bojovníci odporu použili v boji celého svého arzenálu -- RPG, BKC a minometných střel různé ráže, podle některých svědků také raket Strela. Zabito bylo více než 20 amerických vojáků a zneškodněno jedno Humvee, v přilehlém okrsku Saddámíja byly zničeny dva pickupy iráckých loutkových sil a zabito 12 jejich příslušníků.

Ve zprávě odeslané v 17:45 místního času korespondent oznamoval, že Američané během boje postoupili o 20 metrů, ale pak byli zatlačeni o 40 metrů zpět. Z oblasti 'Álawí byly později pozorovány pohyby amerických posil.

Odpoledne propukly také boje mezi americkými vojáky a mahdisty v Madínat as-Sadr.

Podle zprávy AP vybuchlo auto značky Toyota, zaparkované blízko bagdádského tržiště a kousek od stanice loutkové policie, kde čekali iráčtí kolaboranti ucházející se o zaměstnání. Výbuch zabil 75 a zranil 114 osob.

V okrsku Karak, kde leží ulice Hajfa, vystřelil americký bombardér F-16 dvě rakety na lidi shromážděné před policejní stanicí a 47 jich zabil. Podle tvrzení Američanů měl smrt těchto lidí způsobit výbuch auta s výbušninou. Shromáždění mladíci tam hrozili pěstmi do vzduchu, obviňovali prezidenta Bushe a jeho poskoka Ijjáda 'Álawího ze lží a volali: "Bush je pes!"

V 18:00 zatočily síly odporu na hlídku složenou ze dvou obrněných vozidel Bradley, vyřadily jedno z provozu a zabily dva vojáky. V 19:30 zaútočily na spojenou americko-iráckou hlídku několika amerických Humvee a iráckých Landroverů. Z provozu bylo vyřazeno jedno Humvee a zničen byl jeden Landrover, zabit jeden americký a tři iráčtí vojáci.

Mezitím v 18:30 povstalci s RPG zaútočili na americkou kolonu tvořenou několika vojenskými cisternami. Tři cisterny byly úplně zničeny a šest vojáků v nich zahynulo.

V 19:00 odpálil odpor osm silných raket Grad na bývalé mezinárodní letiště. Z jeho prostoru byly pak slyšet opakované exploze. Ve 21:30 došlo k dalšímu raketovému útoku.

Americká letecká základna jihozápadně od Bagdádu se stala rovněž terčem dvou útoků. V 8:00 a znovu ve 12:00 na ni dopadlo celkem 10 raket Grad.

Silná exploze byla odpoledne ohlášena z americké základny Suqúr jižně od Bagdádu. Po čtyři a půl hodiny pak z ní stoupaly husté mraky kouře.

Američané přiznali v úterý ztrátu dvou svých vojáků a zranění tří dalších, k čemuž mělo dojít při útoku odporu na americkou hlídku ručními granáty.

Ramádí

V 8:00 podnikl odpor překvapivý raketový útok na americký tábor východně od Ramádí. Útok byl načasován na chvíli výměny stráží. V takové chvíli je totiž základna plná hemžících se vojáků a rakety Grad, které mezi ně dopadly, jim způsobily velké ztráty, navíc bylo zničeno nejméně osm Humvee.

Ba'qúba a okolí

Irácký odpor zaútočil v Ba'qúbě na dodávku loutkové policie s policisty vracejícími se z výcvikového tábora. Podle sdělení Qajsara Hamída z hlavní městské nemocnice bylo zabito 11 policistů a jeden civilista.

Odpor zaútočil na americké základny u vjezdu do města a na letišti raketami. Podle korespondenta dopadlo na letiště pět raket.

Blízko Ba'qúby u Hazáru najel odpoledne vůz s Američany na pozemní minu. Byli zabiti tři američtí vojáci a jeden byl zraněn.

Severně od Ba'qúby ve vesnici Kan'a explodovala bomba po Abramsem a vyřadila ho z provozu. Na místě se pak objevil další tank a odtáhl vrak prvního.

Likvidace agentů CIA

Irácký odpor zaútočil severně od Mósulu na silnici do Sulajmáníje na dvě vozidla, v nichž cestovali Američané zřejmě pracující pro CIA. Dva lidé jeli v prvním vozidle Mitsubishi, zatímco další tři osoby cestovaly v GMC. Obě auta byla úplně zničena a všichni jejich pasažéři usmrceni.

