Co si dnes přečtete v Britských listech

2. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Není možné omezovat právo na odmítnutí lékařského zákroku, jako je vpravení injekce do těla. Jde-li o vakcinaci proti covidu, nelze se na věc z právního pohledu dívat jinak. Je ale možné, z hlediska prokazatelného veřejného zájmu, omezit nadstandardní sociální kontakt lidí, kteří takového práva využijí. Jinými slovy, uplatnění práva na blbost by mělo být kompenzováno vyšší mírou odpovědnosti za důsledky, soudí Bohumil Kartous.

Daniel Veselý se ptá, zda nyní skončí válka proti teroru, když - jak soudí - vedla vojenskými intervencemi v Iráku a Afghánistánu místo k deeskalaci islámského extremismu k jeho podnícení v podobě Islámského státu a odhadovaným vysokým statisícům obětí. A zda se přesouvá těžiště globálního konfliktu na dálný východ, nebo zda se transformuje do podoby “počítačové hry” bezpilotních bombardérů.

Spalování uhlí zkracuje lidské životy ve více kontaminovaných oblastech více než řada jiných civilizačních rizik, jako je HIV, kouření nebo automobilová doprava.

Třetina až polovina druhů stromů na planetě je ohrožena vyhynutím, a to zejména zemědělskou činností. Pokud by k tomu došlo, ekosystém zkolabuje.

Koronavirus patrně způsobí dlouhodobé dopady na rozdílné vnímání této globální krize evropskými společnostmi. Zejména z hlediska vnímaných dopadů na život. Zároveň je možné vnímat vysoce odlišnou zkušenost mezigenerační, pokud jde o životní újmu způsobenou pandemií. Mladí lidé ji pociťují významně častěji.

Okamurova SPD se dožaduje zrušení veškerých protikoronavirových opatření v českých školách, ale co s tím, že 14 procent britských školáků trpí nejméně třemi závažnými příznaky koronaviru ještě 15 týdnů po pozitivním testu?


30782

Právo na hloupost v ČR zaručeno, důsledky distribuovány na všechny

2. 9. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Se začátkem školního roku se opět rozeběhly zapálené diskuse o povinném testování ve školách, o možných omezeních prezenčního vzdělávání, o tom, co přijde po volbách, zda opět nedostanou děti, rodiny a učitelé "zakouřit", aby infekčnost klesla nebo byla udržena na hranici snesitelnosti pro zdravotnický systém. Protože zavřít školy je jednoduché, dodržovat hygienická a preventivní opatření v průmyslových provozech stojí odvahu a úsilí ze strany vlády. Je to celé bizarní. Kdyby stoupla protečkovanost nad potřebnou hranici, tedy zhruba tři čtvrtiny populace, nebylo by třeba se obávat možných opatření, kterých se diletantská vláda dopouštěla v předchozím průběhu pandemie. A proočkovanost nestoupne nad určitou hranici, neboť zhruba 35 % české populace starší 12 let o očkování proti covid nemá zájem. Své právo na hloupost z hlediska důsledků však distribuují na všechny.

 17432

Američany vedená válka proti teroru si vyžádala miliony obětí

Bude nyní ukončena globální válka proti teroru?

2. 9. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Spojené státy stáhly veškeré své vojáky z Afghánistánu a v médích se objevují zprávy o konci války proti teroru. Je to sice trochu předčasný soud, neboť jeden z pilířů této války – kampaň bezpilotních letounů – prozatím stojí, nicméně ukončení hlavních konfliktů globálního honu na teroristy v Iráku a Afghánistánu si bezesporu zaslouží menší rekapitulaci. Zločiny americké okupace, o nichž se má hovořit před Mezinárodním trestním tribunálem, byly zastíněny zbabraným odchodem okupačních vojsk a pozitivními aspekty amerického působení v Afghánistánu. Je třeba rovněž připomenout, že Afghánistán byl první „zastávkou“ globální války proti teroru, již s velkou pompou před dvaceti lety vyhlásila vláda George W. Bushe.

Rozhovor Britských listů 420. Jak se k problému Afghánistánu postavila Česká republika?

28. 8. 2021

čas čtení 1 minuta



Mise v Afghánistánu by ze své podstaty neměla být považována za zbytečnou, je-li touto podstatou snaha o kvalitativní společenský posun. Její průběh a zejména zakončení je ale zklamáním, říká bývalý velitel vojenských jednotek NATO Petr Pavel. Zároveň poukazuje na to, že situace v Afghánistánu bude nadále vysoce nestabilní, neboť to, co zcela podlomilo snahu o vytvoření národní identity, tedy primární etnická a klanová příslušnost, bude komplikovat situaci komukoliv. Táliban tak nemůže kalkulovat s přesvědčivou podporou mimo paštunské etnikum. Do vnitřních záležitostí budou nadále vehementně vstupovat regionální i globální mocnosti, zejména Pakistán, Irán a Čína, z nichž každá bude sledovat své zájmy. Petr Pavel také hodnotí jednání České republiky vůči afghánským spolupracovníkům jako politováníhodné, i přesto, že se nakonec podařilo část z nich dopravit na území ČR. Poukazuje na to, že se vše nemuselo odehrávat během zmatečných několika dní, na přípravu jejich výběru a přesunu v případě potřeby měla česká vláda 2 roky. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 31. srpna 2021.

