Juncker posedlý strachem apeluje na Řeky, aby hlasovali proti Tsiprasovi

29. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Jean-Claude Juncker, prezident Evropské komise, apeloval na řecké občany, aby v nadcházejícím referendu hlasovali pro přijetí škrtů, které Řecku chtějí vnuti věřitelé. Byl to zjevně poslední, zoufalý pokus zabránit tomu, aby Řecko vypadlo z eurozóny. Řekl v podstatě řeckému lidu, že volí mezi eurem a odchodem z eurozóny, že jim řecká vláda lže a že věřitelé jsou přátelé řeckého lidu. Varoval je, aby "nespáchali sebevraždu, protože se bojí smrti". Dodal, že "celá planeta" bude odmítnutí podmínek věřitelů v referendu "interpretovat jako rozhodnutí Řecka odejít z Evropy."

Zdá se, že to povzbudí Řeky, aby hlasovali pro Tsiprase.

Ať je tomu jakkoliv, Tsiprasovi se podařilo dostat evropskou elitu do naprosté paniky, píše na Twitteru analytik deníku Guardian Ian Traynor. "Juncker vystupoval jako muž éry, která už skončila".

"Juncker byl zjevně v naprosté panice během pondělní tiskové konference, protože Tsipras svým manévrem nad nimi vyzrál," řekl Alexis Mantheakis, bývalý mluvčí pravicové strany LAOS: "Řecká vláda přijala jejich bluffování poté, co vydali Řecku ultimátum. Tspirase už oni neovládají. Je ptákem, který jim uletěl z klece."

A řecká vláda vydala zuřivé prohlášení na Junckerovy výroky:

"Nepostradatelným faktorem jako známky dobré vůle a důvěryhodnosti při jakémkoliv jednání je upřímnost."

Řecký ministr dopravy Christos Spirtzis oznámil, že veřejná doprava v Aténách bude až do referenda jezdit zadarmo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

David Cameron společnosti BBC:

Nenazývejte teroristy jménem "Islámský stát", nejsou to muslimové

29. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

V reakci na násilný útok v Tunisku, při němž zahynulo 30 britských turistů, apeloval konzervativní britský premiér David Cameron na BBC, aby pro teroristy nepoužívala název "Islámský stát". Zdůraznil, že je to hrůzný barbarský režim, který je perverzí islámu a na nějž většina muslimů pohlíží s hrůzou.

Británie podle Camerona podnikne proti teroristům "širokospektrální akce". Cílem britského vojenského angažmá v Iráku je rozdrtit Isis v Iráku i v Sýrii. Cameron dodal, že v Sýrii vznikla ISIS v důsledku "strašlivého zacházení" se sunnitskými komunitami, jehož se dopouští syrský prezident Assad.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Řecká krize se může proměnit pro Evropu ve výstřel v Sarajevu

29. 6. 2015

čas čtení 5 minut

Mezinárodní měnový fond, Evropská banka a Evropská komise učinily osudovou chybu a nyní ztratily kontrolu nad událostmi. Jestli Řecko odejde z eurozóny, bude zlikvidována myšlenka, že se z eurozónu neodchází. Každá vláda, která se dostane do potíží, bude mít v budoucnosti řeckou možnost devalvace jako alternativy k nekonečné politice škrtů. Je důležité, že finanční trhy to budou vědět a budou vyvíjet nátlak na zranitelné země. Proto je Řecko pro eurozónu existenciální krizí. Bude se říkat, že Řecko je malá, bezvýznamná země a že jednotná měna má nyní velmi dobrou obranu. Diplomaté v evropských hlavních městech koncem června 1914 argumentovali velmi podobně.

Před 101 lety tuto neděli zazněly výstřely v jednom městě v jižní Evropě. Málokdo tehdy věnoval pozornost atentátu na arcivévodu Franze Ferdinanda a jeho manželku v ulicích Sarajeva. O šest týdnů později byla Evropa ve válce, píše v deníku Guardian jeho ekonomický komentátor Larry Elliott.

Světové burzy padají v důsledku řecké krize

29. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

V pondělí poklesly ceny akcií na všech evropských burzách poté, co banky v Řecku uzavřely své dveře po osudovém víkendu, který otřásl jednotnou evropskou měnou.

Řecká vláda rozhodla v neděli večer, že nemá jinou možnost než uzavřít řecké banky poté, co Evropská ústřední banka zmrazila proces poskytování likvidity řeckým bankám, který je udržovat při životě během půl roku trvajícího překotného vybírání vkladů.

