Okurkové náměty

13. 8. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 3 minuty

Okurkovou sezonu naplňují nejrůznější plody vyčerpaných žurnalistů, což je konečně pravidlem. Zpravidla jde buď o nově vymyšlenou fámu, nebo o vzkříšení starého tématu, někdy se prostě jen vyplatí, na rozdíl od běžné nikoliv letní doby, pořádně vymlátit téma skutečně existující.

Soustavné kříšení starého tématu v okurkové formě představuje nebožák exhejtman Rath. Geniální myšlenka, že by mohl uniknout naší slepé a uchvacujícím způsobem svižné spravedlnosti přijetím občanství Izraele díky dědečkovi z babiččiny strany zaplnila v intelektuálním deníku téměř dvě stránky. Jedna dáma začala dokonce psát o zadržovaném exlékaři cosi jako román, na němž je zajímavé jen, že je zcela založen a opsán (literárně je mírně řečeno otřesný, ale chápu, že literární ceny nebyly autorčiným cílem) z policejních odposlechů, ke kterým by teoreticky neměla mít přístup a tudíž by na ni mělo být spíše podáno trestní oznámení. Nejspíš nebude. Ale případ doktora D. R. vydrží médiím ještě dlouho, dlouho.

Učitelky z naší země přestaly chorvatským žralokům chutnat a chutnají spíše chorvatským fešákům. To není žurnalisticky k ničemu.

Papežův komorník bude postaven před soud za "krádež vatikánských dokumentů"

13. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Paolo Gabriele, komorník papeže Benedikta XVI, bude postaven před soud ohledně skandálu, který odhalil boje o moc ve vedení katolické církve. Gabriele byl zatčen v květnu letošního roku za to, že údajně ukradl dokumenty, dokazující tento skandál. Skandál ztrapnil Vatikán, protože odhalil boje o moc na nejvyšší úrovni v církvi, zejména mezi církevními preláty. Veřejný soud s Gabrielem se má konat letos v září.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mají se ženy radovat, že pracují aspoň ve školství?

13. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Národního kontaktního centra -- ženy a věda Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i.

13. 8. 2012, PRAHA -- Dne 9. 8. 2012 přinesla Mladá fronta Dnes článek redaktorky Lindy Kholové s názvem "Výzkum je příliš mužský, stěžují si vědkyně", který se týká kritického stanoviska Národního kontaktního centra -- ženy a věda Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i., k nízkému zastoupení žen mezi experty připravujícími Národní priority orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací.

V článku je citován člen Rady pro výzkum, vývoj a inovace prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych.: "Až bude mezi ženami více expertů na studium toho či onoho, budou mít větší vliv ženy.". Ženy se podle něj nyní mohou takto realizovat třeba ve školství. "Tam je jich víc, tak ať se z toho radují," říká Höschl.

O životě před rokem 1989 a dnes

13. 8. 2012

čas čtení 5 minut

Dobrý den,

četl jsem Váš dnešní článek jako reakci na názory čtenářů, píše jeden český podnikatel, jehož totožnost je redakci známa. Jeho jméno jsme zamlčeli, protože, jak píše "moji obchodní partneři jsou vesměs pravicových názorů a zveřejnění mého jména by poškodilo mou firmu". Čtenář pokračuje:

V mnoha ohledech máte pravdu.

Jistě si idealizujeme minulost ve vztahu k tvrdé realitě současnosti.

Ale moje zkušenost s převratem byla veskrze záporná již od prvních dnů po roce 1990.

Už se nepopravuje, díky bohu. Ale existenční likvidace zůstává

13. 8. 2012

čas čtení 4 minuty

Vážím si osobního postoje pana Límana, ale ráda bych upozornila na několik faktů. Za prvé, každé stanovisko lze rozporovat jinými argumenty a důkazy. Za druhé, každá ze stran historického sporu má svoji pravdu a svá, i zcela odlišná přímá svědectví. Za třetí, kdykoliv v dějinách docházelo ke změnám, provázely je oběti - kolektivizaci stejně jako obrat kursu po sametovém převratu, píše Františka Vrbenská.

Kampaň HzPD proti církevním restitucím má u lidí obrovský ohlas, koaliční poslance a senátory otravuje

13. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Plzeň, 13.srpna 2012 -- Již více než 15 000 občanů odeslalo během tří týdnů prostřednictvím Hnutí za přímou demokracii protestní dopis poslancům a senátorům vládní koalice, ve kterém nesouhlasí se zákonem o majetkovém vyrovnání s církvemi a požadují k němu referendum. Politici však na takovýto způsob komunikace s voliči nejsou zvyklí a nazývají ho spamem, kyberšikanou nebo hackerským útokem.

