29552

Vyhlazování svobodného myšlení oligarchií

27. 6. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 7 minut


Dokáže se Milion chvilek pro demokracii vymanit ze své vlastní legitimity a natlačit do oligarchy dominovaného polistopadového diskursu skutečné problémy české společnosti 21. století?

Po nedělní demonstraci na Letné zůstalo zřejmé, že konání Andreje Babiše je asi stále tím nejsilnějším poutem ženoucím davy lidí do ulic. Jenom skeptici a nejskalnější kritici pragocentrického liberálního elitářství si ale můžou nevšímat snahy organizátorů, některých mluvčích a především snahy nezanedbatelného množství demonstrujících o vyjádření rozhořčení a snahy o pojmenování hlubších přetvářek a manipulací, jejichž je Andrej Babiš pouhým výhonkem.

30436

Hodnotový přerod české společnosti na pozadí sporu o Babiše a ovládající českou oligarchii?

Videa už máme, tak teď ještě svobodu...

27. 6. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut


Vedl jsem před více než deseti lety se svým starším bratrem a jedním naším společným přítelem hospodskou diskusi o tom, jaká vlastně byla motivace lidí v roce 1989 k tomu, aby se postavili za změnu společenské smlouvy.

Oba dva byli starší a promítali své osobní zkušenosti z účasti na demonstracích do názoru, že šlo primárně o svobodu a o potřebu svrhnout totalitní strukturu a nahradit ji demokracií.

Záměrně jsem kontroval tím, že pozdější vývoj ukazuje, že o svobodu zase tolik nešlo, že šlo spíše o vidinu materiálního standardu, který poskytoval obyvatelům kapitalistický západ. Že touha po tom mít doma konečně taky video byla mnohem silnějším motivem než svoboda.

Od té doby se pravděpodobně leccos změnilo. Zdá se, že materiálně jsme se již nasytili a že spor o to, jestli tento faktor stačí k individuálnímu a společenskému štěstí nyní štěpí společnost a vyvolává statisícové demonstrace...

29765

Bagatelizovat + bagatelizovat + nerozumět + bagatelizovat = klídek

Jak dlouho hnije společnost?

27. 6. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty


Je hodně stavů existence. Tím posledním někdy bývá kolaps. I když některé věci děláme dobře, může k němu dojít. Zkrátka proto, že jiné - možná podstatnější - děláme hůř nebo nejhůř. Má tak cenu veřejně protestovat v době, kdy se leccos dělá dobře, proti tomu, co se dělá špatně? Soudím, že cenu to má vždycky, pokud tedy chceme o kousek dál, dokonce možná mezi Evropany... Chápu tak bez problémů protesty v zájmu vyšším, morálním, sociálním, environmentálním. Není sice vidět do hlav desítek či stovek tisíců lidí, kteří vyšli v neděli na Letnou, podle jejich reakcí (a některých vystoupení) ale řada z nich řeší právě tyto problémy.

Rozhovor Britských listů 224. Proč jsou finské školy tak dobře připraveny na robotizaci a české tak špatně?

21. 6. 2019

čas čtení 1 minuta



For English, scroll below. This interview is in English with Czech subtitles.


Finská pedagožka Susanna Bäckman pořádá v ČR semináře a workshopy o nejmodernější praxi finského školství. Jan Čulík s ní v tomto Rozhovoru Britských listů mluví o hodnotách finské pedagogiky a o tom, jak pozoruhodně inteligentním způsobem je finské školství připraveno na blížící se revoluci umělé inteligence. Finští učitelé - stejně jako nikdo z nás - nevědí, co mají dnes žáky učit, protože nikdo neví, jak bude svět vypadat za deset či dvacet let. Na rozdíl od ostře konzervativního, nepedagogického českého školství však mají pro tuto situaci ohromující, inteligentní řešení. Proč ho nemá Česká republika? Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. června 2019.

Finnish educationalist Susanna Bäckman, who now works in the Czech Republic, discusses  the remarkably innovative practice of the contemporary Finnish education system showing how well it is prepared for the forthcoming AI revolution.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE


29725

Narativy dezinformací o protestech: placené, puč, Babiše potřebujeme

Bludy šířící se okolo demonstrací Milionu chvilek pro demokracii

27. 6. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


"Dostal jsem email (a neptejte se mě od koho, je to osoba mně velmi blízká), který koluje mezi komunisty ... nepřekvapuje mě to, ale jímá mě hrůza z toho, jak jsou lidé oblbováni a jak tomu staří lidé dokáží věřit a šířit to. Bohužel, pokud to někdo bere jako věrohodné informace, tak proti tomu nemám argumenty," píše čtenář Britských listů.

Bludy okolo demonstrací organizovaných iniciativou Milion chvilek za demokracii nabraly v dezinformačním prostoru na intenzitě.

Dle zjištění Českých elfů za poslední týdny masivně převážily všechna další témata, která jsou součástí dezinformačního koloritu.

Stejně jako v případě ostatních témat jde v prvé řadě o to snažit se diskreditovat samotné protesty poukazem na to, že slouží zájmům v pozadí (politická opozice, sudetoněmecká lobby), na což navazuje snaha legitimizovat politiky, proti kterým jsou protesty primárně namířeny, tedy zejména Andreje Babiše.

