Itálie pohrozila, že začne imigrantům vydávat schengenská víza

16. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

Itálie je frustrována, že jí EU nechce pomoci s uprchlíky a pohrozila, že jim začne vydávat schengenská víza pro cestu do dalších zemí EU, pokud nedojde k rozumné dohodě.

V úterý se mají v Lucembursku sejít ministři vnitra EU k diskusi o tom, jak si poradit s masovou migrací přes Středozemní moře z Libye. Hádka v EU v této věci se zhoršuje. Itálie pohrozila, že začne vydávat uprchlíkům dočasná víza, která jim umožní přesunout se do dalších zemí EU, pokud nebude dosaženo v této věci férové dohody s ostatními členskými zeměmi.

Doznání

16. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Musím říci, že mě nějak přechází nadšení šířit dobré jméno české společnosti a kultury po světě, když najednou zjišťuju, že osmdesát procent Čechů se chová jak ten nejhorší rasistický póvl. Normalizační nihilismus a postkomunistické sobectví vyrašily v posledních dnech v opravdu jedovatý, hnusný květ.

K tomu dodává Chorvatka Mirna Šolić: Teď mi právě připomněla matka, jak mladí lidé v Jugoslávii (mezi nimi byla i ona) organizovali skupiny, které mimo jiné i českým a slovenským uprchlíkům, jimž se podařilo dostat se do Jugoslávie přes řeku Drávu, nosili vodu a jablka.

Jan Čulík: No jo, ale to nebyli ti, kteří v Československu zůstali a dodnes ovlivňují převažující krutou, primitivní mentalitu většiny jeho obyvatelstva, jak se projevila nyní...

Dokonáno jest

15. 6. 2015 / Jan Sláma

čas čtení 1 minuta

Před časem jsem popsal smutný příběh jedné staré ženy, kterou systém našeho zdravotnictví dovedl k trvalému upoutání na lůžko. Bylo to v článcích Jak degradovat člověka a Nežádoucí téma?. Bylo to opravdu téma nežádoucí a bez odezvy od kompetentních orgánů i zájmových organizací. Na ty jsem se nejprve obrátil přímo. Na Ministerstvo zdravotnictví a na hnutí Světluška. Jednalo se o ženu nejen starou, ale navíc nevidomou.

Ruský voják zajatý na Ukrajině chce žalovat ruské ministerstvo obrany

16. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Ruský voják Alexandr Alexandrov, kterého minulý měsíc v luhanském regionu zajala ukrajinská vojska, chce žalovat ruské ministerstvo obrany, které po jeho zajetí oznámilo, že Alexandrov už není vojákem ruské armády. Spolu se svým ruským kolegou Jevgenijem Jerovejevem čelí oba ruští vojáci žalobě z terorismu. Ukrajinská vláda totiž stíhá za terorismus všechny osoby, které bojují na Ukrajině na straně proruských separatistů.

Z tisku, vydávaného v ČR:

16. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta


(Z Facebooku, pro názornost Arabové zaměněni jinou skupinou lidí...)

Muslimové v Británii jsou zděšeni útěkem mladých lidí k Islámskému státu

16. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

"Mešity a muslimové musejí aktivně bojovat proti antiislámské ideologii IS"

"Tihle lidé, Isis, kteří si říkají muslimové, těm by vůbec nemělo být dovoleno, aby si říkali muslimové. To vůbec není náboženství. Jsou to teroristi," zdůrazňuje podle deníku Guardian činitel místního komunálního úřadu Mumytaz Hussain, který požaduje, aby sdělovací prostředky neoznačovaly ISIS jako islamistické teroristy, ale jen jako teroristy. Dodal: "Lidi tady jsou velmi, velmi rozhořčeni. Řeknou vám, že nechtějí mít s těmito lidmi nic společného, protože to nejsou muslimové."

Přátelé rodiny ze severního Yorkshiru, jejíž sedmnáctiletý syn Talha Asmal se zřejmě vyhodil do povětří jako sebevražedný atentátník v Iráku, konstatují, že sdílejí šok, který rodinou otřásl. Rodina Talhala Asmala ani do včerejška nevěděla, že se její syn připojil k Islámskému státu. Během tří měsíců, kdy odcestoval s kamarádem do Turecka, doufali, že se vrátí domů do města Dewsbury. Místní komunitní předáci se snaží zjistit, co ho přivedlo k extremismu, informoval v pondělí rozhlas BBC.