Egyptský prezident odebral moc armádě

13. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Egyptský prezident Mohamed Morsi donutil v neděli svého mocného ministra obrany, dále šéfa armádního štábu a několik vysokých generálů k rezignaci. Provedl dramatickou čistku, v jejímž důsledku zatím získali veškerou moc v Egyptě civilisté a vyšachovali armádu, která zemi ovládla od loňského pádu Hosniho Mubaraka.

Morsi také zrušil ústavní deklaraci, ktereou vydala armáda před jeho zvolením, která odebrala prezidentskému úřadu veškerou moc a dala armádě právo vytvářet zákony. Není úplně jasné, zda měl Morsi ústavní právo tuto deklaraci zrušit.

Během tiskové konferfence, která se konala v neděli asi v 17 hodin, oznámil mluvčí prezidenta Morsiho, Yasser Ali, že z funkce odstupují ministr obrany polní maršálek Mohamed Mussein Tantawi a armádní šéf štábu Sami Anan. Uvedl, že oba muži budou dál pracovat pro prezidenta jako jeho poradci, což by znamenalo, že s plánem souhlasili.

Mýty a neznalost gramatiky v IDnes

13. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Sport v České republice není v úpadku, malá země naopak dál překvapuje svět a patří mezi dvacet nejúspěšnějších národů. :) napsali o Olympijských hrách reportéři Idnes. ZDE

Je to samozřejmě nesmysl hned v několika ohledech. Zaprvé, Česko není malá země, je v Evropské unii zemí střední velikosti. Zadruhé, výkon českých sportovců byl sice relativně slušný, avšak svět naprosto nezajímal. Britská televize byla zcela posedlá mýtem "vynikajícího úspěchu Britů" (především se šovinismem "vyznamenala" BBC).

PS. Bylo by možná také docela dobré, kdyby "novináři" v IDnes znali základy české gramatiky, ale to je asi trochu moc, to po nich chtít. Kdyby tomu tak bylo, nepsali by hlouposti jako:

"PAPÍROVÉ AUTA VJÍŽDĚJÍ NA SCÉNU: :)

(JČ)

Umíme vůbec číst, uvažovat a diskutovat o věcech bez rudé clony před očima?

13. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Příspěvek pana Tůmy "Proč budu volit komunisty aneb Tahle země není pro starý" záslužně poukázal na jeden z četných závažných problémů dnešní české společnosti, totiž na hrubou diskriminaci lidí středního věku, kteří se ucházejí o zaměstnání. Vyvolal velkou pozornost a četné čtenářské reakce, protože jde zjevně o problém, kteří mnozí pociťují, ale nepíše se o něm.

Čtenářské reakce však byly mnohdy pro mě zklamáním. Namísto úvah či návrhů o tom, co konstruktivně dělat přišly povýtce ideologické reakce. Buď od lidí, kteří šmahem odmítají celý současný režim v Česku, anebo od lidí, kteří odmítají jakoukoliv kritiku. Zdá se mi to oboje dost zaslepené a je to zdrojem znepokojení, protože lidi s ideologickými klapkami na očích problémy věcně vyřešit nedokážou. Budeme se motat v kole.

Aniž bych to chtěl rozmazávat, chtěl bych se zmínit stručně jen o dvou věcech, které vyvolávají neskutečně ideologicky zadřené reakce.

1. Je zcela nesporné, že režim, který existoval v ČR do roku 1989, byl zdegenerovaný, technologicky zaostalý a utlačitelský. Historický faktů je o tom k dispozici množství. A proboha, to, že někdo poukazuje na tyto nesporné skutečnosti, přece neznamená, že tím vychvaluje režim dnešní. Není to dichotomie: tehdy to bylo špatné, nyní je to krásné. Existuje bohužel velmi pravděpodobná možnost, že blbý byl režim i před roku 1989, i po něm.

2. Nechápu lidi, kteří se dodnes bojí komunistů. Stejně jako bod 1. je absolutně nesporné, že KSČM bez vojenské moci Sovětského svazu nikdy nebude mocnou totalitní stranou, jako bývala Sověty podporovaná KSČ. Představa, že by po volebním vítězství KSČM vytvořila uprostřed Evropské unie (bez hraničních a hospodářských kontrol) v Česku malý totalitní skanzen a zavedla dráty na hranicích a koncentrační tábory, je, promiňte, směšná, ať píší vážně míněné dopisy o tom, že komunisté jsou zločinci a nikdy se svých totalitních záměrů nezbavili, třeba stovky čtenářů. Třeba se nezbavili, ale vždyť je to jedno: nikdy nebudou mít tu moc.

