Trump "se rozhodl zrušit svůj podpis pod pařížskou dohodou o boji proti globálnímu oteplování"

31. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

 

Podle dvou neidentifikovaných zdrojů se Donald Trump prý rozhodl odstoupit jménem USA od pařížské dohody o boji proti globálnímu oteplování. 

Znamená to, že jen Spojené státy, Sýrie a Nikaragua se nebudou účastnit akcí v rámci pařížské dohody. Vážně ji to ohrozí, protože dohoda očekává podstatné akce od států, které vypouštějí velké množství skleníkových plynů, které způsobují zvyšování hladiny moří, sucha a silné bouře.

Dohoda, kterou v Paříži roku 2015 podepsalo téměř 200 zemí, chce omezit globální oteplování snížením emisí CO2 pálením fosilních paliv. Spojené státy podle této dohody měly snížit do roku 2025 své emise CO2 ve srovnání s rokem 2005 o 26-28 procent.

USA vypouští do ovzduší druhé největší množství CO2 po Číně. 

Podrobnosti o odstupu USA od pařížské dohody vypracovává Scott Pruit, Trumpův ředitel amerického Úřadu pro ochranu životního prostředí. Trumpovo rozhodnutí odstoupit od pařížské dohody ovlivnil dopis od 22 republikánských senátorů, kteří to požadovali. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 111:

Proč mají režimy nepotlačitelnou touhu občany pošpinit?

26. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



V tomto rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík se spisovatelkou a scénáristkou Terezou Brdečkovou o jejím seriálu natočeném pro Českou televizi "Bohéma" o nátlaku autoritářských režimů na národní celebrity a o tom, zda smí občan opustit základní etické hodnoty, když je režim zruší. Je to nesmírně aktuální právě dnes. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. května 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

"Haven't we done enough for that scum?" Czechs rage against IKEA for releasing a multicultural advert

31. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


Just as many Czechs were angered by a recent advertising leaflet published by the Lidl supermarket which featured a young black man wearing a Lidl jacket, a number of Czechs have now been scandalised by IKEA's facebook advert featuring the firm's Climate Action Challenge, a development programme. 

"Are you a professional designer, do you own a start-up company, are you a student or do you just simply have a creative mind which is interested in our future? Do you have ideas for inspirational and practical solutions to fight climate change? Do you wish to help people how to come to terms with the impact of climate change? Join the Climate Change Challenge, which is supported by the IKEA Foundation http://bit.ly/2pU00U6"

"Why are you manipulating us trying to force us to respect the refugees and their culture and to help them? What does this have in common with a commercial firm such as IKEA? We reject multiculturalism. Sweden is a proof of how damaging multiculturalism is," said one of the critics.

Co je "covfefe"? Zbláznil se už Trump?

31. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Internet šílí nad pozdněnočním výrokem na Twitteru od Donalda Trumpa:

"A to navzdory veškerému zápornému tiskovému covfefe."

Antony Brian Smith k tomu dodal:

"A to byla chvíle, kdy se Trump stal prsiduwhirw."


31 milionů osob, které Trumpa sledují na Twitteru, tím bylo poněkud znepokojeno. Doména covfefe.com byla okamžitě kýmsi zabrána:





Trumpův výrok vyvolal okamžitě obrovské množství ironických a satirických tweetů, výběr z nichž naleznete ZDE

 



Je to lhářka, ne, ne, ne!

31. 5. 2017

čas čtení 1 minuta





Populární píseň britské skupiny Captain Ska, která charakterizuje konzervativní premiérku Mayovou jako "lhářku" a Británii jako "rozbitou zemi" se umístila v žebříčku iTunes na prvním místě, i když ji na britských rozhlasových stanicích neuslyšíte. Kvůli zákonům o nestrannosti politického vysílání v předvolebním období ji žádná rozhlasová stanice nehraje.

Píseň "Lhářka, lhářka!" bude tento týden zřejmě nejvyšším novým hitem v oficiálním žebříčku britských singlů, přesto však se v rozhlase neozve.  

Píseň obsahuje fragmenty projevů politiků z Konzervativní strany a má refrén "Je to lhářka, nemůžete jí věřit, ne, ne, ne."

