Vytvoří uměle vyvolávaná vlna strachu v Česku ultrapravicový režim?

2. 8. 2015 / Giorgio Cadorini

čas čtení 3 minuty

Dnes je výročí masového atentátu na nádraží v Boloni, kde výbuch 2. srpna 1980 zabil 85 a zranil nad 200 lidí. Město si ho dnes připomíná celodenním programem. Na náměstí před nádražím mluvili předseda Sdružení rodinných příslušníků obětí boloňského masového atentátu Paolo Bolognesi, starosta Virginio Merola a předseda senátu Pietro Grasso.

Je to nebezpečné: V ČR chybí veřejná kritická debata

2. 8. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V současné době se musím znovu vracet ke starým otázkám, jimiž jsem se zabýval někdy v 90. letech, kdy jsem se snažil pochopit, co je to vlastně demokracie, svoboda, svobodný názor. Někteří říkali, že s pádem starého režimu jsme se prostě osvobodili od autorit a státu, jiní chtěli vakuum minulé autority nahradit nějakými staršími, důstojnějšími autoritami – onou „svobodou pro něco“, např. pro dodržování katechismu katolické církve.

Rozhovor Britských listů 16:

Jak bojovat proti strachu v obyvatelstvu

31. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta




Rozhovor Jana Čulíka s místopředsedou ÚV KSČM Jiřím Dolejšem o nynějším strachu českého obyvatelstva z uprchlíků a o politice Komunistické strany Čech a Moravy. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 31. července 2015.

Švédský ministr spravedlnosti a ministr pro uprchlíky obvinil Camerona z neodpovědné politické manipulace

2. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

Morgan Johansson, švédský ministr spravedlnosti a ministr pro uprchlíky, se vyjádřil v neděli v rozhovoru pro rozhlas BBC, že krize v Calais je důsledkem skutečnosti, že Británie a Francie odmítají svou odpovědnost přijmout více uprchlíků. Johansson kritizoval britského premiéra Davida Camerona, že pro uprchlíky použil slova "nelegální", přestože dosud nebyly zpracovány jejich žádosti o azyl, a zdůraznil, že uprchlíci se dožadují základního lidského práva.

Švédsko automaticky přijímá veškeré uprchlíky ze Sýrie a loni přijalo 30 000 žadatelů o azyl, zatímco Británie 10 000. Johansson apeloval na Evropskou unii, včetně Británie, aby přijala více uprchlíků.

"Slyším, co říká Cameron o ilegálních imigrantech a o hejnech a tak. Myslím, že emocionálně manipuluje své voliče - chce lidi rozhádat - a to není konstruktivní přístup."

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘEČETLI JSME:

"Jsme národ těch nejodpornějších rasistů, xenofobů a primitivů"

2. 8. 2015

čas čtení < 1 minuta

co tváří v tvář uprchlické humanitární katastrofě říká český občan? Pokud bychom měli soudit podle internetových diskusí pod články známých deníků a serverů, jsme národ těch nejodpornějších rasistů, xenofobů a primitivů. Nad tím, co se dnes beztrestně objevuje v tomto mediálním prostoru, se člověku zvedá žaludek. Značná část příspěvků pod výše zmíněnými články určitě naplňuje několik paragrafů trestního zákoníku týkajících se hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení. Děsí mě, že tito lidé jsou mými spoluobčany.

Zdroj: ZDE

Jestliže nenávidíte uprchlíky, nenávidíte sami sebe

2. 8. 2015

čas čtení 9 minut

Podíval jsem se na Salaha Mohammeda Aliho a uvažoval jsem, jak na něho budou lidé pamatovat, pokud dnes v noci zahyne ve snaze dostat se do Anglie. Nebylo to nepravděpodobné, píše v zásadním článku v britském týdeníku Observer Nick Cohen.

Od 1. června zemřelo na silnicích kolem Calais 10 uprchlíků. Mezi nimi to byla žena z Eritreji, kterou minulý týden na dálnici u Calais srazilo auto. O několik dní předtím se Súdánec pokusil naskočit na vlak Eurostar. Špatně odhadl vzdálenost a vlak mu rozdrtil hlavu. Nejhorší byl Samir, nemluvně z Eritreji, které se narodilo a zemřelo během jediné hodiny. Jeho mladá maminka spadla z kamionu jedoucího do Doveru. To vyvolalo předčasný porod a tím Samirův život skončil, než začal.

Ani mnoho dobrých Francouzů a afričtí dobrovolníci, kteří se snaží poskytovat táboru v Calais základní služby, nevědí, kdo je většina mrtvých. Jsou to lidé beze jména, jejichž rozdrcená a udušená těla jsou opuštěna v nenavštěvovaných hrobech.

Nejsme zvířata. Učíme se francouzsky

2. 8. 2015

čas čtení 3 minuty




Střecha je z igelitu, je připevněná na křivolaký kmen stromu. V učebně Chemin des Dunes sedí studenti na starých vyhozených židlích, ale studují se stejnou intenzitou, jakou byste našli na semináři na Oxfordské univerzitě.

"Francouzština je velmi obtížná, ale opravdu se snažíme. Pokud sem budeme chodit každý den, snad dosáhneme svých snů," říká Kamal, uprchlík z válkou zničeného Darfuru v Súdánu, který sem chodí každý den na tři až čtyři vyučovací hodiny. "Je opravdu dobré udržovat si mozek v činnosti."

Kamal, devětadvacetiletý elektrikář, je jedním z desítek, možná stovek uprchlíků, žijících v táboře Džungle u Calais, který zažádal o azyl ve Francii a chce se naučit jazyk své nové země.