 16518

Koronavirus: Očkování snižuje pravděpodobnost dlouhého covidu o skoro 50 procent

2. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Ve středu 1.9. ministerstvo zdravotnictví ČR zaznamenalo 261 denních nákaz.  V ČR do 1.9. zemřelo  30 404 lidí. V nemocnicích je 53 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 679 738 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Očkováno první dávkou bylo v ČR 5 750 319 osob, druhou dávkou 5 542 757 osob.

- Dvojí očkování snižuje pravděpodobnost výskytu dlouhého covidu o téměř 50 procent, zjistila studie King's College v Londýně. Plné očkování také snižuje pravděpodobnost hospitalizace s covidem o 73 procent a pravděpodobnost vážných příznaků covidu snižuje o 31 procent. Tým analyzoval data od více než 2 milionů lidí zaznamenaných na aplikaci Zoe Covid Symptom Study od prosince 2020 do července 2021. Asi 6030 uživatelů aplikace informovalo, že měli pozitivní test na covid nejméně čtrnáct dní po prvním očkování, ale před druhým, a 2370 osob mělo pozitivní test nejméně sedm dní po druhém očkování. Nejběžnější příznaky, jako ztráta čichu, kašel, horečka, bolesti hlavy a únava byly mírnější a u očkovaných lidí se vyskytly méně často. U lidí nad 60 let a starších, kteří byli očkováni oběma dávkami vakcíny, se daleko častěji než u mladších vůbec nevyskytovaly žádné příznaky.

- Evropské středisko pro prevenci nemocem a pro jejich zvládání uvedlo, že neexistuje naléhavá potřeba očkovat lidi posilujícími dávkami, vzhledem k existujícím datům ohledně toho, jak účinné jsou vakcíny.

Studie: Znečištění vzduchu zkracuje miliardám lidí život o řadu let

2. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Znečištěný vzduch zabíjí daleko více než kouření, automobilismus či HIV/Aids. Hlavní příčinou je pálení uhlí


Znečištění vzduchu zkracuje život miliard lidí až o šest let, zjistila nová studie. Největším viníkem je spalování uhlí a nejpostiženější je Indie, kde občan v průměru umírá o šest let dříve. Čína za posledních sedm let znečištění vzduchu silně snížila, přesto však tam znečištění vzduchu lidem zkracuje život o 2,6 let.

 16447

Dramaticky rozdílné zkušenosti s covidem rozdělí Evropu zřejmě na dlouhá léta

2. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

Radikálně odlišné zkušenosti s koronavirovou pandemií vytvořily toxické geografické, generační a společenské rozdíly po celé Evropě, které zřejmě budou ovlivňovat politiku na evropském kontinentu po mnoho let

Z výzkumu Evropské rady pro zahraniční vztahy (EFCR), založené na průzkumech veřejného mínění ve 12 členských zemích EU, vyplývá, že existuje "příběh dvou pandemií a dvou Evrop". Posledních 18 měsíců mělo radikálně odlišný dopad na regiony, věkové skupiny i na jednotlivce v EU.

"Evropa je dnes kontinent naprosto odlišných zkušeností: vznikly obrovské propasti, které by mohly být tak vážné jako dluhová krize eurozóny a uprchlická krize z roku 2015," uvedl Mark Leonard, ředitel a zakladatel EFCR a spoluautor této analýzy.

 16447

Rozsáhlá studie: 14% dětí trpí dlouhým covidem ještě 15 týdnů po nákaze

2. 9. 2021

čas čtení 2 minuty


14 procent dětí, kteří mají pozitivní test na koronavirus, má příznaky covidu ještě o patnáct týdnů později. Těmito příznaky jsou dýchavičnost, bolest hlavy, tzv. mozkový chaos, únava a ztráta čichu a chuti.


Analýzu provedla University College v Londýně s organizací Public Health England. Zkoumala reakce téměř 7000 dětí od 11 do 17 let, kteří se podrobili PCR testům od ledna do března letošního roku. 3065 těchto dětí mělo pozitivní test, 3739 mělo negativní test.