Amnesty International ostře kritizuje světové politiky za "ostudné selhání" ohledně uprchlické krize

15. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Sžíravá analýza AI konstatuje, že světoví politikové jsou vinni naprostým zanedbáním problému, zatímco miliony lidí čelí hrůzám "v nejhorší uprchlické krizi naší doby"

Miliony uprchlíků byly odsouzeny k životu v zoufalství kvůli nejhorší uprchlické krizi od druhé světové války, konstatuje organizace Amnesty International v ostře kritické analýze, která obviňuje světové politiky, že zavinili smrti tisíců civilistů, prchajících před válkami na Blízkém východě a v Africe.

Rozhovor Britských listů 9:

Společnost je nejkrutější k těm nejslabším

12. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Proč je tolik lidí v České republice bezdomovci a proč je vůči nim společnost tak krutá? Rozhovor s Janem Malcem z organizace DivaDno.

Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. června 2015.

O schopnosti společností opravovat chyby, aneb Pár kybernetických poznámek

16. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Kongres Spojených států v závěru minulého týdne odmítl udělit prezidentu Obamovi mimořádné pravomoci k vyjednávání mezinárodních smluv ZDE. Zřejmě tím bez většího poprasku pohřbil nejen dohodu o Tichomořské zóně volného obchodu, ale také v České republice tolik démonizovanou TTIP. Vedle toho Sněmovna reprezentantů také odmítla financovat výcvik ukrajinské jednotky Azov, jejímiž příslušníky jsou extrémisté ZDE. Jde o jednotlivé ukázky toho, jak funguje princip dělby moci, který demokraciím umožňuje opravovat alespoň některé chyby, jichž se představitelé exekutivy dopouštějí.

Der Spiegel: Wolfgang Schäuble zradil evropskou jednotu

16. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Dnes jsem se pobavil článkem v online Spieglu, píše Milan Lelek:

NDR kdysi v minulosti představuje Řecko dnes. Země je ekonomicky v koncích. Ale místo toho udělat vše pro "solidaritu mezi národy" v rámci sjednocení Evropy, připravuje německý ministr financí Schäuble plány pro Grexit (vyloučení Řecka z Eurozóny) a podněcuje další partnery v EU, aby učinili totéž. Německý ministr financí se drží „zásad“ a vystupuje jako „dozorce“ těchto zásad. Jeho poselství: Řecko musí platit.

Poškodíme Evropskou unii, jestliže krize s uprchlíky nebude vyřešena, varuje italský premiér

15. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Itálie požádá Evropskou unii o založení táborů na zpracovávání registrace uprchlíků v Libyi a pohrozila, že "poškodí" EU, pokud bude dále ignorovat uprchlickou krizi na italském pobřeží.

Itálie zápolí s množstvím uprchlíků a situaci zhoršily Francie a Rakousko, které uzavřely hranice s Itálii a vyvolaly tak chaos na italských železničních stanicích.

Krize "by se neměla podceňovat", uvedl italský premiér Matteo Renzi, zatímco Rakousko, Francie a Švýcarsko vracejí uprchlíky zpět na italské území.

"Jestliže zvolí Evropa solidaritu, dobře. Jestliže ne, máme připravený plán B. Ale ten v první řadě poškodí Evropu," řekl Renzi, aniž by poskytl další podrobnosti.

Renzi je v Itálii pod tlakem zaujmout ostřejší postoj v Evropské unii. Protiestablishmentové italské Pětihvězdičkové hnutí požaduje, aby Itálie zastavila své platby do rozpočtu EU, pokud jí Evropská unie s uprchlíky nepomůže.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Autor článku v Sunday Times špinícího Snowdena poskytl ztrapňující rozhovor televizi CNN

16. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Moderátor CNN George Howell: Jak vědí vysocí činitelé z úřadu britského premiéra v Downing Street, že byly tyto dokumenty dešifrovány?

Autor článku v Sunday Times Tom Harper: No, hm, to já nevím, abych to řekl upřímně, Georgi. Jediné, co víme, že že tohle je v podstatě oficiální postoj britské vlády...

Moderátor Howell: Jak ví britská vláda, co bylo v těch dokumentech, když byly zašifrovány? Ona je britská vláda také rozšifrovala?