V Londýně poklesl už ráno burzovní index FTSE o 150 bodů - o více než 2 procenta. Francouzská a německá burza poklesly o 4 procenta. Nejvíce byly postiženy akcie evropských bank, které zaznamenaly ztráty až 10 procent. Přes noc poklesl v Tokiu inde Kikkei o téměř 3 procenta a v Hongkongu akcie poklesly o 2,5 procenta.

"Řecký motýl zřejmě vyvolá tornádo na finančních trzích," řekl Michael Hewson, hlavní analytik trhů ve firme CMC Markets UK.

Britský premiér David Cameron se v pondělí ráno vyjádřil v rozhlase, že pokud Řecko odejde z eurozóny, Evropská unie bude povolnější vůči jeho požadavkům na rozmělnění vztahu Británie s EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 11:

Ztratili Češi lidskost?

26. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Podle mezinárodního práva to není otázka, jestli je nějaký stát vinen nebo nevinen. Je to spíš o odpovědnosti."



Rozhovor Jana Čulíka s Andrewem Stroehleinem, evropským ředitelem pro média z lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. června 2015.

Doleva ČSSD o solidaritě, odpovědnosti a kvótách

29. 6. 2015

čas čtení 12 minut

Tisková zpráva

Je třeba vzít na vědomí statistiku Centra pro průzkum evropské ekonomiky, kde se uvádí, že v roce 2012 přistěhovalci v německém veřejném rozpočtu vytvořili přebytek ve výši 22 miliard eur.

Diskuse kolem kvót rozbouřila vášnivou debatu ve společnosti, ale i na levici, která je rovněž rozpolcená. Jedna půlka kvóty odmítá, druhá je stejně zarputile hájí.

Zkorumpovaná policie, gangy lupičů, lidské zrůdy zneužívající zoufalé situace uprchlíků...

Cesta jedné syrské rodiny za azylem

29. 6. 2015

čas čtení 8 minut

Na prudkém kopci před nimi zářilo rudé světlo. Makedonské město kasin, kterému je nutné se vyhnout. Gangy ozbrojené zbraněmi a olověnými trubkami bijí a olupují migranty. Na cestě je zkorumpovaná policie. Kamery s termovizí. Vlci. Ahmed po dlouhých dnech chůze kulhá, v zádech ho bolestivě řeže. Neléčená struma skrytá za límcem mu pulzuje. Zkouší oživit svůj Samsung, který přestal fungovat. Na černém trhu v syrském Aleppu ho stál 275 dolarů, tři měsíční platy. Jeho kompas, Polárka. Průvodce pro uprchlíky dnešních dní, kteří cestují do Prvního světa díky mobilnímu internetu. Deník Washington Post přináší reportáž o cestě jedné syrské rodiny za vytouženým azylem v Rakousku.

29287

Zločinem je ideologizace xenofobie

Xenofobie je přirozenost, to je její největší hrozba

29. 6. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Jan Čulík vyzývá k tomu, abychom se postavili zločinné xenofobii. „Hysterická antiislámská kampaň českých médií a protiislámských aktivistů je zločinecká, protože povede k ztrátám na životech.“ To je příliš velká zkratka, která vede k dojmu, že zastávání xenofobních postojů je něco trestuhodného, něco, co by si žádný člověk neměl připustit a co by měl zcela vytlačit ze svého smýšlení. Obávám se, že taková zkratka povede k podobnému morálnímu pokrytectví, na němž Sigmund Freud vystavěl teorii psychoanalýzy…

Přijde doba, kdy z neonacistů budou hrdinové?

29. 6. 2015 / Ladislav Štítkovec

čas čtení 3 minuty

Pokud člověk sleduje nenávistné projevy proti uprchlíkům ve virtuálnu, má možnost se tomu nějak bránit. Buď někam vloží nějakou protireakci nebo, když už toho má dost, jednoduše se odhlásí ze sítě. Jiné to je ale v reálném životě, když si povídáme s někým, koho známe, nebo kdo je z blízkého okolí. Potom je pro nás těžké se rozhodnout, jak se k tomu člověku zachovat. Zvláště k takovému člověku, o kterém si myslíme, že je to člověk solidní.

