Rozhovor Britských listů 494. Seď, buď potichu, neozývej se a nepodnikej žádnou akci!

17. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



Co budou mladí lidé v České republice dělat s tím, že nemají v politice vůbec žádné zastoupení a že padesátníci ovládající českou politiku na jejich zájmy, včetně absolutní nutnosti co nejrychleji a nejefektivněji bojovat proti globálnímu oteplování, které tvrdě postihne právě dnešní mladou generaci? O tom hovoří Jan Čulík s Vojtěchem Petrů, šéfredaktorem Studentských listů. Podle něho je to ovšem problém, protože školy většinou mladým lidem vštěpují "Seď, buď potichu, neozývej se a nepodnikej žádnou akci!" Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 17. května 2022.


Ukrajinští vojáci evakuováni z ocelárny v Mariupolu

17. 5. 2022

čas čtení 15 minut

- Neuvěřitelná reportáž televize BBC přímo z bojiště za střelby:


Překvapivě upřímné hodnocení ruského analytika invaze na Ukrajinu v ruské státní televizi:

Michail Chodarjonok kostatuje, že ruské zprávy o demoralizaci ukrajinských vojáků jsou jen jednotlivé případy a nevypovídají o celkové náladě. Ve skutečnosti jsou podle něj Ukrajinci vysoce motivovaní a připravení zemřít za svou zemi, což je podle něj "součást vysoké bojové připravenosti armády, jedna z nejdůležitějších složek".

Varuje také před "šavlováním raketami směrem k Finsku ... vždyť hlavním nedostatkem našeho vojensko-politického postavení je, že jsme svým způsobem v úplné geopolitické izolaci a že, jakkoli bychom si to neradi přiznali, prakticky celý svět je proti nám".

Podrobnější shrnutí tohoto rozhovoru je na Novinkách ZDE


- Více než 260 ukrajinských vojáků, z nichž mnozí byli zraněni, bylo evakuováno z obléhané ocelárny Azovstal v přístavním městě Mariupol a zdá se, že po 82 dnech bombardování předali kontrolu nad městem Rusku.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljar v pondělí pozdě večer uvedla, že 53 těžce zraněných vojáků bylo evakuováno do nemocnice v Ruskem kontrolovaném městě Novoazovsk a více než 200 dalších bylo převezeno koridorem do Olenivky. Podle ní proběhne "výměnný postup", aby se evakuovaní dostali domů.

Nebylo jasné, kolik vojáků zůstalo v ocelárně, ale ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij řekl: "Doufáme, že se nám podaří zachránit životy našich chlapců".

"Chci to zdůraznit: Ukrajina potřebuje své ukrajinské hrdiny živé. To je naše zásada," řekl ve videoprohlášení.

Evakuace bude pravděpodobně znamenat konec nejdelší a nejkrvavější bitvy ukrajinské války a významnou porážku pro Ukrajinu. Mariupol je nyní v troskách po ruském obléhání, které podle Ukrajiny zabilo desítky tisíc lidí ve městě.

Pro Ukrajince se stala elektrárna Azovstal symbolem odporu, stovky vojáků zde pokračovaly v boji i poté, co zbytek města padl do rukou ruských sil.

Uvnitř ocelárny se údajně nacházelo šest set vojáků.

 18691

Selský rozum v časech internetového věku, aneb chvála věcí nepřirozených

17. 5. 2022 / David Skalický

čas čtení 24 minut



Objednejte si tuto pozoruhodnou knížku ZDE

K šedesátinám (dne 6. dubna 2022) profesora Petra Bílka, významného literárního vědce, teoretika a historika populární kultury, působícího na filozofických fakultách Univerzity Karlovy a Jihočeské univerzity, vydali jeho kolegové z Prahy, Českých Budějovic, Brna, Olomouce a Glasgow k jeho poctě tuto publikaci. Nenechte se odradit "odborností" této publikace: obsahuje celou řadu velmi aktuálních textů. Lidé, čtěte!