 16447

Ještě možná upřesňující dodatek k chřipce a přímo ke covidu-19

2. 9. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

 

Obě shora zmíněná onemocnění mají řadu podobných znaků, ale také závažných rozdílů. Určitě se hodí zopakovat, že výskyt tradičního typu chřipky (včetně proslulé pandemie z let 1918-20, kdy nejméně 50 milionů lidí na nákazu zemřelo) v uplynulé „chřipkové sezóně“ – od podzimu 2020 – takřka vůbec nebyl registrován. Naproti tomu kromě zamoření málem na celé zeměkouli covidem-19 zhruba týmž virem byl hned ještě v září 2020 zaznamenán jeho výskyt v nové a zákeřnější variantě, později v rámci koronavirů pojmenované „alfa“ (přitom vůči ní, ani vůči případným dalším variantám zatím nedisponujeme žádnou přímo adresně vyvinutou vakcínou!). Nezapomínejme, že pokud mají viry možnost dalšího svého šíření, snadno se projevují v nových variacích. Před zářím 2021 máme zatím evidovány čtyři nové varianty covidu-19; teď zatím převažuje výskyt „delta“ (s řadou dílčích mutací); kromě rychlejšího šíření nákazy jde též o často nebezpečnější průběh onemocnění.

 17641

Ale takhle přece Brexit vypadat neměl...

2. 9. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

V Británii by chtěli, jestli by se nedaly nějak upravit obchodní a další vztahy se zeměmi Evropské unie, aby to všechno šlo snáze, aby se dalo bez překážek, cel a kontrol obchodovat, a taky jestli by se zase nemohla země otevřít pro ty ekonomické migranty, díky kterým jim země vůbec fungovala (kontrola nad migrací byl mimochodem jeden z největších argumentů brexitéřů)... a tak dále.

Tak bych se chtěl zeptat, jak ta Máňa, jestli třeba by tyhle trable nevyřešilo, kdyby Británie podala zas přihlášku do Evropské Unie, píše Jiří Hlavenka v reakci na vyjádření zástupců britských obchodních řetězců Tesco a Iceland, že kvůli nedostatku řidičů nákladních aut může na Vánoce dojít k problémům s dodávkami zboží do obchodů.

 17280

Sladký nový styl a Dante Alighieri

2. 9. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 30 minut

Za předchůdce sladkého nového stylu se považuje Guido Guinizelli (který žil někdy v letech 1230 až 1276). Působil jako právník a soudce v rodné Boloni. Roku 1274 byl odtud vypovězen kvůli svému ghibellinství. Zpočátku byl pod vlivem Sicílie a Provence, pak ale dochází k osobité poezii. Zmíním se zběžně o jeho sonetech a o kancóně V šlechetném srdci láska je a byla, která se stala manifestem celého směru. V sonetech narazíme na naprosté idealizování a vyvýšení milované ženy. Jedná se především o duchovní idealizaci: dívce náleží všechna čest a chvála; dosud se nezrodila jí rovná žena;  přináší „každé kráse krásu“; v její přítomnosti nemohou být lidé špatnými atd. Guinizelli je vždycky jemný, umělý, mnohoslovný, moc obecný – někdy ale, když líčí smyslový dojem, je to živá a krásná poezie, jako např. první dvě sloky sonetu Viděl jsem jitřenku, jež zahořela. Ze sonetů lze tak či tak cítit nenaplněnou lásku, skrytou a trýznivou, nábožnou touhu. Snad to můžeme lépe pochopit, když uvážíme, že podle Danta byl Guinizelli homosexuální. Dalším rysem této poezie je personifikace Lásky (eventuelně boha Lásky), která se propojuje s mravními ideály.

Tento text, jímž se vracím k Dantovi Alighierimu, byl původně zveřejněn v mém časopise Téma (v listopadu 2006). 

 17676

Výtvarník s duší poety

2. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 12 minut

Krása ladnosti křivek ženského těla musí zákonitě okouzlit kteréhokoliv návštěvníka, jenž zavítá na některou z mnoha výstav obrazů, ať již doma či v zahraničí, jejichž autorem není nikdo jiný než světově uznávaný český malíř, grafik Tomáš Hřivnáč.

Pane Hřivnáči, říká se o vás, že jste „mistr suché jehly a hedvábné linky“. Souhlasíte s tímto tvrzením? Necítíte se být spíše výtvarníkem s „duší poety“?

 17671

Pozvánka

Festival bez domova

2. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

Srdečně vás zveme na 5. ročník FESTIVALU BEZ DOMOVA. Festivalu o hudbě, o bezdomovectví, festivalu o životě. Akce proběhne dne 11.9. v Hradci Králové, jako open-air na Kavčím plácku

Mezitím v Absurdistánu 189:

Polská vláda mučí afghánské uprchlíky na hranicích

1. 9. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Minulý týden nebyl žádný Absurdistán, protože jsem musel jet do Polska v rodinných záležitostech. Situace, kterou se chystám teď popsat, probíhá v Polsku bohužel už déle než dva týdny. A nechci o tom jen psát, chci křičet, protože toto je největší skandál za mnoho let, který se odehrává na území Evropské unie. Tentokrát nebude v této kapitole absolutně nic zábavného, ​​takže pokud hledáte zábavu, jděte číst něco jiného.