Kdy se postaví veřejně na obranu uprchlíků Dominik Duka?

Anglikánská církev ostře zaútočila na Davida Camerona, že se ve věci uprchlíků nechová lidsky

1. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Biskup z Doveru žádá, aby britský premiér "znovu objevil, co to je být člověkem"

Anglikánská církev dramaticky intervenovala v uprchlické krizi. Ostře napomenula britského premiéra Davida Camerona, že jeho rétorika ohledně uprchlíků "není konstruktivní".

Biskup z Doveru po konzultaci a za podpory vysokých církevních činitelů obvinil čelné britské politiky, včetně premiéra, že zapomněli na svou lidskost. Zaútočil také na některé britské sdělovací prostředky, že šíří "jedovatou atmosféru", jejímž cílem je vyvolávat nenávist vůči uprchlíkům.

PŘEČETLI JSME:

Jak Parlamentní listy destabilizují českou společnost

1. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Pozn. red., 18.8. 2015: Dodatečně Lidové noviny článek uvolnily, v kompletní verzi je k dispozici ZDE

V Lidových novinách vyšel v sobotu 1. srpna závažný analytický článek, dokazující, jak server Parlamentní listy zveřejňováním kachen, emocionálních nesmyslů, "názorů" nezaložených na ničem a manipulativním šířením předsudků a pitomostí do české společnosti tuto společnost vážně destabilizují. Parlamentní listy jsou vážným nebezpečím pro českou společnost, která je povětšině neschopná kriticky vnímat fakta - protože ji to ve škole nikdo neučil - a propadá emocionální manipulaci a věří naprostým nesmyslům. Jak poznamenal na Facebooku Karel Dolejší, "Otevřenost je opravdu cenná vlastnost, zvlášť když se uměle staví do protikladu se základními civilizačními zvyklostmi. Proč na veřejnosti nekrkat, nemočit a neprdět, pořád nějaká pravidla a zákazy... Zatím se díky hysterii šířené PL zvedá počet rasových útoků a lidé začínají věřit totálním pitomostem, přesně jako v Rusku." Je opravdu znepokojující, že server v české společnosti legitimizuje a normalizuje štvavé extrémistické texty a vydává rasistické antisemitské přílohy, které léta vydává. Český stát je slabý a neumí zasáhnout proti své destabilizaci.

Článek bohužel není na webu (co to je za politiku, kdy vypracuju zásadní analýzu, a pak ji znepřístupním čtenářům!) , zde je pár klíčových citací:

"Proklamovaná neutralita a liberálnost poskytovaného prostoru, v němž dle webu PL "redakční část na politiku nahlíží jako na celek rovnocenných prvků a subjektů, z nichž každý má právo na svůj názor", se ve skutečnosti projevuje jako mimořádně deformované prostředí, ve kterém se daří populistům a radikálům. A redakční politika vyhledávání a vyvažování extrémů v praxi pomáhá tyto extrémy vytvářet. Novináři se tu nesnaží popisovat skutečnost či hledat pravdu, nýbrž využívají aktuální společensky citlivá témata, skrze něž posilují předsudky a stereotypy vlastní jim samým.

Zásada "Pět minut pro pana Žida, pět minut pro pana Hitlera" se v praxi Parlamentních listů nejen doslovně naplňuje, ale je brána jako výchozí bod.

Politický odkaz Baracka Obamy, aneb Jak dědeček měnil, až vyměnil

1. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Francie má v zásadě opačný názor na Obamovu dohodu s Íránem, než jaký šíří Bílý dům. To je zákulisně známo již několik měsíců, ale potvrzení přišlo v podobě vyjádření jednoho z klíčových Hollandových poradců, Jacquesa Audiberta ZDE. Ten v osobním rozhovoru s kongresmany označil možnost zamítnutí íránské dohody Kongresem za pozivní variantu, která by nakonec přiměla Írán k dalším ústupkům. Ačkoliv vyjádření bylo v zápětí oficiálně dementováno, existují tři očití svědkové, kteří jej mohou doložit. Francie navíc prokazatelně v mnoha ohledech již těží ze své kritické pozice, protože posiluje její postavení v arabských státech rovněž kritických k Obamově dohodě - a kromě řady jiných aspektů se to promítá do rostoucích objednávek francouzských zbraní.

Proč přicházejí uprchlíci do Evropy? Nemají jinou možnost

1. 8. 2015

čas čtení 5 minut

Buď bude v Evropě s uprchlíky chaos, anebo je Evropa začne spořádaně přijímat. Jiná možnost neexistuje.

Mou prací je informovat o uprchlické krizi ve všech jejích formách - v severní Africe, v Itálii, v Řecku a na Balkáně, píše v deníku Guardian Philip Knightsley. Během své novinářské práce na toto téma jsem interviewoval desítky uprchlíků, proč riskují smrt, aby se dostali do Evropy. Nejčastější odpověd je, že nemají jinou možnost. Mnoho uprchlíků se nemůže vrátit domů anebo začít nový život v jiných zemích na Blízkém Východě nebo v severní Africe. Tak nemají co ztratit a pokoušejí se dostat do Evropy. Znamená to, že se dál budou pokoušet přeplout Středozemní moře ve vratkých a děravých člunech - dokud nevznikne bezpečný, právní a realistický způsob, jak je přesídlit do Evropy.

Proč vězní nesmyslně Chovanec nevinné lidi, kteří chtějí zažádat v Německu o azyl?

31. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Nelidský úřední šiml v ČR řehtá a ministr vnitra za ČSSD Milan Chovanec ze sebe dělá idiota, když nesmyslně vězní v Bělé pod Bezdězem zahraniční uprchlíky, kteří se snaží dostat do Německa. Zdá se, že projevuje naprostou neznalost mezinárodního práva, především Dublinské konvence o udělování azylu, když tyto ubohé lidi nesmyslně vězní poté, co jim odebral peníze a mobilní telefony. Proč proboha? Když už není schopna česká vláda pro ty lidi nic dobrého udělat, ať jim aspoň nedělá nesmyslně z jejich už tak strašlivého života peklo. Ti lidé nespáchali žádný trestný čin a není důvodu, proč by měli být vězněni. Francie například nechává uprchlíky na svém území, aby prošli do zemí, kde chtějí žádat o azyl. Proč ne Česko? Sociální demokracie by se měla za Chovancovo jednání hluboce stydět. Ministr vnitra by měl spíše motivovat policii, aby začala vyšetřovat neuvěřitelně rasistické útoky, publikované v Česku na sociálních sítích, než aby pronásledoval nevinné uprchlíky před válkou, poznamenává Jan Čulík.

K tomu napsal na Facebooku Lukáš Kraus:

"Požadují okamžité propuštění, odchod do Německa, navrácení mobilních telefonů a peněz – a to odporuje českému právnímu řádu," prohlásil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Naopak, ČR je vázána mezinárodní konvencí (Dublin III) a nemá právo zadržovat tyto lidi, kteří chtějí požádat o azyl v jiné členské zemi Unie. Rozhodnutí, jestli dostanou či nedostanou azyl, o tom rozhoduje pouze a jedině členská země, kde uprchlík poprvé složí svou žádost. Zjevně se nechystají požádat o azyl v ČR, proč je tedy pan Milan z plzeňských práv zadržuje, to si nedokážu vysvětlit jinak, než že to je naprosto skandální porušení mezinárodních smluv, píše Lukáš Kraus a pokračuje:

Oni nemají zjištěnu ani jejich totožnost, ale už je chtějí vyhostit, přitom nežádají o azyl v ČR? Četli dohodou Dublin III? Nečetli...

Ženy v uprchlickém táboře v Calais: Musíme se soustředit na to, abychom zůstaly naživu

31. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Hanně je 24 let a je v pátém měsíci těhotenství. Nepamatuje si, kdy měla možnost naposledy se osprchovat, nemluvě vůbec o kontrole u lékaře. Syřanka svědčí o tom, že prošla osmi zeměmi, přitom jí pořád rostlo břicho, než skončila v Calais.

Zde každé ráno jde pěšky tři kilometry ve snaze dostat se na vlak či kamion, jedoucí do Británie. Když je za rozbřesku ještě stále ve Francii, pomalu se vrací zpět do provizorního tábora.

Dirigent Riccardo Muti podporuje přátelství s muslimy

1. 8. 2015 / Giorgio Cadorini

čas čtení 2 minuty

Na českém internetu koluje lživá zpráva s odkazem na záznam z roku 2011, kdy se prý měl dirigent Muti vyslovit proti islámu

Koncert, který se odehrál 6. července v chrámu města Otranto v Apulii, byl krásný a zároveň velmi aktuální. Stejně jako se vzácnou Pantaleonovou mozaikou na podlaze biskupského kostela prolínají náměty křesťanské i židovské a muslimské, tak i hudební program tvořily skladby křesťanské a muslimské tradice. Také soubor hudebníků měl mezinárodní složení – zmíníme aspoň účast turecké sopranistky Simge Büyükedesové a azerského kontratenoristy Ilhama Nazarova.

"Je pro vás lehčí nás tu nechávat v tomhle strašlivém stavu, když budete říkat, že jsme špatní lidé"

31. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Uprchlíci v táboře v Calais zdůrazňují, že politici nevědí nic ani o nich, ani o zoufalých podmínkách, v nichž žijí.

Na pokraji tábora Džungle v Calais, těsně pod vysokým plotem, který odděluje 3000 lidí žijících v tomto táboře od dálnice, vedoucí do přístavu, zvedá Tewedros rukáv své košile a ukazuje své nejnovější zranění. Dvacetiletý mladík uprchl před dvěma lety z Etiopie poté, co byl jeho otec usmrcen. Tvrdí, že ho francouzský policista udeřil obuškem a stříkl mu pepřový sprej do tváře.

Krčí nad tím rameny. "Děje se to každý den. Ale tady se dějí daleko horší věci."

Vzpoura paní Machalické

31. 7. 2015 / Josef Švéda

čas čtení 1 minuta

Čeští novináři a novinářky odjeli na dovolenou. Naštěstí. Paní Machalická odjela do Francie. Odjela do jižní Francie. K moři. Opalovat se, koupat se, prostě relaxovat. Najednou se však na pláži vynořují postavy zahalené v tunice, v šátku. Považte, mají šátek a tuniku! V létě! Hrůza.

"Vlna německých židů se valí do naší země"

31. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Pokud vám přišlo, že to, jak se píše v tisku o uprchlících v Calais - jak říká britský premiér - o "hejnu lidí" - je vám poněkud povědomé, zde je výstřižek z britského deníku Daily Mail ze srpna 1938, píše na Facebooku Benjamin Crowne:



Překlad:

"Vlna německých židů se valí do naší země"

"Způsob, jímž se židé bez státní příslušnosti valí do naší země ze všech přístavů je šokující. Mám v úmyslu vynucovat zákon co nejpřísněji."

Těmito slovy včera reagoval soudce Herbert Metcalfe na množství cizinců, kteří přicházejí do naší země "zadními vrátky" - je to problém, na nějž náš list Daily Mail poukazuje pravidelně.