Další písně skupiny Ska se zaměřují na chudobu v Británii, na problémy drasticky podfinancovaného školství a na škrty v policii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ODS žije v 19. století

31. 5. 2017 / Martin Horut

čas čtení 2 minuty

ODS se pod Petrem Fialou již po několikráte očišťovala a reformovala. Její recept na politické vítězství však zůstává stále tentýž: „Zjednodušme to!“ láká nás stranický lídr z facebookového billboardu. Nižší daně, vyšší platy! Jestliže díky nižším daním vypadnou státní příjmy, ODS ráda ušetří – nenasytný stát je tak jako tak nutno zredukovat.

Podle nynějších odhadů budou mít britští kozervativci o 16 poslaneckých křesel méně, než je parlamentní většina

31. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta


Žádnou cizáckou zraněnou holčičku v našich nemocnicích nechceme!

30. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut


To byla zase zkušenost. Financuju si z vlastní kapsy vulgaritu, nenávist, neuvěřitelné nadávky a rasismus.

Za posledních přibližně čtrnáct dnů jsem zkusmo utratil z vlastní kapsy několik tisíc korun za inzerci na Facebooku, abych dostal několik klíčových článků mimo úzkou skupinu pravidelných čtenářů Britských listů.

Cítil jsem povinnost, že musím ve veřejném zájmu upozornit na obrovský rozdíl mezi diskursem v Británii a v České republice po teroristickém atentátu, k němuž došlo v Manchesteru minulé pondělí. Že zatímco se v ČR zvedla vlna antiislámské hysterie, vydatně podporovaná snad všemi sdělovacími prostředky,  nikdo v Británii z teroristického atentátu neobviňuje muslimy jako takové, ale vrahy a psychopaty. Náboženský aspekt se u teroristů vůbec nepovažuje za důležitý.

Jak v sobotu citovali v rozhlase BBC jednu otázku: "Proč ti lidé páchají ty atentáty? Odpověď imáma z Manchesteru: "Jak to mám proboha vědět? Jsem muslim, ne psychopat."

Návrat socialismu v dopravě, vodárenství a odpadech

31. 5. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

 
Jak oznamuje MFD, chystají se kraje zřídit znovu krajské podniky pro autobusovou dopravu, které se za socialismu jmenovaly ČSAD, Československá automobilová doprava. 

Tržní komsomolci pod vedením Václava Klause zprivatizovali fungující městské podniky v dopravě, vodárenství, úklidu měst a hospodaření s odpady. 

S tím šla ruku v ruce snaha rušit lokální železnice. V tom byl proslulý zejména ministr privatizace Tomáš Ježek. 

V jedné teledebatě se svěřil Bubílkové a Černému, že při výjezdu z Prahy na Tachovsko musela jeho šestsetřináctka čekat u přejezdu, až přejede motoráček. A on v něm skoro nikdo nebyl! Zrušit, volal. 

Trump eskaloval konflikt s Německem

31. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Němci nechápou, proč na ně Trump útočí, zatímco se přátelí s diktátory ze Saúdské Arábie a z Ruska

V úterý v 6.40 ráno washingtonského času napsal Trump na Twitteru:

"Máme MASIVNÍ obchodní deficit s Německem, a oni platí DALEKO MÉNĚ než by měli do NATO a pro armádu. Velmi špatné pro USA. To se změní."

 



Němečtí činitelé mají pocit, že Trump dává přednost vztahům s autoritářskými zeměmi, jako je Saúdská Arábie, Turecko nebo Rusko. V Saúdské Arábii řekl tam shromážděným diktátorům, že tam "nepřijel, aby tam kohokoli poučoval", kdežto shromáždění demokraticky zvolených evropských politiků v Bruselu poučovat neváhal. 

Babišovi nestačí neuhnout, je třeba mu vzít voliče

30. 5. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

TOP09 rozjela předvolební kampaň. Neuhne oligarchům, to je její předvolební heslo. Že nástup Babiše byl umožněn fatálním selháním Nečasovy vlády, kde TOP09 hrála vedle ODS hlavní roli, a že pravicovou politiku je třeba obhajovat na základě této zkušenosti, to lidem z TOP09 zjevně nedošlo.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Norsko zdigitalizuje nigerijské knihy

31. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Norská Národní knihovna oznámila, že zdigitalizuje nigerijskou literaturu, když uzavřela bezprecedentní dohodu, která má vést ke vzniku "africké digitální knihovny".

How I have funded USD 500 worth of abuse against myself

30. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



I have spent some 500 US dollars on advertising on Facebook for  Britské listy articles on what I think is an important topic.