O touze po svobodě, lásce, zodpovědnosti i migraci - Pár střípků z festivalu v Karlových Varech

1. 8. 2021 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 7 minut


Prvním filmem, který mě na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech zaujal, byl snímek německého režiséra Brüggemanna Ne! Téměř 2 hodinový snímek rozložený do 13 kapitol se věnuje partnerským vztahům dnešních třicátníků, tedy hlavně těch dobře zajištěných, kteří mohou mít zdánlivě vše a přesto nebo možná právě proto nejsou spokojení.

Už úvodní scéna leccos napovídá. Mladý pár leží spokojeně v objetí, mluví o tom, jak jsou šťastní, co všechno mají společného a jak by se mohla odvíjet jejich společná budoucnost, kdyby… Kdyby do toho jeden z partnerů v závěru nepronesl, jestli by nebylo lepší se rozejít.

Okamura si zřejmě přeje, aby covidem v ČR onemocnělo co nejvíc školáků a co nejvíc z nich mělo dlouhodobé zdravotní problémy

1. 9. 2021

čas čtení < 1 minuta

Okamurova SPD podává správní žalobu proti proticovidovým opatřením v českých školách a žádá, aby byla všechna zrušena.

Mezitím přícházejí údaje z Británie o obrovském nárůstu hospitalizací dětí na covid.

Usiluje snad Okamura o tutéž situaci v ČR?

5,6 procent všech hospitalizací jsou děti. 0,6 procent nakažených dětí bylo hospitalizováno, 8472 dětí bylo hospitalizováno v letech 2020/2021. Za srpen 2021 bylo v Anglii hospitalizováno 1190 dětí, více než v červenci 2021, kdy jich bylo hospitalizováno 1153.



 17668

Velké dítě

1. 9. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 9 minut

 


Přesně tak jako velké dítě, se cítí známý český režisér, spisovatel , dramatik, herec a pedagog Arnošt Goldflam, jenž se po maturitě ocitl na studiích medicíny, z nichž brzy odešel. Poté pracoval ve slévárně jako jádrař, pak jako pom. dělník na brněnském Výstavišti a nakonec v Královopolské jako rozpočtář, léta se věnoval výtvarnému umění ale nakonec ho jeho zájmy zavedly až ke studiu režie na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, v jejímž průběhu ztvárňoval též nejrůznější drobné role na divadelních prknech. Po ukončení studií režíroval v řadě brněnských divadel od Satirického přes Večerní Brno, Divadlo X, Divadlo na provázku až setrval 18 let jako ústřední postava HaDivadla. V osmdesátých letech začal ztvárňovat menší i velké role v řadě filmů jako například Něžný barbar, Dědictví 1 i 2, Lotrando a Zubejda, Vyžilý Boudník a také v mnoha televizních seriálech Uctivá poklona pane Kohn, Proč bychom se netopili, Sněžný drak, Špunti na vodě a mnoha dalších. Celou dobu se věnuje režírování divadelních her v ČR, Rakousku, Německu a Polsku a současně donedávna byl profesorem pro obor dramatická umění na JAMU a DAMU, a kromě toho je autorem cca 90 her a dramatizací a asi 20 knih pro dospělé a pro děti. Právě v září mu vyšla v nakladatelství Albatros kniha 15 příběhů pod názvem Strašidelné Brno.

Pane Goldflame, vaše nejnovější kniha je určena jak rodičům, tak i jejich dětem. Nebudou se děti při čtení těchto děsivých příběhů bát?

 16786

Zfalšovaná studie o ivermektinu

1. 9. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Druhého srpna časopis Nature referuje o dalším zajímavém vývoji v příběhu ivermektinu jako léku proti covidu. Jak už jsem psal dříve pro Britské listy: vědecké články před tím, než projdou recenzním řízením, mohou být uloženy v různých databázích, k nimž má přístup široká veřejnost. Takovým ještě nerecenzovaným článkům se říká preprinty a velmi často byly během epidemie covidu zdrojem různých novinářských informací.

Lidi přece nejsou koně ani krávy. Tak proč vznikla v Americe hysterická sháňka po léku pro dobytek?

1. 9. 2021

čas čtení 4 minuty

 
Neexistují důkazy, že by ivermektin dokázal vyléčit covid. Dokonce je nebezpečný životu. To ale nebrání ultrapravicovým mediálním celebritám a republikánům v USA, aby ivermektin silně doporučovali jako údajný lék proti covidu.


Nejste kůň. Nejste kráva. Jste, obávám se, homo sapiens, žijící ve světě, který natolik zešílel, že se lidi raději nechají otrávit odčervovacím lékem pro dobytek, než aby se nechali očkovat vakcínou určenou pro lidské bytosti, píše Arwa Mahdawi.

Průběžné zpravodajství:

70 procent občanů EU je plně očkováno

1. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

70 procent obyvatel Evropské unie je plně očkováno proti koronaviru

- 70 procent obyvatelstva EU je plně očkováno proti koronaviru. Byl tím splněn cíl, který si EU dala začátkem roku 2021. Avšak v některých zemích je proočkovanost vyšší než 70 procent a jiné jsou zoufale pozadu.


