Německo uzavře do roku 2022 veškeré své jaderné elektrárny

30. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Německá koaliční vláda oznámila, že do roku 2022 vyřadí z provozu veškeré jaderné elektrárny. K zásadní revizi německé jaderné politiky došlo po havárii v japonské Fukušimě a po masových protijaderných protestech po celém Německu.

Německý ministr životního prostředí Norbert Rottgen uvedl, že sedm nejstarších německých jaderných reaktorů, které byly vypnuty hned po havárii ve Fukušimě, už nebude nikdy uvedeno v provoz. Navždy vyřazena z provozu bude také osmá jaderná elektrárna v Kruemmelu v severním Německu, která měla v poslední době technické problémy a už je také vypnuta.

Rekordně nejvyšší emise uhlíku vážně ohrožují podnebí na Zemi

30. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Rekordní vzestup emisí uhlíku, navzdory hospodářské krizi, znamená, že cíl nezvýšit oteplení planety Země o víc než 2 stupně Celsia je zřejmě už nedosažitelný

Emise skleníkových plynů loni rekordně stouply a dosáhly nejvyšší míry emisí skleníkových plynů v historii. Znamená to, že se zřejmě už nepodaří udržet globální oteplování na bezpečné úrovni. Vyplývá to z dosud nezveřejněných odhadů Mezinárodního úřadu pro energii.

Česká vláda vnucuje vysokým školám model, proti němuž britští akademici organizují revoluci

30. 5. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V posledních cca pěti letech připravili manažerští zbohatlíci britské univerzity o samosprávné vedení. Stalo se to tak, že profesoři univerzit se samozřejmě zabývají vlastním oborem. Skutečný akademický odborník nemá nutně zájem o administrativní a byrokratické vedení univerzit.

Postupnými, plíživými, nenápadnými kroky se na všech britských univerzitách postupně prosadily řekl bych až mafiánské manažerské skupiny, které unvierzity akademické obci ukradly, zbavily školy zbytku samosprávného vedení a proti vůli akademické obce ruší nyní kursy a snaží se univerzity proměnit v komerční mlýnky na peníze, na základě prodávání často pochybných kursů (zejména Masters in Business Administration, drahé kursy, které nikdy nikoho nenaučily, aby se stal úspěšným podnikatelem) studentům z Číny a jiných vzdálených zemí, zásadně nikoliv studentům z Evropské unie, kteří nemusejí platit tolik jako cizinci z dalekých zemí.

ZÁKLAD MODERNÍ ČESKÉ DEMOKRACIE:

Rozkrádání majetku bez postihu

30. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Velice mne zaujal rozhovor s Tomášem Ježkem, jedním z otců kuponové privatizace, v Hospodářských novinách. Ježek zde zcela konkrétně uvádí, co podle něj vedlo k rozsáhlému rozkrádání veřejného majetku za dob kuponové privatizace:

Kam jsme došli rok po volbách vedeni vládou rozpočtové odpovědnosti?

30. 5. 2011 / Miroslav Pořízek

čas čtení 15 minut

Česká politika se již několik let brodí v čím dál hlubším marasmu. Celou společnost pak decimuje vědomí, že nelze zatím očekávat výraznější změnu k lepšímu nejen co do stavu celkového klimatu u nás, ale především odborného řešení problémů, jež se stále více kupí. Nejpozději někdy od roku 2004/2005 zažíváme permanentní politické krize.

Fórum Věda žije odmítá návrh změny zákona o vysokých školách

30. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Občanské sdružení Fórum Věda žije! nesouhlasí s věcným záměrem Návrhu změny zákona o vysokých školách a s probíhajícím legislativním procesem.

"Aktuální věcný návrh do budoucna fatálně ohrožuje kvalitu vysokého školství, přitom ovšem negarantuje úsporu vynakládaných veřejných finančních prostředků. Zcela nepřijatelnými jsou pak snahy o narušení samosprávnosti a politické nezávislosti univerzit," shrnuje výhrady Martin Krummholz, předseda občanského sdružení Fórum Věda žije!

Česká politika: Věčný boj o korupci?

30. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Můj politický názor není ani pravicový, ani levicový. Myslím, že občas je dobré zatočit kormidlem doprava, občas doleva. Nebudu nikdy hájit nějaké zločince jenom proto, že jsou pravičáci (nebo levičáci), že jsem je dříve volil a že odpovídají mé ideologii. Politické strany mají být služebnice veřejného zájmu, mají bdít nad dodržováním a rozvíjením pravidel, oddělovat pravidla od tahů (výstižná terminologie Václava Bělohradského v jeho článku v sobotních Lidových novinách), mají sloužit všem občanům. A v zájmu všech občanů je bdít nad nimi a trestat je přísně za každé selhání, tedy pěstovat politickou kulturu. To se tu dlouho nedělalo ani za pravice, ani za levice. Veřejný prostor de facto ovládlo dědictví opoziční smlouvy, Klaus na Hradě, čili role odpovědné politiky silných vlád byla vytlačena .

Francouzský ministr rezignoval kvůli obviněním ze sexuálního násilí

30. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Georges Tron, francouzský ministr pro státní službu, odstoupil z vlády prezidenta Sarkozyho, poté, co na něho podaly trestný oznámení dvě ženy, ve věku 32 a 36 let, že vůči nim spáchal "sexuální agresi" v městě Draveil, jižně od Paříže, kde je starostou.

Tron obvinění odmítá, avšak musel odstoupit poté, co ministr zahraničí Alain Juppé řekl v televizi, že i když je jeho kolega považován za nevinného, měl by uvažovat o rezignaci, protože "ministr musí být nad veškerá podezření."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Libye: Hon na Pouštní lišku

30. 5. 2011 / Josef Brož

čas čtení 7 minut

Postavení libyjského vůdce Muammara Kaddáfího je oslabené. O víkendu přinesl arabský list al-Sharq al-Awsat informaci, že Kaddáfí jedná o svém odchodu výměnou za garance pro sebe a svou rodinu. Rebelie na východu země proti němu už trvá 100 dní.

Bible není pohádková kniha

30. 5. 2011

čas čtení 4 minuty

Polemika s článkem Tomáše Koloce Pohádka je archetypální příběh

Pohledů na Bibli je jistě tolik, kolik je názorů ve světě. Za velmi přínosnou považuji větu "V pohádkových archetypech, které jsou trestí tisíců a milionů prožitých lidských příběhů, je mnohdy víc pravdy o podstatě našeho světa, než v agenturních zprávách, které denně čteme v novinách." Zde není co vytknout, píše čtenář Vojtěch Smetana, který studuje teologii.

ZATČENÍ GENERÁLA MLADIĆE:

Omluví se fašistoidní média i česká veřejnost?

29. 5. 2011 / Jan Čihák

čas čtení 27 minut

České zpravodajství hlavních médií na téma Bosna / Balkán je plné blábolů, nesmyslných zkratkovitých projekcí, amatérismu, neznalosti. Skutečná novinařina již dávno vymřela. V médiích zjevně sedí editoři s mizerným vzděláním, zatížení půjčkami na bydlení, kteří pro chudobu ducha (a ze strachu před šéfem a ztrátou živobytí) fungují v módu "ctrl + C, ctrl + V" a vyznávají heslo mé profesorky z VŠ "Hlavně nad tim moc nepřemejšlet, Jendo". Anebo, se značnou dávkou básnické licence, tvoří zcela pozoruhodné obrazy světa.

Ve čtvrtek 26. 5. 2011 přinesla média zprávu o zatčení léta hledaného válečného zločince, bývalého generála jugoslávské a posléze bosenskosrbské armády, Ratka Mladiće. Dění jsem měl takříkajíc z první ruky, poslouchal jsem přes den v práci sarajevské Radio M, které posluchače informovalo i živými telefonickými rozhovory s novináři z bělehradského rádia B92. Jak bývá tradicí, česká média nepřinesla nic převratného. Opět se ponejvíce omílaly staré informace, které si editoři vytáhli ze stokrát použitých archivů a z velkých zpravodajských agentur.

