Experiment, který by se měl provést v České republice

26. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Německá televize zorganizovala a natočila experiment, jímž se rozhodla otestovat toleranci Němců vůči jinakosti.

V německém městě Essenu vybavila autobus nápisy, informujícími, že přední část autobusu je vyhrazena pouze pro "Němce, držitele německého občanství, kteří se musejí prokázat občanským průkazem" a "imigranti" musejí v autobuse sedět vzadu.

Scénu natáčely skryté kamery a průvodčí v autobuse odkazoval "imigranty", byli to herci, některé ženy byly v šátcích, dozadu v autobuse, na místo vyhrazené pro "cizince a žadatele o azyl".

Experiment byl inspirován rasovou segregací v jižních státech USA, která tam platila před zavedením občanských práv.

Autobus jezdil městem několikrát denně a ve všech případech byly reakce skutečných cestujících úplně stejné. Němečtí cestující začali protestovat proti segregačním nápisům do 30 vteřin po nastoupení do autobusu. Zuřivé reakce německých cestujících byly: "Vždyť jsou to stejní lidé jako my!" a "Co je tohle za nesmysl?"

"Já jsem se narodil r. 1935 a v žádném případě nechci, aby se sem vrátily nacistické hnědé košile," řekl "průvodčímu" jeden starý muž. Proti segregačním nápisům protestovaly především ženy.

Německo má velmi vysoké počty přistěhovalců a v posledních měsících se tam debatuje o politické strategii vůči uprchlíkům. Především ve východoněmeckých městech se konaly demonstrace protiislámského a protiimigračního hnutí Pegida, ale tisíce lidí v Německu také demonstrovaly proti Pegidě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14265

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2015