Doplácíme na korupci, rozkrádání, šlendrián, lhostejnost

13. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Co kdyby se ministr Kalousek a celá vláda více soustředili místo nestoudného zvyšování DPH a okrádání důchodců na hospodaření s penězi z EU? Zvýšení DPH a snížení valorizace důchodů může nakonec vést k tomu, že se nevybere více peněz na daních, protože se sníží spotřeba. Tvrdí to i pravicoví ekonomové. Cituji krátkou zprávu z Lidových novin z 2. srpna 2012:

Obama: Nepovažujeme už Egypt za spojence. Ale ani za nepřítele

13. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

V Egyptě, Libyi a Jemenu došlo kvůli provokativnímu antimuslimskému filmu k útokům na americké zastupitelské úřady. Nejhorší následky měly události v libyjském Tripolisu, kde při útoku, který byl patrně předem plánován, zahynul i velvyslanec Chris Stevens. Jenže libyjské úřady vyslaly ozbrojené jednotky Američanům na pomoc a omluvily se, podobně jako jemenské. Ale z Egypta slova omluvy dosud nahlas nezazněla. Proto vztahy USA se zemí, která je druhým největším příjemcem vojenské pomoci hned po Izraeli, procházejí vážnou krizí, jaká zřejmě nemá od roku 1979 obdoby.

METHANOL V ČR:

Rodiny usmrcených by měly žádat Evropskou unii o odškodné

13. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Upozorňujeme na tento článek, který jsme vydali včera. Česká vláda konečně zavedla zákaz prodeje tvrdého alkoholu, ale je to POZDĚ. Článek Milana Urieho platí beze změny. (Red.)

To, že byly nyní nasazeny veškeré možné státní složky k řešení problému, je chvályhodné, ale je pozdě. Vláda ČR měla bez váhání v prvním okamžiku, kdy se objevily první důkazy o tom, že k poškození zdraví došlo v důsledku konzumace destilátů z obalů. které měly ochranný prvek, t.j. byly okolkované, zakázat prodej veškerých destilátů na území ČR do odvolání, píše Milan Urie.

Jestliže ochranný prvek přestal plnit svoji zákonnou funkci, pak měla vláda konat a aktivovat opatření mimořádné, t.j. celoplošný zákaz.

Souběžně s tím, se pochopitelně mělo rozeběhnout důrazné pátrání, kterého jsme nyní, ale pozdě, svědky.

Vláda nekonala včas a v plném rozsahu, tak jak měla konat, a nese tak plnou zodpovědnost za nastalý stav.

Námitka, že by byla omezena práva určité skupiny lidí, podle mého názoru neobstojí. Cožpak 18 lidských životů a dosud neznámý počet lidí s trvalým poškozením zraku lze v České republice porovnávat s ušlým ziskem prodejců?

A na úplný závěr. Pokud se primiér Nečas, ústy vlády, neomluví postiženým a pozůstalým a nenabídne odpovídající odškodnění, pak je na místě, aby se postižení domáhali soudního řešení u příslušných orgánů Evropské unie.

Teď každý vidí, jaké to je, když stát nefunguje

13. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Proč čeští pseudopravičáci nevystoupí a neřeknou, že hromadné umírání na metanol vyřeší trh sám svou neviditelnou rukou? Proč se najednou ukazuje, jak moc potřebujeme stát a jeho fungování?

Konečně snad každý vidí, jaké to je, když stát nefunguje. Budeme mít nízký schodek veřejných financí (abychom si mohli levněji půjčit do veřejných rozpočtů, které pak stejně politici rozkradou), ale budeme žít v bídě a budeme umírat díky nekonečné džungli mafií, zlodějů, podvodníků.

Džungle bez pravidel plodí zločin, vládu gaunerů na úkor slabých a bezbranných.