- Izrael zaznamenal rekordní počet denních nákaz 11 000. Přesto otevře 1. září školy. Asi 60 procent z 9,3 milionů obyvatel Izraele je plně očkováno, 80 procent dospělých je plně očkováno.

- Britská vláda zavede od příštího měsíce  očkovací pasy pro noční kluby a další zábavní podniky pod střechou. Od září bude také Británie očkovat občany třetí vakcínou.

- V USA v srpnu bylo první vakcínou očkováno asi 14 milionů lidí, o 4 miliony více než v červenci.

- Irská vláda plánuje zrušit veškerá covidová omezení 31. října.

- Itálie v úterý registrovala 75 úmrtí na covid, počet nákaz byl 5498.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

 16637

Jak lze lehce vyvolávat falešný dojem z údajné neefektivnosti vakcín

1. 9. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Napsala nám jedna - plně očkovaná - čtenářka:

Vážený pane Čulíku,
ve včerejším článku na Lidovkách jsem pochytila tuto informaci. Je to pravda? To by byla šílená čísla, že 45%  hospitalizovaných ve VB je naočkováno proti Covidu:

"Britská vládní zdravotní agentura Public Health England (PHE) zveřejnila data, podle kterých z pacientů s deltou hospitalizovaných od 19. července bylo 55,1 procenta neočkovaných."

Je to doslova učebnicový příklad, jak z neúplné informace a chybné interpretace lehce vznikne falešná poplašná zpráva. 

Afghánistán a velmoci

1. 9. 2021

čas čtení 2 minuty

  • Na americké porážce v Afghánistánu bude bita Evropa - a Čína naopak může získat, i když rezignuje na pokusy prosadit v zemi změny. 

Rozhovor Britských listů 419. O žraločím principu podnikání v České republice

27. 8. 2021

čas čtení 1 minuta



Všichni vědí, že téměř milion občanů v České republice je postižen exekucemi. Jenže, jak se zdá, systém neterorizuje pouze chudé lidi, ale i podnikatele. V rozhovoru s Janem Čulíkem vysvětluje Albín Sybera žraločí princip podnikání v České republice: některé banky a některé velké firmy se podle pana Sybery specializují na dlouhodobou strategii postupné likvidace podniků, zejména těch, které si vzaly úvěry, aby je potom v bankrotu mohly převzít. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. srpna 2021.

Rozhovor Britských listů 418. Biden odchodem z Afghánistánu znesvětil americké vojenské oběti

24. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Náhlým stažením amerických vojáků z Afghánistánu zradil prezident Joe Biden tamější obyvatelstvo, které vystavil teroru extremistů z Talibánu, konec konců stejně jako svět. Možná je Biden senilní, ale cožpak jsou senilní i vysocí činitelé amerického ministerstva zahraničí a obrany, že došlo k tak neuvěřitelné nekompetentnosti? Jan Čulík hovoří s umělcem a performerem Milanem Kohoutem, žijícím v americkém Bostonu, o tom, jak se k této katastrofě staví americká společnost a proč. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 24. srpna 2021.

 16518

Koronavirus: Vědci zkoumají jihoafrickou variantu C.1.2

31. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Má totiž v genomu mutace, které jsou podobné mutacím ve variantách považovaných za závažné, jako je delta

V ponděli vydal Národní institut pro nakažlivé choroby v Jihoafrické republice varování ohledně toho, že varianta C.1.2 koronaviru byla zjištěna ve všech provinciích v zemi, ale v relativně malém množství.

C.1.2. byla poprvé zjištěna letos v květnu, ale varianta delta stále dominuje v Jihoafrické republice i po celém světě. Varianta C.1.2. byla zjištěna kromě Jihoafrické republiky ještě v sedmi dalších zemích v Africe, v Evropě, v Asii a v Oceánii.
  

Varianta C.1.2. obsahuje celou řadu klíčových mutací, které existují v jiných variantách, které se staly znepokojujícími.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

 17663

Poslové nebes

31. 8. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 11 minut


Nedovedu si představit krásnější podívanou, než když sleduji kroužící dravce na obloze – a poté, co se jeden z nich snese ze závratných nebeských výšin, přeletí a zakrouží nad vaší hlavou, tak přesně, těsně a jemně, že pocítíte ve vlasech hebké pohlazení jeho křídly, aby dosedl na připravenou pěst sokolníka – nemohu se ubránit nádhernému pocitu, slovy jen těžko popsatelnému, z něhož jako by jste na vlastní kůži pocítili samotné pohlazení od Pána Boha.

Od nepaměti se o nich traduje, že jsou to poslové nebes, zvláště pak orel, který je poslem samotného Pána Boha, protože jako jediný zvládne vystoupat do závratných nebeských výšek, a při letu bez jakékoliv újmy na zdraví, vydrží hledět do slunce.