NYT: Způsobují masové protesty v mnoha zemích světa demokracii, nebo nestabilitu?

27. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Je docela lehké dostat lidi do ulic prostřednictvím sociálních sítí. Až to, co má následovat, je složité.


Na základě rozsáhlých protibabišovských protestů v Praze se deník New York Times zamýšlí na pozoruhodným nárůstem demonstrací a protestů po celém světě.

Protesty se konají v Praze, v Kazachstánu, v Hongkongu. V Alžírsku odešel z úřadu v dubnu po masových protestech prezident Buteflika. Súdánský prezident Omar al-Bašír o několik dní později.

Motivy všech těchto protestů jsou různé. Avšak experti poukazují na to, že nárůst protestů je projevem globálního trendu, kdy velké množství obyčejných občanů požaduje, aby se politikové u moci více zodpovídali z toho, co činí.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Evropský parlament: Nigel Farage vážně porušil předpisy regulující chování europoslanců

27. 6. 2019

čas čtení 1 minuta



Poradní výbor Evropského parlamentu pro chování poslanců informoval předsedu Evropského parlamentu, že Nigel Farage musí být potrestán "nejvyšším trestem" za "vážné porušování" závazného kodexu předpisů, regulujícího chování europoslanců.

Výbor vyšetřoval chování Nigela Farage poté, co Channel 4 News zdokumentovaly, že Farageovi financoval v roce po referendu o brexitu milionářský způsob života oligarcha Arron Banks částkou 450 000 liber. Banks Farageovi uhradil více než půl milionu liber na jeho činži, bezpečnost, řidiče a lety do USA, a mejdany v Americe, na nichž se Farage snažil založit "značku Farage" v USA.

Počítání lidí na Letné: Už toho nechme

26. 6. 2019 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Já jsem to rozpoutal, tak fakt radím toho počítání už nechat.

Já nejsem babišovec, byl jsem v ČSSD do roku 2003, pak u Zelených a nyní volím Piráty.

Já se vidím jako levicový radikál, takový trockistický individualista.

Jsem proti kapitalismu a líbí se mi heslo, že jiný svět je možný.  

Tohle demonstrování napapaných davů považuju spolu s Leninem za maloburžoazní radikalismus, který nikam nevede.

Dnes si položme Černyševského otázlu. ŠTO ĎÉLAŤ..? 

Takže přemýšlím o tom, jak by bylo dobré, kdyby se aspoň malý zlomek těch demonstrantů rozhodl, že zahájí tzv. pochod institucemi.

To je pojem z dějin mimoparlamentní opozice.

V Německu to byla APO, Aussenparlamentarische Opposition. Vznikla z toho mj. Strana zelených.

Trpělivost vede k úspěchu. 

Znamená to respektovat ústavní roli politických stran, překonat přirozený odpor k oné stranické zatuchlosti a vnést do nich čerstvý vítr.

Využít buržoazně demokratický systém k prosazení požadavků "ulice" navzdory zkorumpovanému establishmentu.

Zdravý duch páchne blbostí! Ať žije Trocký..!

Alois Toufar - Výběr z pozdní tvorby

27. 6. 2019 / Jan Paul

čas čtení < 1 minuta

Srdečně zvu na vernisáž výstavy

Alois Toufar - Výběr z pozdní tvorby

ke 100. výročí nedožitých  narozenin

v pátek 28. června 2019 od 19.hodin

v domě Valdštejnů v Brtnici u Jihlavy

Výstava potrvá od 29.6 do 1.9.2019.

Brožura k výstavě je ZDE

Vernisáž ve verších

27. 6. 2019 / Jan Choděra

čas čtení 4 minuty

 

(recenze na knižní novinku: Zdena Bratršovská, Soukromá vernisáž, výbor z poezie, vydalo nakladatelství H&H 2019, 210 stran, ISBN 978-80-7319-132-0)


Čtenářů poezie, jak uvádí sama autorka výboru, který nazvala Soukromá vernisáž, v dnešní době ubývá, ale její výbor je v několika ohledech nekonvenční, a proto stojí za pozornost. V čem je nekonvenční? Jednak se Zdena Bratršovská vrací k poezii po řadě let a jednak doplňuje svou knížku autorským komentářem, v němž se věcně a upřímně zpovídá z podnětů, které stály za vznikem jejích básní.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Hamáčkův první aut v dějinách šachu

26. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Chcete-li jakožto obyčejný smrtelník pochopit logiku jednání předsedy ČSSD Jana Hamáčka, nemáte prakticky šanci. Nejprve se nejmoudřejší vůdce rozhodl podržet v krizi vládu obviněného a trestně stíhaného premiéra, který může zůstat u moci jen za předpokladu, že bude stále více a okatěji porušovat pravidla právního státu a ústavnosti. Ale zároveň se Hamáček obrátil na téhož premiéra s požadavkem, aby v případě nejmenování nového ministra kultury Milošem Zemanem podal na prezidenta ústavní žalobu. - Jenomže Babiš teď Zemana potřebuje čím dál více, ústava neústava. Kdežto Hamáčka brzy už nemusí potřebovat vůbec. S posunem k otevřenému antievropanství se pro něj totiž stává stále přijatelnější otevřená koalice ANO, KSČ(M) a SPD.