A five-year-old girl was knocked down by a car in the centre of Prague about five days ago. She flew through the air for about six feet, and,  as  doctors from the Prague Motol hospital allegedly told her parents, her kidneys were injured and they needed to be properly examined and treated without delay. However, while the hospital provided  basic treatment and examination for the injured girl, the examination of her kidneys was not carried out. The hospital allegedly demanded a payment of 2000 euros for this, which the parents of the little girl were unable to pay.

"Jenom nevěřící zabíjejí lidi během ramadánu"

30. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Islámský stát provedl dva sebevražedné atentáty v Bagdádu. Jeden v obchodě se zmrzlinou,

Usmrceno bylo 31 osob, z nich řada dětí. Mnoho místních lidí obviňuje z neustálého vraždění Západ, který zemi destabilizoval. Neznamená to, že by toužili po návratu režimu Saddáma Husajna.

Švýcarský soud pokutoval muže, že "likeoval" pomlouvačné výroky na Facebooku

31. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Okresní soud v Curychu pokutoval uživatele Facebooku, který obvinil aktivistu za práva zvířat Erwina Kesslera z rasismu a z antisemitismu a "likeoval" několik výroků od dalších lidí o Kesslerovi, o nichž soud rozhodl, že jsou pomlouvačné.

Kessler žaloval úspěšně více než deset osob, které napsaly na Facebook o něm pomlouvačné výroky, avšak nyní se stalo poprvé, že soud ve Švýcarskou odsoudil muže k pokutě jen proto, že pod pomlouvačné výroky jiných lidí umístil své "likey".

Soudce konstatoval, že muž, který "likeoval" pomlouvačné výroky o Kesslerovi, tím je rozšířil mezi svými přáteli, a tak je "zpřístupnil velkému množství lidí".  Muž byl potrestán podmínečnou pokutou ve výši 4000 švýcarských franků.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

29707

Proč má Jeremy Corbyn pravdu

30. 5. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Lídr labouristů Jeremy Corbyn v reakci na teroristický útok v Manchesteru přednesl celkem pozoruhodný projev, v němž upozornil na poněkud opomíjené podhoubí islamistického terorismu v Evropě a prezentoval plán své strany, jak toto nebezpečí minimalizovat. Přestože Corbynova řeč byla plná vzletných klišé a patriotismu, mám za to, že tento přední britský politik v základních bodech vystihl podstatu fenoménu, jenž je neodbytným postrachem západního světa. Tyto postřehy nelze považovat za radikálně levicové výstřelky, neboť mají oporu v expertních posudcích, a proto je zapotřebí vést o nich věcnou debatu. Mediální scéna však není předákovi druhé nejsilnější britské politické strany dlouhodobě nakloněna.

Několik slabých míst v argumentaci mluvčí motolské nemocnice

30. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Vidím, že mluvčí FN Motol zareagovala odkazem na odstavec omezující práva pacienta

v závislosti na vnitřním řádu FN Motol, umožňuje-li to vybavení FN Motol a nenarušuje-li

přítomnost dalších osob poskytování zdravotnických služeb,  píše Petr Novotný.

 

Tato argumentace má samozřejmě několik slabých míst, např.:

 

1) Nijak to nevysvětluje argumentaci lékařky ve smyslu "nikde na světě se v nemocnicích

přítomnost rodičů nepovoluje."

29708

Monitor Jana Paula : Zemřela současná česká malířka Romana Králová

30. 5. 2017 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty


Romana Králová, foto Jiří Jiroutek



 Romana Králová (19.4.1958 Praha – 24.5.2017 Praha) patřila ke generaci osmdesátých let, Akademii výtvarných umění studovala u Prof. Karla Součka v letech 1979 až 1985. Byli jsme spolu v přípravce, spojoval nás nejen pohled na výtvarné umění, který akceptoval tradici, ale i učební obor aranžér, a oba jsme byli tehdy přijati na pražskou Akademii bez maturity. Romana byla skromná, spíše tichá, na výsost kultivovaná a také krásná žena, vážil jsem si jí nejen pro povahové vlastnosti, ale jako jednu z mála žen především pro její vynikající malířské schopnosti, a jasně zřetelný obsah jejích obrazů.

Odpověď z Motola: Zraněná holčička vyšetření nepotřebuje

30. 5. 2017

čas čtení 3 minuty

Zde je odpověď tiskové mluvčí nemocnice Motol na dotaz Britských listů ohledně případu zraněné pětileté holčičky Olega Vorotnikova a Natalie Sokol:

Dobrý den,

1) K detailnímu zdravotnímu stavu nezletilé se jak víte ze zákona nemohu
vyjadřovat.
 