Ruský obhájce Adolfa Hitlera prý zlepšil stav lidských práv v USA

29. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Andranik Migranjan, Putinův člověk, který se přimlouval za vyhození historika Andreje Zubova z politických důvodů z moskevské univerzity, se proslavil spíše obhajobou Adolfa Hitlera. Podle tohoto autora byl Hitler "prostě nový Bismarck", dokud nezaútočil na Polsko. Vše co se dělo do té doby v Německu a na jím anektovaných územích bylo zřejmě v pořádku, za což Migranjana neopomenuli ocenit neonacisté ZDE ZDE ZDE.

Nebudeme-li tuto zemi christianizovat, bude za pár let muslimská!

„Evangelizace“ Českého rozhlasu

29. 6. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Kodex Českého rozhlasu praví, že jedním z jeho poslání je „odrážet rozmanitost filozofických koncepcí a náboženských vyznání ve společnosti, aby napomohl vzájemnému porozumění a toleranci a podporoval soudržnost mnohonárodnostní a multikulturní společnosti. Podle všeho se toto poslání Českému rozhlasu naplňovat příliš nedaří. Jeho nadstandardní vztahy s katolickou církví a v podstatě neustálý přístup jejích představitelů do vysílání ČRo vytváří dojem, že je snad katolictví nějakou dominantní eticko-filosofickou doktrínou, kterou bychom měli kdoví proč stavět před ostatní. V souladu s nevyváženým využíváním informačních zdrojů veřejnoprávními médii je nutné stále poukazovat na dlouhodobé popírání těch nejzákladnějších principů, jimiž by se veřejnoprávní média měla řídit.

Tuniský muslim o násilném útoku v Tunisku

29. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Jmenuji se Karim Zribi a je mi dvacet let. Jsem z Tuniska, ale před několika lety jsme se s rodinou přestěhovali do Dohy v Kataru. Jedenáct let jsem studoval ve své rodné zemi a pak jsem dokončil střední školu v Doze, kde jsem absolvoval v oboru matematiky a fyziky s červeným diplomem. Teď studuji v Brně letectví. Jsem tady už čtyři měsíce a opravdu se mi líbí zdejší životní styl, i když počasí je hodně odlišné od počasí v Tunisku nebo v Doze, píše Karim Zribi na facebookové stránce Openminded Brno, kterou založili mladí lidé ze zahraničí v reakci na vlnu rasismu a islamofobie v České republice.

Dověděl jsem se, co se stalo před několika dny v letovisku Sousse a je mi opravdu líto všech obětí, ať odpočívají v pokoji...

Byl to protiislámský čin, protože jako muslim (ale piju alkohol od tří let svého věku!) jsem v životě neslyšel o tom, že by se mělo útočit na jiné lidi anebo šířit strach. Zásadní přece je respektovat každého člověka z každé země, z jakéhokoliv náboženství a z jakéhokoliv kontinentu, protože jsme všichni lidské bytosti, konec konců se všichni snažíme žít v míru a v souladu se všemi.

Tenhle terorista se pokusil zničit image a pověst islámu po světě, ale já jsem si jist, že většina lidí na této Zemi ví, že Tunisko bojuje proti takovémuto chování a bude intenzivně usilovat o to, aby všichni, ať jsou to místní lidé nebo turisté, měli pocit bezpečí a mohli se těšit z toho, jaké krásy, přírodu a historii ta země nabízí.

Je opravdu povzbuzující zaznamenávat existenci takovýchto facebookových skupin v Brně, plných uvědomělých lidí z celého světa. Opravdu to oceňuju!!

Napište mi, jestli byste chtěli zajít na drink. Mluvím plynně anglicky, francouzsky, arabsky a španělsky, takže komunikovat problém nemám.

Tisíce lidí z mnoha náboženství podpořily ve Vatikánu papežovu ekologickou encykliku

29. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Tisíce aktivistů a vedoucích náboženských představitelů se účastnily demonstrace v Římě, při níž podpořili nekompromisní ekologický postoj papeže Františka před vatikánskou konferencí o globálním oteplování a naléhali aby světoví politikové začali jednat.

Činitelé ze Svaté stolice budou v nadcházejícím týdnu debatovat o životním prostředí s aktivisty a vědci na jednání, kde bude hrát čelnou roli Naomi Kleinová, prominentní sociální aktivistka, a kardinál Peter Turkson, jeden z nejvyšších papežových poradců.

Brzo po vydání encykliky papeže Františka o životním prostředí, která je považována za zásadní zásah do světové debaty o globálním oteplování, aktivisté přicestovali v neděli do Říma, aby argentinskému papeži poděkovali za jeho dokument.

Asi pět tisíc lidí, příslušníků nejrůznějších věr, se sešlo na svatopetrském náměstí ve Vatikánu.