Čtenáři si mohou Petra Bílka pamatovat z našich Rozhovorů Britských listů:


Dnes přinášíme druhou ukázku, článek Davida Skalického o tom, jak ultrapravicoví stoupenci "přirozenosti" ostrakizují všechny, kdo podle nich jsou "jiní", a tedy nebezpeční. 

První ukázka, článek Jakuba Češky o tom, jak si v týdeníku Respekt vymysleli o Hrabalovi nepodložené nesmysly, je ZDE

---

Selský rozum v časech internetového věku, aneb chvála věcí nepřirozených


David Skalický


(Filozofická fakulta Jihočeské univerzity)


Východiskem této úvahy byl nejčastěji určitý pocit nevole tváří v tvář ’přirozenosti’, kterou tisk, umění i zdravý rozum neustále přizdobují skutečnost, jež – má-li být tou skutečností, ve které žijeme – je nicméně skrz naskrz dějinná: stručně řečeno jsem trpěl, když jsem viděl, jak se v rámci vyprávění, vytvářejícího naši aktuální situaci, neustále směšuje Přirozenost a Dějiny, a chtěl jsem v oné dekorativní expozici toho, co je samozřejmé opětně uchopit ideologické zneužití, jež je v něm podle mého názoru skryto (Barthes 2004, s. 8).



 

ODS se podařilo zlikvidovat jediné bezpečné cyklopropojení v centru Prahy

17. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta



 18737

Protestní shromáždění na podporu ukrajinských Romů

17. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Dne 19. 5. od 18 hodin proběhne v Praze před ministerstvem vnitra protestní shromáždění Uprchlíci vítejte: Za důstojné podmínky pro všechny příchozí z Ukrajiny. Jeho cílem je vyjádřit nesouhlas s diskriminační azylovou politikou České republiky. Akce reaguje na humanitární krizi, která aktuálně probíhá na pražském Hlavním nádraží, ale i na mnoha dalších místech republiky. Shromáždění svolaly kolektivy RFK a Kolektiv 115. Od 15 hodin bude možné připojit se na místě k výtvarné dílně na výrobu bannerů a podrobněji se informovat o aktuální situaci. Na 18 hodinu je svoláno shromáždění, na kterém vystoupí například zástupce Organizace pro pomoc uprchlíkům OPU, organizace RomPraha, romský aktivista Jožka Miker a další. Na místě bude zajištěn překlad do ukrajinštiny. 

Na probíhající humanitární krizi již dříve upozornily romské neziskové organizace (zde) nebo Iniciativa Hlavák (zde). 

Facebooková událost: https://www.facebook.com/events/418736323408540

 18733

Ostuda na Hlavním nádraží v Praze trvá. Chudáci lidi

17. 5. 2022

čas čtení 1 minuta


Píše Jaroslav Miko:


Přátelé,

zatímco český stát stále nechává romské ženy s malými dětmi spát na nádraží na podlaze a to před zraky kolemjdoucích cestujících, ( a upozorňuji, že na té podlaze spí v Česku z řad ukrajinských běženců pouze Romové), tak čeští romští dobrovolníci a organizace dělají maximum a to stále ještě bez finanční podpory státu.

Příkladem toho je například můj kamarád Emil Voráč, který společně se svým okruhem dobrovolníků dojednal a připravil nově bydlení pro 33 romských běženců a to konkrétně pro 9 žen a 24 malých dětí.

Vít Rakušan, namísto toho neustálého paušalizujícího sdělování o nepřizpůsobivých,
povídání o dvojím občanství, by to chtělo už konečně začít ty věci řešit skutečně systémově.

Romů z Ukrajiny je z celkového počtu běženců naprosté minimum a dívat se na to, jak někde malé děti spí na zemi na podlaze je naprosto nepřijatelné.

Navíc s těmi lidmi se dá pracovat, jen je třeba už konečně začít!

Čím dříve dostanou ti lidé důstojné podmínky pro život, tím lépe pro nás pro všechny.