Ropovod znovu zasažen

Bojovníci iráckého odporu zapálili u Bajdží 155 mil severně od Bagdádu uzel větví ropovodu nad řekou Tigris v severním Iráku a způsobili řetězovou reakci, která podle sdělení loutkového úředníka režimu přerušila dodávku elektřiny v celé zemi. Ropa stékala po stráni do řeky a její proud živil oheň na hladině vody. Jedna z větví ropovodu vedla do místní elektrárny. Exploze roztavila kabely a vyřadila elektrárnu z provozu.

Další útoky na okupanty

V 18:45 explodovala bomba pod americkou hlídkou v Abú Ghurajb. Síla výbuchu hodila Humvee s pěti vojáky do vody, vozidlo úplně zničila a celou posádku zabila.

V 'Ámíríji západně od Bagdádu byl při útoku na jinou americkou hlídku složenou ze dvou Humvee a obrněného vozidla Bradley zabit jeden a zraněni dva američtí vojáci.

Na americkou základnu v Baládu dopadly kolem 19:00 dvě vlny raket, vždy po čtyřech raketách Grad.

Kolem 20:00 propukly boje v Latífíji 25 km jižně od hlavního města. Zničen byl Nissan patřící irácké loutkové armádě a americké Humvee, zabit jeden irácký loutkový voják a pět amerických a iráckých vojáků bylo zraněno.

Nejméně 12 amerických vojáků bylo odpoledne zabito při gerilové operaci odporu v Hasbíja aš-Šarqíja u Chálídíje.

Útok 120mm minometnými střelami byl směrován na vojenskou akademii v Rustamíji, jejíž zásah potvrdily mraky stoupajícího kouře.

Středa 15. září 2004

Ramádí

Ve 20:00 došlo ke srážce amerických vojáků s bojovníky odporu před sídlem guvernérského úřadu v Ramádí. Bojovníci s použitím RPG zničili dvě Humvee, v nichž zahynulo nejméně osm vojáků. Zajali také jednoho kolaboranta-udavače a když se jeho spolupráce prokázala, před policejní stanicí Qattání ho popravili.

Na ulici Revoluce 1920 došlo ve 20:30 k dalším bojům, které trvaly ještě ve 21:35, kdy korespondent Mafkarat al-Islam odesílal zprávu o nich. Američané použili obrněných vozidel a tanků Abrams a ze vzduchu měli podporu vrtulníků Apache. Ty však střílely na velkou vzdálenost, protože piloti nechtěli příliš klesat, aby nebyli sestřeleni Iráčany.

Korespondent oznamoval, že boje se účastnili také jihokorejští vojáci, kteří nedávno přijeli do Bagdádu. Tito muži nebyli v Iráku ani dva týdny a už byli posláni se svými americkými pány na frontovou linii, aby zmenšili počet amerických mrtvých před blížícími se volbami. Nezkušení Korejci byli pro bojovníky odporu snadným terčem.

Na základnu 8. brigády americké armády západně od města dopadlo deset 120mm minometných střel.

Útok na příslušníky CIA a Mossadu v provincii Dijála

V provincii Dijála zaútočil odpor v 7:30 na silnici do Bagdádu na americkou vojenskou kolonu, sestavenou z Humvee a GMC, užívaných americkou výzvědnou službou. Při útoku byla zničena dvě GMC, v prvním z nich zemřeli tři důstojníci armádní výzvědné služby, ve druhém také tři. Z provozu bylo vyřazeno Humvee a voják v něm zabit.

Agenti americké CIA i "izraelského" Mossadu používají při cestách okupovaným Irákem auta GMC, britští výzvědní důstojníci cestují v Landroverech a Mossad někdy také používá Mitsubishi. Příslušníci CIA a Mossadu si někdy berou na hlavu červené irácké kúffije, aby lépe zapadli mezi Iráčany.

Bagdád a okolí

Z obklíčené oblasti ulice Hajfa korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že americká hlídka složená ze čtyř obrněných vozidel se pokusila prorazit liniemi odporu, ale obránci je zasypali sprškou střel z BKC a iráčtí ostřelovači na ně pálili ze svých míst, takže Američané se museli stáhnout.

Pod americkou hlídkou tvořenou třemi Humvee, která projížděla Novým Bagdádem v jižní části hlavního města, explodovala v 9:30 místního času bomba. Útok zabil jednoho vojáka, dva další zranil a zneškodnil jedno Humvee. Výbuchem byla poškozena také dvě civilní auta v okolí.