Monitor Jana Paula:

Slovensko bude investovat do umění

16. 6. 2015 / Jan Paul

čas čtení 5 minut

< Reliéfní plastika před mateřskou školou na Proseku, asi 70 léta

Českými médii jen letmo proběhla velmi zajímavá, a pro české kulturní prostředí docela inspirativní zpráva o tom, že od června příštího roku by měl na Slovensku začít platit zákon o povinné investici do umění v případě státních zakázek na stavby veřejného sektoru. O tomto kroku rozhodla Slovenská vláda, která chce tímto způsobem přiblížit Slovensko ke kulturnějším zemím. Na západě je tato zákonem daná povinnost vyčlenit finanční prostředky na realizaci uměleckého díla v případě stavby státních budov naprosto běžná.

Případ pana Lofa

13. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Před několika dny se na čtenáře Britských listů obrátil v extremní nouzi diabetik pan Jiří Lof, který trpí závažným onemocněním, přesto však, namísto toho, aby se doma léčil, musí z existenčních důvodů chodit do práce. Měl problém, že mu hrozilo vyhození z ubytovny, protože invalidní důchod, o který u českého státu požádal v lednu 2015, začne dostávat až v říjnu!!

Panu Lofovi čtenáři pomohli, avšak někteří se dotazují, jak by se dalo tento otřesný případ (jistě nikoliv jediný) řešit, aby se mu dalo dlouhodoběji pomoci. Na to pan Lof reagoval tímto mailem:

"Moc děkuji za veškerou pomoc, nájem je uhrazený, a ještě zbylo 4050.

Nájem jsem uhradil, blíží se platba dalšího, na ten si snad vydělám, pomoc a podporu uvítám i nadále, nemám ani co na sebe, zhubl jsem o 30 kg, nemám slušný oblek ani košili.

Nemluvě o tom že bych měl jíst dietně jako cukrovkář, ale na to opravdu nemám peníze. Kamarádka mi nabídla, že mohu využít její účet.

Číslo účtu je: číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Prosím uvádějte variabilní symbol 2206."

Myslím že by se český stát měl hluboce stydět.

Genocida v Indonésii zahájila eldorádo západních nadnárodních koncernů

16. 6. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Reakce na článek Jana Čulíka The Look of Silence - dokument o vyvraždění milionu "komunistů" v Indonésii

Jan Čulík upozornil na velmi důležitý dokument týkající téměř neznámé genocidy v Indonésii, ke které došlo v průběhu několika měsíců na přelomu let 1965 a 1966. Režisér snímku Joshua Oppenheimer (jenž o tomtéž tématu natočil také snímek s názvem The Act of Killing ZDE) vedle dalších pozorovatelů ZDE poznamenává ZDE , že v této masové vraždě, kdy byli po statisících systematicky vyvražďováni členové tamní komunistické strany PKI a jejich příznivci, většinou nemajetní bezzemci, hrály aktivní roli Spojené státy, a to předáním seznamu 5000 jmen komunistických špiček Suhartovým hrdlořezům, poskytováním financí, radiolokačních zařízení i zbraní. Nicméně genocidu v Indonésii je třeba vnímat v širším geopolitickém kontextu, nejde o osamocenou záležitost, ale o skutečnost, která má své souvislosti.

V Německu používají církve historickou tradici poskytování azylu na církevní půdě - dnes uprchlíkům

15. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Uprchlíky, kteří by jinak byli z Německa deportováni, chrání katolická církev tím, že jim poskytuje útočiště na církevní půdě. Informoval o tom v pondělí v podvečer rozhlas BBC:

Kostel svatého Josefa v bavorském městě Tutzing je jedním z dvou set německých kostelů, které nabízejí starobylou německou tradici útočiště na církevní půdě uprchlíkům. Říká se tomu Kirchenasyl - církevní asyl. Tři mladíci, kteří se v kostele účastní hodin němčiny, jsou ohroženi deportací. Avšak dokud pobývají na církevní půdě v malé místnosti, kterou sdílí, německé úřady je ze země nevyhodí.

Zamčený poklad českého slova

16. 6. 2015 / Antonín Líman

čas čtení 15 minut

V roce 1977 vydal Pavel Eisner v curyšské Konfrontaci „Traktát o češtině“ nazvaný Bohyně čeká. Napsal ho již v roce 1945, na samém konci války a říká v něm úvodem:

„Hanebně se nakládá s královnou češtinou v zemi královny češtiny. Hanebně mluvíte, hanebněji píšete. Andělská bytost, ta čeština, že se od vás neodstěhuje někam na prérii u řeky Jacinta. Tam by se drozd a žluva a slavík učili od ní zpívat. Čemu jste se od ní naučili vy?“

Pokud tohle platilo před sedmdesáti lety, o co víc to platí dnes! Eisnerovo oslovení češtiny jako vznešené královny mi nesmírně vyhovuje a mluví mi z duše. Sloužit téhle paní královně je velká čest a velká radost.

Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Budoucí ministryně školství pravděpodobně výrazně změní kurz

15. 6. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Kateřina Valachová, která bude ve středu 17. 6. jmenována ministryní školství, podle dosavadních prohlášení výrazně změní kurz, který se neúspěšně snažil nastavit Marcel Chládek. Zatímco Chládek bezvýhradně plnil kroky požadované zaměstnavateli, Valachová odmítla, že by příprava na povolání byla primárním a jediným úkolem vzdělávání. Může se přitom odkázat na strategické dokumenty ministerstva, které Chládek s chutí ignoroval. Odmítá povinnou maturitu z matematiky, kterou chtěl Chládek prosadit na popud průmyslové lobby. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném vzdělávacím think-tankem EDUin.

V Orléansu o všeobecném úpadku humanitních studií

13. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Od čtvrtka 11.6. do soboty 13.6. jsem se účastnil ve středofrancouzském městě Orléansu (proslulém Janou z Arku) mezinárodní akademické konference, která se snažila řešit úpadek humanitních studií na západních univerzitách. Delší dobu upozorňuju, a jak Kasandra, kterou nikdo neposlouchá, jsem už tím nudný, že se na Západě rychle likvidují centra českých a středoevropských studií a zanedlouho nebudou ve světě na střední Evropu už vůbec žádní odborníci. Vzhledem k rychle se destabilizující Evropě (viz například nynější hysterická, nesmyslná ultrapravicová kampaň proti uprchlíkům v České republice a v Maďarsku a vzrůst ultrapravicových hnutí po celé západní Evropě) to vůbec není dobrá zpráva.

Na konferenci v Orléansu jsem byl pozván na základě naší mezinárodní pověsti z Glasgow University od roku 2010, kdy se nám jakž takž podařilo zachránit naše tamější centrum jazyků a kultur před pokusy univerzity ho zlikvidovat.

Zastavme ostudné chování vůči uprchlíkům

14. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

"Eritrejci prchají před vážným porušováním lidských práv ve své zemi a potřebují mezinárodní ochranu," praví se ve zprávě OSN o totalitním režimu v Eritreji.

Tento cenný princip - absolutní právo, zaručované mezinárodním zákonodárstvím, aby lidé, prchající před pronásledováním a mučením, požadovali útočiště a bezpečí - je nyní ohrožen tím, že Evropská unie ho chce jaksi zapomenout. OSN konstatuje, že už více než 100 000 lidí podniklo letos riskantní cestu přes moře ze severní Afriky do Evropy. Letos už také v moři zahynul rekordní počet 1770 osob a Mezinárodní organizace pro migraci varuje, že by počet mrtvých letos mohl dosáhnout 30 000. Půl milionu uprchlíků čeká v Libyi. A z těch, kteří se už dostali přes Středozemní moře, je 25 procent Eritrejců, což je disproporčně velký počet, vzhledem k tomu, že v Eritreji žije jen 6 milionů lidí, píše týdeník Observer.

Rozhovor Britských listů 8:

Dluhové otroctví ve společnosti blahobytu

5. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Rozhovor Jana Čulíka s bezdomovcem Petrem Bukalem. Jak lidi dokáže česká společnost zničit.



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. června 2015.

The Look of Silence - dokument o vyvraždění milionu "komunistů" v Indonésii

15. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

V neděli večer se promítal v celonárodní síti britských kin filmového umění celovečerní dokumentární film režiséra Joshuy Oppenheimera The Look of Silence (Pohled mlčení) a pak se do kin přenášela londýnská diskuse s režisérem Oppenheimerem a hlavní postavou dokumentu, indonéským očním optikem Adim. Film je nesmírně silným svědectvím o vyvraždění milionu "komunistů" v Indonésii v roce 1965, poté, co se tam dostala k moci vojenská diktatura. S podporou Spojených států začalo vraždění kohokoliv, kdo mohl být podezříván z jakkoliv mírných levicových tendencí, například i členové do té doby legálních odborů.