Tvrdý alkohol nepijte ani v restauraci

12. 9. 2012 / Ivan Větvička

čas čtení 1 minuta

Českou republikou se šíří otrava kořalkou pochybného původu. Pozastavujete se nad tím, jak někdo může jít na panáka do tržnice nebo do trafiky, a utěšujete se, že vám se to stát nemůže -- přece nejste vágus, a když už si dáte něco ostřejšího, tak jenom v restauraci? Víte kde nakupuje alkohol majitel podniku nebo jeho provozní? Opravdu věříte barmanovi, že láhev, ze které vám nalévá, nekoupil před začátkem směny ve večerce? Podstatně by si tak zvýšil příjem na úkor hospodského...

Existuje jenom jediný zaručený způsob, jak se vyhnout otravě: nepít lihoviny.

Česko jako ráj zlodějů a podvodníků všeho druhu

13. 9. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 2 minuty

S okamžitou platností vyhlásil dne 12. září ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zákaz stánkového prodeje lihovin s vyšším obsahem alkoholu než 30%. Vláda ve středu rozhodla o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Mimořádné opatření vyhlášené ve středu odpoledne ministrem v České televizi platí až do odvolání. Pokud by se zdroj metanolem pančovaného alkoholu v brzké době nepodařilo vypátrat, bude prý tento zákaz -- jak ministr později uvedl -- rozšířen na ostatní provozovny, což by v podstatě znamenalo zákaz prodeje tvrdého alkoholu v restauracích a všech obchodech.

Špička ledovce

13. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Metanolová aféra nespadla z čistého nebe. Pouze ty kdo dosud netušili upomíná na existenci jistého "tržního segmentu", bez nějž by obrázek polistopadových poměrů v České republice nemohl být nikdy úplný: Na ty kdo si během masivních polistopadových přesunů majetku nejen že nenahrabali, ale začali se dokonce příjmově a sociálně propadat ke dnu. Primárně pro ně jsou tu vietnamské tržnice, likusové ubytovny, vším možným nastavované pokrmy a pančovaný alkohol. "Tržně neúspěšní" si mohou levně koupit ergonomicky příšerně tvarované boty, zapařovací šusťákové oděvy, potraviny ničící zdraví, cigarety nacpané tabákem na vykuřování skleníků a savový rum. "Dobročinní" obchodníci mohou na těchto lidech vydělat a "pustit chlup" orgánům, jež je mají kontrolovat, případně místním politikům. A na celostátní úrovni je celá věc tolerována jednoduše proto, že dokud "tržně neúspěšným" někdo dodává levné šunty, tito lidé se nebouří. Suma sumárum, "všichni jsou spokojeni". Tedy do jisté míry - a jen do doby, než začnou lidé umírat a není už možno to svést na něco jiného.

Trestní oznámení na Mladou frontu Dnes

13. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Dne 12.9.2012 jsem zaslal Policii ČR tento text, píše Richard Bébr:

Věc: Oznámení o skutečnostech nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin.

Ve smyslu § l58 odst 1 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), v platném znění (dále jen "trestní řád"), podávám tímto trestní oznámení pro okolnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin redaktory deníku MF DNES.

Jsem "blbej" já, nebo všichni?

13. 9. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

V jednom z emailů od pro mě zcela neznámého člověka byla položena akademická otázka: zda je na místě, aby se hlasování účastnil i ten, o jehož osudu se hlasuje. Pokud nevíte, o čem je řeč, jde o hlasování o důvěře koaliční vládě.

Dovolím si v krátkosti připomenout a ujasnit postavení jednotlivých subjektů a jejich členů. Členové vlády jsou v první řadě zvolení jako poslanci té které politické strany v rámci řádných parlamentních voleb, z nichž vítězná politická strana, resp. prezidentem pověřený poslanec této strany pak navrhuje a prezident jmenuje vládu. Vzniká tak (v reálných podmínkách) vláda složená z pořadí vítězných stran, resp. za jistých okolností (jako v tomto případě poražená vítězná ODS) vláda koaliční, pravicová. Ostatní politické (levicové) strany "odcházejí" do opozice spolu (s případnými) dalšími stranami.

Zemřel Radoslav Brzobohatý, který svou tvář Pražského jara zaplatil normalizačními padouchy

13. 9. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 3 minuty

Včera, den před svými dnešními osmdesátými narozeninami, zemřel herec Radoslav Brzobohatý (1932 -- 2012).