Při nahlédnutí do online diskusí české veřejnosti pod těmito články jsem měl pocit, že se mi zdá špatný sen. Tak koncentrovanou směs fašizoidních výlevů, ryzí blbosti, neznalosti a primitivismu by jeden pohledal. Ale popořádku: Podíváme-li se blíže na hlavní česká on-line média, aktualne.cz nám vypadává ze hry, neboť v rámci politické korektnosti již delší dobu není možné pod určitými typy článků vést diskusi. Na idnes.cz se kromě výše uvedené hnojištní směsky objevovaly i názory soucítící s Mladićovými oběťmi. Server novinky.cz, který se pyšní nutností diskutéry registrovat, takže se u nich zobrazuje (teoreticky správné) plné jméno a město původu, se ovšem stal přehlídkou perel.

Za některé vybírám, stav hlasů k 27. 5. 2011 v 9,00:

Tabákový průmysl ve světě vítězí

29. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Více než půl století poté, co vědci dokázali, že kouření způsobuje rakovinu, je tabákový velkoprůmysl v rozkvětu.

Počet prodaných cigaret vzrostl z 5000 miliard r. 1990 na 5900 miliard r. 2009. Kouření nyní ročně usmrcuje více lidí než než je celkový počet smrtelných obětí alkoholu, Aids, automobilových nehod, drog, vražd a sebevražd.

Po celé Británii se v sobotu konaly protesty proti vládním škrtům a bankám

28. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Demonstranti v sobotu 28. května pořádají po celé Británii před pobočkami bank demonstrace. V dosud největěí přímé akci tohoto druhu se jim podařilo okupovat celou řadu bankovních poboček. Protestují proti navrhovaným "reformám" v anglickém zdravotnictví.

V čele celonárodních protestů, jejichž účelem je poukázat na to, že státní deficit vytvořily banky, stojí aktivistická organizace UK Uncut. Protesty podporují také odboráří a další občané.

Španělsko:

Katalánská policie zaútočila na pokojné demonstranty

28. 5. 2011

čas čtení 1 minuta



Demonstranti, kteří táboří na španělských náměstích už 12 dní, se poprvé v pátek střetli s policií poté, co úřady zrušily jeden z jejich táborů v Barceloně.

Policejní a počišťovací vozy přijely na náměstí Plaça de Catalunya. Asi dvě stě demonstrantů bylo pokojně zadrženo uprostřed náměstí. Bylo jim sděleno, že na náměstí mohou zůstat, avšak zaměstnanci městské správy jim odebrali stany, matrace, podložky a počítače.

Ke konfliktu došlo, když se na náměstí dostavily tisíce dalších demonstrantů a zablokovaly přístupové ulice. Policie uvolnila cesty z náměstí použitím obušků. Zranila 99 osob a dvě osoby zatkla.

Na videozáběrech lze vidět zkrvavené demonstranty, jak je bije policie. Demonstranti uvedli, že policie také použila pepřový sprej a gumové projektily.

Po "vyčištění" náměstí se směli demonstranti na náměstí vrátit a okamžitě začali tábor znovu budovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Británie poskytuje výcvik saúdským jednotkám, užívaným k potlačení "arabského jara"

29. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Velká Británie poskytuje výcvik saúdskoarabské národní gardě - elitním bezpečnostním jednotkám, které byly použity proti civilnímu obyvatelstvu při nedávných protestech v Bahrajnu. Saúdské jednotky mj. na bahrajnské obyvatelstvo střílely.

Tato informace rozzuřila organizace na ochranu lidských práv, které poukazují na to, že britské ministerstvo zahraničí uznává, že situace lidských práv v Saúdské Arábii je "vážným znepokojením".

Pohádka je archetypální příběh

29. 5. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Milý pane Ladwigu,

vřele s vámi souhlasím, že je bible pohádková kniha. K hlubšímu rozboru, co to znamená, je však třeba vědět, co je to pohádka. Pohádka je archetypální příběh. Archetypy tohoto příběhu jsou postaveny do zásadních existenciálních situací, v nichž musí volit, a učí se tak morálním zásadám. A člověk, který takový archetypální příběh vstřebává, se učí s nimi -- a to více podprahově, než rozumově, neboť narativní příběh není teoretický spis a působí primárně na vrstvy lidského nevědomí, v nichž také žijí archetypy.

