Irsko rychle opouští náboženství

9. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Postavení katolické církve v Irsku se za poslední desetiletí výrazně zhoršilo, především v důsledku zdrcujících skandálů sexuálního zneužívání dětí. V Irsku se rozšířilo přesvědčení, že katolická církev reagovala na tato odhalení pomalu a že ji šlo spíš o vlastní obhajobu než o pomoc obětem.

Z mezinárodního průzkumu vyplynulo, že počet Irů, kteří se považují za věřící, poklesl z 69 procent r. 2011 na méně než polovinu tohoto počtu. Z 57 zemí, které se účastnily tohoto průzkumu, bylo Irsko počtem přesvědčených ateistů na sedmém místě.

Dublinský arcibiskup Dr. Diarmuid Martin, který předtím varoval, že je irská katolická církev v krizi, reagoval: "Katolická církev nemůže prostě předpokládat, že víra bude automaticky přecházet z jedné generace na druhou.

Z průzkumu vyplynulo intenzivní nepřátelství Irů vůči oficiálním církevním strukturám. Čtvrtina dotazovaných se vyjádřila, že by byli rádi, aby katolická církev v Irsku už vůbec neexistovala.

Po mnoha desetiletích, kdy bylo Irsko typickou zbožnou, katolickou zemí, se situace radikálně změnila. Loni se to projevilo i bezprecedentním útokem irského premiéra Endy Kennyho na katolickou církev. Ten konstatoval, že "znásilňování a mučení dětí bylo bagatelizováno anebo zatajováno, aby se zdůrazňovalo výlučné postavení této instituce, její moc i pověst." Kenna odsoudil "elitářství, izolovanost, nefunkčnost a narcismus ve Vatikánu."

Z předchozích průzkumů veřejného mínění vyplývá, že většina irských katolíků se ostře neshoduje s Vatikánem ve věcech, jako je kněžský celibát a povolení ženám, aby vstupovaly do stavu kněžství. Téměř 90 procent irských katolíků je přesvědčeno, že kněží by měli mít právo se ženit a více než 70 procent si jich myslí, že by měli být ženatí muži vysvěcováni na kněze.

Reakce Říma na kritiku od irských kněží je autoritářská. Jednomu knězi s liberálními názory bylo nařízeno, aby se odebral do kláštera a "modlil se a kontemploval", jinému bylo zakázáno, aby o těchto věcech psal.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11831

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2012