Nestává se často, aby herec z oblastního divadla točil svůj první film v titulní roli, nota bene v přepisu románu uznávaného národního klasika. Radoslav Brzobohatý však byl natolik výrazný herec, že se mu to povedlo -- románem byl Kašpar Lén mstitel Karla Matěje Čapka-Choda, a režisérem, který RB tuto šanci dal, byl legendární tvůrce filmového Švejka z konce 50. let Karel Steklý. RB od té chvíle, jak se říká, neslezl z plátna. Pro svůj mužný, čestný zjev, který měl v sobě i jistý příslib něžnosti (přitahující zejména ženské publikum) se stal představitelem rebelujících i disciplinovaných vojáků (Hvězda zvaná pelyněk, Atentát, obojí 1964, Oáza, 1972, Zlatí úhoři, 1979) a policistů (Vrah skrývá tvář, 1966), záletných manželů (Dáma na kolejích, 1966 -- zde se setkal se svým "šuplíkovým souputníkem" Františkem Peterkou) i napraveného zločince (Pěnička a paraplíčko, 1970).

Podpora Akce D.O.S.T. Petru Nečasovi ve sporu s Karlem Schwarzenbergem

13. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Vážený pane předsedo vlády,

vyjadřujeme Vám podporu ve sporu s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem ohledně Vašeho výroku na adresu Pussy Riot a tzv. dalajlámismu. Jsme Vám vděčni za to, že jste poukázal na společensky škodlivé působení anarchofeministické skupiny, používající k prosazování svých politických cílů prostředky odporující právu i dobrým mravům. Spolu s Vámi vnímáme i nepatřičnost glorifikace dalajlámy, tedy osoby, hlásící se k marxistickému socialismu a na poli duchovním k náboženskému relativismu. Tyto myšlenkové proudy nic pozitivního nepřinášejí, a proto nepovažujeme za potřebné brát na ně zřetel při prosazování našich národních zájmů.

To však neznamená, že otázku lidských práv v zahraniční politice, včetně jejího hospodářského aspektu, považujeme za nedůležitou. Naopak bychom uvítali, kdybyste podnikl účinné kroky k tomu, aby se vláda České republiky, přinejmenším se stejnou rozhodností, s jakou ministr Schwarzenberg hájí myšlenky a činy odporující svobodě a demokracii, zasazovala za práva pronásledovaných křesťanů v islámských zemích, Indii, Vietnamu či buddhistickém Bhútánu. Potlesk médií, lidskoprávních aktivistů či soudobých intelektuálních elit Vám to sice nepřinese, ale dobré dílo je v posledku cennější než pochvala od Tomáše Halíka či novinářů Respektu.

Za Akci D.O.S.T.: Michal Semín - předseda; Petr Bahník - místopředseda

Majetek církvi nikdy nepatřil

13. 9. 2012 / Jaroslav Kuba jr.

čas čtení 3 minuty

Navrhovaný zákon o "církevních restitucích", je legislativní paskvil. Úroveň vlastního textu předpisu je dost mizerná, těžko říci, zda-li účelově, čehož využívají kritici i apologeti samotného záměru pro konstruování argumentů, proč je předloha nutná a bezvadná nebo naopak škodlivá a chybná. Faktem zůstává, že přes třeba správnost jednotlivých tvrzení mohou být pro laika nesrozumitelná.

Ošáleni místy

13. 9. 2012 / Aleš Čermák

čas čtení < 1 minuta


Uhrančivé pohledy průkopníků
uhrančivé pohledy objevitelů
dobrodruhů plavících se v neznámých mořích pod pirátskou vlajkou

Uhrančivé pohledy věčných hledačů nových povstání
běženců bez vlastní příslušnosti soustavně popíjejících víno
uvědomělých hledačů a komentátorů cizích chyb
jejíchž pohledy mluví za vše

V konečné fázi většina s otevřenými ústy
nevěřícně pozoruje efekt ohňostroje
a spoléhá na vlastní nezávislost

Církevní restituce ještě nebyly schváleny

13. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Přátelé, boj pokračuje!