Je tohle skutečně nutno vysvětlovat? Co takhle se zaměřit na možná řešení, jak by se mohlo pomoci lidem v situaci pana Tůmy?

A závěrem ještě jednu věc. Je zjevné, z četných čtenářských reakcí, že v Česku dnes žije značný počet lidí (nedokážu odhadnout procento), kteří si v důsledku deziluze ze zkorumpovanosti dnešního režimu tvrdě idealizují režim, který v zemi vládl před rokem 1989. Je otázkou, zda skutečně tehdy žili v izolovaném ráji, kdy se jich útlak režimu, hysterický ideologický tlak, a technická zaostalost skutečně netýkaly, jenže o tom lze důvodně pochybovat. Protože je nesporným faktem, že v listopadu 1989 skutečně vyšly na náměstí československých měst ony statisíce lidí a zvonily klíči. Před časem jsme publikovali v BL výzvu, že rádi zveřejníme příběhy nespravedlností páchaných na lidech po roce 1989. Nikdo se nepřihlásil. Jediným, kdo k té věci něco vydal, byla paní Zdena Škvorecká ve své knize Osočení, vydané jako poslední publikaci exilového nakladatelství 68 Publishers, v níž dokumentuje několik stovek případů lidí, kteří byli nespravedlivě obviněni ze spolupráce z Stb a existenčně zničeni.

Otázkou také je, kolik vlastně v české společnosti je oněch nostalgiků po komunistickém režimu, vzhledem k tomu, že národ neustále znovu a znovu nepoučitelně při volbách hlasuje pro zkorumpované pravicové strany... :)

Čas je drahý

13. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Pan Tůma udělal chybu, že si zbytečně vyléval srdce tam, kde může maximálně jen narazit na neporozumění a nesouhlas. Patrně si spojuje BL s nějakou opozicí, nebo něčím takovým. Ano, i já jsem plně pochopil, možná to bylo právě dnes při čtení BL, že se člověk MUSÍ přizpůsobit, že je to na něm, aby se přestěhoval, naučil se anglicky, nebo třeba čínsky, je-li to potřeba. A že číst, nebo nedejbože nějak spoléhat na BL, MF, LN,nebo RP je úplně k ničemu. Každý sám za sebe, každému podle jeho schopností. Starý svět plný práv je už pryč. Život je opravdu boj. Systém se k lepšímu už nezmění, teď je to na každém z nás. Zítra si BL už neotevřu, čas je opravdu drahý, píše Rostislav Gut.

Porovnávat život s filmy není korektní

13. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Nedá mi to abch neraeagoval na článek pana Antonína Límana, píše Petr Novák. Za prvé porovnává život s filmy, což si myslím není korektní. Film sice možná do jisté míry odráží skutečnost, ale pohledem jeho tvůrce a to může být velmi ošidné.

Samozřejmě všichni máme pohled na svět do jisté míry subjektivní.

Ti, kdo tam kradli a podváděli se stali členy až po tom co zjistili, že jim to přinese zisky a užitek. To jsou ti, co otočí v každé době a budou jednou komunisty a podruhé budou katolíky.

Ale to není problém komunistické strany a tvrdit, že komunistický rovná se špatný může jen člověk s velmi zúženým viděním světa.

Nejsme členem komunistické strany ale budu ji také volit. Nevidím jinou alternativu.

Je mi milejší totalita a pořádek

13. 8. 2012

čas čtení 9 minut

Dlouho jsem uvažovala jestli mám vstoupit do této diskuze, kde převážně diskutují učení pánové, a jak je známo, páni tvorstva mají vždycky pravdu, ale nedá mi to, tak se připojuji, píše Alena Kozlová.

Mám sedmdesátku na krku, takže jsem už něco prožila a můžu ujistit jak pana Drašnara, tak pana Čulíka, že mám paměť ještě v pořádku a můžu srovnávat bez emocí, ale tak jak jsem svoje roky prožila.

Pana Tůmy je mi líto. Nedivím se že je naštvaný na celý svět a pokud tady pánové píší jak za komunistů bylo špatně, jak jsme byli utlačování a oblbování, tak se ptám, v čem je dnešní režim jiný?? Je to jenom pokrytecké vymývání mozku mladým lidem, nás staré neoblbnete, protože víme svoje.

Krize na britských univerzitách - to, co přijde do Čech

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta



Upozorňujeme znovu na video, zveřejněné původně koncem minulého roku

Jan Čulík v Praze se snaží vysvětlit, jak v Británii manažeři ukradli společnosti vysoké školy. Likvidace britských univerzit bude jistě napodobena i v České republice...