Brzo chyceni

Počet cizinců, kteří přišli do naší země, je vidět na počtu trestních stíhání za poslední měsíce. Pro přicházejícího cizince je velmi obtížné uniknout rostoucí bdělosti a ostražitosti policie a přístavních úřadů.

I když se cizincům podaří dostat se do naší země, netrvá to dlouho, než jsou chyceni a deportováni. Jejich největším problémem je zaměstnání. Každý zaměstnavatel musí uvědomit úřady...

Zdroj ZDE

85. Jiráskův Hronov

1. 8. 2015 / Dominika Švecová

čas čtení 1 minuta

Jubilejní 85. Jiráskův divadelní Hronov dnes oficiálně zahájila na hronovském náměstí starostka Hana Nedvědová. Na zahájení přijel Pavel Bělobrádek, a jako každým rokem se zahájení účastnil Milan Uhde. Vystoupila skupina The Tap Tap, studentů a absolventů Jedličkova ústavu.

Doleva: Zastavte bombardování spojenců!

31. 7. 2015

čas čtení 7 minut

Tisková zpráva

Platforma „Doleva!ČSSD“ je krajně znepokojena tureckým bombardováním základen Strany kurdských pracujících (PKK) v severním Iráku. Kurdové byli dodnes nejúspěšnější vojenskou silou v boji proti fundamentalistickým radikálním teroristům z tzv.Islámského státu (IS).

Mezi námi knedlofágy

31. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Mezi námi knedlofágy šíří se nálady vzteklé a zuřivé. Flegma se vzedmulo, když kritikou špinili Zemana; žlutá žluč vzkypěla, jak neuctivě mluvili o Putinovi; černá vře, když pomlouvají Konvičku. Avšak tři vlny soptícího hněvu, to je jen začátek, jak znal básník z nejčeštějších.

Tmí se a písčitou dýnou
vede tě ještě tvá cesta.
A maně počítáš vlny:
čtvrtá a pátá a šestá.

Je třeba skoncovat s hysterií bulvárního tisku, že pár stovek uprchlíků v Calais ohrožuje Británii

31. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Je načase skoncovat s hysterií bulvárního tisku, že opakované a většinou neúspěšné pokusy několika stovek uprchlíků v Calais dostat se do Británie tunelem pod kanálem La Manche se rovnají hrozbě invaze, jakou plánoval Hitler během druhé světové války.

Hysterie o "invazi" je živena takovým jazykem, který degraduje status lidí, kteří uprchli ze Sýrie, z Eritreje a z dalších rozkládajících se států na pouhé "ilegální imigranty".

Rozhovor Britských listů 15:

Jak poznat, že média lžou

24. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Jak nám pomůže, abychom poznali, zda tvrzení, zveřejňovaná na internetu i jinde, jsou spolehlivá:

- Vyhýbat se tomu, co je anonymní, co vám tvrdí, že je jediné, že má tyto informace

- Vyhýbat se zdrojům, které spojují spoustu různých informací a dávají vám k nim výklad, aniž by vás nechaly přemýšlet, co ty jednotlivé informace samotné znamenají

- Pozor na emocionalitu






Rozhovor Jana Čulíka s analytikem České televize Milanem Krumlem o tom, podle čeho se dá poznat, že "informace", která nacházíme na internetu nebo jinde, jsou nepravdivé. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. července 2015.

Ke zvyšování korporátních daní a tzv. konkurenceschopnosti

31. 7. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Včera po páté hodině odpolední jsem se zaujetím poslouchal rozhovor s premiérem Sobotkou, v němž mimo jiné řekl, že pokud chceme dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, potřebujeme zvýšit korporátní daně, které jsou u nás velmi nízké ve srovnání třeba s Německem. Tak jsem si začal zjišťovat, jak je to s korporátními daněmi ve světě. Podle níže uvedeného zdroje (publikováno v roce 2013) jsou korporátní daně nejvyšší v Severní Americe a nejnižší v Evropě.

Jaké organizační formy skutečně přináší současná computerizace?

30. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Computerizaci dnes už táhne především vývoj softwaru, nikoliv hardwaru, jak se domnívají hlasatelé zastaralého "robotismu". Důvod? Mj. Mooreův zákon, který už nefunguje. Svým způsobem se totiž ve vývoji čipů dosáhlo téměř na technologické dno. Počítačové komponenty přestaly zlevňovat, méně roste výkon, více pozornosti se věnuje snižování spotřeby.

Proces vývoje softwaru naopak zrychluje a vytvořil experimenty postupně nové společenské organizační formy - ale jen v samotné komunitě, která ho produkuje, čítající globálně řádově stovky tisíc lidí. Tyto formy nemají nic společného s autoritativními tradičními organizačními strukturami, jenže na druhé straně ani nejsou "demokratické", ale čistě pragmatické a pluralistické; nemají preferovanou ekonomickou ideologii, tj. nejsou ani přísně soukromé, ani komunální, ani dobrovolnické, ale vždy přesně takové, co je zrovna třeba z hlediska úkolu, který se momentálně řeší; kromě toho ovšem, že jsou také zřetelně antiideologické a antiutopické. Kam vlastně směřují, do toho dává nahlédnout např. Agile Manifesto z roku 2001, k němuž se připojila mj. česká firma BenSoft ZDE.