Církevní restituce ještě nebyly schváleny a tak máme další potřebný čas na zvýšení tlaku na poslance vládní koalice. Stále trvá možnost poslat "VÝZVU POSLANCŮM" - jak v elektronické, tak v listinné podobě. Tuto výzvu již podpořilo téměř 30 000 občanů. Pomozte zdvojnásobit tento počet a rozešlete odkaz na tuto "VÝZVU" do všech koutů republiky. Přidejte svůj kamínek ke společné lavině! Také umístěním trvalého odkazu - na své webové či jiné stránky, přispějete k ještě většímu nárůstu odeslaných výzev. Pokud se rozhodnete zveřejnit tento odkaz, pošlete mi zpět vaše logo, abychom ho mohli přidat na naše stránky mezi podporující iniciativy.

Za HzPD

František Vlásek

Národ sobě

13. 9. 2012 / Filip Mahďák

čas čtení 7 minut

Tak jako vždy před volbami se opět i v těchto dnech ozývají hlasy o nalezení osobností, které si v životě nikdy nezadaly s korupcí, nepoctivým jednáním, jejichž morální štít je křišťálově čistý. Hledají se lidé jenž nikdy v životě neudělali žádnou chybu. Hledáme představitele českého národa za které se nebudeme muset stydět. Dotyčné jenž nikdy ani nepřičichli k činům naprosto diskvalifikujícím pro jakoukoliv politickou činnost do budoucna. A ne že bychom takové nepotřebovali.

Jiří Dienstbier navrhuje změnu zákona proti exekutorskému vydírání občanů

13. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Srovnávací analýzy Člověka v tísni například konstatují, že v civilizované Evropě je na rozdíl od nás výše poplatků odvozována od výše samotné pohledávky tak, aby nárůst byl pouze v řádu desítek procent. Například u dluhu 1 020 korun by dlužník v Německu zaplatil místo našich 17 810 korun částku 3 306 korun. Byl by tak zachován princip adekvátnosti, který je klíčový pro každý spravedlivý právní řád. Podobně je v Evropě celkem běžné, že je stanovena hranice bagatelity, pod kterou se neplatí žádné náhrady za právní služby. Ta je navíc stanovena nesrovnatelně vyšší (např. ve Velké Británii v přepočtu 150 000 korun), než je mnou navrhovaná pětitisícová hranice.

Kompletní článek ZDE

Mráz kopřivu nespálí

13. 9. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Křivohledem, vpravo hleď! Olíbani pitomostí, stáli proti sobě v horách Krušných demonstranti a pořádkové čety. Domlouváky, štíty, přilby z dovozu, údajně z Francie.

Jedenáct let od jedenáctého září

Neměli bychom v sobě nechat vyvolávat nenávist vůči lidem, které ani neznáme

13. 9. 2012 / Tomáš Fiala

čas čtení 2 minuty

Od známých tragických událostí v USA uplynulo již 11 let. Jak to vlastně tehdy bylo "doopravdy"? Na internetu se objevila řada velmi seriózně vypadajících zpráv, které značně zpochybňují "oficielní" vysvětlení událostí. Ale narazil jsem také na několik článků a úvah, rovněž velmi seriózně znějících, které naopak nevylučují, že vše mohlo být přesně tak, jak se oficielně tvrdilo a tvrdí.

Je možné se někdy dozvědět skutečnou pravdu? Mám o tom silné pochybnosti. Známe například dnes, po téměř padesáti letech, skutečně všechna fakta související s vraždou J. F. Kennedyho?

Libye: Existuje dobrý důvod některé filmy zakázat

13. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Právě jsem viděl na YouTube videa z filmu, který, jak se tvrdí, vyprovokoval útok na americký konzulát v Libyi. Je nemožné je v tuto chvíli plně autentizovat, nebo vyloučit možnost, že byla nějakým způsobem pozměněna. Nicméně víme, že film byl spojen s nepokoji v Egyptě a útokem v Benghází, při němž zahynuli čtyři členové personálu včetně velvyslance. Je to nechutný kus lživé propagandy: Něco, co z nenávisti vychází a propagace nenávisti je také jeho cílem, napsal Andrew Brown.