Hlavním problémem podle Jana Čulíka je skutečnost, že jakmile podřídíte vysoké školy komerčnímu principu, zlikvidujete jejich svobodu dělat neomezený výzkum. Komerční univerzita se musí přizpůsobit požadavkům trhu, a tedy snížit všechno, co dělá, výuku i výzkum, na nejnižšího společného jmenovatele, na to, co požaduje veřejnost. Jenže univerzity vždycky existovaly proto, aby objevovaly nové skutečnosti - skutečnosti, o niž trh a veřejnost dosud neví. Pokud budou univerzity pod tlakem komerčního principu, budou smět dělat jen to, co už je dávno známo a co je "nejpopulárnější". Zlikviduje se svoboda bádání do nejoriginálnějších a nejinovativnějších oblastí, v nichž by objevy přinesly prospěch za dlouho v budoucnosti, způsobem, který dnes nikdo neumí předvídat.

Olympijské hry v Londýně:

Británie se proměnila v Sovětský svaz

12. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Za poslední týden jsem byl mimo dosah britských médií a sledoval jsem olympijské hry v německé mutaci vysílání stanice Eurosport. Tam byly olympijské hry prezentovány bez symboliky, kterou jim dávají Britové. Na televizním okruhu Eurosport je sport prostě jen sport, ať jsou to olympijské hry, anebo nějaká sportovní akce v pátek večer, a i když jsou jistě úspěchy britských sportovců povzbuzující, v televizi Eurosport zůstaly prostě jen sportem, a nestaly se součástí jakéhosi slavného národního probuzení, píše Martin Kelner v deníku Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Největší podívaná na světě

13. 8. 2012 / Uri Avnery

čas čtení 10 minut

Mám-li zhodnotit úvodní ceremoniál olympijských her jedním slovem: kýč.

Mám-li zhodnotit úvodní ceremoniál olympijských her dvěma slovy: nádherný kýč.

Čestné přiznání: jsem anglofil.

Když mi bylo 15, začal jsem pracovat pro jednoho právníka, který vystudoval v Oxfordu. V kanceláři se mluvilo jen anglicky. A tak jsem se musel učit a okamžitě jsem se beznadějně zamiloval do anglického jazyka a britské kultury obecně.

Někdo se nad tím může podivovat, protože v téže době jsem vstoupil do teroristické organizace, jejímž cílem bylo bojovat proti Britům a vyhnat je z Palestiny.

Kde host ve studiu může mluvit, aniž by ho moderátor překřikoval

13. 8. 2012 / Jan Mrskoš

čas čtení 6 minut

Ano, částečně jste uhodli, ne u Nás. Ale např. v německé TV talkshow Menschen bei Maischberger (zde je možno dát příklad o nedokonalosti německého jazyka, u českého názvu bychom se nespletli, že to je Lidé u Maischbergera, ale u Maischbergerové). A když ještě tím hostem minulý týden byl Helmut Schmidt, bývalý spolkový kancléř v letech 1974 - 1982, vede tu debatu moderátorka Sandra Maischberger jen o trochu taktněji, než když má jako jindy ve studiu více hostů s velmi odlišnými názory.

Diskriminace starších lidí na trhu práce je jeden z největších problémů české společnosti

12. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Musím reagovat na pana Petra Nešvaru. Jeho příspěvek je poněkud demagogický, míní Jan Kolář. Píše, že podle jiných zpráv Evropa není pro mladé. To je vysoce manipulativní. Jako příklad uvádí Španělsko. Ale Španělsko není nic jiného než cesta, po které jdeme a jsme o zhruba patnáct let nazpět.

Po Frankově pádu se před zemí otevřely nové možnosti. Jak už to bývá, byly zapotřebí řeči, flexibilita, zkušenosti ze zahraničí(které střední a starší generace obvykle v té míře neměla) a také schopnost zacházet s tehdy zaváděnou výpočetní technikou(vzpomeňme na dobu, kdo pracoval, často pouze psal na počítači, byl považován za experta).

Přehled finančních příspěvků z mobilu na provoz Britských listů

9. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Viz obrázek. Vím, jsme uprostřed léta, ale prosím, nezapomínejte na finanční příspěvky. Minimální míru finančních příspěvků pro provoz BL potřebujeme.

Informace, jak finančně přispět mobilem, jsou ZDE.