V 7:00 ráno explodovala na dálnici k bývalému mezinárodnímu letišti bomba pod dvěma vozy GMC. Obě vozidla byla výbuchem zneškodněna. Okamžitě přiletěly vrtulníky a vznášely se nad nehybnými auty, dokud na pomoc nedorazilo obrněné vozidlo

Júsúfíja

Ve 12:30 zde bojovníci zaútočili na hlídku námořní pěchoty tvořenou čtyřmi obojživelnými vozidly. Jedno vozidlo bylo zničeno, zabiti byli čtyři příslušníci pěchoty a několik dalších zraněno. Několik minut po útoku se nad místem objevil vrtulník Cobra a začal střílet na vše, co se široko daleko pohnulo. Zabil šest iráckých civilistů, kteří pracovali na svých polích, jednoho řidiče taxíku a dvě děti, které si hrály na střeše svého domu.

Americký konvoj přepravující naftu a zásoby pro americké síly se stal u Júsúfíje kolem 10:00 terčem útoku odporu. Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že byla zničena jedna vojenská cisterna a dvě civilní cisterny používané pro armádní účely. Ve vozidlech byli zabiti čtyři vojáci.

Útoky v dalších oblastech země

Síly odporu zaútočily v 16:25 na velitelské stanoviště Američanů na silnici do Saqlawíje přes 16 výbušných střel. Zničily jedno vozidlo na přepravu vojáků a jedno Humvee a zabili nejméně osm amerických vojáků.

V Qá'imu na syrské hranici došlo v 9:00 před budovou guvernérského úřadu k útoku na americkou hlídku, který ničil jedno Humvee. Podle očitých svědků nakládali Američané na jiné Humvee čtyři mrtvoly v černých pytlích.

Na americkou základnu v Habbáníji vypálil odpor deset 120mm minometných střel.

Sily odporu odpálily ve 12:00 devět raket na bývalé mezinárodní letitě v 'Ámiríji. Při útoku zemřeli čtyři příslušníci námořní pěchoty, v odpověď nato americký vrtulník usmrtil devět civilistů v okolí.

V Chálidíji zničili Iráčané pod mostem jedno zaparkované Humvee a u policejní stanice jeden tank Abrams. Tři američtí vojáci byli zabiti.

Asi 15 km od Chálidíje blízko Šajch Mas'úd zničil ve 14:00 bombový výbuch dvě americká Humvee. Tři vojáci v nich zemřeli, další dva byli zraněni.

V Latífíji v 10:30 Iráčané zahájili palbu na americkou hlídku na jejím velitelském stanoviště na dálnici a zabili čtyři americké vojáky.

Východně od Bagdádu v oblasti Salmán Bák provedly síly odporu v 8:30 raketový útok na americkou hlídku, zničily její Humvee, zneškodnily obrněné vozidlo Bradley a zabily čtyři vojáky.

Ve stejnou dobu vybuchla bomba pod americkou hlídkou procházející Abú Ghurajb západně od Bagdádu. Po explozi zasypali povstalci číhající ve skrytu americké vojáky sprškou střel z RPG. Byli zabiti tři a zraněni dva vojáci.

Zajat libanonský kapitán, spolupracující s okupanty

Síly iráckého odporu zajaly při útoku na americkou hlídku nedaleko základny americké 8. brigády u Ramádí libanonského důstojníka, pracujícího pro americké okupační vojáky. Další americké vozidlo hned po zahájení útoku ujelo. Libanonec se snažil uprchnout pěšky, ale byl rychle chycen.

Irácký odpor usiluje o zorganizování výměny zajatců za bojovníky odporu, vězněné okupanty v řadě koncentračních táborů. K jedné takové výměně došlo před časem, když bylo 250 zajatců ze známého Abú Ghurajb vyměněno za vojáky, zajaté obránci Fallúdže.

Čtvrtek 16. září 2004

Bagdád

Američtí okupační vojáci vtrhli v 6:30 do ulice Hajfa a prohledali řadu domů. Iráckým ostřelovačům se podařilo zabít vojáka, který řídil jedno z obrněných vozidel, a jednoho pěšáka, načež se americká hlídka z ulice stáhla, aniž razii dokončila.

Kolem 11:45 zaútočil odpor v bagdádské čtvrti 'Ámil blízko mezinárodního letiště na dvě auta značky GMC. Ač jedno z nich poškodil, snažila se obě vozidla ujet, dokud pro ně nepřijely americké posily.

Irácký odpor podnikl v 8:15 raketový útok na americkou základnu na bývalém mezinárodním letišti u Bagdádu.

Terčem útoku se kolem 12:00 stalo také bagdádské letiště Muthanna, kam dopadlo pět minometných střel ráže 82 mm.