Život českého revolucionáře

12. 9. 2012 / Petr Hartman

čas čtení 8 minut

Narodil jsem se na začátku sedmdesátých let, takže "šedesátky" nepamatuju a "sedmdesátky" matně. Snad jen mistrovství světa v ledním hokeji z roku 1979, kdy jsme to od těch Rusáků schytali 1:11. Jak já je nenáviděl! píše čtenář Petr Hartman.

Ozbrojený dav usmrtil amerického velvyslance v Libyi

12. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Amerického velvyslance v Libyi a tři americké zaměstnance velvyslanectví usmrtil raketový útok vyvolaný americkým filmem, který údajně uráží proroka Mohammeda, uvedl činitel libyjské vlády.

Není jasné, zda velvyslanec Christopher Stevens byl ve svém automobilu anebo na americkém konzulátě, když došlo v Benghází k útoku.

Tisková kancelář AFP vydala fotografii neidentifikovaného muže s vážnými zraněními, vypadajícího jako velvyslanec Stevens, odnášeného z místa útoku. Al-Džazíra uvedla, že velvyslanec zemřel na udušení kouřem.

Libyjští činitelé uvedl, že muž zemřel poté, co na konzulát zaútočily osoby vyzbrojené reaktivními granátomety. Před americkým konzulátem dochází k těžkým bojům mezi libyjskou armádou a ozbrojenými bojůvkami.

O několik hodin dříve přelezli demonstranti v Egyptě zdi amerického velvyslanectví a spálili americkou vlajku. Před americkým velvyslanectvím v Egyptě se shromáždilo několik tisíců demonstrantů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Spolkový ústavní soud: Stížnost ohledně ESM se zamítá, fond musí splnit podmínky

12. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Spolkový ústavní soud v Karlsruhe dnes v 10 hodin oznámil nález ohledně stížnosti na údajnou neústavnost zřízení evropského záchranného fondu ESM. Stížnost byla zamítnuta, soud nicméně stanovil pro fungování fondu určité omezující podmínky.

Tyto podmínky jsou následující:

  • 1) Závazky které vzniknou Německu v důsledku působení fondu nesmějí překročit částku 190 miliard eur; v opačném případě musí fond žádat Bundestag o schválení dodatečných závazků.
  • 2) Obě komory německého parlamentu, Bundestag i Bundesrat, musejí být průběžně informovány o činnosti a stavu evropského záchranného fondu ESM.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Výňatky z nálezu v angličtině: ZDE

Expertní zpráva: Americký protiraketový systém má vážné nedostatky

12. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Šestnáctičlenný expertní panel National Research Council po dvou letech studia vynesl verdikt nad stávajícím americkým systémem protiraketové obrany. Závěr nezní nikterak povzbudivě: Systém má vážné nedostatky, zejména komponenta zajišťující obranu proti mezikontinentálním raketám - komponenta, která je umístěna přímo na území USA, měla od ní být odvozena první verze evropského systému s "brdským" radarem a Obama ji "zdědil" po G. W. Bushovi - nedokáže splnit předpokládané úkoly. Za hlavní hrozbu je ve studii označen Írán, který údajně může vyvinout výkonné mezikontinentální rakety. Lze ovšem důvodně předpokládat, že pokud doporučení panelu americké úřady realizují, Rusko a Čína si to okamžitě "vezmou osobně". Jinými slovy, padne poslední překážka pro nové kolo závodů ve strategickém jaderném zbrojení, jaké svět od pádu Berlínské zdi ještě nezažil.

To se musí sáhnout hercům na sociální polštář, aby šla pravice do kopru?

12. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Respektuji nesouhlas členů ND s odvoláním Ondřeje Černého. Nepochybuji o tom, že ministryně kultury je nekompetentní, a dodávám, že nekompetentní je z mého pohledu celá vláda. Co nemohu respektovat jsou některá prohlášení, píše František Štván.