A Emile, Tobě patří za tvojí neúnavnou a soustavou práci velké díky, tak jako lidem z Romodromu, Identity Prague a  jiných romských i neromských organizací, které aktivně pomáhají. 😉


Rozhovor Britských listů 493. Uprchlíci na pražském Hlavním nádraží: Systémové selhání

13. 5. 2022

čas čtení 1 minuta


Je pozoruhodné, jak rychle se z ukrajinských uprchlíků v českých médiích stali "Romové". Jenže společnosti vždycky dělají mechanicky a automaticky to, co jim vštěpují média - jen se podívejte dnes do Ruska, do hitlerovského Německa třicátých let dvacátého století, nebo do dnešní České republiky. Nikdo se neptá na individuální příběhy těchto lidí, nikdo nevnímá, že jsou ztraumatizovaní, nevadí nám, že nemluvňata a malé děti spí na pražském nádraží na zemi. O tom, co to všechno znamená, mluví Jan Čulík s Matějem Žaloudkem, zastupitelem za Stranu zelených na Praze tři, který ve čtvrtek 12.5. strávil jako dobrovolník na pražském Hlavním nádraží tři hodiny. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. května 2022.


Duchovní sestry a bratři Terezínské tryzny 2022 sedí na Hlavním nádraží, ve stanech v Tróji a v dalších městech ČR

16. 5. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

Jsme úplně stejní jako Češi za protektorátu


Nedělní Terezínská tryzna měla být věnována  romským uprchlíkům  v Česku


Za dávných časů, od čtvrtého, pátého či šestého století prohlašovali křesťanští misionáři židům: "Nesmíte žít mezi námi jako židé. Naproti tomu světští vládci, kteří je v pozdním středověku vystřídali, rozhodli: "Nesmíte žít mezi námi." A konečně nacisté určili:"Nesmíte žít."

/Raul Hilberg ve filmu Claude Lanzmanna "SHOAH"/



Sleduji nedělní "Terezínskou tryznu" v televizi a vidím desítky politiků a tzv. "významných osob" této země. Vyjmenovávání všech těchto veřejných zástupců a jejich funkcí, titulů, hodností pomalu zabralo čtvrtinu přenosu. Všichni vzpomínají na mrtvé, krásný projev má paní Hana S.,jedna z posledních přeživších, občas padne v projevech politiků slovo Ukrajina, ale to zásadní stále neslyším.

 18732

O spásné zkušenosti s komunismem

17. 5. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Vždycky mi velmi vadilo, když se říkalo, že „my“, rozuměj postkomunistické země, máme zkušenost s komunismem, a proto jsme proti němu odolnější a rozumíme mu. Skoro jako by v tom bylo obsaženo, že západní země jsou propadlé hnilobě komunismu, že tam vlastně není pořádná demokracie a že pořádná demokracie nemůže být bez zkušenosti s komunismem. Zdá se mi ovšem, že tomu je naopak.

Chudoba? Prostě musíte pracovat déle!

17. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

Na dotaz, co si mají počít lidi, kteří v Británii nemají peníze na jídlo, jim doporučila v televizi v pondělí ráno jedna konzervativní poslankyně, že prostě musejí pracovat víc hodin, anebo si musejí najít lépe placené zaměstnání:



Boris Johnson jako rekordně nejpitomější politik?

17. 5. 2022

čas čtení 6 minut

Tomasz Oryński: Nemám slov. V mé soukromé soutěži o nejblbějšího politika, jakého znám, se znovu přesunul Boris Johnson na první místo. Sorry, polští politikové, prohráváte.

Boris Johnson nyní protestuje proti protokolu o Severním Irsku, který po brexitu sám vyjednal s Evropskou unií, vychválil ho do nebe, takže na jeho základě vyhrál v prosinci 2019 v Británii volby.

Reportér Channel 4 News se ho v pondělí zeptal: Vy musíte mít ale opravdu velký vztek na toho člověka, kdo tento protokol vyjednal a schválil.

Boris Johnson: Vyjednal jsem to já, jenže já jsem si nemyslel, že EU bude vyžadovat jeho plnění.