Jejich heslo "MNOHO NÁBOŽENSTVÍ (včetně islámu) - JEDINÁ PLANETA" ostře kontrastuje s vlnou islamofobie v České republice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Čím dříve pochopíme, jaký druh počítače mozek představuje, tím lépe

Smiřte se s tím, že váš mozek je počítač

29. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

Věda neumí posloužit dostatečnými důkazy, když dojde na srovnání mozku k technologiím daného období. Descart se domníval, že mozek je hydraulická pumpa, Freud srovnával mozek s parním motorem, neurovědec Karl Pribram jej viděl jako holografické paměťové zařízení. Spoustu neurovědců by dnes bylo možné přidat na seznam chybných srovnání, když říkají, že mozek je počítač. Další analogie bez podstaty. Někteří z nich aktivně popírají, že by taková představa byla k něčemu užitečná a většina ji prostě ignoruje. Přesto je tu řada podobností, které vedou nikoliv k odmítání, ale spíše ke snaze nalézt to správné srovnání, domnívá se psycholog a neurovědec Gary Marcus z New York University.

Bodláky Václava Duška

Sršní hnízda

29. 6. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

V šedesátých letech nedaleko Strážského, děsilo okolí sršní hnízdo. Důstojník útvaru rozhodl, že nebezpečné ohnisko je třeba zlikvidovat. Navlékli jsme se do atomových obalů, včetně plynových masek, a vydali se bojovat se zdánlivě slabším nepřítelem. Boj dopadl následovně: hnízdo zapáleno, sršni vzlétli – důstojník skončil ve špitále s dvojitou hlavou – svou a druhou oteklou. Málem zemřel. On se sršňů nebál, masku si pohrdinsky nenasadil...

V Řecku zůstanou banky od pondělka týden uzavřené

28. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Řecká vláda oznámila, že řecké banky budou od pondělka až do referenda uzavřené. Uzavřena bude i burza a výběr z bankomatů bude omezen.

Řekové v pondělí ráno zjistí, že jsou jejich úspory zablokovány a že jsou banky na týden uzavřeny. Došlo k tomu po osudném víkendu, který vážně otřásl evropskou jednotnou měnou.

Řecko v současnosti řeší tři problémy

28. 6. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 4 minuty

Řecko řeší tři problémy najednou a zdá se i tři lhůty. Referendum má být primárně k určitému typu hospodářské politiky, která dovedla Řecka tam, kde teď je. To by mělo být 5.7., vládnoucí Syriza bude apelovat na NE. Simultánně a provázaně s tím, je to problém likvidity a ten se řeší teď - bude dát ECB poskytovat ELA (emergency liquidity assistance) řeckým bankám? Podle mě by tedy měla, ale dneska by mělo být sezení ECB k tomuto. Možností je vícero: buď bude pokračovat (a řekne do kdy, např. do 1.7. minimálně, kdy mi to přijde nejlogičtější), nebo to odmítne rovnou, což znamená: zavřené banky, kapitálová kontrola, a urychlený přechod na vlastní měnu (IOU).

Snaží se Evropa přitáhnout Řecko zpět k vyjednávacímu stolu?

28. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Francouzský ministr financí Pierre Moscovici uvedl v neděli v podvečer na Twitteru, že Evropská komise je dál otevřena vyjednávání s Řeckem. Zdůraznil, že Řecko by mělo zůstat v eurozóně. Francouzský premiér Manual Valls řekl v neděli odpoledne, že odchodu Řecka z eurozóny musí být zabráněno. Dodal, že je důležité respektovat Řecko i demokracii, ale také evropské předpisy. "Takže Řecko se musí vrátit k vyjednávacímu stolu."

Evropská komise v neděli odpoledne bezprecedentně zveřejnila nejnovější návrh dohody o řecké krizi, na němž obě strany pracovaly do pátku do noci, kdy Řecko šokovalo eurozónu tím, že oznámilo referendum. EK také tvrdí, že by v sobotu věřitelé jednali o dalším financování Řecka a o změkčení podmínek splácení dluhů. Namísto toho se šéfové eurozóny rozhodli, že podpora eurozóny pro Řecko skončí v úterý večer, a dále plánovali jednání bez Řecka u stolu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Tohle je cikánská škola, tu bych vypálil"

28. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Dobrý den, vážený pane Čulíku,

viděl jsem video z diskuze v petičním výboru. Souhlasím s Vámi ve všech bodech, píše Tomáš Linhart. Bohužel většině účastníků diskuze se nepodařilo vyspět a zůstali dětskými "konvičkami". Současný společenský jev selektivní intolerance mě také velmi znepokojuje.