Nemoc české politiky a jak ji léčit

31. 7. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 8 minut

Čas od času se sám sebe ptám, má-li vůbec nějaký smysl komentovat naši politickou scénu. Místo toho, aby se ti, o kterých píšete, chytili za nos a učinili alespoň nějaký pokus o reflexi i sebereflexi, tak si jen dál zpívají tu svou písničku. A co je ještě horší, mnozí z nás tu jejich písničku ochotně poslouchají! Někteří lidé už totiž volí jen „ze zvyku“ nějakou stranu, bez ohledu na to, kdo za ni kandiduje. Neumí rozlišovat mezi těmi, kteří se uchází o jejich hlas.

Anglické sociální služby jsou zahlceny počty dětí žádajících o azyl

31. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

V důsledku uprchlické krize v Calais došlo k dramatickému nárůstu počtu nezletilých dětí, žádajících v Británii o azyl. Sociální služby hrabství Kent, které leží naproti přístavu Calais na anglické straně kanálu La Manche, varují, že si s tím neporadí. Naléhavě žádají londýnskou vládu o uhrazení deficitu ve výši 5,5 milionu liber o pomoc při hledání opatrovníků pro děti, které jsou bez rodičů a některým ani není dvanáct let.

Počet mladých žadatelů o azyl přicházejících do Doveru ze zemí, jako je Sýrie a Irák, kteří jsou mladší 18 let a potřebují v Británii nevlastní rodiče, stoupl z 238 ročně na 369 do letošního dubna a do nynějška na 605.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Viktor Orbán pronáší nepřijatelné ultrapravicové projevy - Evropská unie mu to toleruje

31. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Ultrapravicová seskupení ve střední Evropě jsou bez vlivu a bezvýznamná, argumentuje v deníku Guardian Cas Mudde. Šéf maďarského státu Viktor Orbán však pronáší absolutně nepřijatelné projevy - a Evropská unie mu to mlčky toleruje.

Viktor Orbán vede protiimigrační kampaň, která je každým dnem problematičtější. O minulém víkendu pronesl projev, v němž pravil:

"Češství" jako neuróza?

29. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V klasickém cestopise "Smutné tropy" francouzský antropolog Claude Lévi-Strauss zmiňuje hypotézu, proč jsou prý některé přírodní národy přímo posedlé geometrickými obrazci, jež zhmotňují v architektuře a malují si je dokonce i na tělo. Život v tropickém deštném pralese přináší podle něj takové množství tak málo strukturovaných smyslových podnětů, že může vážně ohrozit psychickou stabilitu lovce a sběrače. Geometrické symboly pak skýtají jakousi zjednodušující protézu, jež pomáhá stabilitu podpořit, podobně jako obvyklá ritualizace kmenového života vnášející do "chaosu" alespoň nějakou pravidelnost. Když Lévi-Strauss prchal před nacisty do Latinské Ameriky, patrně už nečetl Gehlenovu knihu "Der Mensch. Seine Natur und seine Stellung in der Welt" (1940), kde se objevil klíčový pojem Entlastung (odlehčení, zbavení se zátěže).

Nová média: Česká republika jako "tradiční" společnost

31. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

KD│ Ačkoliv se v České republice pomalu rozšiřuje užívání internetu a sociálních sítí, klíčovou roli při šíření informací sehrává stále celostátní televize. A to i ve věkové kohortě 18 - 29 let, která v západních zemích typicky televizi považuje za symbol zastaralé a nezajímavé, neinteraktivní komunikační metody, před níž preferuje nová média; v ČR naopak 65,9 % mediálních spotřebitelů i z nejmladší skupiny získává informace primárně z (celostátní) televize. Ukazuje to výzkumná zpráva Masarykovy univerzity ZDE (pdf).

OSN platila miliony dolarů ruské letecké firmě, přestože věděla, že její zaměstnanci znásilnili v Africe dívku

31. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Organizace Spojených národů vyplatila půl miliardy dolarů ruské letecké firmě UTair, přestože věděla, že v roce 2010 jedna posádka vrtulníku této firmy v Demokratické republice Kongo omámila narkotiky -náctiletou dívku a znásilnila ji.

Vysocí činitelé OSN uvažovali o tom, že ruské firmě zruší kontrakt poté, co byla dívka pohozena nahá a v bezvědomí za vrtulníkovou základnou. Sexuální útok zorganizoval manažer základny firmy UTair v Kalemie na východě Demokratické republiky Kongo.

Zpravodajské služby a demokracie: Nový věk špionáže

31. 7. 2015

čas čtení 4 minuty

Internetové kavárny byly kdysi oblíbeným nástrojem západních zpravodajských a bezpečnostních služeb. Nevzbuzovaly podezření, daly se levně zřídit nebo uzavřít a byly vysoce efektivní. Nedaleko mezinárodních summitů přeplněných zpravodajskými terči nebo poblíž mešity oblíbené islamistickými extrémisty dovolovala tato zařízení monitorovat zvyklosti při prohlížení stránek, získávat přihlašovací jména a hesla i umisťovat špionážní software pro další využití.

Vývoj nezáleží na domnělé brilantní racionalitě dnešních analytiků, ale na "ještěrčí" reakci společnosti

O paralelních světech

30. 7. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Přistupme na tezi, že máme cosi jako ještěrčí mozek, jímž posuzujeme svět vůkol. Tento způsob uvažování, do značné míry emocionální, je ovlivněn z velké části životními podmínkami, v nichž se nacházíme a které naše emoce stimulují. Představte si třeba, že jste vysoce vzdělaný intelektuál, izolovaný na českém venkově a dlouhodobě si pěstujete svou umně vystavěnou skepsi vůči sociálnímu pokroku. Oproti tomu postavme levicového ekonoma, žijícího v Londýně, surfujícího na vrcholu civilizační vlny, obklopeného lidmi smýšlejícími ve stejných kategoriích, profesně zavázaného k tomu uvažovat radikálně. Oba musejí nutně dojít ke zcela opačným závěrům. A nebude to věru jejich prozíravý analytický intelektuální aparát, který určí směr a konečné resumé jejich úvah. Nu což. V konečném důsledku stejně rozhodně něco úplně jiného: prostý, primitivní ještěrčí rozum většiny. Ten udá směr vývoje a určí, zda zvítězí optimismus, skepse nebo šílenství.