Někteři čtenáři si stěžovali, že minimální darovací částka 149 Kč je příliš vysoká. To je pravda, ale musíte si uvědomit, že my platíme z toho daru mobilní firmě poplatek a čím je darovaná částka menší, tím je ten poplatek percentuálně vyšší. Nemá cenu, aby čtenář velkou částku svého daru mobilní firmě, což by byl případ u menších částek. Raději s darem počkejte pár týdnů a pak pošlete větší částku, manipulační poplatek je v tom případě menší. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat i na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500 nebo úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Díky

Jan Čulík, šéfredaktor

Komunistický režim byl utlačitelský

11. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Ač plně chápu frustraci pana Tůmy (diskriminaci starších lidí či žen, mimochodem 43 let není žádný věk, ve slušných zemích odstraňují efektivní protidiskriminační zákony) a respektuju názor zřejmě značné části dnešní veřejnosti, že byl příchod "demokracie" a "svobody" do ČR za posledních dvaadvacet let zklamáním, myslím si, že vzpomínkový optimismus a hněv nad dnešní politickou a hospodářskou situací vytváří u lidí poněkud falešné přesvědčení, že "za komunismu bylo líp".

K tomu je, ovšem, myslím nutno zdůraznit jednu důležitou věc. Vládní pravice a její mediální komentátoři straší veřejnost spojováním dnešní KSČM se stalinským režimem v Československu v padesátých a normalizačním režimem v sedmdesátých a osmdesátých letech. To je hrubá ahistorická chyba.

Komunistický totalitní režim mohl vzniknout v Československu pouze pod vlivem Sovětského svazu. Česko však už přes dvacet let není kolonií Ruska a zřejmě jí v dohledné době, nebo nikdy, už znovu nebude. Bez politické a vojenské moci Ruska není KSČM totalitní stranou a nikdy by se jí nepodařilo vytvořit znovu stalinský či normalizační režim. KSČM je poněkud hloupá, zastaralá politická strana, jejíž zejména extremističtější představitelé říkají v médiích provokativní pitomosti, avšak je to organizace, která už více než dvacet let plně respektuje demokratický provoz v České republice. Anebo snad někdo víte o tom, že by komunisté na českém území organizovali teroristické atentáty? :)

Co by komunisté měli udělat?

11. 8. 2012 / Jiří Drašnar

čas čtení 1 minuta

Ačkoliv se mohu ztotožnit s panem Tůmou v jeho kritice současného režimu v Čechách (mimochodem "frikulín" je opravdu skvělý novotvar), jeho hodnocení čtyřicetileté vlády komunistů se mi spíš zdá být výsledkem kognitivní disonance týkající se způsobu, jakým funguje naše paměť, než výsledkem pokusu o byť jen vzdáleně objektivní analýzu. Paměť, jen při troše sebereflexe, zkrátka není spolehlivý nástroj a definitivně to není dokonalá, v mozku vytesaná, kopie minulosti.

Irsko rychle opouští náboženství

9. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Postavení katolické církve v Irsku se za poslední desetiletí výrazně zhoršilo, především v důsledku zdrcujících skandálů sexuálního zneužívání dětí. V Irsku se rozšířilo přesvědčení, že katolická církev reagovala na tato odhalení pomalu a že ji šlo spíš o vlastní obhajobu než o pomoc obětem.

Z mezinárodního průzkumu vyplynulo, že počet Irů, kteří se považují za věřící, poklesl z 69 procent r. 2011 na méně než polovinu tohoto počtu. Z 57 zemí, které se účastnily tohoto průzkumu, bylo Irsko počtem přesvědčených ateistů na sedmém místě.

Proč je v Česku automobilka Hyundai

11. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Petr Nešvara píše o globalizačních tlacích v liberalizované ekonomice. Možná není od věci připomenout, že od osmdesátých let zavedla jihokorejská vláda přísnou ochranářskou politiku pro vlastní ekonomiku. Cíleně jihokorejský stát investoval do domácích podniků, do jejich rozvoje a do rozvoje inovativních technologií. Zároveň nepouštěl do země zahraniční společnosti, aby nepřeválcovaly dosud slabé domácí podniky. Teprve když domácí podniky získaly solidní bázi a vypracovaly se natolik, aby mohly úspěšně vstoupit na světový trh, jihokorejská vláda domácí ekonomiku otevřela. Je to model, který byl nesmírně úspěšný, v Čechách se o něm moc neví. Právě proto má v Česku v současnosti pobočku automobilka Hyundai, ale Škodovka už není v českém vlastnictví a pobočku v Jižní Koreji nemá.

Pro koho všeho tato zem není

11. 8. 2012

čas čtení 4 minuty

Reakce na článek "Proč budu volit komunisty aneb Tahle země není pro starý" od Radka Tůmy.