Učím ve škole s nadpoloviční většinou romských žáků. Ty děti nejsou žádní beránci, potýkáme se s celou řadou vážných problémů a řada učitelů po pár měsících ze školy raději odešla. Nikdy mě však žáci doopravdy nepodrazili a nic se mi neztratilo, přestože příležitostí k tomu byla celá řada - například zapomenutý notebook, dataprojektor, vrtačka a já nevím co všechno v odemčené učebně, v dílně atd.

Mrazí mě z reakcí některých dětí "z bílých" škol, když se s nimi potkáváme při školních akcích ve městě nebo na výstavě. Mrazí mě, když slyším před školou poznámky typu: "tohle je cikánská škola, tu bych vypálil".

PŘEČETLI JSME:

Nechceme o sobě slyšet, že jsme bezcitní, že nám je cizí neštěstí ukradené

28. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Problém s tajemnými uprchlíky, kteří k nám nepřijíždějí, pouze výjimečně jednotlivě projíždějí, je dvojí. Nechceme je tady, ale současně nechceme o sobě slyšet, že jsme bezcitní, že nám je cizí neštěstí ukradené. Naši politici tuto komplikaci řeší odmítnutím povinné solidarity a hlásí se k solidaritě výběrové, selektivní a omezené. Nebudeme pomáhat těm, kteří mají největší problém, nýbrž těm, se kterými budeme mít nejmenší problém. Neumíme se vžít do pocitů zoufalce, který nemá budoucnost anebo mu dokonce jde o život. Prostě nevíme, proč bychom se dělili. Nedává nám to smysl.

Zdroj: ZDE

Věhlasní ekonomové o fatálních dopadech úsporných opatření

27. 6. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Dnes se hodně hovoří o dopadech takzvaných úsporných opatření na ekonomické systémy řady evropských zemí - nejen na příkladu Řecka, které stojí tváří tvář svévoli svých nepřátelských věřitelů. Dějiny se opakují proto, abychom v nich nalezli inspiraci a především se na základě konkrétních dějů vyvarovali osudných chyb. Chtěl bych čtenáře BL upozornit na inspirativní článek nositele Nobelovy ceny za ekonomii Amartyi Sena o negativech dopadů úsporných opatření, jež demonstruje především na příkladu Německa po 1. světové válce ZDE.

Krize ohledně Řecka se prohlubuje

27. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

- Francouzský ministr financí Michel Sapin stále tvrdí, že dohoda s Řeckem je ještě možná.

- Dominique Strauss-Kahn, bývalý šéf MMF, přiznal, že udělal chybu, že v čele MMF nedonutil ostatní země eurozóny, aby Řecku více pomohly. MMF se měl postavit proti tvrdým škrtům, které eurozóna vnutila Řecku. Strauss-Kahn požaduje, aby byly splátky řeckých dluhů nyní prodlouženy.

- Alexis Tsipras v sobotu odpoledne hovořil telefonicky s německou kancléřkou Merkelovou a francouzským prezidentem Hollandem. Rozhovor prý nebyl zrovna srdečný. Merkelová chtěla Řecku vnutit otázku pro referendum, že jde o volbu mezi eurem a drachmou. Tsipras na to řekl:

- "Ne, tomu tak není. Řecko je kolébka demokracie. Jsme suverénní země a nenecháme si diktovat, jakou otázku předložit v referendu. Referendum se bude konat bez ohledu na rozhodnutí eurozóny."

- Asi 400 milionů euro si lidé vybrali v Řecku z bankomatů od té doby, co Tsipras ohlásil referendum.

- Janis Varoufakis kritizoval euroskupinu, že odmítla přijmout argument, že Atény musejí předložit návrhy věřitelů občanům. Zdůraznil, že se obává, že to trvale poškodí euroskupinu a její důvěryhodnost jako demokratické instituce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ministři financí eurozóny odmítli prodloužit finanční podporu Řecka na dobu po 30.červnu

27. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Předseda ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem uvedl, že zatímco v pátek pozdě večer pokračovala jednání o podmínkách pokračující finanční podpory pro Řecko, Řecko náhle a překvapivě vyhlásilo, že uspořádá celonárodní referendum o podmínkách jakékoliv dohody.