K tomu píše komentátor Simon Jenkins:

Boris Johnson způsobil v Severním Irsku brexitový zmatek - a měl by za něj nést odpovědnost


Dva  nejbezohlednější činy  Borise Johnsona nyní působí katastrofu. Aby prosadil tvrdý brexit a svrhl svou předchůdkyni Theresu Mayovou, sdělil  Johnson severoirské Demokratické unionistické straně, že nepřipustí žádnou hranici v Irském moři. Přesto ji okamžitě schválil a podepsal v tomto smyslu protokol k dohodě o brexitu. Rozzuřená DUP nyní přirozeněodmítá, aby se nová severoirská exekutiva ujala úřadu, dokud tato hranice  v Irském moři nezmizí. Johnson nyní vyhrožuje, že od protokolu jednostranně odstoupí, čímž zase rozzuří EU, protože hrubě poruší dohodu o brexitu. Přesně tato past byla do tvrdého brexitu zabudována od prvního dne. Všichni to věděli. Byl to klasický Johnson. Z každé šlamastyky se vylhal, vyhazoval z funkce nebo povyšoval kolegy podle toho, jak ho to napadlo.

 17738

V německých zemských volbách se projevil úpadek populismu na levici i na pravici

17. 5. 2022

čas čtení 4 minuty



Volby v nejlidnatější německé spolkové zemi prokázaly další pokles podpory populistických stran na krajních okrajích politického spektra, zpochybnilpopularitu kancléře Olafa Scholze a upevnily rostoucí autoritu Zelených

Středopravicová Křesťanskodemokratická unie (CDU) současného zemského premiéra Hendrika Wüsta se v noci stala nejsilnější stranou v Severním Porýní-Vestfálsku se ziskem 35,7 % hlasů, zatímco Sociálnědemokratická strana (SPD) se umístila na druhém místě s nejhorším poválečným výsledkem v této průmyslové západní spolkové zemi.

Vzhledem k tomu, že liberální Svobodná demokratická strana (FDP) ztratila polovinu hlasů a strana Zelených získala 11,8 procentních bodů a stala se králem příští koaliční vlády této vlivné spolkové země, je nejpravděpodobnějším výsledkem dohoda o rozdělení moci mezi konzervativní a ekologickou stranou.

Severně od Charkova dosáhly ukrajinské jednotky ruské hranice

16. 5. 2022

čas čtení 16 minut

- Zelenskij potvrdil evakuaci zraněných vojáků z ocelárny Azovstal

Evakuace zraněných ukrajinských vojáků z oceláren Azovstal v Mariupolu probíhá, potvrdil Volodomyr Zelenskij, z podniku bylo odvezeno více než 260 bojovníků.

"Doufáme, že se nám podaří zachránit životy našich chlapců," řekl k evakuaci ukrajinský prezident.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová uvedla, že 53 zraněných vojáků bylo převezeno do nemocnice v Ruskem kontrolovaném městě Novoazovsk a že více než 200 dalších bylo převezeno koridorem do Olenivky. Všichni evakuovaní budou vráceni domů prostřednictvím výměn.

- V pondělí ukrajinské Spojené operační síly uvedly, že při ruském ostřelování v Doněcké a Luhanské oblasti zahynulo 20 civilistů včetně jednoho dítěte.

Západní vojenské zdroje uvádějí, že Vladimir Putin je do války na Ukrajině zapojen "na úrovni plukovníka nebo brigadýra". Ruský vůdce je údajně natolik osobně zapojen, že pomáhá určovat pohyb vojáku v Donbasu.

- Rusko tvrdí, že bylo dosaženo příměří s posledními ukrajinskými jednotkami v ocelárně Azovstal v Mariupolu, aby bylo možné evakuovat raněné, avšak ukrajinští představitelé to nepotvrdili, píše agentura France-Presse.

Dodala, že po dobu evakuace byl zaveden "režim ticha" a že ukrajinští vojáci budou převezeni do nemocnice v nedalekém městě Novoazovsk.

- V Mariupolu lidé pohřbivají své přátele a příbuzné na dvorech svých domů:


- Rusko uvedlo, že jeho síly sestřelily tři stíhačky.

-  Ministři zahraničních věcí EU se po jednání nedohodli na šestém balíku sankcí proti Rusku, potvrdil šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell.

