Americké úřady pokutovaly Google za porušování soukromí uživatelů internetu

10. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Firma Google zaplatí rekordní pokutu ve výši 22,5 milionu dolarů americké Federální obchodní komisi za to, že sledovala uživatele IPhonů, iPadů a počítačů Macintosh tím, že obcházela koncem roku 2011 a začátkem roku 2012 ochranu soukromí v prohlížeči Safari.

FTC v březnu 2010 uvalila na firmu Google příkaz týkající se dodržování soukromí, platný po dobu dvaceti let, poté, co vzniklo znepokojení v důsledku zprovoznění její kontroverzní sociální sítě "Buzz".

V tomto nejnovějším případě komisaři rozhodli, že firma Google porušila příkaz FTC neuvádět zákazníky v omyl, co se týče její praxe ohledně respektování soukromí uživatelů.

Jon Leibowitz, předseda FTC, konstatoval v prohlášení: "Rekordní pokuta v této věci vyslala jasný signál všem podnikům, jimž FTC vydala příkaz týkající se dodržování soukromí. Všechny firmy musejí dodržovat příkazy FTC, vydané proti nim a plnit své přísliby o dodržování soukromí vůči zákazníkům, jinak zaplatí mnohokrát více, než kolik by je stálo splnit podmínky příkazu FTC."

Porušení příkazu dodržovat soukromí zjevně postihlo miliony uživatelů počítačů a mobilů firmy Apple, píše britský deník Guardian. FTC začala případ vyšetřovat před půl rokem, když si Jonathan Mayer, výzkumník na Stanford University, povšiml, že reklamní síť firmy Google "DoubleClick" ignoruje opatření, zabudovaná do prohlížeče Safari, která měla zabránit využívání cookies pro sledování pohybu uživatelů po internetu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6870

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2012