Rozhodně se ale nejednalo a stav ohrožení života, jak je patrné i z
toho, že pacientka byla propuštěna domů hned druhý den.

Případ zraněné holčičky: Je doma, ne v nemocnici, rodiče hledají lékaře, který by ji vyšetřil ledviny

29. 5. 2017

čas čtení 2 minuty



Pětiletá dcera kontroverzních ruských umělců Olga Vorotnikova a Natalie Sokol je doma, ne v nemocnici. Její rodiče v Praze zoufale shánějí lékaře, který by byl ochoten provést u ní vyšetření ledvin. Zdravotní pojištění pro dítě stále nemají.

Poté, co bylo pětileté dítě sraženo automobilem na refýži v centru Prahy, Policie ČR zahájla trestní stíhání proti matce dítěte, nikoliv proti řidiči, který ji srazil, píše Oleg Vorotnikov.

Matku prý policie ČR obviňuje, že "způsobila nehodu", při níž automobil srazil její dceru. Byla pozvána k výslechu. Nemá právníka.

Tisková mluvčí nemocnice v Motole neodpověděla na dotaz Britských listů požadující vysvětlení, proč byli rodiče z nemocnice odstraněni, i když samotný server nemocnice v Motole uvádí, že rodič má právo být trvale přítomen u nezletilého pacienta, ani proč vyšetření ledvin není možno hradit z pojištění řidiče, který holčičku srazil.

------


Já nevím, ale to se mně snad zdá...
Milan

 Begin forwarded message:

Když systém selže...

30. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

 

Pane Čulíku, když systém selže, je třeba hledat nejkratší cestu k dosažení účelu, píše Michal Mašín.

Možná by bylo účelnější místo inzerování na facebooku článku BL, vytvořit pro onu holčičku crowdfundingovou kampaň, pokud peníze jsou jediným problémem pro vyšetření oné holčičky a onu finanční částku použít k inzerování oné kampaně. Pokud ji nevyšetří v ČR, určitě ji vyšetří v Německu.

Stejným způsobem postupovali naší přátelé v Glasgow poté, co britské státní zdravotnictví NHS odmítlo dále léčit Craiga, poté co odmítl chemoterapii v okamžiku, kdy se cítil příliš slabý na to ji podstoupit.

https://www.justgiving.com/crowdfunding/marzena-asher-2?utm_id=106&utm_term=rQJ5V9ZA8

Pevně věřím tomu, že krom pár desítek lidí s nenávistnou reakcí by se našlo také pár desítek lidí, kteří by naopak přispěli.


Potřebujeme novou obrannou strategii - Trump se vykašlal na Evropu

30. 5. 2017

čas čtení 2 minuty



Polská armáda má tři divize, stejně jako německý Bundeswehr. Francie má dvě, Rumunsko dvě, Británie dvě a pobaltské země mezi sebou jen jednu. Od minulého týdne jsou toto jediné vojenské jednotky, s nimiž musí počítat Vladimír Putin, když vyhrožuje a zastrašuje západní diplomatický pořádek ve snaze ho přimět, aby se rozpadl.

Protože z úst Donalda Trumpa vyšlo jenom zbabělství, píše Paul Mason.

Trumpova hrubost a arogance zjevně sjednocuje Evropu

30. 5. 2017

čas čtení 2 minuty


Trumpova návštěva v Evropě tamější politiky šokovala, měla ale pozitivní dopad, píše Natalie Nougayrède. Podobně jako někdejší sovětská hrozba donutila Evropany, aby se soustředili na to, co mají navzájem společného a jak by to mohli ochránit, Trump zřejmě Evropě napomohl pokročit k užší integraci. Zájem evropského kontinentu spočívá v tom zajistit, aby byla Trumpova toxicita neutralizována. To se může stát jedině, pokud si Evropa určí nové ambiciozní cíle. Trumpova cesta do Evropy ostře připomněla Evropanům, že žijí v novém světě nejistoty a že se musejí sjednotit.

Případ zraněné holčičky: Je doma, ne v nemocnici, rodiče hledají lékaře, který by ji vyšetřil ledviny

29. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Pětiletá dcera kontroverzních ruských umělců Olega Vorotnikova a Natalie Sokol je doma, ne v nemocnici. Její rodiče v Praze zoufale shánějí lékaře, který by byl ochoten provést u ní vyšetření ledvin. Zdravotní pojištění pro dítě stále nemají.