Ramádí

Kolem 7:00 propukly nové boje mezi Iráčany a americkými okupačními vojáky v Ramádí a trvaly ještě ve 12:55, kdy místní korespondent Mafkarat al-Islam odesílal zprávu o nich. Oznámil přitom, že mezi zabitými bylo několik jihokorejských vojáků. Ve chvíli, kdy zprávu odesílal, rozmisťovali se američtí ostřelovači na střechách budov kolem ulice Revoluce 1920 a na střeše sídla guvernérského úřadu. Také ostřelovači odporu zaujímali své pozice.

Informovaný zdroj korespondentovi sdělil, že během bojů v posledních třech dnech zajali Iráčané řadu amerických a jihokorejských vojáků, zmocnili se také jednoho Humvee a odvezli je na neznámé místo.

Podle iráckých zdrojů jsou nyní operace odporu v Ramádí odlišného druhu než ty dřívější. Odpor v okolí Fallúdže blokuje a odráží všechny americké útoky, zatímco zde se snaží okupační vojáky vyčerpávat partyzánskými akcemi, dává jim iluzi vítězství a pak náhle podniká nečekané útoky.

Korespondent dodal, že nejvíce pohybů zásobovacích konvojů a hlídek je nyní možno pozorovat směrem k Ramádí.

Fallúdža

Americká hlídka ve vesnici Zawba jižně od Fallúdže se v 9:00 stala terčem útoku odporu, při němž bylo zničeno jedno Humvee, zabiti tři američtí vojáci a dva vážně zraněni; mrtví i zranění podle svědectví vesničanů leželi dlouho na zemi, než byli odvezeni.

V 11:30 explodovaly dvě bomby pod americkou hlídkou projíždějící kolem stanoviště 15 km východně od Fallúdže. Jedno Humvee bylo zničeno a jeho posádka zahynula. Taxíkář, který byl svědkem útoku a kterého pak Američané zadrželi, viděl na místě pět mrtvol v černých pytlích.

Ve 14:00 explodovala pod americkou kolonou na dálnici západně od Fallúdže série bomb. Exploze byly neobvykle silné, způsobila je výbušnina obsažená ve střelách vyráběných v Rakousku. Byla zničena čtyři Humvee, v nichž zahynulo deset amerických vojáků, jejichž těla byla v pytlích krátce nato odvezena.

Qá'im

Iráčtí ostřelovači zabili na hlavní ulici Qá'imu jednoho vojáka z pěší hlídky. Zbytek hlídky pak rozpoutal rvačku.

V 6:00 v oblasti Sad'ah 6 km východně od města vybuchly pod americkou hlídkou bomby a zničily jedno Humvee a zabily čtyři vojáky.

O hodinu později explodovala bomba pod jinou americkou hlídkou v oblasti Karábíla 5 km východně od města, zničila rovněž Humvee a usmrtila tři vojáky, další dva zranila.

Další boje

Blízko vesnice Hazár u Ba'qúby zaútočil odpor RPG kolem 10:00 na americký konvoj se zásobami a vojenským vybavením. Bojovníci zapálili jedno auto naložené potravinami a zničili Humvee. Zároveň bylo zabito pět amerických vojáků.

U Ridwáníje se útok odporu v 7:30 zaměřil na společnou americko-iráckou hlídku. Čtyři iráčtí a jeden americký voják byli zabiti, další dva Američané raněni.

Kolem 11:30 vystřelili povstalci na americké letiště v Ba'qúbě 10 raket. Po jejich dopadu se ozval zvuk sirén a objevil se mrak černého kouře.

V 16:45 byli u Basry zabiti čtyři členové tzv. irácké národní gardy, kteří v pickupu najeli na pozemní minu nebo bombu u silnice Qurná 15 km severně od Basry.

V Mósulu zničil odpor ve čtvrti Jarmúk blízko železnice tři obrněná vozidla a zabil nebo zranil řadu vojáků. Korespondent Mafkarat al-Islam mohl potvrdit smrt čtyř vojáků, pak americké síly vyhnaly všechny místní lidi z okolí.

V Júsúfíji zničila exploze jeden tank Abrams. Výbuch byl značně silný, ale protože Američané pak okamžitě místo útoku uzavřeli, nebylo možno zjistit rozsah jejich ztrát.

K prudkým srážkám mezi odporem a okupačními vojáky došlo kolem 11:30 v Latífíji kde oddíl odporu napadl americkou hlídku. Sedm amerických vojáků bylo zabito a dvě Humvee zničena. Američané se ihned po boji odreagovali střelbou na civilní auto, které se náhodou objevilo poblíž a zastřelili muže, dvě ženy a dítě.