Stále bizarnější příběh Borise Johnsona, zřejmě bohužel budoucího britského premiéra

26. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 12 minut


Toto je už skutečně zcela neuvěřitelné:

Moderátor: Co děláte, když chcete relaxovat?

Boris Johnson: Já rád - maluju. Vyrábím věci.

Moderátor: Co vyrábíte?

Boris Johnson: Já rád dělám to - - Vyrábim modely - - Když jsem byl primátorem, udělali jsme nádherný - - Vyrábím autobusy.

Moderátor: Vy vyrábíte modely autobusů.

Boris Johnson: Já tím nemyslím modely autobusů. Co já dělám, je - - seženu si starý -. staré dřevěné bedny - jo? - a já je natírám - a ony mají dvě - jsou to krabice, v nichž byly dvě lahve s vínem, víte - a je tam takové to dělící to - A já z toho udělám autobus a dávám do něho cestující. Opravdu tohle chcete vědět?

Moderátor: Vy děláte autobusy. Vy vyrábíte z papundeklu autobusy. Tím se bavíte.

Boris Johnson: A maluju do toho cestující. Jak se dobře baví. Ve fantastickým autobuse.

Moderátor. Výborně.

Historie brexitéry preferovaného kandidáta na britského premiéra, Borise Johnsona, je každou hodinou stále bizarnější. Ukazuje se, že Johnson není schopen odpovědět v médiích na jedinou důležitou otázku, blábolí, říká každých pět minut něco jiného a lže. Britská Konzervativní strana se však stala obětí tzv. entryismu, vstoupily do ní desetitisíce fundamentalistických brexitérů, stoupenců Nigela Farageho, osoby, které chtějí, aby Británie vypadla z EU bez dohody, bez ohledu na to, že to způsobí ekonomickou katastrofu. Těmto lidem ani nevadí, že se Británie rozpadne, Skotsko se osamostatní a Severní Irsko se spojí s Irskou republikou. Odborníci, včetně ředitele britské národní Bank of England, varují, že okamžitě po vypadnutí Británie z EU budou britské vývozy do EU postiženy tvrdými dovozními cly, až 40 procent. Například vývoz v Británii vyrobených automobilů se dovozními cly zdraží o 1500 liber, tedy  45 000 Kč, varoval v úterý německý velvyslanec v Británii. To by znamenalo konec britského automobilového průmyslu. Brexitéři tomu nevěří: Johnson prostě lže, že to "není pravda". Podobně jako v trumpovské Americe, na faktech už vůbec nezáleží. V důsledku podivného britského systému bude nového premiéra volit jen 0,3 procenta britských voličů, totiž výlučně členové Konzervativní strany, která, jak uvádíme výše se stala obětí invaze fundamentalistických brexitérů.


Server  Huffington Post už to nemohl vydržet (a to ještě nezaznamenal všechno!!) a pokusil se skandál s dále se do idiocie a lhaní propadajícím Borisem Johnsonem shrnout v článku s neuvěřitelným do značné míry nepřeložitelným titulkem "This Is The Insane British Prime Minister-In-Waiting Hair Conspiracy Shitshow Explained For Americans" ("Zde Američanům vysvětlujeme onen šílený monstrskandál týkající se spiknutí ohledně vlasů budoucího britského premiéra"):

Budoucí britský král je šílenec

26. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

"Poslouchám, jak princ Charles hovoří v rádiu o tom, že věří v homeopatii," píše komentátor Guardianu Nick Cohen. "Tak to je naše dnešní situace. Šéf opozice je nechutný zoufalec, budoucí premiér je podvodník a budoucí král je šílenec."


Bulharský Dnevnik o protibabišovských demonstracích na Letné

26. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Ян Чулик, експерт по Чехия в Университета в Глазгоу, коментира пред "Дневник", че подобно на САЩ, Великобритания и други държави една голяма част от чехите "подкрепят популистката манипулация на политици като президента Милош Земан и премиера Андрей Бабиш. Тези в много отношения приличащи на Доналд Тръмп политици използват разочарованието на голяма част от обществото от политическата върхушка през последните 30 години, за да събудят страх и да използват техните емоции за собствена политическа изгода". (...)

Bulharský Dnevnik publikoval dlouhý článek o protibabišovských demonstracích v Praze a o demonstraci na Letné. V článku cituje rozsáhle z rozhovoru s Janem Čulíkem ZDE

Jaká je reálná váha subjektivního dojmu ve věcné debatě?

26. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Míval jsem jako většina lidí dva dědečky. Oba kdysi osobně navštívili bývalý SSSR. Jeden spatřil přesně to, co jako věřící komunista vidět chtěl: Absolvoval Zolotoje kolco a Leningrad a dospěl tím ke spokojenému závěru, že si sovětští občané žijí "skoro jako u nás". Druhý prarodič na cestě autobusem po venkovských školách zaznamenal například fakt, že prakticky žádná nebyla vybavena ani obyčejným WC. - Oba předkové ovšem navštívili bývalou koloniální mocnost před rokem 1969, kdy v Leningradské oblasti začala výroba sovětského toaletního papíru. Dvanáct let po startu Sputniku 1.