Poté, co bylo pětileté dítě sraženo automobilem na refýži v centru Prahy, Policie ČR zahájla trestní stíhání proti matce dítěte, nikoliv proti řidiči, který ji srazil, píše Oleg Vorotnikov.

Snažíme se zjistit, z čeho je matka obviněna.

Tisková mluvčí nemocnice v Motole neodpověděla na dotaz Britských listů požadující vysvětlení, proč byli rodiče z nemocnice odstraněni, i když samotný server nemocnice v Motole uvádí, že rodič má právo být trvale přítomen u nezletilého pacienta, ani proč vyšetření ledvin není možno hradit z pojištění řidiče, který holčičku srazil.

------


Já nevím, ale to se mně snad zdá...
Milan

 Begin forwarded message:

Mezitím v Absurdistánu 27

Mimořádné pokračování: Na oslavu LVI. národního festivalu polské písně v Opole

29. 5. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Bývaly doby, kdy byl Festival polských písní v Opole opravdu zajímavý. To je místo, kde se zrodily největší polské hity, jako například píseň Czesława Niemena “Dziwny jest ten świat”. Po dobu prvních padesáti let byl festival v Opole jednou z nejdůležitějších událostí v polském hudebním průmyslu. Byl zrušen jen jednou, v roce 1982, po vyhlášení mimořádného stavu v Polsku.

V novém Polsku ztrácel festival pomalu svůj vliv, veřejnost se obracela k modernějším akcím, jako je Open'er. Také, poté, co po roce 1989 vznikla komerční média, Opole, což byla vlajková akce v důsledku podporu státní televize TVP, najednou čelilo konkurenci od nezávislých akcí zorganizovaných komerčními médii. Za posledních deset let se Opole stalo místem, kam jezdí staré unavené hvězdy ještě naposledy zazářit, protože soutěž pro mladé talenty také zastarala v době existence formátů pořadů typu X-factor a Polsko má talent...

Chirurg, který v Manchesteru 48 hodin operoval oběti atentátu, se stal terčem rasistického útoku

29. 5. 2017

čas čtení 1 minuta





Naveed Yasin trčel v dopravní zácpě, když viděl, jak směrem k němu jede nebezpečně dodávka. Řidič, běloch středních let, sroloval okno a začal Yasinovi sprostě nadávat: "Ty hnědá pákistánská svině," řval. "Vrať se do svý země, ty teroristo. My tady lidi jako seš ty nechceme. Di do prdele!"

Terčem útoku se stal chirurg, který strávil předchozích 48 hodin operacemi zraněných obětí manchesterského atentátu. Po dvou dnech intenzivní práce, kdy se jen těžko vyrovnával s emocionálním traumatem vyvolaným ošetřováním děsivě zraněných lidí, byl tímto rasistickým útokem ohromen - mimo jiné i proto, že se narodil a vyrostl v městě Keighley v Yorkshiru. Věděl také, že jeho dcera se lehce mohla stát obětí atentátu. Chtěla jít na koncert Ariany Grande, ale otec jí to zakázal, protože koncert kolidoval s akcí v její škole. 

Donald Trump a zničení euroatlantické vazby

29. 5. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Po první zahraniční cestě amerického prezidenta Donalda Trumpa začalo být evropským politikům definitivně jasné, že Trump se jednoduše řečeno "nevsákne" - neučí se, nemění se, nekultivuje. A v reakci na jeho chování během summitů NATO a G7 německá kancléřka v neděli deklarovala, že se Evropa teď musí o sebe postarat sama, bez spoléhání se na Spojené státy.

Mobilizujeme za lepší život? Ano, my!

29. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 9 minut

(Ne že by to byl každý. Takže pár námětů „na okraj“. Nejen ad KDU-ČSL.)

Už jenom těch 98 let, co má Čs. strana lidová za sebou historicky, je pomník. Ovšem, tehdy, krátce po první světové válce, to málem ještě všichni občané nově vzniknuvšího státu byli nábožensky věřící. Čili vznikla také pro to tehdejší politické schéma strana, která si příklon k transcendentním hodnotám uměla udržet dokonce ještě – zřejmě díky zvláštní shovívavosti poměrů – také ještě po druhé světové válce. Takže o dalších 70 let později jde o již zcela jinou politickou „hru“. Dokonce nynější KDU-ČSL hodlá jako silnější z obou nynějších partnerů uzavírajících předvolební koalici se STANem dát takto příklad žádoucí integrace politických sil; aby se lépe prosazoval vytčený program (aniž je nutně nějak křesťanský nebo především samosprávný).