Rozhovor Britských listů 417. Dvacet čtverečních km u Břeclavi, kde hrozí smrt

20. 8. 2021

čas čtení 1 minuta


 
"Pokud tam někdo bude stát jednou nohou ve vodě a jednou nohou na břehu, tak ho to zabije. Pokud bude někdo pracovat v tom skleniku, tak ho to zabije taky. Pokud to bude stožár blízko toho skleníku, tak ho to zabije. Já v tom dělám dvacet let a mně chodí ty mrtvoly, výbuchy a požáry na stůl pořád."

Mezinárodní odborník na vysokonapěťovou energetiku ing. Oldřich Maděra varuje v tomto Rozhovoru Britských listů, že náhradní vysokonapěťové elektrické vedení, postavené nedaleko Břeclavi po nedávné spoušti způsobené tornádem, neodpovídá českým technickým normám a na prostoru dvaceti čtverečních kilometrů jihozápadně od Břeclavi ohrožuje lidi smrtí. Je to velmi závažná věc. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. srpna 2021.

K tomu:

 17660

Bílý dům je jako Muhammad Ali v osmdesátých letech minulého století

31. 8. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty


S lavinou protiinstitucionálního populismu, která ovládla svět, se jako blesk rozšířilo porušování lidských práv a ekonomické a geopolitické zneužívání moci. V důsledku oslabení Ameriky, v důsledku ukončení globální bipolarity z éry studené války, v důsledku pandemií způsobené impotence NATO a cynického izolacionismu, který vznikl z naší únavy kvůli kolapsu našich každodenních zvyklostí během covidové krize, znovu nyní na světě po několika desítkách pokroku v oblasti lidských práv drsně převládla brutalita.

 16578

Jak vytvořit v ČR porozumění mezi venkovem a městem?

31. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

Jedno z největších utrpení dneška je otevřít český Twitter. Ten je převážně liberálně konzervativní a již se zjevně psychicky připravuje na prohru ve volbách a snaží se najít toho správného viníka. Pokud bych to parafrázoval, tak viník je "líný venkov", který vlastní lenost projektuje do volby té nesprávné strany, píše Filip Pertold.

Tom Stoppard přiznává, že se v Anglii nikdy necítil doma

31. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Je ale vděčný, že ho Británie zachránila před "životem v komunismu"

Sir Tom Stoppard hovořil o tom, jak jeho ostrá kritika komunistických režimů v jeho hrách, která má vazbu na skutečnost, že byl dětským židovským uprchlíkem z Československa, ho postavila do konfliktu s "živou" levicovou britskou divadelní scénou.

Stoppardova vášnivá obrana spisovatelů a novinářů ohrožených komunistickými a totalitními režimy, i jeho hrdost na to, že je Brit, znamenala, že byl nepopulární v některých oblastech britského divadelního establishmentu, řekl Stoppard v rozhovoru s programovým týdeníkem BBC Radio Times.

Amerika měla dohlédnout, aby byla v Kábulu slušná vláda. Washington zcela ignoroval její kriminalitu

31. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

 
Sarah Chayes žila v Afghánistánu deset let. Byla poradkyní velitelů západního spojenectví, včetně předsedům spojených šéfů vojenských štábů. Má vysokou důstojnickou funkci v americké armádě. Je autorkou knihy Everybody Knows: Corruption in America (Všichni to vědí: Korupce v Americe).  Tento rozhovor vysílal rozhlas BBC koncem minulého týdne.

Moderátor:
Joe Biden řekl v reakci na atentát u kábulského letiště: My vás nalezneme a chytíme. Je to vůbec možné? Nebo je to jen rétorika?

Sarah Chayes:
To já nevím. Ale to, co vím, je, že to téměř zní směšně. Ve světle toho, když něco takového říkali američtí prezidenti posledně. Ano, nakonec jsme nalezli a dostali Usámu bin Ladina. Nalezli jsme ho kde? Nejenomže v Pákistánu, ale přímo v posádkovém městě pákistánské armády. A usmrtili jsme ho. Ale, víte, vztah s tou zemí, které zcela zjevně ho sponzorovala a dávala mu útočiště, se nezměnil. A v podstatě, víte, to, na čem opravdu záleželo v Afghánistánu, totiž to, jak vláda zacházela se svými občany, to se ignorovalo. Ignorovalo to mnoho amerických vlád. Které, jak jsem řekla, také zcela ignorovaly problém Pákistánu. Takže bušit se nyní do prsou, velmi podobným způsobem jako se to dělalo v rámci chybné politiky, realizované po celých posledních dvacet let, to je opravdu trapné.

Afghánistánu ted hrozí rozklad a hladomor. Západ musí pomoci

31. 8. 2021

čas čtení 6 minut

Bývalý britský konzervativní politik a ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart působí nyní na Yale University v USA. Žil a pracoval v Afghánistánu, celý ho prošel pěšky. Tento rozhovor se vysílal v rozhlase BBC v pondělí 30.8.

Moderátor: Občané Afghánistánu jsou nyní už úplně opuštěni. Co, jestli vůbec něco, pro ně může Západ udělat?