Kolik andělů tančí na špičce jehly? Ještě pořád k počtu účastníků demonstrace na Letné

26. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Myslím si, že už je to zcela bezpředmětné, ale pokračují nekonečné debaty o tom, kolik bylo v neděli na demonstraci na Letné lidí. To máme zase téma. Ano, a dostali jsme útoky, že prý Britské listy musejí být prozemanovské, probabišovské a komunistické, že zpochybňují počet účastníků demonstrace, :)  konstatuje Jan Čulík.

Radek Mokrý například píše:

Myslím, že rozdíl mezi 150 000 a 280 000ti tisícovou účastí je způsobený metodikou výpočtu. Fotografie zachycuje jeden okamžik, ale telefonní operátor zřejmě započítal všechny telefony, ketré se nalézaly na pláni za celou dobu konání demošky, čili klasické od - do.

Málokdo tam vydržel celé čtyři hodiny nebo jak dlouho to trvalo. jen jsem se díval na přenos. Operátor mohl započítat i ty přístroje, které měli pouze průchozí včetně cestujících tramvají a výletníků v blízkém parku.

Čtenářka jménem Anna k tomu poznamenává:

Vezmu-li údaj t- mobilu   286 000  lidí   za  správný,  pak 286 000  lidí   děleno    60000  až   80000  m2 je 4,76  až 3,57   lidí  na  1m2. To  je  nehoráznost!!!  Ještě  v tom  letním  vedru,  plus  nějaké  kočárky..  Lze vyzkoušet velmi rychle na sobě s třemi kamarády.

Co íránská krize odhalila o Evropě

26. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Nepřátelská politika amerického prezidenta vůči Íránu se až dosud setkávala s neobvykle jednotnou opozicí tří evropských velmocí, Británie, Francie a Německa, stejně jako EU samotné, napsal Tom McTague. A přece, navzdory kombinované ekonomické váze a přítomnosti na globálním jevišti, se hlavní evropští hráči ukázali být v podstatě bezmocní tváří v tvář americké hegemonii.

Ultrapravičák Steve Bannon: Pomáhal jsem Borisi Johnsonovi psát projev už v roce 2018

23. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta



Kontroverzní ultrapravičák Steve Bannon, bývalý šéf Trumpovy předvolební kampaně, spolupracoval s britským kandidátem na premiéra Borisem Johnsonem - přestože ten opakovaně lže, že Bannona vůbec nezná.

Novinářka  Carole Cadwalladr získala video Steva Bannona od dokumentaristky Alison Klaymanové, v němž Bannon hovoří o tom, že pomohl Johnsonovi v červenci 2018 po jeho rezignaci na místo britského ministra zahraničí napsat jeho rezignační projev, v němž Johnson zaútočil na premiérku Theresu Mayovou. Obvinění, že Johnson spolupracuje s Bannonem, "není nic jiného než levicová fantazie", tvrdil Johnson loni v létě.

Bannon se spolčuje s neonacisty v USA i v Evropě. S Johnsonem jako hlavním kandidátem na britského premiéra vstupuje bannonismus do britské politiky, která se posunuje radikálně k ultrapravici, konstatuje autorka.

Podrobnosti v angličtině ZDE  ZDE

 

 

30428

Bohumil Kartous: Nenechme si demokracii znovu ukrást

23. 6. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Zahajovací projev Bohumila Kartouse v neděli odpoledne na Letné



Musím se vám s něčím svěřit.

Hluboce jsem se zmýlil.

Roky jsem byl přesvědčen o tom, že občanská společnost v České republice už není schopna dát masivně najevo nespokojenost se stavem věcí veřejných.

Domníval jsem se, že je už příliš apatická.

Není to tak a vy jste toho důkazem.

Od roku 1989 se zde, na Letné, ještě nesešlo tolik lidí, aby dali důrazně najevo, že chtějí změnu.

Jste tady! Jste ve správný historický okamžik na správném historickém místě!

Proč jste dnes přišli?

Na Letné by se mělo demonstrovat za obnovu levice

23. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Demonstranti na Letné by měli demonstrovat především proti neschopné opozici, aby konečně uchopila probibabišovský elektorát a vyhrála s ním volby. Měli by mít na paměti do očí bijící rozdíl mezi výsledkem českých a slovenských prezidentských voleb. Na Slovensku pan Mistrík odstoupil před prvním kolem ve prospěch paní Čaputové a její preference vzrostly po tomto kroku z nějakých 10% na téměř 50%. Taky jsme dávno nemuseli mít Zemana. A zejména by měli demonstrovat za to, aby někdo zleva vzal Babišovi jeho současné voliče. Vlastně pokud by se měli řídit účinným prostředkem na politické zničení Babiše, a zřejmě jediným účinným, pak by měli demonstrovat za obnovu české levice.

Ještě k tomu Zemanovi: představte si, že by za současné situace byl prezidentem Drahoš a ne Zeman. Pád vlády by znamenal přesun rozhodující pravomoci do rukou Drahoše, naopak dnes nám kvůli Zemanovi hrozí Rusnokova vláda II, která bude v každém smyslu horší než vláda současná (nota bene její šéf bude asi Babiš, ale tentokrát už jako naprostý otrok Zemana).