Ne že by byl jen jeden typ terorismu!

29. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Běžně snad všichni, abychom se sami sobě neztratili v jednotlivostech dění, tak vždycky, jak to jen jde, máme zájem rozdílné jevy „jaksi“ dávat „pod společné jmenovatele“, ačkoliv ne vždy to „společné“ mělo buďto obdobný zrod, průběh, anebo aspoň zaměření jeho vyústění.

Tři muži se v USA postavili proti útokům proti muslimům. Dva byli za to usmrceni

29. 5. 2017

čas čtení 1 minuta





Armádní veterán, nedávný absolvent univerzity a student, který kdysi vyhrál básnickou soutěž tím, že odsoudil předsudky, vyvolané útoky z 11. září, zasáhli, když jeden mužzačal v pátek v městě Portland ve státě Oregon protimuslimské nadávky na dvě ženy.

Dva tyto muže,  Taliesina Myrddina Namkai Mecheho, 23, a  Ricka Besta, 53, antimuslimský útočník ubodal k smrti. Třetí, Micah David-Cole Fletcher, 21, byl také pobodán, ale jeho zranění podle policie nejsou kritická.

Policie obžalovala z vraždy pětatřicetiletého Jeremyho Christiana.

Jedna z žen, na něž muž ve vlaku zaútočil, vůbec nebyla muslimka:

 Destinee Mangum, one of the targets of hate speech on a MAX train, thanks strangers for saving her life. pic.twitter.com/sefmOAyIVt



Od roku 2015 do roku 2016 vzrostl počet antimuslimských nenávistných organizací o 197 procent: 

 From 2015 to 2016 the number of anti-Muslim hate groups in the US grew by 197% https://t.co/vWIGdwmf0F pic.twitter.com/7fvkD1N7SX


Jakým způsobem byl zradikalizován atentátník z Manchesteru?

29. 5. 2017

čas čtení 5 minut



Co vyvolalo smrtící zuřivost atentátníka z Manchesteru, dvaadvacetiletého Salmana Abediho? Odpověď leží v labyrintu libyjské extremistické politiky z doby před dvaceti lety, napsal britský týdeník Observer.

Dnes už neexistuje   charitativní organizace Sanabel Relief Agency, která byla založena v Manchesteru v roce 1999 s cílem "odstraňovat chudobu, nemoci a traumata". Spojené státy v roce 2006 se pokusily nechat aktiva této organizace zmrazit, argumentovaly, že je to bílý kůň, jehož cílem je financovat pobočku al Kajdy.

Trump naštval spojence a vrátil se domů, kde čelí krizi

29. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Prezident Donald Trump odletěl v sobotu nazpět do USA bez očekávaného závazku ohledně globální změny klimatu, když se v řadě velkých politických témat dostal do sporů s mnoha spojenci. Vrátil se do USA, kde čelí sílící krizi v Bílém domě.

Jak může NATO nejlépe čelit ruské hrozbě?

29. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

S rostoucími obavami ohledně potenciální ruské agrese v Evropě NATO znova prosazuje strategii odstrašování. Ale jsou vyšší vojenské výdaje tou správnou odpovědí?, ptá se Konstantin von Hammerstein.

NYT: Ladislav Kasuka z Mělníka vystupoval v ruských médiích jako hlavní komentátor k střední Evropě

29. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Ladislav Kasuka, nemajetný stalinista z Mělníka, který publikuje na českém serveru protizápadní útoky, začal od roku 2014 na Facebooku dostávat v ruštině nabídky finanční pomoci, aby organizoval pouliční protesty. Byly to malé částky, ve stovkách euro.

Bylo to součástí frenetické, často neohrabané vlivové kampaně, kterou řídil Alexander Usovskij, původem běloruský spisovatel, ruský nacionalistický agitátor a ideologický aktivista ve válce o názory občanů  mezi Východem a Západem.

Ruský režisér Andrej Zvjagincev získal ocenění v Cannes

29. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta


Ruský režisér Andrej Zvjagincev získal na 70. ročníku mezinárodního filmového festivalu ve francouzském Cannes cenu poroty. Porota v čele s Pedro Almodóvarem mu udělila cenu za rodinné drama "Neláska", které se účastnilo základní soutěže festivalu.

Zdroj v ruštině: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2017

6. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 606.77.  Výdaje na provoz Britských listů byly 68 363.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem dubna 2017 146 373.43 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

25630