Těžké 120 mm minometné střely dopadly na Američany okupovanou vojenskou akademii v Rustamíji, z níž pak stoupaly sloupy hustého kouře.

Dva zaměstnanci Mafkarat al-Islam dočasně uvězněni

Ve zprávě odeslané v 19:30 se korespondent Mafkarat al-Islam omluvil čtenářům za přerušení svých zpráv od středečního večera. Bylo to způsobeno tím, že dva zaměstnanci úřadovny Mafkarat al-Islam byli ve středu odpoledne uvězněni v bagdádské čtvrti Sajjidíja. Webová stránka oznámila, že tito muži společně shromažďovali a tlumočili zprávy ze severního, východního a jižního Iráku a že jejich několikahodinové věznění způsobilo neschopnost stránky pokrýt dění v zemi.

Atentát na loutkového ministra vnitra

V 16:00 byl na bagdádské ulici zavražděn tzv. ministr vnitra Ámir Karím, jeden z vůdců kolaborantských ší'itských Brigád Badr. Kromě něho bylo při útoku na jeho bílý Landrover zabito i pět jeho bodyguardů. Korespondent Mafkarat al-Islam připomněl, že Karím byl zapsán v čele seznamu osob, které se hnutí odporu rozhodlo odstranit.

Pátek 17. září 2004

Tento den se stal dnem krvavých leteckých masakrů civilního iráckého obyvatelstva. Američtí agresoři si na bezbranných civilistech vybíjejí svoji zlost za to, že jim v Iráku hoří půda pod nohama a odpor stále roste. Osvobozenecký boj Iráčanů se snaží udusit stále většími zvěrstvy. Souvisí to také s blížícími se volbami v Americe. Bush se chce s odporem vypořádat za každou cenu a představit se Američanům jako vítězný prezident.

Fallúdža bombardována

Americké letouny ostřelovaly jižní části Fallúdže, především čtvrť Šuhadá', kde zabily pět členů jedné rodiny -- tři ženy a dvě děti, a nejméně 15 dalších osob zranily. Podle místních svědků byli zabiti také dva muži, ale korespondent Mafkarat al-Islam nemohl tuto zprávu ani v nemocnici ani na hřbitově ověřit. Na závěr své zprávy poznamenal, že podobně jako kdysi ve Vietnamu, snaží se nyní Američané i v Iráku usmrtit velké počty obyvatel v marném pokusu zastavit růst odporu.

Kolem 21:30 bombardovali Američané Fallúdžu opět. Zvláště těžké škody způsobili ve čtvrti Dubbat v centru města Použili k tomu pěti kontejnerových bomb (tedy asi 10 000 menších, mezinárodně zakázaných tříštivých bomb), které zasáhly značnou část města od čtvrti 'Askarí na východě po průmyslovou čtvrť na jihovýchodě a čtvrť Šuhadá' na jižním okraji. Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam byli zabiti čtyři civilisté a devět bylo zraněno.

Brutální bombardování vsi Zajdán u Fallúdže

Americké bombardéry F-16 a F-18 spolu s vrtulníky Apache od 3:30 do 5:00 nepřetržitě bombardovaly okrsek Ridwáníjat Zawbí' ve vesnici Zajdán 20 km jižně od Fallúdže, kde žije kmen Zawbí', jehož příslušníci tvoří 80-85 % obyvatelstva oblasti jižně od Fallúdže. Okupanti svrhli na tuto zemědělskou obec více než 14 masivních kontejnerových bomb a napalm. Každá kontejnerová bomba obsahovala asi 2000 menších bomb, které těsně nad zemí vybuchují a zabíjejí všechno živé. Odhad mrtvých činí 44, z toho 15 dětí, 10 žen a 9 starých lidí, ale jejich počet zřejmě ještě vzroste. Sedm dětí je v kritickém stavu, zraněno je také osm žen a pět mužů. Mezi mrtvými je i správní ředitel fallúdžské hlavní nemocnice 'Ádil Alí Hamdán, jeho žena a dvě z jeho dětí, další dvě děti byly dopraveny k ošetření do nemocnice. Vesničané začali pohřbívat své mrtvé ve vesnici, protože se s nimi nemohli dostat na hřbitovy ve Fallúdže.

Po svítání provedly Spojené státy druhý útok na Radwániját Zawbí' a tentokrát zabily 14 civilistů.