Pan Radek Tůma napsal článek ze svého pohledu, tedy z pohledu člověka zřejmě nepříliš vzdělaného, ale ochotného se živit poctivou prací. Kdyby mu tu práci někdo nabídl. Ovšem bez nároků na jazyky a patrně i bez nároku na stěhování za prací, píše Petr Nešvara.

Když čteme články jiné, tak se kupodivu dozvíme, že tato země (a Evropa obecně) není naopak pro mladé. V takovém Řecku či Španělsku je míra nezaměstnanosti mladých kolem 50%. Sehnat první práci pro mladé je i u nás velký problém.

Dnešní exekutoři nejsou jako stalinští vrazi

11. 8. 2012 / Antonín Líman

čas čtení 6 minut

Zcela chápu, že v demokracii je nutno dát hlas každému. S tím problém nemám. Mám ho však s výroky jako:

"Vždyť komunisté zavraždili Horákovou, Slánského a další, řeknou mnozí. Je tento režim humánnější, když nevraždí lidi přímo? Kolik životů mají na svědomí exekutoři, právníci, tuneláři a jiné hyeny? Může si umýt ruce jako Pilát? Ve svém okolí znám jeden případ člověka po padesátce, kterého propustili z práce. Novou si v této době, posedlé kultem mládí a dravosti, nenašel a spáchal sebevraždu."

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O bývalých problémech s komunisty, aneb co s nimi dneska?

11. 8. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta

Uwe Ladwig Radek Tůma v BL podrobně vysvětlil, z kterých osobních důvodů bude příště voli komunisty a proč už nikdy nedá svůj hlas nějaké "demokratické" straně. Jeho argumentace je nějak pochopitelná, má ale malý, avšak důležitý háček. Nějvětší problém s komunistickými politiky v minulosti by neexistoval, kdyby to byli demokraté. Sociální systém s demokratickými politiky, kteří nejsou lumpové, to by bylo přece něco. A možná si někteří čtenáři BL dokonce vzpomenou na to, že právě v Československu chtěli lidé takový politický systém instalovat ve své zemi. Rudí fašisté, kteří si říkali komunisté, to tehdy znemožnili. Byla to světová tragedie. A tragedie byla asi I to, že se hodně z tehdejších členů KSČ z toho nepoučilo a že se z nich nestali obecného blaha se domáhající "slušní" sociální demokraté, ale v kapitalistickém systému jen politikové, hledající osobní výhody.

Chápu, že takoví lidé se najdou v nejrůznějších politických stranách. Ptám se ale, jestli vy víte, zda jsou dnešní čeští komunisté demokrati nebo ne.

Jak to ti pánové mluví? A za koho?

11. 8. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 4 minuty

Politický boj má docela široké meze. Nejsem jistě sám, jemuž jsou často nemilé, ale tím se dnes zabývat nebudu. Církve a náboženské organizace mají meze od politiky dost odlišné. Obvyklé bývalo, že se jejich představitelé vyjadřovali mírněji a k politice se, ani v demokratických zemích, nevyslovovali.

Autor je bývalý místopředseda vlády ČR

O vlivu narkomanie na život Čechů

11. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jednou z mých dalších zkušeností z letošní prázdninové návštěvy Prahy je setkání s jedním mladým výtvarným umělcem, kterého znám již dlouho, ale s nímž jsem se viděl letos poprvé. Vždycky mne udivovala deprese obsažená v jeho výtvarných dílech (deprese, ovšem, jak on zdůrazňuje, není v jeho případě jenom nějaká tma, nýbrž jde o proces, o cestu, která má své pozitivní aspekty) a až teď jsem se dozvěděl, že to souvisí s jeho zkušeností s LSD a že tento tzv. "bad trip" (zdaleka ne každá zkušenost s LSD končí takto), tedy cesta do jiného světa, z níž se mozku/duši nepodaří už vrátit, ho zmrzačil podobně, jako by (jeho vlastními slovy) přišel o obě nohy nebo obě ruce.

Americké úřady pokutovaly Google za porušování soukromí uživatelů internetu

10. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Firma Google zaplatí rekordní pokutu ve výši 22,5 milionu dolarů americké Federální obchodní komisi za to, že sledovala uživatele IPhonů, iPadů a počítačů Macintosh tím, že obcházela koncem roku 2011 a začátkem roku 2012 ochranu soukromí v prohlížeči Safari.

FTC v březnu 2010 uvalila na firmu Google příkaz týkající se dodržování soukromí, platný po dobu dvaceti let, poté, co vzniklo znepokojení v důsledku zprovoznění její kontroverzní sociální sítě "Buzz".