Rory Stewart: Nejdůležitější věcí, kterou by měl Západ udělat, je, aby situaci ještě nezhoršil. Afghánistán je nyní na pokraji skutečné humanitární katastrofy. Afghánské vládé, nyní vládé Talibánu, docházejí peníze. Bude velmi obtížné udržet v provozu dodávku vody a elektrické energie. Většinu zdravotnictví a školství v Afghánistánu poskytují zahraniční nevládní organizace. A v tuto chvíli není vůbec jasné, od Británie, USA, a ostatních zemí, jak budou dál podporovat pokračováni těchto humanitárních projektů v zemi.

Americký odvetný útok proti čtvrtečnímu sebevražednému atentátu u letiště v Kábulu usmrtil deset členů jedné rodiny

30. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Několik raket bylo v pondělí odpáleno na letiště v Kábulu z automobilu. Nikdo dosud nepřijal za útoky odpovědnost. Místní lidé slyšeli aktivaci protiraketového systému letiště a na střechy padaly kusy šrapnelu, což znamená, že nejméně jedna raketa byla při letu zničena. ZDE

Deset členů jedné rodiny usmrtil americký útok dronem proti vozidlu v obytné čtvrti v Kábulu. Celkový počet civilních úmrtí zůstává nejasný. Předtím informovala CNN, že při útoku raketou typu Hellfire byly usmrceny nejméně tři děti. Raketa podle americká armády prý zasáhla vozidlo, v němž cestovali sebevražední atentátníci Islámského státu v hustě obydlené kábulské čtvrti Khaje Bughra.

Spojené státy uvedly, že "hodnotí možnost", že raketový úder usmrtil či zranil civilisty. Vojenští činitelé konstatovali, že ve vozidle byly výbušniny a že útok raketou vyvolal sekundární explozi.

Usmrceno bylo šest dětí, nejmladší byla dvouletá holčička, sdělil bratr jednoho z mrtvých osob místnímu novináři pracujícímu pro CNN. Muž plakal a sdělil novináři, že "to byla obyčejná rodina, nejsme Isis ani Daeš a tohle byl rodinný domov - kde bydleli moji bratří se svými rodinami".

Doplnění: Společnost BBC během pondělka dodala, že dronem vyvražděná rodina civilisty byla rodinou afghánského spolupracovníka americké armády. Rodina měla americká víza a čekala na evakuaci do USA.

Jedna někdejší členka Bushovy vlády se v pondělí večer v Channel 4 News vyjádřila k zabití této celé rodiny velmi kriticky a upozornila, že pokud bude americké armáda provádět tyto tzv. "precizní" útoky drony ze vzdálenosti mnoha tisíc kilometrů a nebude mít vojáky na místě, bude docházet k těmto masakrům pravidelně.

 16447

Odpírači očkování chtějí raději na covid zemřít, než aby přiznali, že se mýlili

30. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

Texasan, který "jménem svobody" vedl protesty proti nošení roušek, zemřel na covid-19

Přicházejí četné zprávy popíračích covidu a odmítačích očkování, umírajících na nákazu koronavirem

Caleb Wallace, 30, byl od 8. srpna v bezvědomí



V anglickém hrabství Staffordshire zemřel popírač covidu Marcus Birks. Bylo mu 40 let. Poté, co byl hospitalizován, začal naléhat na spoluobčany, aby se nechali očkovat

Rozhovor Britských listů 416. Proč tolik lidí v ČR věří v politické spasitele?

17. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Pomalu se blíží podzimní volby. Jaká je dnes v ČR politická situace a kdo vyhraje? O tom hovoří s politologem Jiřím Pehem Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 17. srpna 2021.


 16637

Průběžné zpravodajství:

Světová zdravotnická organizace očekává do 1. prosince v Evropě dalších 236 000 úmrtí na covid

30. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

 

- Vysocí činitelé Světové zdravotnické organizace se obávají že od nynějška do 1. prosince 2021 zemře na covid v Evropě dalších 236 000 lidí v důsledku stagnující míry očkování a malé míry očkování v chudších zemích. "Minulý týden došlo k nárůstu úmrtí v Evropě o 11 procent - jedna spolehlivá předpověď očekává do 1. prosince v Evropě dalších 236 000 úmrtí," řekl ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu Hans Kluge reportérům. Dosud v Evropě zemřelo na covid asi 1,3 milionu lidí. Z 53 evropských států, které jsou členy Světové zdravotnické organizace, 33 (62 procent) zaregistrovalo za posledních čtrnáct dní míru nákaz vyšší než 10 procent. Kluge připisuje vyšší šíření koronaviru větší nakažlivosti varianty delta, "přehnané rozvolnění" a nárůstu letního cestování. I když je asi polovina lidí v Evropě plně očkována, očkování v evropském regionu se nyní zpomalilo. Za posledních šest týdnů pokleslo o 14 procent, v důsledku nedostatku vakcín v některých zemích a odmítání vakcín v jiných. Zpomalení očkování je silně znepokojující, varoval Kluge.