To nejlepší, čeho mohou demonstranti dosáhnout, jsou předčasné volby... a ty vyhraje Babiš. A pokud by v nich pod 5% propadly strany jako TOP09, KDU a STAN a ČSSD a KSČM, tak Babiš s pomocí DHondtovy metody může mít po nových volbách více než 100 mandátů ve Sněmovně a jednobarevnou většinovou vládu.

30429

Pražské demonstrace v televizi Al Jazeera

23. 6. 2019

čas čtení 4 minuty

Pražská nedělní protibabišovská demonstrace se dostala i do katarské televize Al Jazeera, s live komentářem Jana Čulíka.  Audio (v angličtině) tohoto interview je ZDE, český překlad viz níže.



Kamahl Santamaria, moderátor televize Al Jazeera: Právě se v Praze konají protesty, požadující, aby premiér Andrej Babiš odstoupil kvůli obvinění z podvodů. Přicházejí z českého hlavního města skutečně neuvěřitelné záběry. Neuvěřitelné množství lidí, kteří se tuto neděli té demonstrace účastnili. Tyto protesty proti Andreji Babišovi se však konají už od dubna. Téměř půl milionu lidí podepsalo petici požadující, aby odstoupil. Babiš je obviňován, že zneužívá fondů Evropské unie a že miliony eur financují dotace jeho bývalých firem. Tento podnikatel a český populistický politik obvinění popírá. Budeme teď hovořit s Janem Čulíkem, který vyučuje česká studia na univerzitě v Glasgow. Máme ho dnes na Skypu. Jane, jsme rádi, že vás máme ve vysílání. Je to vlastně docela špatné, když na to pomyslíme. Po světě se koná tolik protestů a my jsme zatím toho neslyšeli příliš mnoho o České republice. Ale jak vidíme z těch živých záběrů, veřejnost je v této věci neuvěřitelně silně angažována.

Jan Čulík: No, to je pravda. Někteří komentátoři píší, že to protestují mileniálové. Víte, v České republice je to složité. Je nutno říci, že po pádu komunismu v roce 1989 takzvané mainstreamové demokratické strany se v podstatě úplně zdiskreditovaly korupcí. A tak před několika lety přišel Babiš a populistický prezident Zeman, ti získali velké množství lidové podpory, protože přislíbili, že převezmou vládu a všechno zlepší. Ale bohužel se ukázalo, že jsou také zkorumpovaní, a nadto posunují Českou republiku směrem na Východ, směrem k autoritářským režimům, ke spolupráci se zeměmi, jako je Čína a Rusko. No, a samozřejmě, mnoha lidem se to nelíbí. A je tady ten problém korupce, nebo údajné korupce tohoto pana premiéra, kterého lidé kritizují, že nemá žádnou politickou strategii, kromě toho, že zneužívá státních peněz pro zisk svých soukromých podniků. Ano, takže vznikla revoluce obyčejných lidí. Problémem ale je, že v parlamentu neexistuje většina pro Babišovo odvolání. Takže je velká otázka, zda tyto demonstrace mohou být úspěšné. Někteří komentátoři dokonce varují, že by tyto demonstrace mohly zvýšit Babišovu volební podporu. Protože Babišova strana má v této chvíli podporu asi 30 procent obyvatelstva. Takže je velmi zajímavé, co se vlastně stane.

Moderátor televize Al Jazeera: Ale znovu, jak se dívám na tyto záběry, právě teď, když s vámi mluvíme, ty obrovské počty lidí, nemohu si pomoci a myslím na to, co jsme nedávno také viděli v Hongkongu. To obrovské množství lidí tam. A tlak veřejnosti tam zapracoval. Tohle přece není něco, co by vláda mohla ignorovat.

Jan Čulík:  Problémem v České republice je, že neexistuje vlastně žádná pořádná opozice. Jediná opozice jsou ty už zkorumpované středopravicové strany. Existuje jedna nová strana, Pirátská strana, kterou většinou podporují mladí lidé, a ta má podporu asi 14 procent. Údajně se opozice snaží zorganizovat v parlamentě hlasování o nedůvěře vládě, ale vládnou obavy, že opozice nemá dostatečné množství hlasů a že to nebude úspěšné. Avšak Mikuláš Minář, organizátor těchto demonstrací, student, říká, že oni chtějí kultivovat demokracii a to, co je velmi důležité, je to, že si vytvořili obrovskou síť lidí, nejen v Praze, která je v podstatě prodemokratická, ale také na venkově, který pražští politikové zanedbávali. Minářovo hnutí se zvlášť pyšní tím, že má obrovské množství podpory z venkova, kde normálně lidi milují Babiše. Takže sledujme, co se stane. Ovšem, teď budou následovat letní prázdniny, budou lidé něco dělat přes léto? To se uvidí.

Moderátor: Jane Čulíku, jsem moc rád, že jsme o tom s vámi mohli mluvit. Je to velice zajímavé.

Italové na hraně konfliktu s eurokomisí představili alternativní valutu

26. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Evropští experti předpokládají, že zahájení odchodu Itálie z eurozóny může vyprovokovat zostření ekonomické krize ve Španělsku a Portugalsku.

   

Italští politikové hledají východisko z ekonomické slepé uličky emisí nové kvazivaluty určené ke splácení části státního dluhu, informuje Michail Sergejev. Už představili design nové valuty, která měla nahradit skutečnou stoeurovou bankovku a může být využita pro další zúčtování.

