25. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 8. 2006

Takže: ČSSD pohřbí vládu, která ještě není?

Aneb jedna další (ne)povinná lekce z politologie

ČSSD nic netlačilo ke konstruktivnímu jednání s ODS. ČSSD mohlo stačit, aby ve vhodný čas --- počítajíc se svou "stovkou" levicových mandátů --- nabídla koaliční spolupráci některé ze dvou menších politických stran, kterým předtím vyhlídky na ministerská křesla nevyšly jen proto, že táž ČSSD začala koketovat s projektem většinové vlády dvou nejsilnějších stran, ODS a ČSSD. Dnes už musí být vedlejší, že přání prezidenta republiky, aby měla ČESKÁ REPUBLIKA stabilní vládu, nachází po "bartolomějském" čtvrtku "levicové" řešení (s "tichou" podporou komunistů a proklamativním přeběhnutím lidovců do tábora ČSSD, v němž ostatně KDU-ČSL simultánně --- ne-li schizofrenicky? --- byla i během svých nedávných námluv s ODS).

Přesně tuto otázku jsem si dovolil položit před víc jak dvěma měsíci v nadpisu jednoho svého příspěvku do BL (z 20. června 2006). V řadě následných úvah jsem opakovaně poukazoval na zjevné --- a racionálně stěží adekvátně zdůvodnitelné --- průtahy v jednání mezi tehdy ještě poměrně novou povolební vládní koalicí (původně ODS s lidovci a zelenými) a ČSSD. Opakovaně se v těch úvahách připomínalo, že Jiří Paroubek jako stále úřadující premiér nemá kam spěchat; neboť on a jeho koaliční vláda (taky s lidovci, a navíc s již neparlamentní Unií svobody-DEU) takto v klimatu zjevného patu mohou vládnout dlouhé měsíce (případně až do předčasných voleb, kdyby na to došlo). Nezapomeňme, že Mirek Topolánek jako předseda vítězné strany z červnových voleb od počátku svých snah o sestavení nového vládního týmu fakticky měl k tomuto úkolu jenom nesmírně vágní "pověření-nepověření". Dokud nedošlo k řádnému ustavení hlavních orgánů Poslanecké sněmovny (především jejího předsedy), nebylo ani možné, aby byl případný nový designovaný premiér řádně (a ústavně) instalován. Mohlo by to ovšem na první a nesmírně povrchní pohled vypadat tak, že M. Topolánek setrvale nevykazoval dostatečný pokrok ve vyjednávání, přinejmenším dokud nedošlo ke známé schůzce předáků parlamentních stran u pana prezidenta na Hradě. Signály z Hradu navíc naznačovaly, že by V. Klaus pravděpodobně viděl přiměřeně stabilní řešení ve vzájemné dohodě dvou nejsilnějších stran. Tím také nahrál J. Paroubkovi k posílení jeho vyjednávací pozice; navíc pro případnou "velkou koalici", s možným vyšachováním "malých stran". Šokující vyústění ze čtvrtečního dopoledne, 24. srpna, bylo jistě nečekané, i když paradoxně bylo jako alternativa v rukávě pro Jiřího Paroubka také zřejmě "nabíledni".

Kdyby byla možnost dívat se na tu naši politickou "scénu" neutrálně zvenčí, vypadalo by to tak, že po celou tu dobu --- až do čtvrtka, 24. 8. --- jako kdyby byly na programu naší vrcholné scény jenom hrátky. ČSSD vůbec nic netlačilo k posunu politických jednání vpřed. Bylo možné z její strany setrvale odkazovat jak na nevyhovující program, tak nevyhovující kandidáty do funkcí; a přitom dále po volbách vládnout. Dokonce mohlo další případné jednání mezi dvěma nejsilnějšími stranami klopýtnout o oboustranně nepřijatelné místo jednání nebo o početní složení ("formát") pro delikátní porady.

Jiří Paroubek ovšem z jednoho pohledu nakonec sehrál překvapivou, takticky brilantní partii. Nejdříve dával opakovaně k lepšímu, že není stovka mandátů připravované výchozí vládní koalice ODS pro parlament průchozí. Samotná Poslanecká sněmovna byla přitom blokována; neměla svého předsedu. Kdo by dnes ještě vzpomínal na to, že ČSSD si netroufala stavět vlastního protikandidáta, nominovala-li svého (byť třeba "dočasného") kandidáta trojčlenná koalice tmelená tehdy ODS. Má cenu dnes zvažovat, že Ústava ČR nemá jednoznačně vymezeno, co přesně znamená, pokud dostane vláda ucházející se o důvěru jen sto hlasů (když nedůvěra je až 101 hlas)? Přitom ještě ani 4. srpna nebyl M. Topolánek pověřen sestavením vlády (jejíž soupiska byla hotová). Sílily hlasy po předčasných volbách. Nedalo se přeslechnout z různých míst, že stabilitu by přece dala "velká koalice" mezi ODS a ČSSD. A to byla ta lučavka, která nakonec navodila čtvrteční rozuzlení z 24. srpna.