V tomto nejnovějším případě komisaři rozhodli, že firma Google porušila příkaz FTC neuvádět zákazníky v omyl, co se týče její praxe ohledně respektování soukromí uživatelů.

Jon Leibowitz, předseda FTC, konstatoval v prohlášení: "Rekordní pokuta v této věci vyslala jasný signál všem podnikům, jimž FTC vydala příkaz týkající se dodržování soukromí. Všechny firmy musejí dodržovat příkazy FTC, vydané proti nim a plnit své přísliby o dodržování soukromí vůči zákazníkům, jinak zaplatí mnohokrát více, než kolik by je stálo splnit podmínky příkazu FTC."

Porušení příkazu dodržovat soukromí zjevně postihlo miliony uživatelů počítačů a mobilů firmy Apple, píše britský deník Guardian. FTC začala případ vyšetřovat před půl rokem, když si Jonathan Mayer, výzkumník na Stanford University, povšiml, že reklamní síť firmy Google "DoubleClick" ignoruje opatření, zabudovaná do prohlížeče Safari, která měla zabránit využívání cookies pro sledování pohybu uživatelů po internetu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PR agentura Grayling: "Google nastavil ty nejvyšší standardy v oblasti ochrany soukromí a bezpečnosti"

10. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

PR agentura Grayling, která podle stránek Google zastupuje tuto firmu v České republice, požádala v souvislosti s mezinárodní zprávou, že firma Google dostala v USA rekordně vysokou pokutu ve výši 22,5 milionu dolarů za porušování soukromí uživatelů internetu, o zveřejnění níže uvedené tiskové zprávy. Žádost Britských listů, aby byl identifikován pracovník firmy Google, který níže zveřejněné prohlášení údajně napsal, PR agentura Grayling odmítla. Prohlášení PR agentury Grayling je tohoto znění:

"V Googlu jsme nastavili ty nejvyšší standardy v oblasti ochrany soukromí a bezpečnosti našich uživatelů. Americká Federální obchodní komise (FTC) se zaměřila na naši stránku centra nápovědy z roku 2009, která byla zveřejněna dva roky před naší dohodou s FTC a rok před tím, než Apple změnil svá pravidla týkající se cookies. Tuto stránku jsme nyní změnili a také jsme podnikli kroky k odstranění reklamních cookies, které z prohlížečů Apple nesbíraly žádné osobní údaje."

Církevní restituce, ano či ne?!

10. 8. 2012 / Michal Horák

čas čtení 4 minuty

Aby nebylo mýlky, podotýkám, že jsem věřící katolík a určitě jím i nadále zůstanu, ať se děje cokoliv. I já však mám výhradu ke způsobu restituce církevního majetku. Církve v rámci restitucí získají majetek, který pro ně bude zátěží (ohromné množství zdevastovaných církevních staveb a dalšího nemovitého majetku) a samozřejmě též povinnost zajistit si financování své činnosti. Vycházím při tom z faktu, že církev má opravdu zájem angažovat se jí vlastním způsobem, což je zejména duchovní obroda všeobecně, školství, zdravotnictví především s péčí o staré a potřebné lidi.

Upravme církevní stavby ke světským účelům

10. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V některých textech o církevních restitucích) se používá jako argument teze o "velmi špatném stavu církevních staveb". Při své návštěvě Edinburghu na podzim loňského roku jsem v centru města vstoupil do třech objektů, které zvenku vypadaly jako kostely. Jeden byl přestaven na bar pro příznivce metalu, ve druhém bylo konferenční centrum, několik obchodů a restaurace. Jen třetí kostel, ten hlavní, nadále sloužil církevním potřebám - v jeho sklepeních ale byla otevřená kavárna.

Pokud velmi nadsadím a dopustím se chybného zobecnění jedné malé zkušenosti, tak bychom v Česku mohli "dohnat a předehnat" Británii v péči o církevní památky tím, že dvě třetiny prodáme soukromým podnikatelům na jakýkoliv účel, z krypty chrámu sv. Víta vyneseme ostatky a nanosíme místo nich sudy s pivem a pípu, píše Roman Matoušek.

V sekularizovaných společnostech přece nelze očekávat, že budou všechny církevní památky v tak skvělém původním stavu, jako když celá společnost náležela k církvi - některé budou sloužit jinému účelu, některé mohou zaniknout (stejně jako zanikají např. památky industriální architektury). Nemusí se nám to líbit, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak jediné, co s tím můžeme dělat.