Tím Řecko "rozbilo vyjednávací proces", řekl Dijsselbloem a dodal, že ministři financí eurozóny budou nyní jednat o důsledcích nejnovějšího vývoje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vlna vraždění je protiislámské zlo. Korán zakazuje zohavování mrtvol

27. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

Hovořil jsem včera s Usámou Hasanem, islámským učencem a někdejším džihádistou. Hovořil o svém zhnusení nad zločiny, spáchanými tento týden. Poukázal na to, jak cizí jsou islámskému náboženství, které například zakazuje zohavování mrtvol. Řekl, že vznikl boj o civilizaci, v níž se musejí spojit všechny velké společnosti a velká náboženství světa - křesťanství, islám, hinduismus, judaismus i další - proti tomuto zlovolnému, miniaturnímu kultu smrti.

Kromě vražd v Kuvajtu, v Tunisku a ve Francii došlo v minulých dnech i k dalším zvěrstvům. V úterý byl zveřejněn videozáznam popravy pěti muslimů, které zavraždil Islámský stát. Pět muslimů bylo uvrženo do klece, která byla potopena do vody v plaveckém bazénu. Hypermoderní kamery umožňující natáčet pod hladinou zaznamenaly poslední minuty života umírajících mužů, kteří sebou v kleci házeli, jak umírali. Je to krutost, která dnešek spojuje s hrůzami nacistických koncentračních táborů. Po ukončení druhé světové války napsala v roce 1945 politická teoretička Hannah Arendtová: "Problém zla bude zásadní otázkou poválečného intelektuálního života v Evropě." Měla tím na mysli, že se Evropané budou snažit pochopit, jak bylo možné, že docházelo k hrůzám vraždění v nacistických koncentračních táborech, píše v deníku Guardian Jonathan Freedland.

Otevřená cenzura v České televizi?

27. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

V pátek kolem 17.40 jsem na ČT 24 slyšel názor pana bývalého velvyslance v Tunisku Jaromíra Přívratského,který vyslovil názor že už od osmdesátých let USA intenzivně podporují islámské radikály v boji proti režimům ,které se jim nelíbí atd.... Na vebu ČT však tento rozhovor nebyl zaznamenán Byl přítomen i redaktor ČT Pavel Novotný - telefonicky.

Moderátor Přívratského přerušil a urychleně dali příspěvek o návštěvě prezidenta Zemana v jednom z krajů. Neuveřejnění tohoto rozhovoru pokládám za cenzuru ze strany ČT, píše čtenář Miloš Žák.

Rusko odmítlo požadavek, aby byl ustaven tribunál OSN pro stíhání osob podezřelých ze sestřelení letadla MH17

27. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Gennadij Gatilov, náměstek ruského ministra zahraničí, odmítl návrhy na ustavení tribunálu OSN pro proces s osobami odpovědnými za sestřelení malajského letadla MH17 loni na východní Ukrajině. Řekl: "Jsme proti tomu. Není to vhodné a bylo by to kontraproduktivní."

Holandsko, Malajsko a tři další země požadují vytvoření tribunálu OSN, který by vyšetřil incident z července 2014, kdy zahynulo všech 298 cestujících a členů posádky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Experiment, který by se měl provést v České republice

26. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Německá televize zorganizovala a natočila experiment, jímž se rozhodla otestovat toleranci Němců vůči jinakosti.

V německém městě Essenu vybavila autobus nápisy, informujícími, že přední část autobusu je vyhrazena pouze pro "Němce, držitele německého občanství, kteří se musejí prokázat občanským průkazem" a "imigranti" musejí v autobuse sedět vzadu.

Na Slovensku o utečencoch jednotne a fakticky II.

26. 6. 2015 / Igor Daniš

čas čtení 5 minut

První část tohoto článku je ZDE

V Taliansku žije asi 9% cudzincov z celkového obyvateľstva. V Nemecku alebo vo Švédsku je to okolo 20%. Miera imigrantov narodených v zahraničí (v krajinách Európy aj mimo nej) je v Taliansku okolo 5%, ale v Británii, Nemecku, Rakúsku a Francúzsku je to okolo 8%. Na Slovensku tento počet predstavuje 1,3%. Čísla sa líšia podľa roku, metódy merania, či sú zahrnutí imigranti prvej a j druhej generácie, imigranti iba mimo EÚ alebo podľa jednotlivých medzinárodných organizácii (OSN, EÚ). Oproti rovnako početnej Veľkej Británii a Francúzsku „môže Taliansko prijať“ cca 1,5-2 mil. migrantov. Miera imigrantov je teda v Taliansku relatívne nízka oproti iným krajinám západnej Európy – okolo 5%. Navyše sú lokalizovaní v centrálnych a severných častiach Talianska. Na juhu krajiny sú teda kapacity na prijímanie imigrantov. Nechcem špekulovať akú rolu v tom hrajú vnútro politické tlaky v talianskej politike, hlavne z „demokratického“ juhu.