-  Poté, co Švédsko a Finsko včera potvrdily plány na vstup do NATO, se Švédsko snaží potlačit turecký odpor vysláním diplomatů do země.
Rusko mezitím označilo tento krok za chybu s dalekosáhlými důsledky. Estonsko rozhodnutí uvítalo jako přínos pro bezpečnost severských zemí.

31008

Půlnoční les

17. 5. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 11 minut


Kdo z vás měl někdy možnost ocitnout se v půlnočním lese ví, že tento les je zcela jiný než ten denní, neboť je více magický. A právě tuto jeho tajemnost zachytila na svém stejnojmenném leptu z roku 2013 světově uznávaná česká malířka a grafička, jejíž cesta za jejím snem, živit se uměním nebyla zrovna lehká, ale zdařila se. Vzhledem k tomu, že nebyla přijata na pražskou Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, nasměroval osud její kroky do Velké Británie, kde kromě toho, že začínala jako au - pair, zápasila i s angličtinou. Ale tyto jazykové nesnáze hravě zvládla, a tak získala místo jako hostující umělkyně a lektorka grafiky na výběrové škole, kde se osobně setkala i s královnou Alžbětou II., která si vybrala jednu z jejích grafik, Míla Fürstová.


Paní Fürstová, jak na toto setkání vzpomínáte?

Rozhovor Britských listů 492. Chudoba v ČR vládne a Češi na sobě nechávají dříví štípat

9. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



Jaká by v současnosti měla být v ČR férová mzda? Jan Čulík o tom mluví s politoložkou Kateřinou Šmejkalovou z Platformy pro minimální důstojnou mzdu a z Nadace Friedricha Eberta. Podle provizorních údajů ze začátku roku 2022 by měla být mimopražská minimální důstojná mzda 33 909 Kč hrubého, a pro Prahu 39 974 Kč. Ale jak přimějete podniky, aby takové mzdy lidem skutečně platily? A kdy bude mít česká vláda řádnou ekonomickou strategii, aby ČR přestala být pouhou montovnou a vyráběla inovativně vlastní výrobky v oblasti IT a přechodu na ekologické energetické zdroje? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 10. května 2022.




 18731

Nepodmíněný příjem a udržitelnost – veřejná mezinárodní debata 23.5. v Grébovce

17. 5. 2022

čas čtení 10 minut



Máme za to, že nepodmíněný příjem potřebuje v ČR mnohem více veřejné pozornosti, odborného zastání a kritické reflexe – více než v jiných zemích, kde se s ním pracuje podstatně seriózněji.
V ČR to tak na první pohled nevypadá, ale ve světě v posledních letech přibývají různé programy a politiky poskytující přesvědčivé argumenty, proč je nepodmíněný příjem klíčový pro uvolnění sil a prostředků z kleští destruktivního boje o soukromé zisky a k reálnému řešení stále se prohlubujících klimatických, environmentálních i společenských problémů.

 18661

Co Finsko (a Švédsko) vzkázalo světu žádostí o vstup do NATO

16. 5. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Jsem velmi rád, že finský prezident sdělil panu Putinovi, že Finsko vstupuje do NATO kvůli současné politice Ruska. Finsko zjevně nevychází z předpokladu, že s Ruskem by se dalo ve snaze zabránit ruské agresi nějak jednat nebo že by Rusko nyní dělalo nějaké racionální kroky, jimž by racionální politikou bylo možné předejít.

 18726

Vade retro, Duka!

16. 5. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

 
 
Bible mnohokrát varuje před falešnými proroky. Ti by se vydávali za křesťany, ale ve skutečnosti by šířili pravý opak toho, co Ježíš hájil. Pražský arcibiskup Duka šířil nenávist a choval se jako krajně pravicový politik, místo aby reprezentoval skutečné zásady připisované Kristu. Místo aby se snažil Čechy sjednocovat, vybral si okrajovou extremistickou ideologii a nasadil pro ni všechny své síly. Jasným důkazem jeho krajně pravicového politického angažmá je, že neodsoudil Josefa Nerušila, který s ním přímo spolupracoval jako osoba odpovědná za jeho příspěvky na sociálních sítích, když se "Pepa" stal kandidátem rasistické a homofobní strany Tomia Okamury. 

