POZNÁMKA NA OKRAJ:

Hloupost by neměla vítězit, neboli Chování není důležitější než kvalita

27. 5. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Je to známo nejen z politiky, ale znáte to možná také od některých svých představených - a mělo by to být nemožné, ale často stejně hloupost zvítězí právě tam, kde by vlastně mělo jít o kvality personálu. Že to v říši opic není jiné, na to poukázal Martin Wehrle ve Spiegelu online.

Martin Wehrle informuje ve svém článku o pokusu s opicemi, které měly na počátku nižší postavení a které se po nasazení speciálních elektrod, jež u nich zesilovaly výhrůžnou mimiku a jednání, dostaly na vedoucí pozici v tlupě. Tyhle opice nebyly vlivem elektrod ani silnější, ani chytřejší, jen jinak vystupovaly. A po odstranění elektrod se to už nezměnilo, zůstaly v nových pozicích.

Není to jen divné, ale opravdu strach nahánějící, že také mezi lidmi často někdo bez nutného vzdělání a zkušeností pracuje na místě, na něž zjevně není kvalifikován. V Německu se tak děje často z důvodů vzájemných vztahů, ale také na základě chování těch jen zdánlivě vhodných vedoucích sil. Zdá se to být ještě pochopitelné, protože nejen že krev není voda, ale lidé se také rádi nechávají klamat. Přísloví o tom říká "Schein ist mehr als Sein" (zdání je silnější než skutečnost). Proto je i zajímavější, že lidé, kteří se takto dostali na vysoká místa a právě z toho důvodu pak na nich ztroskotají, se často udrží nejen na stejné vedoucí pozici, ale někdy jsou z jen zdánlivě těžko pochopitelných důvodů ještě povýšeni. Že to platí nejen pro manažery v průmyslu, ale pro politiky, kteří, ačkoliv je o nich známo, že jsou neschopní, jsou stále dokola voleni, to tu věc ovšem ještě zhoršuje.To že se ale i v Praze v posledních dnech demonstrovalo proti existující vládě, to by mohlo být alespoň malým a krátkým zábleskem naděje v lidský rozum -- nebo myslíte, že ne?

0
Vytisknout
8698

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2011