Týden (měsíc, rok) v České republice, aneb jak z vás média dělají blbce

21. 6. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

 

Středa: dva občané ČR se dopustili znásilnění* (v médiích nic)
Čtvrtek: dva občané ČR se dopustili znásilnění (v médiích nic)
Pátek: dva občané ČR se dopustili znásilnění (v médiích nic)
Sobota: dva občané ČR se dopustili znásilnění (v médiích nic)
Neděle: dva občané ČR se dopustili znásilnění (v médiích nic)
Pondělí: dva občané ČR se dopustili znásilnění (v médiích nic)
Úterý: 1 cizinec se v ČR se dopustil znásilnění (zásadní zpráva dne, otvírák předních novin)

My vlastně fake news ani nepotřebujeme, dokážeme si vypatlat mozky i přes true stories.

(* = průměrný počet prokázaných znásilnění v zemi denně, skutečné počty samozřejmě kolísají)

Česká média lhala, že zmíněný muž byl v Německu odsouzen za "násilné činy". Byl odsouzen za neplacení pokut za jízdu veřejnou dopravou načerno a za nadávky sociální pracovnici. Normální frustrace uprchlíka, který skončil v nepřátelském státě.

Pozn. JČ:  V civilizovaných médiích se neuvádí enticita pachatele, protože to vytváří u blbů falešný dojem, že trestný čin spáchala celá komunita. Když někoho zavraždí, podle titulku, Čech, idioti usoudí, že všichni Češi jsou vrazi.

Jan Moláček na Facebooku argumentuje, že ČSSD znovu selhala, protože její ministři vnitra a zahraničí nepodnikli proti znásilnění cizincem razantní kroky. Že prý jejich nečinnost "posílí Okamuru".    Obávám se, že měli udělat přesný opak. Měli vystoupit, upozornit, že znásilnění ženy je vážný trestný čin v každém případě, ale že v ČR dochází k více než 600 znásilnění ročně, ke dvěma každý den a že žádná hrozba od imigrantů nehrozí. Začít prohlubovat rasismus a populismus jen ve snaze zvýšit si volební podporu je cesta do pekla.


Z více než dvou tisíc pachatelů za období posledních deseti let bylo 86,1 % (1921) příslušníků České republiky, 4,1 % občanů Slovenska (91), 4,5 % státních příslušníků ostatních zemí Evropské Unie (101, 28 zemí EU) a 5,3 % občanů ostatních zemí. Z těchto ostatních zemí byla nejčastěji zastoupena Ukrajina (56), Moldavsko (12), Mongolsko (8) a Vietnam (5). Všechny ostatní země byly zastoupeny maximálně třemi pachateli znásilnění za období 10 let.

Co nám toto říká? Inu, relativně jednoduchou věc: Pokud se někdo dopustí znásilnění a je za něj v České republice odsouzen, tak to je ve velké většině případů občan České republiky a v naprosté většině případů pak občan země Evropské unie. Pokud se nejednalo o občana země Evropské unie, pak ve většině případů za tyto trestné činy nebyli odsouzeni pachatelé z muslimských zemí: Pokud byli, pak maximálně jeden příslušník dané země méně často než jednou za tři roky. Medializovaný případ je tedy výraznou raritou (pokud bude pachatel shledán vinný). ZDE



Severní Evropu zasáhla vlna veder

26. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Tento týden udeřily v Severní Evropě rekordní teploty, přičemž úřady v Německu a Francii jsou v pohotovosti. Experti tvrdí, že vlny veder sílí po celém světě a představují další důkaz změny klimatu.

OLAF doporučuje kriminální vyšetřování maďarského vládního programu pro Romy

26. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Vládní program pro Romy v Maďarsku v zásadě nikdy nefungoval a ani částečně nedosáhl svých cílů, tvrdí ve své zprávě Evropský úřad pro boj s podvody (OLAF). Program nazvaný "Most ke světu práce" obdržel 1,6 miliardy forintů na zřízení sociálního kooperativu, avšak podle zprávy "existuje podezření z nesrovnalostí týkající se celé sumy", informuje Péter Cseresnyés.

CNN: Navštívili jsme Trumpovo vazební středisko v Texasu pro děti. To, co jsme viděli, bylo strašlivé

25. 6. 2019

čas čtení 5 minut

Děti, které zemřely v Trumpových vazebních střediscích:

Reportérky CNN píší:
Čtrnáctiletá dívka nám sdělila, že se stará o čtyřletou holčičku, která byla umístěna do cely bez příbuzných. "Beru ji na záchod, dávám ji své jídlo, když má hlad, a chráním ji, aby ji lidi neobtěžovali," řekla.

Byla to jen jedna z dětí, s nimiž jsme hovořili minulý týden, zatímco tým právníků a lékařů zjišťuje, za jakých podmínek jsou děti zadržovány v amerických pohraničních vazebních střediscích. Hovoříme s naléhavostí, protože jsme v těchto střediscích nalezli zdrcující a situaci a týrání dětí. 