Žijeme opravdu v "takové trošku složitější počítačové hře"?

30. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Četba intelektuální produkce Paula Masona je vysoce přínosná a každému ji nelze než vřele doporučit. Například mikulášský text z roku 2013 se slibným názvem "How computer games can help us overthrow capitalism" (Jak nám počítačové hry mohou pomoci svrhnout kapitalismus) ZDE jednoznačně dokazuje, jak vysoko se autor nachází na současné civilizační vlně. O mimořádné úrovni osobnostní zralosti, kterou sepsáním takového textu demonstroval, ani nemluvě. Jen si nejsem úplně jist volbou titulu. Neměli bychom se na revoluci připravovat spíše "pařením" hry Civilization V?

Za rizikové půjčky má nést následky neodpovědný věřitel

Proč stát nezasáhne proti společnostem, které ničí mladým lidem život?

30. 7. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 6 minut

Senza půjčky, půjčka pro ženy na mateřské, SMS půjčky, rychlá půjčka online, půjčka bez registru, nebankovní půjčky, soukromé půjčky, půjčka ihned, snadné půjčky, půjčky pro maminky, maxi půjčky, expert na půjčky, oddlužení (!). To je jen několik „společností“, které nabízejí „pomoc“ ženám na mateřské dovolené. Po zadání slov půjčka pro ženy na mateřské jich Google nalezne přes šedesát.

Krize v Calais:

"Jestli mě pošlete domů, zabijete mě. Lepší je, když umřu tady."

30. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Lékaři nestačí ošetřovat vysoké počty zraněných uprchlíků. Mezinárodní organizace Médecins du Monde, Lékaři světa, která má víceméně trvalou základnu v uprchlickém táboře v Calais, varuje, že počet osob, které potřebují naléhavou zdravotnickou péči, v posledních dnech radikálně vzrostl

Zdravotníci v Calais varují, že nejsou schopni ošetřit stále větší počty vážně zraněných uprchlíků, kteří podnikají stále riskantnější kroky ve snaze dostat se do Británie.

Od začátku června zemřelo 9 uprchlíků při pokusu dostat se do Británie. Posledním z nich byl v úterý Súdánec. Dva další Súdánci kolem třiceti let leží v nemocnici poté, co je v pondělí srazil vysokorychlostní vlak.

Pro čtenáře Parlamentních listů:

Ne, to není váš názor. Prostě se mýlíte

30. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Existuje falešné přesvědčení, že člověk s názorem se nemůže mýlit, vždyť "má právo na svůj názor". Jenže než se začnete skrývat za svým "názorem", musíte si položit dvě otázky.

1. Je to opravdu názor?

2. Pokud je to názor, jak je informovaný a proč ho zastávám?

Názor je dávání přednosti něčemu anebo úsudek týkající se něčeho. "Moje oblíbená barva je černá." "Myslím, že máta má hnusnou chuť." "Doctor Who je nejlepší televizní pořad." Toto jsou názory. Mají jednu věc společnou: nelze je verifikovat kromě skutečnosti, že je zastávám.

Na tom, že lidé mají na různé věci názory, není nic špatného. Problémy vznikají s lidmi, jejichž "názory" jsou ve skutečnosti věcně chybné postoje. Nic neznamená, že takové věcně chybné postoje zastává velké množství lidí.

Citujme k tomu Johna Olivera, který hovořil v americké televizi o průzkumu veřejného mínění, podle něhož si pětadvacet procent Američanů myslí, že ke globálnímu oteplování nedochází:

"Koho to zajímá? Názory lidí ohledně ověřených faktů nepotřebujeme. Mohli byste rovnou uspořádat průzkum veřejného mínění o otázce: "Jaké číslo je větší, 5 nebo 15?" nebo "Existují sovy?" nebo "Jsou klobouky?"

Proč se stěhují olympijské hry do zemí s diktátorskými režimy? Není třeba se ptát obyvatel...

Olympijské hry jsou mrtvé: Copak je ještě někdo chce pořádat?

30. 7. 2015

čas čtení 4 minuty

Obyvatelé Bostonu nechtějí být Aténami ze stejného důvodu, z jakého nechtějí být Aténami Oslo, Krakov nebo Stockholm. Olympijské hry se staly korporátním tunelem odsávajícím miliardy dolarů a budoucnost měst do bezedné propasti megalomanství. Nemusí trvat dlouho a zbudou jen ta města, jejichž země chtějí prostřednictvím olympijských her udělat politické prohlášení, píše deník Guardian.

Zpeněžené hroby, aneb Kde nic není hanba

30. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových prodal dva roky po smrti hrob paní Cecilie Hamrové z Jihlavy za pět a půl tisíce korun ZDE. Učinil tak přesto, že zesnulá nezanechala závěť a státu proto připadl také ne úplně malý majetek, který po ní zůstal - mimo jiné družstevní byt 2 + 1, za jehož prodej získal přes 850 tisíc korun.