Konvička se snaží legitimizovat odmítnutí základních myšlenkových postupů

26. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Vážený pane Čulíku,

dovolte mi, abych Vám touto cestou vyjádřil svou individuální, snad ne zcela bezvýznamnou podporu v boji proti aktivitám hnutí Islám v České republice nechceme a spolku Blok proti Islámu, píše Jiří Pavlásek.

Jako nastupující doktorand sociologie s údivem pozoruji, s jakou lehkostí se v určité části české populace - nikoli však věkově, vzdělanostně, či ekonomicky specifické - šíří fanatická agenda pana doc. Konvičky. O to více mě děsí, že se nejedná pouze o jakýsi názorově vyhraněný proud, který by zastával krajní stanovisko v otázce ryze politické, etické, či estetické, tj. ve veřejné diskuzi o věci hodnotově, nikoli fakticky podložené. Naopak, rétorika tohoto uskupení je zvrhlá jak obsahem, tak svojí formou a logikou.

Česká republika se stává živnou půdou pro extrémisty typu Martina Konvičky

26. 6. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Po zhlédnutí veřejného slyšení o kvótách v parlamentu, kde byly s naprostým klidem, či spíše až s frenetickým potleskem brány vážně rasistické a jiné nesmysly, které pronášel šéf krajně extrémistické platformy Islám v ČR nechceme Martin Konvička a další jeho soukmenovci – a na straně druhé zesměšňovány relevantní názory, nabývám pocitu, že ČR je alespoň na papíře fašistická země.

POSTAVME SE PROTI ZLOČINNÉ XENOFOBII

Zprávy o násilných útocích jen dál naléhavě potvrzují, že je nutné, abychom uprchlíkům pomáhali

26. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Při pátečním útoku na šiitskou mešitu v Kuvajtu zahynulo při modlitbách 25 lidí. V Tunisku při atentátu, jehož cílem bylo zničit tamější turistický průmysl a zemi tak hospodářsky destabilizovat, zahynulo 38 lidí. Je to jen dalším z nesčetných důkazů, že drtivou většinou jsou obětmi násilných útoků extremistů právě muslimové. Zejména ti jsou násilím, mučením a válkou nuceni opouštět své domovy.

Hysterická antiislámská kampaň českých médií a protiislámských aktivistů je zločinecká, protože povede k ztrátám na životech. Uplatňování kolektivní viny je princip nacistický. Soudný člověk ví, že za zvěrstva záměrně páchaná sadisty z tzv. "Islámského státu" nenesou odpovědnost miliardy normálních, mírumilovných muslimů. Obviňovat z těchto zvěrstev islám jako celek je iracionální.

Když vrah Breivik, běloch a křesťan, usmrtil desítky nevinných mladých lidí, znamená to snad, že za tuto masovou vraždu nesou odpovědnost všichni běloši a křesťané světa? Nesou všichni běloši a křesťané vinu vraha Roofa, který ve Spojených státech nedávno vyvraždil nevinné věřící v kostele?

Pokud z vražd bělošských teroristů neobviňujeme všechny bělochy, je pokrytecké uplatňovat princip kolektivní viny na miliardy mírumilovných muslimů.

Elity by měly vystoupit a lidem vysvětlit, že blbnou

26. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

V současné době jsem na studijní pobytu Erasmus na jedné univerzitě v Itálii. Všechnu tu davovou hysterii, propagandu a lži o uprchlících, kterou šíří i veřejnoprávní média, sleduji bohudík jen zpovzdálí, a to především díky vaší stránce Britské listy, píše student, jehož jméno je redakci známo.

1945: Divošský mír ve střední Evropě

26. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

BBC natočila brilantní dokument o vyhánění etnických Němců z Československa a z dalších zemí střední Evropy v roce 1945 a o hromadném znásilňování německých žen a dětí, většinou ruskými vojáky (2 miliony případů). závěru filmu jsou neuvěřitelné dokumentární záběry. Hovoří samy o sobě, nepotřebují kontext, upozorňuje Amy Mackinnon. Některé záběry vypadají jako z koncentračního tábora. Vrazi postaví do řady 40 Němců - včetně rodiny Švédů - všechny je zastřelí, a pak mrtvoly přejedou náklaďákem. Bezdůvodně, jen ve snaze je potupit a zohavit.