Den co den jsou řadoví občané, aniž by se jich lidé jako profesorka Dvořáková či spisovatelka Procházková zastali, vyhazováni z práce. Uvědomují si tyto dámy, jak těmto lidem musí být, když si přečtou, jaké rozhořčení u nich vyvolala výpověď Ondřeje Černého a jaký společenský význam tomu dávají?

Kdo (ne)podporuje demokracii

12. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Na médiích je mimo jiné "kouzelné" to, jak bez mrknutí oka pootočí kormidlem hodnot a tváří se, jako když se nic neděje. Všimli jsme si například, jak z obrazovek oproti počátku devadesátých let zmizel čečenský konflikt a vypařila se z nich kritika ruských vládních představitelů? A jak nám média přinášejí obraz "chlapáka Putina, co zachraňuje ohrožené ptáky a neohroženě loví šelmy"? Či jak se v médiích dosud neobjevila zmínka o brutálním převratu v Chile, který měl jako na potvoru výročí 11. 9.? O Viktorovi Jarovi a dalších obětech režimu A. Pinocheta se totiž raději nemluví.

Dnešnímu pojetí kapitalismu začíná vadit obecný koncept lidských práv, jakkoli byl dříve v ústech četných politiků prázdný.

Flagrantní selhání kontrolních funkcí státu

12. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Otravy methanolem (už 8 lidí zemřelo a řada jich oslepla) jsou symptomem flagrantního selhání kontrolních funkcí českého státu, píše Petr Vařeka. Nechápu, jak je něco takového vůbec možné - každý akreditovaný výrobce by přece měl mít síť akreditovaných odběratelů a obráceně každý akreditovaný prodejce by měl mít sít akreditovaných dodavatelů. Alespoň jsem si to myslel.. Ať policie jde tam, kde se metylalkohol prodával, a vyšetří to! Investuje-li do toho tolik energie a prostředků jako v kauze Rath, bude určitě úspěšná. I když ČSSD vytlouká ze současné situace kolem otrav politický kapitál, což je jistě nechutné, nelze nevidět, že snahy současné politické garnitury ušetřit mimo jiné i restrikcí státního aparátu (hygienický a zdravotní dohled) mají na této tragedii svůj podíl.

BRITÁNIE:

Počet lidí hospitalizovaných kvůli stresu radikálně vzrostl v době krize

12. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Hospodářská krize vyvolává v Británii podstatné psychické problémy. Od května 2011 do května 2012 bylo v Británii hospitalizováno v důsledku stresu, vyvolaného hospodářskou krizí téměř 6400 osob. Ve srovnání z obdobím 2007-2008, kdy hospodářská krize vznikla, je to vzrůst případů o 47 procent. Vyplývá to ze statistik Health and Social Care Information Centre.

Z průzkumu lidí kolem třiceti, který provedl Institute of Psychiatry, vyplývá, že nejvíce jsou postiženi stresem kuchaři ve velkých restauracích a stavební dělníci pod tlakem, aby dokončili stavební práce včas.

Stres je největší příčinou nemoci v Británii. Postihuje dvacet procet zaměstnanců. Odborníci vyjádřili překvapení nad vysokými počty hospitalizací. Stres je normálně příčinou vzniku nemocí, nikoliv nemocí samotnou.

Hospitalizace osob ve stresu je většinou krátká. Lidem se poskytuje útočiště před jejich stresovou situaci a podpůrná terapie, aby se vzchopili. Většinou je to na základě rozhovorů, nikoliv léků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kauza Rath III: pokusy o odpovědi na nezodpovězené otázky

12. 9. 2012 / Michael Kroh

čas čtení 7 minut

V pátek jsem se přesunoval autem v oblasti Krkonoš právě v době, kdy v poslanecké sněmovně hovořil David Rath. Po pravdě řečeno, mnoho nového do případu nevnesl. Ale i o vyšetřovatelích se dá říci totéž: po několika měsících stojí na místě a příliš nepokročili. Mají stále jen odposlechy, krabici s penězi a částečné přiznání obviněné Salačové. Na to, jak suverénně vystupovali na počátku, je to dost chudý výčet. V předchozí části tohoto nepravidelného seriálu jsem naznačoval, že v kauze je stále více otazníků než odpovědí. Dnes bych se chtěl pokusit naznačit možné odpovědi na některé z nich.

