Pro koho všeho tato zem není

11. 8. 2012

čas čtení 4 minuty

Reakce na článek "Proč budu volit komunisty aneb Tahle země není pro starý" od Radka Tůmy.

Pan Radek Tůma napsal článek ze svého pohledu, tedy z pohledu člověka zřejmě nepříliš vzdělaného, ale ochotného se živit poctivou prací. Kdyby mu tu práci někdo nabídl. Ovšem bez nároků na jazyky a patrně i bez nároku na stěhování za prací, píše Petr Nešvara.

Když čteme články jiné, tak se kupodivu dozvíme, že tato země (a Evropa obecně) není naopak pro mladé. V takovém Řecku či Španělsku je míra nezaměstnanosti mladých kolem 50%. Sehnat první práci pro mladé je i u nás velký problém.

Tak pro koho ta Evropa vlastně je? Jedni si stěžují, že je zaměstnavatelé nezaměstnají, protože jsou příliš staří, jiní proto, ze jsou příliš mladí. Jedni proto, že jsou nevzdělaní (viz Romové) a jiní naopak proto, že jsou vzdělaní a maji tituly. Všechny tyto argumenty můžete snadno najít v různých článcích na webu. Pan Tůma říká, že je starý, neb je mu 43 let. Kdyby měl 60, tak jsem ochoten mu uvěřit. Před deseti lety by si pan Tůma nepochybně stěžoval, že jej nechtějí zaměstnat, neb je mladý a nemá zkušenosti. Nehledá chybu u sebe, ale u absolventů kurzu MBA (pro neznalé výrazu "Master of Business Administration" je to česky "Mladý Blbý Arogantní") na pozici HR (Human Resources), kteří maji tu drzost od uchazeče o práci vyžadovat elementární znalost ciziho jazyka a minimální schopnost komunikace se zákazníkem.

Ono to není tak jednoduché, jak pan Tůma předpokládá. Stav je takový, že nekvalifikovaná práce prostě jde tam, kde je levná pracovní síla. Ind bude makat (v Indii) jako otrok za (v přepočtu) 3000 korun. Pan Tůma bude chtít za svou práci minimálně nějakých 15000 korun hrubého a ještě bude brblat, jak je mizerně zaplacený. A k tomu bude chtít zákonem placenou dovolenou a jeho zaměstnavatel bude muset odvádět ještě dost peněz na odvodech. Jak má potom ten zaměstnavatel konkurovat svému indickému protějšku na trhu s výrobky?

To se týká nekvalifikované síly, tedy pana Tůmy. Znám jednoho výtečného specialistu na mosty, který ve věku 70ti let pracuje pro indického zaměstnavatele a má plat trojnásobný, než měl v Praze. Indovi to stojí za to. Díky svým zkušenostem mu český inženýr ušetří o hodně víc, než jej stojí. I když bere padesátinásobek toho, co jeho Indický šofér. V Indii se prostě rovnostářství moc nenosí, platí tam socialistické heslo: "Každý podle svých schopností, každému podle jeho zásluh!". Pan Tůma by zjevně rád podle jiného hesla a to: "Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb!". To je ovšem nikoli socialistické, ale komunistické heslo a proto žádný div, že pan Tůma chce volit komunisty.

Proč tedy jsou nezaměstnaní mladí absolventi univerzit? No, já bych to viděl v oborech studia, o kterých se diskrétně mlčí. Absolvent strojařiny tyto problémy obvykle nemá. Ale jestli slečna vystuduje obor feminismu na nějaké obskurní universitě a hrozně se diví, že se zaměstnavatelé o ni neperou s vysokými platy, když je přeci vysokoškolačka, tak se nelze divit. Tomu se v USA říká Mickey Mouse degree.

Souhlasím s panem Tůmou, že lidé, kteří chtějí pracovat by měli práci dostat. Jenomže ve výrobě produktů to nejde, viz popsáno výše. Ale na druhé straně se domnívám, že je pitomost na jedné straně dávat lidem jako je pan Tůma podporu v nezaměstnanosti a na druhé straně mít rozbité okresní silnice, protože na jejich opravu nejsou v rozpočtu peníze. Pan Tůma stejně dostává peníze na živobytí, tak proč za to nemůže opravovat ty silnice? Vydělal by na tom stát a i pan Tůma by měl (oprávněný) pocit užitečnosti, že si svoje peníze poctivě vydělal. Toto je selhání státního managementu, s tím souhlasím.

To ovšem nic nemění na tom, že jako soukromý zaměstnavatel bych pana Tůmu zcela určitě nezaměstnal. Človek s nulovou flexibilitou a bez ochoty se učit jazyky (a zjevně i cokoli jiného) je dnes k ničemu i v dělnických povoláních. Zde, dle mého názoru, odvedli oni mladí pánové od HR dobrou práci.

0
Vytisknout
13621

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2012