Ayn Randová nebyla "nepříliš známá spisovatelka"

28. 5. 2011 / Filip Mahďák

čas čtení 3 minuty

V analýze Karla Dolejšího cupující shrnutí argumentace nového dokumentárního filmu Adama Curtise "Jak na nás všechny dohlížejí stroje láskyplné milosti" na Britských listech, dostáváme ponaučení o tom, že chemicko biologické reakce mezi nebuněčnými strukturami na hranici života jsou nějakým záhadným způsobem alegorií chování nejsložitějších buněčných struktur, stojících na posledních příčkách žebříku evoluce. Specifické konstelace širších podmínek, nikoliv virus sám, nám mají něco hlubokého objasnit ve studiu nejrůznějších fenoménů ideologických.

NOVÝ SERIÁL ADAMA CURTISE

Šílené představy Ayn Randové, na něž jsme všichni doplatili

27. 5. 2011

čas čtení 28 minut

Přinášíme shrnutí argumentace první části třídílného seriálu televize BBC význačného britského dokumentaristy Adama Curtise "Jak na nás všechny dohlížejí stroje láskyplné milosti" - o iluzi, že bude prostřednictvím počítačů možno vytvořit nový, svobodný, individualistický svět - o iluzi, která selhala.

První díl tohoto filmu v angličtině je ZDE

Toto je příběh o vzestupu strojů a o tom, jak nás přesvědčily, že dokážeme vytvořit stabilní svět, který bude trvat navždy. Je to podivný příběh a začíná s podivnou ženou v padesátých letech v New Yorku.

Ayn Randová opustila Rusko ve dvacátých letech dvacátého století a odstěhovala se do Kalifornie. Náhodou se tam seznámila s filmovým režisérem Cecilem B. De Millem, který ji zaměstnal v komparsu při natáčení svých epických filmů. Pak jí De Mille požádal, aby pro něho napsala scénář. Jmenovalo se to Mrakodrap. Randové se nelíbily ani postavy, ani zápletka. Avšak na základě tohoto scénáře se stala slavnou.

Začala psát své vlastní příběhy. V roce 1943 vydala román s názvem Fontána. Jeho hrdinou je architekt Howard Rourke. Ten odmítne udělat kompromis ve své představě o tom, jak postavit v New Yorku mrakodrap. Román se stal bestsellerem a byl podle něho natočen film.

Popularita Ayn Randové

29. 5. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta

Podle Wikipedie.de se prodalo 25 milionů výtisků knih Ayn Randové. Randová byla jedním z nejvlivnějších politických spisovatelů v Americe. Proč si Karel Dolejší myslí, že jedna jinak se vyjadřující paní to ví líp, je nějak záhadné. I to, když píše, že intelektuálové, kteří svět nebyli schopni měnit, ji neměli rádi, zato ale ji obdivovali mocní politikové a lidé z finančnického světa. Obrovské množství prodaných knih Ayn Randové ovšem nic nevypovídá o kvalitě těchto knih. Miliony lidí například také věří bibli, ačkoliv je to jen pohádková kniha, míní Uwe Ladwig.

26734

Galerie Věž ve Frýdku-Místku

28. 5. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 1 minuta

U příležitosti letošní Noci kostelů 27. 5. 2011 byly veřejnosti ve Frýdku-Místku zpřístupněny od 18.00 do 24.00 hod. kostely na území města, mezi nimi i Farní kostel sv. Jana Křtitele ve Frýdku, kde byla otevřena Galerie Věž. Jak již samotný název napovídá, jde o výstavní prostor vytvořený ve věži kostela.

Bradley Manning "neměl být nikdy poslán do Iráku"

28. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Bradley Manning, americký voják obviňovaný z prozrazení amerických diplomatických depeší serveru Wikileaks, byl tak duševně nevyvážený před tím, než byl poslán do Iráku, že se počurával, házel kolem sebe židle, křičel na své armádní velitele a byl pravidelně posílán na psychiatrické testy.

Manning, který je od 29. května 2010 držen ve vazbě, byl "naprosto rozložené dítě", které nemělo být nikdy posláno do Iráku.

Rusko opustilo plukovníka Kaddáfího

28. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Rusko se připojilo k prohlášení skupíny zemí G8, které požaduje odchod plukovníka Kaddáfího. V prohlášení se praví "Kaddáfí a libysjká vláda neplní svou povinnost chránit obyvatelstvo Libye. Ztratil veškerou legitimitu. Nemá budoucnost ve svobodné, demokratické Libyi. Musí odejít. Vítáme práci mezinárodního trestního dvora při vyšetřování zločinů v Libyi a zaznamenáváme, že hlavní prokurátor dne 16: května požádal o vydání tří zatykačů."