Britská vláda byla obviněna, že se snahou pošpinit Snowdena pokouší vyhnout diskusi o masovém špehování Britů

15. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

Úřad britského premiéra Davida Camerona a britské ministerstvo vnitra byly vyzvány, aby veřejně reagovaly na tvrzení, že Rusko a Čína rozluštily tajné dokumenty v držení Edwarda Snowdena a že britští agenti proto museli být staženi z operací. Tuto informaci nejprve otiskl týdeník Sunday Times z anonymních zdrojů a BBC také citovala anonymní vládní zdroje.

Pět otázek pro britskou vládu ohledně pokusu pošpinit Edwarda Snowdena

15. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

zveřejnil v deníku Guardian Ewan MacAskill:

1. Je pravda, že Rusko a Čína získaly přístup k přísně tajným Snowdenovým dokumentům? Pokud ano, kde jsou o tom důkazy?

O jakých dokumentech britská vláda mluví? Snowden řekl, že předal desetitisíce prozrazených dokumentů novinářům v Hongkongu a že je od té doby už nemá. Získaly Rusko a Čína tyto dokumenty od novinářů nebo z jejich firem?

Pokud museli být agenti přesunuti, kteří to byli a kam byli přesunuti? Které Snowdenovy dokumenty způsobily, že museli být přesunuti?

Válku blbosti!

15. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Chystal jsem se napsat zprávu o tom, jak "kybernetický Pearl Harbor" ze závěru minulého týdne ZDE ovlivní další fungování amerického státního a bezpečnostního aparátu.

29283

V příští kulturní revoluci půjde o zachování kultury samé

Genetický fatalismus

15. 6. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Nedávno mi jeden v ČR uznávaný opinion maker vřele doporučoval knihu o tom, že naše politická orientace je určena geneticky. Prý se jako konzervativci či liberálové rodíme. Byl tím zjištěním zcela fascinován a rozradostněn, prý si to mám určitě přečíst. V jedné disputaci na internetu ohledně smysluplnosti podpory sociálně slabých dětí z romské komunity mi zase jeden matematicky vzdělaný fachidiot s výrazně xenofobními, eugenickými sklony tvrdil, že je to zcela zbytečné, protože vlastnosti jako vůle či odpovědnost jsou nám dány geneticky. Čím dál víc si začínám uvědomovat, jak sílí přesvědčení, že genetická predispozice je něco nepřekonatelného a že vlastně nemá smysl uvažovat nad kulturou, výchovou, vzděláváním, etikou a jejich sdílením: vše je přece dáno a ireverzibilně uloženo v naší DNA. Naše nové náboženství má podobu genetického fatalismu.

PŘEČETLI JSME:

Britové vidí Čechy jako rasisty

14. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Reportér: Naše kultura je v našich očích té britské přece bližší než ta orientální.

Iva Pekárková, spisovatelka žijící v Londýně: Přesně tak – v našich očích. Leč v britských očích tomu tak není. My si mylně myslíme, že – protože jsme bílí a povrchně vizuálně jsme Angličanům blíž – , že ti Angličané se cítí spřízněnější spíš s námi než s usedlými Jamajčany či Indy. Jenže ti jsou považováni za Brity daleko víc než člověk, který přijde z Polska či z Čech, neumí se v tom Londýně chovat a v Británii nezapadne. Britové jsou hrdí na to, že to britství zahrnuje všechny barvy, takže Pákistánec druhé třetí generace, kterého Češi mohou považovat za nejhorší póvl, je jim blíž. Tedy když se povede a mluví bezvadně anglicky. Říká se, že bez Indů a Pákistánců by totálně zkrachovalo britské zdravotnictví, protože doktoři pocházející z těchto zemí dělají jako obvoďáci a na dalších postech, na které nikdo moc nechce. Navíc Britové nás, kteří jsme dorazili z Polska a přilehlých států, považují za strašné rasisty. Oni se nás kvůli tomu v podstatě bojí, možná proto, že jim připomínáme vlastní minulost před padesáti či osmdesáti lety, kdy i oni to často brali podle rasy. Máme pořád pocit, že my běloši bychom měli být výš než nějaký Pákistánec, přestože zametáme a on tam dělá doktora.

Zdroj: ZDE

Proč veřejnoprávní média nezveřejní statistiku citovaných zdrojů?