V 8:30 okupanti zaútočili na Zajdán do třetice. Vrtulníky Cobra a bombardéry F-16 zaútočily pro změnu na okrsek Duwajlíja a mířili na vše, co se hýbalo, lidi i auta. Kromě zabitých obyvatel zničily čtyři domy.

Příběh zajdánského děvčátka žaluje

Pětiletá Fátima Sulajmán Táhá, oběť barbarského bombardování Ridwáníjat Zawbi' neustále plakala v posteli fallúdžské hlavní nemocnice, když lékaři obnažili její tělíčko poseté ranami. Nevěděla ještě, že její otec Sulajmán Táhá byl při náletu zabit a že její matka, ležící v sousední místnosti, je v kritickém stavu a každou chvíli může následovat svého manžela. Lékaři a sestry neví, jak utěšit Fátimu, která nejednou přišla o rodinu a nyní bez ustání pláče a nemá nikoho, kdo by ji utěšil. Fátiminu tříletou sestřičku Šajmu mezitím s četnými poraněními šrapnelem na hlavičce připravovali na cestu do bagdádské nemocnice Kázimíja.

Bombardování Abú Ghurajb

Z neznámých příčin bombardovalo americké letectvo také Abú Ghurajb, kde zničilo 8 obytných domů a zabilo víc než 20 civilistů, většinou žen a dětí.

Bagdád

Američtí okupanti krytí loutkovou policií a armádou uzavřeli ulici Hajfa a provedli vlnu razií, prohlídek a zatýkání ve snaze zlikvidovat místní odpor. Na akci se podílelo 300 amerických a 200 iráckých vojáků a 250 loutkových policistů v doprovodu 70 obrněných vozidel a tanků. Američtí ostřelovači kryli jejich útok ze střech. Navzdory tomu všemu akce skončila neúspěchem a pochytáno bylo jen několik desítek mladých lidí. Během razií síly odporu zaútočily na ulici ze dvou stran a pokusily se obležení prolomit. K prvnímu útoku došlo od mostu Šuhadá' (Mučedníků), kde sebevražedný útočník kolem 7:00 narazil s autem plným výbušniny do šiku útočníků a zabil 14 amerických a 20 iráckých vojáků. Současně bylo zničeno nejméně šest vozidel -- Humvee a pickupů. Na druhé straně ulice blízko mrazíren došlo k druhému útoku. Další irácký mladík-sebevrah zaútočil na kontrolní stanoviště a zabil šest amerických a sedm loutkových iráckých vojáků a zničil nejméně čtyři vozidla.

V noci na pátek vystřelil odpor do tzv. Zelené zóny pět minometných střel ráže 82 mm. Také v pátek síly odporu na zónu zaútočily, a to hned dvakrát. Poprvé tam dopadly tři rakety Grad v 8:00, o půl hodiny později dalších pět.

Východně od Bagdádu vybuchla ve 20:15 bomba pod spojenou americko-iráckou hlídkou a zabila čtyři Američany a šest iráckých sluhů. Zničila obě vozidla irácké policie a jedno americké Humvee. Pět Američanů a dva iráčtí vojáci byli mimoto zraněni.

TV al-Arabíja oznámila, že auto s výbušninou explodovalo kolem 12:40 v centru Bagdádu na ústí ulice Rašíd do náměstí Rusafi. Cílem byla hlídka loutkové policie tvořená pěti policejními vozy. Korespondent TV al-Arabíja oznámil, že výbuch na rušném místě způsobil smrt a zranění desítek lidí včetně řady loutkových policistů. V počtu obětí se zprávy rozcházely. Tzv. ministerstvo vnitra oznámilo nejméně 13 mrtvých, tzv. ministerstvo zdravotnictví naopak mluvilo o pěti mrtvých a 30 zraněných.

Večer a v noci provedl odpor sérii raketových a minometných útoků na různé opěrné body Američanů ve městě. V 18:00 vystřelil dvě silné rakety Grad na bývalé mezinárodní letiště a o půldruhé hodiny později útok zopakoval dalšími dvěma raketami. Mezitím vypálil sedm minometných střel ráže 80 mm na Zelenou zónu. Ve 21:00 pak bombardoval ústřední štáb v paláci Tallá pěti střelami. Ve dvou simultánních útocích kolem 19:00 ostřeloval okupované letiště Muthanna a vojenskou akademii v Rustamíji. Akademii zasáhlo pět raket Táríq. Současně provedl odpor ještě další akci blízko mostu Džumhúríja, odkud vypálil rakety do ulice Hajfa na kontrolní stanoviště americko-iráckých vojáků, kde zabil tři členy tzv. národ ní gardy a jednoho amerického vojáka.