Jiřímu Paroubkovi se především podařilo otřást jakoby kreditem ODS vzhledem ke koaličním partnerům, když sám navrhoval překlenovací jednání jen dvou nejsilnějších stran. Nato stačilo --- s KSČM jako tichým společníkem --- hledat skulinku v malých stranách, které byly najednou nejen mimo další jednání jako jeho úhelní partneři, ale navíc dokonce už i bez ministerských křesel! A nějaké to křesílko na vyjednávací udičku nastražit naopak mohla ČSSD, nemajíc zatím žádné nepřekonatelné závazky ani vůči ODS, s níž si mezitím mohla hrát "na výdrž".

Přitom KDU-ČSL byla a je ve stávající koaliční --- byť jen zatím "dosluhující" --- vládě s ČSSD; proč by nemohla svůj program opětně spojit s ČSSD, a zase s vládními křesly (které už nemohla slíbit "poloodbornická" sestava připravovaná ODS)? Že ČSSD spolu s KDU-ČSL mají společně jenom 87 hlasů, takže by nebyla splněna podmínka prezidenta republiky k nominaci stabilní vlády? KDU-ČSL stěží bude teď důvěryhodně vysvětlovat, že má lepší podmínky k realizaci svého programu v rámci součinnosti s ČSSD, když ústy M. Kalouska se předtím dušovala, že s podporou KSČM v žádném případě postupovat nebude. A ten "žádný případ" máme očividně před nosem.

Václav Klaus (i když se zatím nevyjádřil) teď může s klidem pověřit Jiřího Paroubka sestavením staronové a ještě úřadující vlády, jen z ní vypadnou ministři za US-DEU. Ta místa lze velkoryse nabídnout jako úlitbu po úspěšných námluvách setrvale koaličním lidovcům. Mirek Topolánek nejenže nedostal nejdřív příležitost, aby představil svůj výchozí vládní tým; protitah ČSSD s tzv. vládou "odborníků" rozbil nakonec --- po přeběhnutí lidovců do druhého tábora --- jakékoli vyhlídky na předložení důvěryhodného seznamu ministrů případné vlády ODS. Ta byla pohřbena dřív, než vůbec mohla vzniknout a dostat pověření...

ODS jako vítěz červnových voleb se po "bartolomějském" čtvrtku stává paradoxně a automaticky stranou opoziční. Případné konstruktivní Topolánkovo úsilí k sestavení vlády vyšlo vniveč. Jak jsem už před časem napsal, ČSSD teď "z druhého místa" dosáhla triumfu; bude vládnout už třetí volební období. Jiří Paroubek může na své dřívější návnady směrem k ODS (třeba připomínkami opoziční smlouvy "Zeman -- Klaus") zapomenout. A jeho příští vláda bude moci být spolehlivě "levicovější" než ta Zemanova; zpoza buka už (jakož tomu bylo během posledního roku druhé sociálně-demokratické vlády) číhají komunisté, aby této vládě kryli "záda".

Přede dveřmi vbrzku budeme mít mj. komunální volby (8. října 2006) a po nich také hned 1. kolo senátních voleb (20. a 21. října 2006). Určitě se především pro volby do Senátu ČR stávající zkušenost voličů s politikou závažně projeví.

Tyhle problémy by vůbec nevznikly, kdyby rozdílení mandátů lépe respektovalo počty hlasů jednotlivým stranám; to by bývala měla původní trojkoalice většinu, která by jí stačila, aby se nemusela dohadovat s ČSSD o toleranci. A pokud jde o ten nešťastný sudý počet mandátů v Poslanecké sněmovně, už v antických Athénách občané volili do svých institucí lichý počet zástupců (nemáme-li teď vyjmenovávat rozmanité pojistky proti zneužití politické moci nebo proti úplatkům). Pozdě bycha honiti?

Kromě dalších úvah na dané téma snad stojí za povšimnutí mj. též:

Pohřbí ČSSD vládu, která ještě není?

Na co si tady teď hrajeme?

Jde o to, kdo nám vyhrál volby?

M. Topolánek vyhrál volby a J. Paroubek mu zatím dělá premiéra

Máme tu jako trvalku nepřekonatelný "duel" Topolánek --- Paroubek?

Že by se ta předběžně odtroubená demise ještě neodtrubovala?

Má Černého Petra Topolánek, anebo Paroubek?