 17360

Západní Evropu tento týden zasáhnou nezvykle vysoké teploty

16. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Nejvyšší teploty ve Španělsku a Francii pravděpodobně dosáhnou kolem 35 stupňů Celsia, což je o 10 °C více, než je obvyklé, a mohou překročit 40 °C.
 
 
V posledních týdnech se ve zprávách objevily mimořádné vedra v některých částech Indie a Pákistánu - ačkoli tento region zažívá extrémní horka již od března. V následujících dnech, i když zdaleka ne tak extrémních jako v Indii a Pákistánu, zasáhne anomální teplo velkou část západní Evropy v prvních výrazných jarních vedrech.

Rozhovor Britských listů 491. Proč Fialova vláda nefinancuje psychiatrickou pomoc pro ukrajinské uprchlíky?

5. 5. 2022

čas čtení 1 minuta




Malé děti kreslí mrtvoly. Nebo nakreslí krásnou slunečnou krajinu a pak ji náhle celou začárají černou pastelkou. Uprchlíci, nyní v ČR především z Ukrajiny, zažili děsivé věci, které je často ztraumatizují na mnoho let, u dětí i na celý život. Jenže většina pomoci uprchlíkům v České republice stále zůstává na občanské společnosti. Fialovu vládu vůbec nenapadlo, že by měla ztraumatizovaným uprchlíkům poskytovat státní zdravotní pomoc psychoterapeutů, psychiatrů a psychologů. Tito odborníci uprchlíkům pomáhají zadarmo jako dobrovolníci. To nestačí a absence efektivní psychologické a psychiatrické péče může v budoucnosti vést k vážným problémům. O tom mluví Jan Čulík s psychiatryní Kateřinou Duchoňovou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. května 2022.


 18728

Zapojte solární energii: Solární napájení z balkonu přímo do zásuvky

16. 5. 2022

čas čtení 21 minut

Z Německa:

  • Solární energii si můžete vyrobit i sami na balkóně nebo terase a využít ji v domácnosti.

  • Zásuvná solární zařízení vyrábějí elektřinu pro osobní potřebu, ale nejsou určena k napájení do sítě.

  • Balkónové modulové systémy jsou bezpečné a také se dlouhodobě vyplatí finančně.

  • Některá pravidla a požadavky jsou v tuto chvíli zbytečně komplikované, ale nenechte se tím odradit.

 18693

Solidní komentátor nepodléhá žádné propagandě

16. 5. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Karel Dolejší má za to, že se ke geopolitickým otázkám, potažmo k rusko-ukrajinské krizi mohou vyjadřovat pouze „odpovědné osoby“, a nikoliv amatéři, mezi něž počítá kupříkladu imunologa Václava Hořejšího. Za prvé, komentování či analýza geopolitických událostí věru není žádná raketová věda; jedná se o rešeršování, třídění informací či posuzování informačních zdrojů. Za druhé, jakou kompetenci se holedbá Karel Dolejší k rozboru vojenské tématiky, zahraničního i vnitropolitického dění, dnešního Ruska, bývalého SSSR apod.?

 18661

Obávám se, že argumentace Daniela Veselého je opět mylná - a nebezpečná

16. 5. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Spojené státy na Rusko nezaútočily. Naopak se - a to jim mnozí mají za zlé - od začátku brutální ruské agrese proti Ukrajině úzkostlivě drží stranou tohoto konfliktu.

Karel Dolejší je jedním z nejinformovanějších zbrojních a vojenských analytiků v České republice, možná i mezinárodně. Zároveň je velmi dobře informován o ruských zdrojích, které v důsledku své vynikající znalosti ruštiny sleduje podrobně, trvale a systematicky.

Vystupuje jako nestranný komentátor, čistě na základě věcných informací a faktů. Souhlasím s jeho argumentem, že ti, kdo se vyjadřují k ruské vražedné agresi na Ukrajině, by měli být informováni a neblábolit na základě ideologie.