Na dálnici v bagdádské čtvrti 'Ámil zaútočili povstalci ve 14:30 na americkou kolonu Humvee a vozidel GMC. Dvě auta GMC byla zapálena a jedno Humvee zničeno, zabito bylo nejméně 10 Američanů -- vojáků a důstojníků CIA.

Na dálnici v Sajjidíji zaútočil odpor na konvoj cisteren doprovázených Humvee, zapálil dvě cisterny a zabil čtyři americké vojáky.

Další útoky

V Baládu východně od Bagdádu dopadlo na americkou základnu pět raket Táríq, z nichž každá způsobila mohutnou explozi. Po tři hodiny pak nad základnu stoupaly mraky kouře. V Rustamíji jihovýchodně od hlavního města se stala terčem útoku odporu americká hlídka složená ze tří obrněných vozidel Bradley, z nichž jedno bylo zneškodněno. V Abú Ghurajb došlo ráno po výbuchu bomby ke srážce mezi americkými silami a odporem. Boj trval od 8:30 do 10:00 místního času, zničena byla tři Hmvee a zabito deset amerických vojáků.

V 'Ámíríji západně od Bagdádu zaútočil odpor na velitelské stanoviště a zabil tři členy tzv. národní gardy.

Bojovníci odporu zaútočili v Latífíji RPG na hlídku tzv. národní gardy krytou příslušníky námořní pěchoty v obrněných vozidlech. Při útoku bylo zabito sedm iráckých loutkových vojáků a tři byli zraněni, zničeno bylo jedno americké obojživelné vozidlo, ve kterém zemřely nejméně čtyři osoby.

Na okupované letiště v Ba'qúbě vypálil odpor v noci tři vysoce výbušné rakety Táríq. Síla útoku donutila Američany opustit letiště a uchýlit se do okolních parků a zahrad. V Ba'qúbě odpor zaútočil RPG před vchodem do budovy guvernérského úřadu na konvoj důstojníků americké CIA v doprovodu kurdských šovinistických milic pešmergů. Útok zničil auto Safari patřící pešmergům a tři pešmergy v něm zabil. Obrněné GMC patřící CIA bylo rovněž zničeno a tři muži v něm zabiti.

V Tal 'Afáru pokračovaly boje; Američané opět bombardovali obytné čtvrti a během útoků od 4:00 do 16:00 zabili 15 Iráčanů a zničili čtyři obytné domy. Síly odporu tu blízko vjezdu do města zničily dvě Humvee a zabily osm Američanů. Sestřelily také vrtulník Black Hawk a zabily přitom jeho dvoučlennou posádku.

Západně od Mósulu v oblasti Isláh az-Zirá'í zaútočili bojovníci odporu na kolonu loutkového guvernéra Tikrítu Hasana aš-Šaktího. Jeden z jeho tělesných strážců byl zabit. Po útoku bojovníci zmizeli, aniž byl někdo z nich zadržen.

Bomba explodovala v 19:00 pod hlídkou pešmergů v okrsku Hasan Awni západně od Kirkúku a čtyři její členy zabila. Tato oblast je obydlena hlavně obyvateli turkménského původu.

Ke srážce mahdistů s britskými okupačními silami došlo kolem půlnoci v 'Amará. Britské síly tu podporovali příslušníci irácké loutkové armády a Brigád Badr.

Basra

Pozdě večer byl v Basře zavražděn příslušník koalice Brigád Badr a kolaborantské strany Hizb ad- Da'wa Sajjid Fajíq. V pátek odpoledne byla u dálnice u Zubajru nalezena mrtvá těla tří iráckých kolaborantů, kteří sloužili Britům jako tlumočníci.

V oblasti Tannúma východně od Basry zaútočily okupační síly v 15:30 na úřadovnu Muqtady as-Sadra a došlo ke střetu s mahdisty.