Britský premiér o Calais: Musíme zajistit, aby britští turisté mohli jet na svou dovolenou

30. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Velká Británie neposkytne útočiště uprchlíkům v Calais, varoval britský premiér David Cameron. "Zajistíme, aby byly naše hranice bezpečné a aby britští turisté měli možnost cestovat na dovolenou," řekl Cameron. Uprchlíci budou z Británie deportováni, "aby lidé věděli, že to není žádné útočiště".

Reportéři BBC interviewovali uprchlíky v táboře v Calais. Absolvent studia anglické literatury Mohammad Al-Mohammad, 26, hovořil o tom, že uprchl před válkou v Sýrii. Prošel pěšky a cestoval stopem z Turecka přes Řecko, Makedonii, Srbsko, Rakousko a Itálii než dorazil před čtvrt rokem do Francie. "Pokusil jsem se dostat do tunelu asi desetkrát, ale nepodařilo se mi to," konstatoval Al-Mohammad z Aleppa. "Usiluji o mír v Británii a můj bratr je tam. Žádám britské úřady, aby mi pomohly se s ním sejít."

Džamal z Etiopie byl nucen strávit většinu svého dospělého života v etiopské armádě. 10 dní strávil na člunu ve Středozemním moři a prošel šesti zeměmi, než se dostal do Calais.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Cuba libre?

30. 7. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Spojené státy a Kuba po 54 letech nepřátelství, či spíše nekompromisní izolace a trestání Havany Washingtonem, znovu otevřely ambasády v obou hlavních městech. To lze jistě považovat za pozitivní krok, který však doprovází nejedna znepokojující otázka. Kupříkladu hospodářské embargo na Kubu ze strany Spojených států prozatím ukončeno nebude, ani neblaze proslulá věznice na Guantánamu nacházející se v oblasti, kterou USA kdysi anektovaly, v blízké budoucnosti pravděpodobně zavřena nebude.

Guardian: Británie má povinnost pomoci uprchlíkům v Calais

30. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Máme mezinárodní, humanitární povinnost tak, jako jsme před osmdesáti lety pomáhali lidem prchajícím před Hitlerem, píše v deníku Guardian Anne Perkins. Británie přijímá jen zlomek z počtu uprchlíků, které přijímá Německo a Švédsko. Koncem roku 2014 zažádalo o azyl v Británii 36 000 osob. V témže roce to bylo v Německu 170 000 osob.

Mnoho mužů, žen a dětí v Calais je zoufalých. Opakovaně riskovali smrt při útěku z Eritreji, z Afghánistánu, z Iráku a ze Sýrie a nyní umírají ve snaze dostat se do Británie. Vydali veškeré své úspory ve snaze uniknout válce a pronásledování. Máme vůči nim i vůči naší vlastní představě, co to znamená být Britem, povinnost udělat víc, a to rychle a lidsky.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Británie odmítla poskytnout čínskému disidentskému umělci vízum, protože "nedeklaroval, že byl v Číně trestně odsouzen"

30. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Slavný disidentský čínský umělec Ai Weiwei obvinil Velkou Británii, že se obrací zády k lidským právům poté, co britští imigrační úředníci mu odmítli poskytnout šestiměsíční "podnikatelské" vízum s tím, že prý "nedeklaroval, že byl v Číně trestně odsouzen".

Čínské úřady Ai Weiweie v roce 2011 tajně věznily po dobu 81 dní během zásahu proti aktivistům, o nichž se obávaly, že chtějí v Pekingu zahájit "jasmínovou revoluci".

Venezuela: Zdravotnictví je v krizi

30. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Venezuela je jedním z největších světových producentů ropy, ale venezuelská ekonomika se octla v hluboké krizi. Inflace ve Venezuele je nejvyšší na světě. Obyvatelstvo je nutno stát v dlouhých frontách na základní životní potřeby. Nejdrastičtější je utrpení ve venezuelských veřejných nemocnicích. Chybí financování, léky i zdravotnický personál.

Fotografka a novinářka Betty Zapata získala exkluzivní přístup do rozkládajícího se venezuelského zdravotnictví. Její reportáž obsahuje četné šokující záběry.





Roku 1998 byl zvolen prezidentem Venezuely Hugo Chavez. Prohlásil o sobě, že je zachráncem chudých. Jeho revoluční program sociálních reforem byl financován částkou 1,2 bilionu liber z vývozu ropy. Avšak Venezuela se stala radikálně rozdělenou společností. Vznikla obrovská inflace. Došlo k astronomickému vzrůstu násilné zločinnosti. Krize se zhoršila po Chavezově smrti. Ekonomika je ve volném pádu. Veřejné služby se rozkládají.

Když si představíte, že něčeho jste snědli hodně, sníte toho daleko míň než normálně

30. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

V oblíbeném pořadu televize BBC Trust me, I am a Doctor podnikli se skupinou občanů zajímavý experiment, založený na nejnovějším psychologickém výzkumu. Je možné dokázat se zbavit závislosti na čokoládě, nebo na kouření? Zkoušeli to s čokoládou: Když si představíte, že jste už snědli třicet čokoládových zákusků, sníte čokolády o čtyřicet procent míň, než když si to nebudete představovat. Zřejmě to platí i o dalších zlozvycích, jako je kouření nebo přejídání se.

Lov je od prvního do posledního okamžiku připraven profesionály, střelec je přiveden ke kořisti

Bohatí Američané zabijí v Africe stovky lvů ročně

30. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Zubař z Minnesoty Walter James Palmer se stal terčem kritiky globální internetové populace poté, kdy vyšlo najevo, že v Zimbabwe zastřelil populárního lva žijícího v národním parku. Na legálně povoleném lovu použila servisní služba, která lov pro Palmera připravila, návnadu, jíž vylákala lva z parku. Po zásahu šípem z kuše lev uprchl a podle odhadů ještě 40 hodin žil. Lovci ho následně našli a dorazili puškou. Podobně je ročně odloveno - podle posledních statistik - 600 lvů, odhady jsou však vyšší. 64 % trofejí směřuje do USA, protože tamní úřady odmítají zařadit lvy mezi ohrožený druh.