Zabezpečení občanů ve stáří

12. 9. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 9 minut

Zabezpečení života ve stáří lze chápat jako soubor opatření, jimiž společnost ovlivňuje zhruba čtvrtinu života každého občana. Podíváme-li se na české poměry z tohoto širšího zorného úhlu, nemůžeme dojít k jinému závěru, než že jsou naprosto ostudné.

Následující text se zabývá pouze opatřeními, které spadají pod státní sociální politiku.

Projevy věřících z různých církví, přednesené na protestu proti tzv.  církevním restitucím dne 4.9.2012 na Klárově v Praze

12. 9. 2012

čas čtení 13 minut

Jak to čtu v Bibli

    Eduarda Heczková (luterská církev)

     Milí přátelé, jsem farářka a proto můj postoj proti církevním restitucím pramení především z biblického hlediska. Biblických textů, skze něž lze vidět nesprávnost těchto restitucí je vícero -- jejich výčet by zabral mnohem více času, nežli zde máme. Ale já se opírám zejména o dva z nich.

Pokud odkládáte něco, co by ještě někomu sloužit, nedávejte to do kontejnerů na velkoobjemový odpad

12. 9. 2012 / Tomáš Fiala

čas čtení 2 minuty

Čas od času s přítelkyní něco vyhazujeme. Něco, co by mohlo ještě třeba někomu posloužit, ale my už to nechceme. Zatímco přítelkyně zastává názor, že je to nejjednodušší položit k nejbližším popelnicím, já jsem spíše vždy čekal, až se v okolí objeví kontejner na velkoobjemový odpad a odvezl to k němu. Viděl jsem, že tam přijde řada lidí, kteří si některé věci berou a co nikdo nechce, to se aspoň večer odveze a nebude se to válet na ulici.

Češi v Indii

12. 9. 2012 / Jaroslav Hutka

čas čtení 9 minut

Sedím v kavárně Slavia, je deštivý den, poslední v srpnu. Odsedl jsem si od výhledu na Národní divadlo a k oknu, kde na mne táhlo, si přisedly dvě mladé Američanky. Jedna tlustá velká a druhá drobná. Drobná mluví tiše, tlustá pronikavým hlasem. Snažím se soustředit na kavárenský hluk a nerozumět o čem si holky povídají. Vedle mne přes uličku jemně hraje pianista. Znám ho snad desetiletí, je to matematik, studoval matfyz a má teorii, že lidé se mají scházet jen v kavárnách, protože to má úroveň a kulturní odstup. Když se scházejí doma, tak to vede k nevěře, rozvodům a ničení společnosti. Pianista ve Slávii to jinak vidět nemůže a snad ani nesmí. Udělal přestávku, vstal, naklonil se přes koženou lavičku ke mně, podal mi ruku a srdečně řekl:

"Přeju Vám, mistře, velkou inspiraci! Už nám začal podzim. Včera jsem strašlivě zmokl." A kamsi zmizel.

Američtí Republikáni mohou vyhrát letos prezidentské volby zřejmě už naposledy

12. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Američtí Republikáni jsou drtivou většinou bělošskou politickou stranou. Demografická struktura USA se však radikálně mění a procento bělochů v USA klesá. Podle průzkumů veřejného mínění pro Republikány vůbec nehlasují američtí černoši. Hlasuje pro ně přibližně 25-30 procent Hispánců. Jenže mají-li Republikáni v listopadu v prezidentských volbách zvítězit, potřebují volební hlasy nejméně od 61 procent amerických bělochů.

To se jim letos ještě může podařit, ale v příštích volbách už ne. Podle amerického úřadu pro sčítání lidu do 25 let už nebudou nehispánští běloši tvořit v USA většinu obyvatel. Pokud se američtí Republikáni nezmění a neodvrhnou rasismus, mizogynii, nenávist vůči homosexuálů, budou mít problém se získáváním většiny voličů. Republikáni stále silněji prosazují zákazy potratů, což zrovna nevyvolává jejich popularitu u žen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

36180