V Ženevě proběhla demonstrace eritrejské diaspory proti porušování lidských práv

26. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Členové eritrejské diaspory demonstrovali před evropským sídlem OSN v Ženevě. Shromáždění podpoří nedávno vydanou zprávu OSN dokumentující rozsáhlé zneužívání v Eritreji.

Tisíce Eritrejců z Evropy, USA a Kanady přijely na demonstraci. Opoziční představitel Nagash Osman, který žije ve Švédsku, řekl před akcí: "Lidé přijíždějí autobusy ze Švédska, Británie, Německa, Francie a zbytku Evropy. Několik představitelů také přilétá z USA a Kanady. Je to poprvé, co Eritrejci mají pocit, že nám svět konečně naslouchá. Nálezy zprávy pro nás nejsou nové, to už víme. Ale cítíme, že svět konečně začíná chápat naše utrpení."

Zpráva byla OSN předložena v úterý. Den předtím proběhl na stejném místě jako dnes protest členů diaspory, kteří s nálezy nesouhlasí.

Rahel Weldeabová, která také žije ve Švédsku a se zprávou nesouhlasí, tvrdí, že metodologie i závěry zprávy je třeba odmítnout.

"Založili zprávu na 500 rozhovorech provedených v zahraničí. Není reprezentativní, zejména když OSN tvrdí, že každý měsíc prchá ze země 3 500 Eritrejců," tvrdí Weldeabová.

Komise, která zprávu vypracovala, získala výpovědi více jak 500 Eritrejců z diaspory a mezi uprchlíky, z nichž mnozí zemi opustili teprve nedávno.

Weldeabová dodala, že si nepřeje, aby na Eritreu byl uvalen ten typ demokracie jako na Libyi a Irák. "Zpráva doporučuje zahraniční intervenci. Přejí si vbombardovat demokracii do naší země, cítím, že hrozba pro Eritreu je reálná."

OSN v roce 1952 odmítla uznat eritrejskou nezávislost a od té doby jsou vztahy špatné.

Buthaina Nasserová, opoziční představitelka a lidskoprávní aktivistka, která se podílela na zpracování zprávy, sdělila Al-Džazíře: "Zdá se, že někdo opravdu potvrdil, co říkáme 20 let! Vláda nás připravila o důstojnost. Myslela si, že nás nikdo nebude poslouchat a my se s tím prostě smíříme, to už dělat nemohou."

"Fakt že komisi nevpustili do země toho o vládě říká dost, měli ji vpustit," dodává aktivistka.

Když vloni zpráva začala vznikat, Sheila Keetharuthová, zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva, sdělila Al-Džazíře: "Nemám přístup do země; neexistuje spolupráce eritrejské vlády s mým mandátem."

Eritrejský případ bude předložen Valnému shromáždění OSN v říjnu a může být také předložen Mezinárodnímu trestnímu soudu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6205

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2015