Po celé Británii se v sobotu konaly protesty proti vládním škrtům a bankám

28. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Demonstranti v sobotu 28. května pořádají po celé Británii před pobočkami bank demonstrace. V dosud největěí přímé akci tohoto druhu se jim podařilo okupovat celou řadu bankovních poboček. Protestují proti navrhovaným "reformám" v anglickém zdravotnictví.

V čele celonárodních protestů, jejichž účelem je poukázat na to, že státní deficit vytvořily banky, stojí aktivistická organizace UK Uncut. Protesty podporují také odboráří a další občané.

Aktivisté oblečení v lékařských pláštích a vyzbrojení umělou krví chtěli vstoupit do poboček bank a proměnit je v "nemocnice" a "operační sály". Ve skutečnost však většinou uspořádali své protesty před pobočkami bank.

Protesty se konaly v Londýně, v Brightonu, v Plymouthu, v Oxfordu, v Leedsu, v Liverpoolu, v Bournemouth, v Cambridgi, v Ipswichi, v Glasgow, v Edinburku a v Dundee. K demonstrantům v Newcastlu před pobočkou banky HSBC se připojil hudebník Billy Bragg.

Přestože byly protesty zcela pokojné, v Manchesteru policie zatkla devět osob, které vstoupily do pobočky banky Santander v Market Street.

Organizace UK Uncut uvedla, že bylo nuceno po celé zemi uzavřít své pobočky až 40 bank, reakce od bankovních zaměstnanců byla "dobromyslná".

Šlo o první velkou protestní akci od demonstrací v Londýně dne 26. března, jichž se účastnilo čtvrt milionu lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8359

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2011