Situace ohledně Sýrie není tak jasná. Arabský svět podle britského premiéra Camerona není dosud jednotný, za syrský prezident al-Assad by přece jen mohl zemi přivést k demokratizaci. Rusko odmítá, aby byl případ Sýrie řešen v Radě bezpečnosti OSN. Proti západní kritice Sýrie se staví také Čína.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Únava jako zdroj revolty aneb Naděje kontra -ismy

27. 5. 2011 / Bruno Solařík

čas čtení 14 minut

1

Intenzitu tvůrčího poselství lze měřit působností jeho symbolů. Ty mohou být pečlivě vygenerovány a jindy zase jako by náhle spadly se střechy. Bylo by možné určit, které z nich jsou pronikavější ve své odvěké snaze o vystižení osudu a volby člověka? Bylo by to možné bez toho, abychom od počátku předpojatě stranili jednomu proti druhému?

Co se stane, když Řecko zbankrotuje?

27. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Aktuálně má Řecko hotovost do 18. července, pak bude potřebovat dalších 12 miliard Euro. Finanční "pomoc" Řecku od MMF (už bez Strausse-Kahna) a ECB byla, jak muselo být zřejmé každému inteligentnějšími pozorovateli, od počátku odsouzena k zániku. Tato podpora pouze odsouvá a zhoršuje dopady tohoto krachu, který za pár měsíců nastane. Co bude následovat, až k tomu dojde?, ptá se Alexander Ač.

Na to, co přinese krach Řecka, se podíval ekonom Andrew Lilico v článku pro konzervativní The Telegraph.

Mouřenín může jít...

27. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Pražský primátor Bohuslav Svoboda se stal lídrem ODS v komunálních volbách po velkém váhání jako zoufalý pokus beznadějně se propadající strany, která měla v Praze za předchozího primátora Pavla Béma hroznou pověst. Pražští voliči sice ODS vytrestali, a ta poprvé nevyhrála komunální volby v hlavním městě.

Zmena ide cez žalúdok: Rozhovor s Keithom McHenrym

27. 5. 2011 / Peter Tkáč

čas čtení 12 minut

Za Busha sme síce mali viac problémov než za Clintona, od nástupu Obamu sa to však zdá byť ešte horšie.

Keith McHenry (53) je jedným zo zakladateľov hnutia Food Not Bombs a dnes aj jeho najznámejšou mediálnou tvárou. Za 30 rokov strávil kvôli rozdávaniu jedla vyše 500 nocí vo väzbe, po zraneniach spôsobených políciou trpí dodnes bolesťami. Pri protestoch aj pri presadzovaní postupnej spoločenskej zmeny je zástancom nenásilia, napriek tomu sa ocitol na zozname 100 osôb najnebezpečnejších pre Ameriku.

POZVÁNKA:

Beseda k filmu Závod ke dnu

27. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Kde: Fara Církve československé husitské, Na Petynce 47A
Kdy: Středa 1. 6. 2011, 19:00 hodin
Téma: Soumrak práce
Film: Závod ke dnu / 82min / 2011
Diskutující: režisér Vít Janeček a ekonomka Ilona Švihlíková

Dokument Závod ke dnu je zcela novým dílem Víta Janečka. První veřejnou projekci měl 16.května.

Filmem nás provázejí filosof Václav Bělohradský, sociolog Jan Keller, ekonomka Ilona Švihlíková a rozvojový expert Tomáš Tožička, dále pak nezaměstnaní, zaměstnaní, odboráři i bezdomovci.

V diskuzi s Vítem Janečkem (jehož nějaké články si můžete přečíst ZDE) a druhou debatující Ilonou Švihlíkovou (její myšlenky naleznete ZDE ZDE) si budeme odpovídat na otázky, které se nesou i filmem:

  • Mobilita kapitálu versus lidé, kteří musí zůstat.
  • Soumrak lidské práce.
  • Jsou odbory přežitkem minulého století?
  • Je nezaměstnaný novým hrdinou 21.století?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2011

14. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 228 osob celkovou částkou 42 390.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4. 2011 částku 180 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

34528