Teroristy nevytváří náboženství, ale politika

27. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

Přijímáme teze o nebezpečí radikálního muslimského náboženství, protože chceme, aby bylo zlo záhadné a aby bylo zosobněním jinakosti. Chceme zdůrazňovat, že s námi to nemá nic společného. Chceme si tvrdit, že my jsme sekularističtí a osvícení a s tímto krveproléváním nemáme vůbec nic společného. Tohle lidi normálně se zlem dělají - konceptualizujeme si ho tak, aby od nás bylo co nejvzdálenější. Avšak islamistický terorismus je o politice a my musíme přiznat, že dlouhá historie katastrofálních západních intervencí na Blízkém východě je součástí příčiny hororu, který pokračuje. Musíme přijmout svou odpovědnost.

Falešný je předpoklad, že radikální teologické myšlenky z islámu jsou příčinou teroristických útoků. Podle této radikalizační hypotézy jsou motivací vražedného chování konzervativní islám a nebezpečné myšlenky obsažené v Koránu, píše Giles Fraser v deníku Guardian.

Mezinárodní měnový fond bojuje …. Proti mezinárodnímu měnovému fondu

26. 6. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 10 minut

Velká recese, která signalizovala hluboký systémový problém ve vyspělých zemích, přinesla mimo jiné vlnu přehodnocování teoretických přístupů v ekonomice. V makroekonomii obzvláště zažíváme intenzivní kvas. Ten se projevuje od rostoucích řad stoupenců moderní měnové teorie, která sice není tak moderní (1905, F. Knapp), ale představuje spolu s názory organizací Positive money, hodně odlišný pohled na peníze i na fungování finančního systému jako celku. OECD přispělo rozsáhlou analýzou nerovnosti a prekarizované práce, které se Mezinárodní organizace práce (ILO) věnuje už dlouhá léta.

Zdroj: ZDE

Křižácké tažení proti muslimům

26. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

To, co předvádí naše protimuslimská inkvizice, nás může do budoucna silně diskvalifikovat při ekonomické a kulturní spolupráci s muslimskými zeměmi. Přeškrtnuté mešity mohou být nahrazeny přeškrtnutými křesťanskými kostely, kterých je v muslimských zemích více než mešit u nás, píše čtenář Jiří Dočekal.

Při útoku na šiitskou mešitu v Kuvajtu zahynulo 25 lidí

26. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Došlo též k útokům v Tunisku a ve Francii

Sebevražedný atentátník zaútočil na šiitskou mešitu v Kuvajtu během pátečních modliteb. Podle tamějšího ministerstva vnitra zahynulo nejméně 25 osob. K útoku se přihlásila skupina sympatizující s Islámským státem. V poslední době IS provedl podobné útoky proti mešitám v Saúdské Arábii a v Jemenu.

V Tunisku zaútočili extremisté na turistický hotel v letovisku Seusse ve snaze ochromit tamější turistický průmysl. Zahynulo 27 osob.

Francie zahájila vyšetřování teroristického útoku poté, co po pravděpodobném atentátu proti továrně jedné americké plynárenské firmy na jihovýchodě země. K incidentu došlo v 10 hodin v pátek ráno, kdy dva muži údajně narazili do továrny patřící americké multinacionální firmě Air Products v městě Saint-Quentin-Fallavier, při čemž vybuchly plynové kanistry. Při útoku jedna osoba zahynula a několik jich bylo zraněno, konstatovala francouzská policie. Jeden z útočníků, Yassine Salim, byl zatčen, druhý usmrcen v přestřelce.

Z místních zpráv vyplývá, že na místě výbuchu byla nalezena lidská hlava a vlajka s islamistickými nápisty. Policejní zdroj sdělil tiskové kanceláři Reuters, že to tak pravděpodobně je.

Reuters uvádí, že byl zatčen jeden muž a že byl už předtím známý francouzské tajné policii. Útočník vstoupil do továrny nedaleko Lyonu a odpálil několik malých výbušných zařízení. Nedaleko byla nalezena mrtvola bez hlavy, sdělil tiskové kanceláři Agence France-Press právní zdroj. Není jasné, odkud mrtvola pochází.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDEZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2015

2. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

V květnu 2015 přispělo 146 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 35 258,16 Kč. Příjem z reklamy byl 23 115 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2015 165 038,78 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
29618