Z historie českých studií na Glasgow University

25. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Česká studia na Glasgow University mají relativně slavnou historii. Vznikla v roce 1950 péčí dr. Lumíra Soukupa, bývalého tajemníka Jana Masaryka. Od osmdesátých let na glasgowské bohemistice působil dr. Igor Hájek, muž Pražského jara a Literárních novin a Literárních listů a kolega a blízký přítel Johna Updika a Josefa Škvoreckého. Českému jazyku tam vyučoval dr. Josef Fronek, autor snad všech česko-anglických a anglicko-českých slovníků, jaké dnes používáte. Od devadesátých let českým studiím v Glasgow vyučuje dr. Jan Čulík, původně s kolegyní Ilonou Bílkovou-Klemm, nyní s odbornící na Karla Čapka dr. Mirnou Šolić a jazykovou lektorkou dr. Katarínou Čermákovou.

V posledních několika letech financuje česká vláda v Glasgow doktorandská stipendia v oboru českých studií pojmenovaná po americké ministryni zahraničí českého původu, Madeleine Albrightové. Cílem je vytvářet v populaci západních zemí pro Českou republiku pro případ budoucí krize informované spojence, nové Ernesty Denisy a Roberty Setony-Watsony.

Česká studia na univerzitě v Glasgow (která je ve světovém žebříčku univerzit někde na pětašedesátém místě a studují tam mladí lidé ze 100 zemí světa) se v posledních letech stala globálně významným centrem, o čemž svědčí skutečnost, že tamější pracovníci českých studií jsou zváni do globálních médií, aby informovali o situaci v České republice.

V polovině června 2019 navštívila česká studia na Glasgow University delegace senátorů z horní komory českého parlamentu a pracovníků MŠMT. K setkání jsme připravili powerpoint informující o historii i současnosti českých studií v Glasgow, který je ZDE.

Max Hastings: Byl jsem šéfem Borise Johnsona. Je pro funkci britského premiéra absolutně nevhodný

25. 6. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Max Hastings, bývalý šéfredaktor konzervativního deníku Daily Telegraph, publikoval tento sžíravý a silně čtený útok na Borise Johnsona:

Před šesti lety vydal cambridgeský historik Christopher Clark studii vypuknutí první světové války, pod názvem The Sleepwalkers, Somnambulisté. Mně ten titul přišel nepřesvědčivý. Podle mého názoru byla nejšílenějším rysem roku 1914 skutečnost, že všechny vlády, které se nadšeně vrhaly do války, se samy sebe přesvědčily, že jednají racionálně.

Nestor Dolní sněmovny Kenneth Clarke (78): Boris Johnson byl beznadějně nejneodpovědnějším ministrem zahraničí, jakého jsem kdy zažil

25. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Kenneth Clarke (78), konzervativní poslanec Dolní sněmovny, bývalý ministr financí, spravedlnosti a zdravotnictví za Margaret Thatcherové a jeden z nejinteligentnějších britských politiků, nyní osobnost v neofašistické Konzervativní straně zcela izolovaná, varoval v pondělí v televizi BBC před šílenství, jímž by bylo jmenování Borise Johnsona britským ministerským předsedou. Jenže Konzervativní strana ho zřejmě zvolí, protože ji unesli ulrapravičáci z Farageovy probrexitové strany UKIP a Brexit Party. Vstoupili do Konzervativní strany s cílem zvolit takového premiéra, který prosadí vypadnutí Británie z EU bez dohody, přestože už nejméně přes rok je v Británii většina občanů pro setrvání země v EU.

Kenneth Clarke: "Byla to katastrofa. Diplomati lezli po zdi. On nečetl podklady, neměl v žádné záležitosti žádnou konkrétní strategii. Jediné, co dělal, bylo, že se účastnil fotografování se zahraničními představiteli. A dělal děsivá faux pas, jaká vůbec nebyla součástí žádné užitečné zahraniční politiky. Byl to nejbeznadějněji nezodpovědný ministr zahraničí, jakého jsem kdy poznal. A to z jakékoliv strany."




Budoucí britský premiér(?): Znepokojení sousedé zavolali policii na Borise Johnsona kvůli zuřivé noční hádce s partnerkou

21. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Znamená to, že Boris Johnson svou šanci stát se premiérem - právem  - prohrál?

Aktualizace: Boris Johnson usiluje o soudní příkaz, který by měl zakázat médiím zveřejnit nahrávku jeho zuřivé hádky s partnerkou:





V pátek v časných ranních hodinách se dostavila policie do londýnského bytu budoucího (?) britského premiéra Borise Johnsona a jeho partnerky Carrie Symondsové poté, co sousedi slyšeli zuřivou, hlučnou hádku a tvrdé rány v jejich bytě.

Hádku bylo možno slyšet na ulici před domem, kde možný budoucí premiér žije se Symondsovou, bývalou tiskovou mluvčí Konzervativní strany.

Soused sdělil deníku Guardian, že všichni slyšeli, jak ženský hlas křičí a následovaly tupé rány a mlácení dveřmi. V jedné chvíli bylo slyšet, jak Symondsová křičí "Nesahej na mne!" a "Vypadni z mého bytu!"