Sterilizovaná představa o svobodě slova

15. 6. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Tato společnost si živí tzv. veřejnoprávní média proto, aby poskytovala maximálně objektivní odraz dění ve společnosti i mimo ni. Když projdete kodex České televize, zavazuje se k tomu na různých místech a krom toho k mnoha dalším společensky prospěšným činnostem. Ve skutečnosti je to ale jako s řadou zákonů, které jsou sice platné, nicméně jejich naplňování je sporné nebo dokonce protichůdné jejich samotnému znění. Minimálně s ohledem na to, jakým způsobem veřejnoprávní média zdrojují své informace lze úspěšně dokázat, že bez srozumitelného zdůvodnění straní pouze některým zdrojům, zatímco jiné spolehlivě a programově ignorují.

Lživá myšlenka spásonosné "soutěže"

Jednobuněčný člověk

15. 6. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 6 minut

Okolo financí se točí svět víc, než kolem vlastní osy. Neptá se proč, ale za co. A když se přesto zeptá proč, tak hned dodá a co za to. Proto se například vkládá síla a talent více do kosmetického průmyslu, nežli do průmyslu lékařského. Přední je v tomto i ve všech ostatních případech finanční zisk. Profit. Hromadění peněz. Lidstvo je jeden žijící organismus, kde by hlavním středobodem mělo být slovo My. My lidé. Nikoliv my běloši, my Američané, my bohatí, my kapitalisti či socialisti, my menšiny či většiny. Sdílení existence a osamělosti v ní by mělo být určujícím prvkem, z něhož bychom měli vycházet.

Někdy to chce desítky let usilovné práce, abyste zlomili "danost"

Jak bojovat proti fatalismu všeho druhu

15. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

Cyril Mooney jako mladá dívka pochopila, že společnost ostrakizuje ty, kteří mají jiné vlastnosti a rysy než majorita. V sedmnácti letech nastoupila do řádu Sester z Loreta a ve svých dvaceti odcestovala do Indie, kde se jí postupem času podařilo vybudovat síť škol, jež jsou otevřeny pro všechny děti bez rozdílu. Díky svému desítky let trvajícímu úsilí nabourala systém kastovní společnosti: vzdělává vedle sebe nejchudší a nejbohatší děti, a i přesto se její školy dále řadí mezi ty nejelitnější v Indii.

Americký novinář Glen Greenwald obvinil Sunday Times z neprofesionality

15. 6. 2015

čas čtení 5 minut

"Máte v článku (mezi mnoha) jednu naprosto jasnou lež," napsal americký novinář Glen Greenwald na Twitteru do Sunday Times poté, co list zveřejnil článek, založený na anonymních tvrzeních z britských výzvědných služeb, že Snowdenova odhalení ohrozila britské a americké agenty. "Tvrdíte, v článku, že David Miranda, partner novináře Glena Greenwalda, byl zatčen na letišti v Heathrow r. 2013 s 58 000 přísně tajnými výzvědnými dokumenty poté, co navštívil Snowdena v Moskvě. Je to stoprocentní lež. David před svým zatčením v Heathrow nebyl v Moskvě a nenavštívil Snowdena. Nikdy se s ním nesetkal. "Novináři" ze Sunday Times otiskli otevřenou lež na podporu svého hlavního argumentu - že Snowden měl s sebou v Moskvě tajné digitální materiály. Tohle je jediný "důkaz", že Snowden měl s sebou dokumenty, kdyžř odcestoval z Hongkongu, a je naprosto a prokazatelně falešný."



V rozhovoru s britskou televizní stanicí Sky News Glen Greenwald řekl toto:

Evropa tajně vyjednává s totalitním režimem v Eritreji, aby hermeticky uzavřel své hranice

14. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

OSN varuje, že Evropská unie tajně vyjednává s africkou Severní Koreou, aby hermeticky uzavřela své hranice

Činitelé OSN a lidskoprávní organizace jsou silně znepokojeny, že Evropská unie uzavírá tajnou dohodu s totalitní Eritreou, aby hermeticky uzavřela své hranice a zabránila svým občanům, kteří ze země prchají před neuvěřitelným útlakem, odcházet ze země. Oplátkou za to má totalitní režim v Eritreji dostat od EU peníze a dosáhnout zrušení sankcí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2015

2. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

V květnu 2015 přispělo 146 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 35 258,16 Kč. Příjem z reklamy byl 23 115 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2015 165 038,78 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

27714