                 
Obsah vydání       25. 8. 2006
27. 8. 2006 Vynalezla irská technologická firma energetické perpetuum mobile?
27. 8. 2006 Test logického myšlení Bohumil  Kartous
26. 8. 2006 Inspirující salto mortale Lubomír  Novotný
25. 8. 2006 Soud ho shledal nevinným, bude však stejně deportován do Alžírska, kde může být mučen
26. 8. 2006 Americký podnikatel obžalován za šíření televize organizace Hizbullah v New Yorku
26. 8. 2006 Většina Izraelců "chce, aby Olmert odešel"
25. 8. 2006 Mohou evropská vojska stabilizovat Blízký východ? Josef  Brož
25. 8. 2006 Opravdu může za všechny problémy v ČT David Borek? Jan  Richter
25. 8. 2006 Sprostota a bezohlednost Českých médií - normální češství? Jan  Čulík
25. 8. 2006 Mezi židlemi aneb hra na černocha Alex  Koenigsmark
25. 8. 2006 To, co si normální Češi myslí, nikdo neví Milan  Valach
25. 8. 2006 Lži jsou standardní metodou práce PR Štěpán  Kotrba
25. 8. 2006 Odpovědi Zeno  Kaprál
26. 8. 2006 Letecká společnost Ryanair žaluje britskou vládu o 3,3 miliony liber za "bezpečnostní opatření"
26. 8. 2006 Jak Miroslav Kalousek chtěl zničit KDU-ČSL atd. Boris  Cvek
25. 8. 2006 Hořké konce pokryteckého antikomunismu Lubomír  Novotný
25. 8. 2006 Takže: ČSSD pohřbí vládu, která ještě není? Miloš  Dokulil
25. 8. 2006 Veselme se, radujme se, svět patří nám Václav  Dušek
25. 8. 2006 Plán digitalizace? Možná koncem roku Filip  Rožánek
25. 8. 2006 Osoba blízká, aneb arogantní nedůvěra Zdeněk  Bárta
24. 8. 2006 Mír je pro slabochy - skutečné vlády prodávají zbraně
25. 8. 2006 Lidé vítají zákaz kouření ve veřejných místnostech
24. 8. 2006 "Srbovi odborníci" podávají trestní oznámení na Respekt a Oživení Štěpán  Kotrba
24. 8. 2006 Protiraketová základna: Poslanec Jan Vidím (ODS) chlácholí veřejnost Jakub  Rolčík
25. 8. 2006 Záludnost referenda o protiraketové základně Milan  Valach
25. 8. 2006 Jsem proti základně. Jsem pro referendum
25. 8. 2006 Vydá se KDU-ČSL vstříc polibku smrti? Tomáš  Hudeček
24. 8. 2006 Nový Blízký východ nebude podle Bushova gusta
24. 8. 2006 Na pondělní tiskové konferenci se prezident Bush choval opravdu hloupě
24. 8. 2006 Léky a jejich úhrada Petr  Wagner
24. 8. 2006 Irak trochu inak Jaroslav  Drobný
24. 8. 2006 Komunisté proti srpnové invazi Pavel  Pečínka
23. 8. 2006 Obezita je nemoc Petr  Wagner
23. 8. 2006 Beneš a nenucená nadřazenost Martin  Škabraha
23. 8. 2006 Dobrý člověk stále žije -- Jan Špáta Martin  Štoll
23. 8. 2006 Kolem Kuby za 20 dní Lubomír  Molnár
23. 8. 2006 Člověk má přece právo být blbý Bohumil  Kartous
24. 8. 2006 Al Džazíra pět let po 11. září
6. 8. 2006 Hospodaření OSBL za červenec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2006 Test logického myšlení Bohumil  Kartous
26. 8. 2006 Jak Miroslav Kalousek chtěl zničit KDU-ČSL atd. Boris  Cvek
25. 8. 2006 Takže: ČSSD pohřbí vládu, která ještě není? Miloš  Dokulil
21. 8. 2006 Srpnové hospodské kecy a žurnalistické komentáře Ladislav  Žák
21. 8. 2006 Dva premiéři? Bouře ve sklenici vody Jiří  Pehe
15. 8. 2006 Oposmlouva jiného druhu Jiří  Pehe
11. 8. 2006 Citát dne (včerejšího)   
4. 8. 2006 Má Černého Petra Topolánek, anebo Paroubek? Miloš  Dokulil
31. 7. 2006 Pane Paroubku, odejděte... Boris  Cvek
28. 7. 2006 Sněmovna a Senát: přenášení odpovědnosti Lukáš  Jelínek
28. 7. 2006 Proč to stále nejde? Michael  Kroh
28. 7. 2006 Desatero Jiří  Jírovec
27. 7. 2006 Nemáme se rádi Miroslav  Kodet
26. 7. 2006 Proč si komunisté vybrali Izrael Lukáš  Lhoťan
25. 7. 2006 Jde opravdu jen o Zaorálka pro funkci předsedy Sněmovny? Miloš  Dokulil