Výzva statečným umělcům

10. 8. 2012 / Václav Meškan

čas čtení 1 minuta

V minulých dnech podepsala skupina umělců výzvu senátorům za schválení tak zvaných církevních restitucí ZDE. O několik dní dříve spustilo Hnutí za přímou demokracii masivní e-mailovou kampaň, pomocí které již více jak 10 000 občanů České republiky odeslalo výzvu přesně opačného smyslu všem koaličním poslancům a senátorům ZDE.

Navrhovaný zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi je velmi problematický a v mnoha bodech sporný.

Není například řešena otázka tzv. nepřímého vlastnictví majetku církví v minulosti a existuje i reálné riziko (byť nepřímého) prolomení Benešových dekretů. 80 % občanů se současnou podobou návrhu zákona nesouhlasí právě kvůli těmto nevyjasněným otázkám a považují jej za nespravedlivý.

Lze se pouze domnívat, jaký je skutečný důvod umělců pro podpis podobné výzvy. Jde buď o očividnou neznalost problematiky, nebo o úslužnost koaliční vládě. Je zřejmé, že za každého režimu existovala skupina umělců, kteří byli tomuto režimu z různých důvodů poplatní (a já bych chtěl věřit, že to není tento případ).

Současně ovšem za "každého počasí" existovala skupina , kteří se Nečasu dokázali postavit čelem a svým vlivem pomohli lidem získat zpět ušlapané sebevědomí.

Apeluji na umělce a mediální osobnosti, které nepodepsali výzvu pro přijetí "restitucí", aby dostáli své morální povinnosti a postavili se na stranu občanů. Využijte své mediální moci a podpořte nás! Nechceme podporovat žádnou zlodějinu. Co bylo rozkradeno, má být vráceno. Intence navrhovaného zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi ovšem směřují daleko mimo nápravu starých křivd. Jde o nemravnou legální zlodějinu.

0
Vytisknout
17253

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2012