Bodláky Václava Duška

Manipulátoři všech koutů - spojte se

30. 7. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

V zájmu pokroku se musí manipulovat s národy, aby nezhasl plamen podezírání, nenávisti, krutosti, zrady a odplaty. V tomto čase - nečase - jsme podrobováni chirurgickým řezům zvláštních úřadů pracujících skrytě a urputně v zájmu jakýchsi vyšších bytostí, ovládajících podle mínění mudrců náš svět; náš svět je vesmírná kulička a v určeném čase skončí... zatím na sebe vymýšlíme krutosti všeho druhu. Rozdmýchává se oheň náboženských veličin – čí Bůh je větší, spravedlivější, následování hodný. Víra fanatická byla jest a bude nebezpečný jed.

"Jsou to lidi, ne hmyz"

Britský premiér terčem kritiky, že hovořil o "hejnu imigrantů"

30. 7. 2015

čas čtení 4 minuty

"Používat slova jako 'hejno' nejen ty uprchlíky dehumanizuje, představuje je to jako jakousi koordinovanou hrozbu. Ale to jsou obyčejní lidé - matky, otcové, děti a synové - žijící ve strašlivých podmínkách, v jakých by neměl být nucen žít nikdo. Mnoho z nich je vysoce vzdělaných, jsou tam lékaři, zubaři a inženýři. Prchají před extremním násilím a chudobou a prostě chtějí pro sebe lepší život, natolik, že jsou ochotni riskovat svůj vlastní život."

Organizace hájící lidská práva a britská politická opozice ostře kritizovaly britského premiéra Davida Camerona. Protestují, že Cameronův výrok, že "hejno imigrantů v Calais" se snaží dostat do Británie, je dehumanizující.

Zemřel historik Jiří Vančura

30. 7. 2015

čas čtení 2 minuty



V noci na dnešek zemřel ve věku 86 let historik, chartista a bývalý šéfredaktor Listů Jiří Vančura. Vyjadřujeme upřímnou soustrast rodině, přátelům i spolupracovníkům. Bude nám chybět i jako pravidelný účastník pražského okruhu Listů a člen naší redakční rady. Čest jeho památce!" Listy

Jiří Vančura: Počkejte prosím, až umřeme

Dlouhé to čekání nebude. Našich krajanů, kteří prožili první, nacistickou okupaci alespoň na pokraji dospívání, už mnoho nezbývá. Také pamětníci února 1948, pokud jim tehdy bylo pouhých dvacet, patří dnes mezi osmdesátníky. Dokonce i protagonistů osmašedesátého roku a srpnového vpádu bratrských armád začíná být poskrovnu. Nebude to zkrátka trvat dlouho, a lidé schopní korigovat obraz naší společné a nedávné minulosti odejdou do nenávratna. k radosti mnohých, kteří se živí, často jen přiživují, na líčení a výkladu epochy, již nazýváme soudobou historií.

Bylo by ovšem chybou vyvozovat z napsaného závěr, že věrohodné svědectví o předcházejících desetiletích mohou podat pouze ti, kdo je prožívali. Sotva by se shodli. Vždyť jejich dnešní světonázorové zaměření vede i k různým výkladům společných prožitků. Bylo by možné uvést, jak různě a zgruntu odlišně chápou i nejaktivnější signatáři Charty 77 smysl opozičního proudu sedmdesátých a osmdesátých let. Nepřimlouvám se tedy za monopol pamětníků na výklad minulosti nebo za jejich právo korigovat, co o ní bylo vysloveno, napsáno a zveřejněno. Jde mi o to, aby mým vrstevníkům při poslechu rozhlasu nebo při četbě článků, zabývajících se dobou jejich aktivního života, nestoupal zbytečně krevní tlak. a také o to, aby paušálně neodsuzovali sice poněkud nepřesné, ale poctivě – bez ideologického koloritu – vytvořené studie. Drobné omyly a nepřesnosti jsou přece jiného druhu než cílené a lajdácké dezinformace.

Kompletní článek ZDE

V Calais zahynul tento měsíc při pokusu proniknout do Británie už devátý imigrant

30. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Chaotické scény kolem přístavu a vjezdu do eurotunelu v Calais vedly v úterý večer ke tragedii: Muž ze Súdánu byl rozdrcen, když se pokoušel naskočit na kamion, jedoucí do Británie. Byla to tento měsíc už devátá smrt imigranta. V úterý se pokusilo do tunelu pod kanálem La Manche proniknout několik stovek uprchlíků. Francie oznámila, že na místo vyšle dalších 120 policistů. Britská ministryně vnitra tvrdila, že se bezodkladně budují ploty, které zaplatila Británie.





Cordelia Lynch: (Od minuty 2.31:) Považují to za svou cestu ke svobodě. Eurotunel to popisuje jako "systematickou invazi". Avšak mezi těmito kolejemi není nic jednoduché. Nálada je tady zdeprimovanější a temnější s každou další smrtí. Přespávají u dálnice a čekají na svou další šanci. Ilia prošel šesti státy, než se sem dostal. Ale čekání pokračuje.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2015

17. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

V čeervnu 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 150 564,80 Kč. Příjem z reklamy byl 13 996 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2015 209 875,59 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
50829