Na Ukrajinu brutálně a středověkým způsobem neuvěřitelně vražedně, při popření veškerých civilizačních zásad (hromadné znásilňování žen, iracionální a hromadné střílení civilistů, systematické ničení země včetně obytných čtvrtí a civilní infrastruktury) zaútočil Putinův režim. Naštěstí se zřejmě ukazuje, že kromě brutality a vraždění civilistů není dnešní ruská armáda schopna vést svou agresi efektivně, takže zřejmě za pomoci Západu, která je klíčová, se Ukrajině snad podaří nad brutálním režimem zvítězit.


Rozhovor Britských listů 490. Ryby v Bečvě otrávil chlór

3. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta




"Unikly kyanidy a potom na to někdo nalil savo." Nezapomínejme na šokující případ otravy tisíců ryb v řece Bečvě, na skandál, který zřejmě nikdy nebude řádně vyšetřen. Okolnosti tohoto případu osvětluje  v rozhovoru s Janem Čulíkem vodohospodář Arnošt Kult. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 3. května 2022.


Ruská armáda zřejmě opravdu kolabuje

15. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Toto je úvaha Phillipse P. O'Briena, profesora strategických studií na univerzitě v St. Andrews. Doporučujeme doprovodné obrázky, které jsou k dispozici na jeho twitterovém vlákně:


Aktuální informace o bitvě na Donbasu, několik myšlenek o tom, co se stalo v uplynulém týdnu a kam se situace může ubírat. Vypadá to, že vidíme drasticky omezené ruské cíle, i když i tak mohou být nedosažitelné. A ruská armáda směřuje k velkým problémům v létě.

Za prvé, Rusové výrazně omezili svou útočnou aktivitu na nyní velmi malou kapsu mezi Popasnou a Severodoněckem. 

To představuje extrémní redukci ruských cílů v Donbasu, od velkého obklíčení k v podstatě miniaturnímu odstřižení výběžku. Snažil jsem se ukázat toto zmenšování v tomto vlákně na začátku týdne.
 
Zajímavé je vidět přímé volání po Šojguově potrestání. Nicméně je to stále postaveno na mýtu, že ruská armáda byla schopna nějakého velkého bleskového vítězství nad Ukrajinci. Nebyla, jak ukazuje bitva na Donbasu. Tato armáda neumí rychlé obrněné průlomy.

Rozhovor Britských listů 489. Měli by se Ukrajinci vzdát?

29. 4. 2022

čas čtení 1 minuta



Od 24. února 2022, kdy Putin brutálně napadl Ukrajinu, se Češi většinou stavěli vůči ukrajinským uprchlíkům relativně vstřícně, ovšem ty postoje se začínají měnit. Jak a co by měla Česká republika dělat a jak by se Češi měli chovat tváří v tvář nejvážnější hrozbě bezpečnosti jejich země, jaká vznikla od konce druhé světové války. A měli by se Ukrajinci Putinovi vzdát? O tom hovoří Jan Čulík se zbrojním expertem Britských listů, redaktorem Karlem Dolejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. dubna 2022.


 18727

Británie: Úřad generálního prokurátora si zasloužil respekt. Jeho současná - Johnsonova - držitelka jej zostudila

16. 5. 2022

čas čtení 5 minut



Toto píše Nick Cohen:

Irsko je dějištěm mistrovského podvodu Borise Johnsona. Ve volbách v roce 2019 oklamal miliony lidí, kteří uvěřili, že vyjednal, schválil a podepsal s EU "vynikající dohodu o brexitu". Tvrdil, že se nemusíme obávat varování všech předchozích britských premiérů, Johna Majora, Tonyho Blaira a Theresy Mayové.  že Johnsonův brexit  ohrožuje mír v Severním Irsku  obnovením terorismu.  Johnson otevřeně lhal, že jeho dohoda o brexitu nezavádí celní hranici mezi Severním Irskem a hlavním britským ostrovem. Přesto ta hranice tehdy vznikla. Johnson oklamal unionisty ze severoirské strany DUP. Nakonec podvedl i Evropskou unii. Tvrdil jí, aby uvěřila, že je mužem svého slova, a podepsal smlouvu potvrzující zvláštní status Severního Irska, i když  neměl v úmyslu ji dodržet.