Proč budu volit komunisty aneb Tahle země není pro starý

10. 8. 2012 / Radek Tůma

čas čtení 11 minut

Jsem podruhé nezaměstnaný, a to jen proto, že zde lze beztrestně tunelovat. Pracoval jsem v pěti zaměstnáních: první dvě byla ve státním sektoru, zbytek v soukromém. Dvě ze tří soukromých firem se staly obětí tunelování -- jak symptomatické pro dnešní dobu. Já a mnozí jiní jsme přišli o práci, aby si nějací gauneři koupili další auta, vily, jachty. Skoupí akcie firmy, maso sežerou, vyplivnou kosti a jdou o dům dál. Znova procházím tím ponižujícím kolotočem hledání práce -- když už se člověk vůbec dočká odpovědi, je to něco ve smyslu "my se vám ozveme" (rozuměj: už nás neotravujte) nebo "opravdu si velice vážíme vašich zkušeností, ale s politováním vám oznamujeme, že byla dána přednost jiným kandidátům" (rozuměj: jste starý).

Je mi 43 let a připadám si jako obtížný hmyz tváří v tvář arogantním manažerským a personalistickým frikulínům (krásný český novotvar z free, cool a in), navíc neumím anglicky, byť se to dnes požaduje pomalu i po řidiči ještěrky. Dělal jsem vždy v českých firmách s českými lidmi; co jsem tedy měl dělat - každý rok platit desetitisíce za kurs angličtiny, aby byla stále "živá"?

Výzva statečným umělcům

10. 8. 2012 / Václav Meškan

čas čtení 1 minuta

V minulých dnech podepsala skupina umělců výzvu senátorům za schválení tak zvaných církevních restitucí ZDE. O několik dní dříve spustilo Hnutí za přímou demokracii masivní e-mailovou kampaň, pomocí které již více jak 10 000 občanů České republiky odeslalo výzvu přesně opačného smyslu všem koaličním poslancům a senátorům ZDE.

Navrhovaný zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi je velmi problematický a v mnoha bodech sporný.

Hysterická kampaň proti sociálním demokratům

10. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Nedá mi to nereagovat na hysterickou kampaň namířenou proti sociálním demokratům za jejich předvolební téma k církevním restitucím. Výkřiky kritiků mi připomínají výkřiky inkvizice bojující proti "čarodějnictví". Nyní nedochází jen k odluce církví od státu, ale hlavně k odluce církví od občanů, míní Petr Pospíšil.

Lidé budou vydáni na absolutní milost a nemilost církvi

9. 8. 2012 / Jiří Matuszek

čas čtení 2 minuty

Vážení umělci, vědci a další osobnosti!

Obracím se na ty z Vás, kteří připojili svůj podpis k této výzvě z přesvěčení, jako věřící lidé, a ne z kariérních či jiných podobných důvodů. Věřím, že takových je mezi vámi celá řada.

Víra motivována potřebou smyslu života mimo každodenní zápas o obživu a je velký dar a mnoho lidí se pod jejím vlivem snaží o konání dobra a budování dobrých vztahů se spoluobčany.

27959

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Půjdeme líbat zadek kozlovi, mami?

10. 8. 2012 / Štefan Švec

čas čtení < 1 minuta

Na plotě sportovního klubu v Praze-Tróji je pěkná plachta. Člověk by řekl, že satanisti a čarodějnice se takhle veřejně prezentovat nebudou, natož aby přímo sháněli děti pro černou mši. Ale doba je mnohem tolerantnější, než se zdá. Vzhůru na sabat - nejlíp vybranou zkratku na světě!

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Komerční tlaky brání občanům ve volném užívání českého jazyka

9. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Český olympijský výbor zakázal muzeu vidlí olympiádu. Prostřednictvím své marketingové agentury pořadatelům "olympiády v Muzeu vidlí" zaslal dopis, v němž je upozornil na to, že pojem "olympijské" v názvu her užívají neoprávněně.

Neuvěřitelné. Zvednou se Češi proti omezování a cenzuře vyjadřovacích schopností ve svém vlastním jazyce?

Příště si někdo označí jako obchodní značku výrazy "láska", "dobro", "svoboda", "lidskost"? A úřady v ČR, předstrašeně ustupující komerčním tlakům, mu to schválí?

Útokem na jazyk vždycky začíná útok na svobodu. A nakonec teče krev.

To, že se komerční firmy v Británii chovají arogantně, a britské úřady v této věci jako pitomci (před zahájením Olympijských her v Londýně vyvolávala exkluzivní práva na olympijskou značku velkou mediální kontroverzi) přece neznamená, že si i Češi musejí nechat cenzurovat jazyk.

Podrobnosti: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

30440