V sobotu po půlnoci kolem 1:00 místního času zaútočil odpor raketami a těžkými 120mm minometnými střelami na štáb britské okupační armády ve čtvrti Barrádíja. Exploze pokračovaly ještě v 1:57, kdy o nich korespondent Mafkarat al-Islam podával zprávu. Poznamenal přitom, že s odporem těsně spolupracovali mahdisté a Brigády Farúq.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       27. 9. 2004
28. 9. 2004 Jimmy Carter varoval před volebními problémy na Floridě
27. 9. 2004 "Tony Blair to myslí upřímně"
26. 9. 2004 "Lítostivý" Blair požaduje jednotu tváří v tvář irácké teroristické hrozbě
27. 9. 2004 Stanislav Komárek se asi tvůrčím prozaikem nestane Jan  Čulík
27. 9. 2004 Přikloní se Kanada k americké raketové obraně kontinentu? Miloš  Kaláb
27. 9. 2004 Proč jsou církve konzervativní -- a proč by být neměly Boris  Cvek
27. 9. 2004 Proč v českém školství už deset let selhává management jakosti? Ivo V. Fencl
25. 9. 2004 Dědeček George W. Bushe měl podnikatelské styky s firmami v nacistickém Německu
26. 9. 2004 Brudlý krampoblouch - soutěž literárních sborníků českých škol
26. 9. 2004 V Londýně nouzově přistálo řecké letadlo
27. 9. 2004 Lidové noviny dál šíří bludy o detektoru lži Hynek  Hanke
24. 9. 2004 Rasismus v České republice
28. 9. 2004 V Praze se konalo České sociální fórum
28. 9. 2004 Sociální spravedlnost "není sen, ale možnost" Štěpán  Kotrba
26. 9. 2004 České sociální fórum začalo skromně, ale zřetelně - požadavkem na "jiný svět, který je možný" Štěpán  Kotrba
27. 9. 2004 Nové číslo časopisu A-kontra je věnované především freetekno kultuře
28. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004
27. 9. 2004 Smrkovského argumenty a pseudoproblémy zamindrákovaných "strážců veřejného blaha" jsou opět na stole Karel  Kobosil
27. 9. 2004 Soužití kultur bez předsudků Milan  Valach
27. 9. 2004 Rovné příležitosti a vlamování se do otevřených dveří Jan  Čulík
27. 9. 2004 Dostávají podporu jen romské rodiny?
25. 9. 2004 Britská vláda se obává, že dojde k útokům proti muslimům
25. 9. 2004 Patron české země, nebo servilní kolaborant? Zdeněk  Bárta
24. 9. 2004 Nádraží u Svratky aneb Utopené miliardy Josef  Ludvík
24. 9. 2004 Incident na letišti Jan  Čulík, Jan  Sýkora
24. 9. 2004 Pan Zavřel má možnost domoci se práva Ivan  Válek
24. 9. 2004 "Osa BBC-Guardian zosobňuje vážné nebezpečí zájmům Spojených států"
24. 9. 2004 Jeďte studovat do Oxfordu! Jan  Čulík
23. 9. 2004 Miloš Zeman: "ČSSD bude úspěšná jen tehdy, bude-li vedena úspěšnými"
24. 9. 2004 Jednou měř, 2x neřež Claudia  Just
24. 9. 2004 Jednou měř, 2x neřež Claudia  Just
24. 9. 2004 Attila the Stockbroker Stanislav  Holubec
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 9. 2004 "Tony Blair to myslí upřímně"   
26. 9. 2004 "Lítostivý" Blair požaduje jednotu tváří v tvář irácké teroristické hrozbě   
24. 9. 2004 Tažení současné vlády USA proti terorismu se zadrhává Jozef Bohumil Ftorek
24. 9. 2004 Delegace britských muslimů se pokusí v Bagdádu zachránit Kennethe Bigleyho   
23. 9. 2004 Proč se stále nepočítají civilní mrtví v Iráku?   
23. 9. 2004 Chaos při "jednání" s iráckými únosci?   
22. 9. 2004 John Keegan: Útok na Irák byl správný   
22. 9. 2004 Bagdádský politolog: Nic se v Iráku neopravuje   
21. 9. 2004 Irácká podnikatelka: Jak jsem byla vězněna v Abu Ghraib   
20. 9. 2004 Je možné pochopit, proč Bůh dopouští, aby trpěly nevinné děti? Ondřej  Chrást
20. 9. 2004 Askar Akajev sa ešte nerozhodol   
18. 9. 2004 Konečný závěr: Irák neměl žádné zbraně hromadného ničení   
17. 9. 2004 USA: Invaze do Iráku byla legální   
15. 9. 2004 V Bagdádu bylo usmrceno 47 osob   
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 8. - 12. září 2004   
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004   
13. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 3. září 2004   
5. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 26. - 29. srpna 2004   
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004   
23. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. a 15. srpna 2004   
20. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. a 13. srpna 2004   
18. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 11. srpna 2004   
16. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 8. srpna 2004   
13. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. a 5. srpna 2004   
12. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 3. srpna 2004   
3. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 28. července 2004   
30. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. července 2004   
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004