Evropský soudní dvůr: Polsko snahou ovládnout soudce porušilo zákon

25. 6. 2019

čas čtení 1 minuta



Polsko porušilo zákon Evropské unie tím, že snížilo věk, kdy musejí soudci odejít do důchodu, konstatoval Evropský soudní dvůr. Je to rána pro v Polsku vládnoucí stranu Právo a spravedlnost, která za posledních několik let drasticky zvýšila moc vlády nad polskými soudy a zbavila je nezávislosti.

Je to také zklamání pro maďarskou vládu, která je také kvůli porušování zákonnosti na evropské lavici obžalovaných a u soudu se pokusila svědčit ve prospěch Polska.

Kdo zastaví Trumpovy jestřáby?

25. 6. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Je to sice k nevíře, ale i americký prezident Donald Trump má čas od času světlé chvilky, třeba nyní, kdy na poslední chvíli odvolal útok na íránská vojenská zařízení, a možná tak zabránil zrodu dalšího ničivého konfliktu v horkém regionu. Zdá se, že Trumpovy instinkty jsou snad nejcennější, leč jedinou devizou jeho kabinetu. Varovná je však skutečnost, že osoba, v jejíž moci je rozpoutání války, je naprosto nevypočitatelná, nezkušená v mezinárodních otázkách, a tudíž snáze ovlivnitelná svým okolím.

Znovu: Kolik bylo občanů na nedělní demonstraci na Letné?

25. 6. 2019 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty


T-mobile tvrdí, že na nedělní demonstraci na Letné bylo 286 000 lidí.    František Řezáč, technik, který umí počítat, na základě fotografií a výpočtů argumentuje, že to není možné. Je skutečně rozumné z politických důvodů nadsazovat počty účastníků? Počet 250 000 účastníků uvedl i reportér britského Guardianu Robert Tait. Nyní přiznává, že i on má o tomto čísle pochybnosti.  (JČ)

František Řezáč píše:

Otevřete si aktuální stránku lidovky.cz. Je tam fotka z okraje shromáždění na západní straně, kudy jsem procházel. Tady je na jeden ar (100 metrů čtverečních, tedy čtverec o stranách 10x10 metrů) možná 20, 30 postav. U pódia to bylo, možná, sto padesát postav. teoreticky by se mělo vejít na jeden ar dvě stě lidí.To si můžete v praxi vyzkoušet. I když by to tedy bylo u pódia těch 200, tak průměrný počet lidí na ar byl tedy asi 120 lidí. Moje ohraničení na obrázku z mapy.cz je velké asi 7 hektarů, to jest 700 arů. 120 krát 700 je 84 tisíc. Připočtěme velkoryse ten zbytek pobíhajících kolem s dětmi a kočárky a dá to tedy těch asi sto tisíc. Aby to bylo oněch z pódia vyhlášených a médii papouškovaných čtvrt milionu (to zní hrdě!), tedy 250 000, muselo by být publikum nahuštěno na deseti hektarech po dvěstěpadesáti lidech na ar,  dvacet pět tisíc na hektar. Tomu nevěří ani holubi na sparťanské tribuně...

Británie má už jen 14 týdnů na to, aby se vyhnula vypadnutí z EU bez dohody. Proto si parlament právě odhlasoval pětitýdenní prázdniny

25. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Poslanci Dolní sněmovny nemají soudnost.


Loni při přechodu hranice do Texasu zemřelo 283 lidí

25. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Americké pohraniční stráže nalezly mrtvolu ženy a tří malých dětí v jižním Texasu nedaleko řeky Rio Grande. Je to místo, kudy často procházejí imigranti. Úřady konstatují, že žena a děti zřejmě na místě ležely mrtvé několik dní. Dvě z dětí byla batolata.

Zřejmě zemřeli v důsledku dehydratace a horka. Loni při přechodu hranice do Texasu zemřelo 283 lidí. Letošní statistiky nebyly zveřejněny.


Do Evropy přichází pekelné vedro

25. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Babiš  po zablokování akcí EU proti globánímu oteplování: "Proč bychom měli rozhodovat 31 let předčasně o tom, co se stane v roce 2050?"

Úřady varují děti a starší lidi, aby nevycházeli ven, a vydávají vážné varování před dehydratací a úpalem. Do kontinentální Evropy se totiž šíří bezprecedentní týden trvají vlna vedra.

Meteorologové varují, že teplota v Evropě, od Španělska až po Švýcarsko, dosáhne, anebo dokonce překročí 40 stupňů Celsia, protože do Evropy přijde horký vzduch ze Sahary v důsledku bouře, zaseklé nad Atlantikem, a vysokého tlaku nad střední Evropou.

Vysoká vlhkost vzduchu bude znamenat, že horko bude vyvolávat pocit, že je 47 stupňů Celsia, experti varují. "Přichází peklo," napsala na twitteru televizní meteoroložka Silvia Laplana ve Španělsku, kde tamější meteorologové předpovídají do čtvrtka v údolích Ebro, Tagus, Guadiana a Guadalquivir 42 stupňů Celsia a varují před "extremním rizikem" lesních požárů.̈́

Norský server Yr.no pro středu 26. června od 18 hodin do půlnoci!! předpovídá pro Prahu teplotu 37 stupňů Celsia:


Hospodaření OSBL za květen 2019

17. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 105 974,03 Kč, výdaje byly 111 986,50 Kč. Děkujeme za tuto vydatnější finanční podporu, kterou potřebujeme.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


20031