 16518

Je téměř vyloučeno, aby se letos na podzim a v zimě neočkovaní a ti, kdo prodělali lehký covid, nenakazili variantou delta

30. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

Jaroslav Flégr:

Co bych poradil jednotlivcům a co státu? Milý jednotlivče – koukej se nechat co nejdřív naočkovat a přemluv k tomu všechny, na kterých ti záleží. Jestli je ti nad 40, tak si nech dát třetí dávku, jakmile na tebe přijde řada. Je téměř vyloučeno, aby se ti neočkovaní nebo ti, co prodělali jen lehký covid, tuto zimu nenakazili. A je velmi pravděpodobné, že desítky procent z těch, co nemoc prodělají si z ní odnesou dlouhodobé více či méně vážné zdravotní následky. Do současnosti bylo očkováno 2,5 miliardy lidí – málokterá vakcína tak byla odzkoušena tak důkladně, jako ty proti covidu. A asi žádná nezachránila během necelého roku tolik životů. I když jsi očkovaný, nos roušku a chovej se rozumně – tebe virus neohrozí, sám bys však mohl ohrozit či zabít někoho jiného. Slušný člověk své bližní nevraždí.

Milý státe. Překroč už konečně svůj stín a zkus zachránit maximum životů rizikových osob tím, že jim poskytneš vakcínu. Spousta seniorů není očkovaných proto, že je to pro ně komplikované, případně mají nekompetentního praktického lékaře, nebo dokonce chamtivé nedočkavé dědice. Je třeba tyto osoby aktivně vyhledat a poskytnout jim vakcínu. Věnuj víc pozornosti dezinformátorům a jejich působení. Policie i tajné služby by měly zmapovat a přerušit toky dezinformací i příslušné toky peněz.

 16936

Kremelské pastorále: Dohnat a předehnat, nebo ne?

30. 8. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 14 minut

 
Kreml sklízí, co jeho petrohradští trollové za rok a půl zaseli a vypěstovali. Sklizeň to je vskutku nadměrná. Očkovací mety jsou světově vědecky jasné a potvrzené. Ovšem na Rusy panují jiné podmínky. Svět akceptuje a potřebuje nejméně 70% naočkované populace k dosažení stádní imunity. Navíc jen u původní formy nákazy. Nicméně Kreml si dal jiné stachanovské cíle. Chtěl dosáhnout do konce června 20% naočkovaných. Ať okolní svět vidí, co Kreml umí. Ale ani tak to Vláďa nedal.

Drsné příhody s bezdomovci

30. 8. 2021 / Vojtěch Landa

čas čtení 7 minut

 Místnost je přeplněná. Všichni na sebe neustále štěkají. První radost z toho, že nejsou na mrazu, už je fuč. Neustále za námi chodí a žalují jeden na druhého jak malé děti. Jaktože je tady tahleta, vždyť krade a všichni to tady ví! Ať jde pryč! Dneska jsou všichni nějací neklidní, jde za námi dokonce i pan Horák, který bývá bezkonfliktní. Chce se s někým rvát. Tvrdí, že dotyčný si propašoval na pokoj chlast, ožral se a v noci, jak to u opilců bývá, se ve spánku pomočil. Jelikož se ale spí na patrovkách a on spal nad Horákem, tak to všechno pěkně steklo děravou matrací dolů na něj. Jenomže nám to říká až teď odpoledne. Nemůžeme s tím nic dělat, když to nejde dokázat. Co my víme, třeba to byl někdo jinej? Horáka nakonec nějak uklidníme, ale to nám moc nepomůže.

Cenou lidové auto II.

30. 8. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty


Opravdu málokdy píšu na díly. Jenže jsem se bohužel trefil do černého. Dokonale. Téměř současně s článkem „Cenou lidové auto“ Škodovka vyhlásila, že přestává vyrábět svoji Fabii combi. Tedy jediné „velké auto“ za snad ještě trochu rozumné peníze. Takže my ze „slabopříjmu“ (abych si vypůjčil trefný novotvar kolegy, který komentoval minulý článek) jsme obdrželi další ťafku - takový záhlaveček.


 16447

Chřipka, vakcíny a trvající realita rizik

31. 8. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut


Pokud tu máme – už víc jak rok a půl (a někde s hodně tragickými následky) – ten jakoby inovačně se v 21. století prezentující „covid-19“, možná jsme ani nevzali vůbec nikterak v úvahu, že třeba loni nedošlo k tradiční jinak každoroční podzimní vlně běžných chřipek, vůči nimž lidstvo mělo k dispozici ochranné očkování.

Místo toho – a v hrozivých vlnách lidské životy masově ohrožujícího výskytu – tu byl opakovaně v různých oblastech světa „covid“; hodně dlouho víceméně ve své výchozí podobě, zatím bez výrazných modifikací; ale s nesrovnatelně rizikovějším průběhem, a přitom bez možnosti prevence před nákazou.

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

20707