V každé fázi mu kryje záda jeho generální prokurátorka Suella Bravermanová. Zneuctila sebe, svůj úřad, svou profesi i svou zemi.

Jak pomoci uprchlickým rodinám

15. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

 



 18725

Neuvěřitelně, Česká televize dává prostor bezostyšným rasistickým lžím extremistických politiků. Je to na hraně vraždy

15. 5. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Proč neměl Moravec ve svém pořadu jediného ukrajinského uprchlíka? Nebo nějakou tu Ukrajinku z pražského Hlavního nádraží? Proč se jich nezeptal na jejich situaci?


Dovolil jsem si konstatovat v tomto Rozhovoru Britských listů, že bohužel obyvatelstvo skoro každé země je ve vleku toho, jakou propagandu šíří hlavní média v zemi. Ta vytvářejí všeobecnou, převládající atmosféru. Jen se podívejte do dnešního Ruska. Historikové poukazují na to, že se Hitler dostal k moci v důsledku vynálezu rozhlasu, protože jeho živě vysílané demagogické projevy měly na německé obyvatelstvo, nezvyklé na rozhlas, obrovský vliv. Zlý a manipulativní bulvární tisk v rukou oligarchů, žijících v zahraničí, přispěl v Británi k brexitu a dodnes svým čtenářům otevřeně lže. A v Česku je to stejné, jak by nebylo. Češi nejsou nijak jiní než ostatní. Stále více zaznamenáváme v Britských listech, jak obtížné je vytrhnout Čechy z  mesmerizovanosti lžemi šířenými hlavními médii (ta i přispěla k tomu, že v ČR zemřel rekordní počet lidí na covid a ještě dnes jsem našel v českých médiích zavádějíci nesmysly o covidu). Je obtížné upozornit čtenáře na věcná fakta, která jsou s propagandou mainstreamových médií v rozporu. O čem nenapíše IDnes, to lidé nečtou. Jak je možné, že rychle roste volební podpora pro ODS i pro Babišovo ANO, i když obě tyto strany v nynější složité situaci přispějí k zhroucení a destabilizaci České republiky...?


Nyní další příklad. Je pozoruhodné, jak ovlivněn těmito nekorigovanými nesmysly je i náš autor Boris Cvek, který napsal v neděli na Facebooku:

"Moderátor v OVM velmi dobře připomíná Orbánovu dávnou politiku udělovat občanství asi milionu lidí v okolí Maďarska, včetně Ukrajiny, což bylo zdůvodněno jak velmomaďarskou politikou, tak potřebou Orbána získat hlasy ve volbách. Nicméně nyní se to obrací proti němu a proti uprchlíkům z Ukrajiny do ČR, kteří zároveň mají maďarský pas. V OVM se nyní hejtman Netolický a pan poslanec Fiala z SPD shodli na tom, že ta situace vede k turistice za dávkami, nicméně je tu zase otázka, že ti lidi reálně skutečně nejsou maďarskými občany a nedívají se na to optikou, že si zajedou pro dávky a vrátí se domů do Maďarska. Oni většinou asi v Maďarsku nikdy nežili.
Ale je asi jasné, že kdo má pas Maďarska, má hledat pomoc tam - a Maďarsko má povinnost mu pomoci."

Proboha, ti lidé nepřijíždějí do ČR "za dávkami". To neměl Moravec základní lidskost a slušnost upozornit na to, že jsou to ženy s dětmi, jejichž muži bojují proti ruskému vojenskému vpádu, a že utekli před bombardováním?

Proboha, ti lidé vůbec nemají s Maďarskem nic společného.

Jak je to možné, že v Německu nelidský úřední šiml neřehtá a ukrajinští uprchlíci jsou tam přijímáni bez ohledu na jejich barvu kůže či na množství pasů, které mohou mít.

Je to děs.


 18724

Britská rozvědka: Rusům se v Donbasu nedaří

15. 5. 2022

čas čtení 9 minut

- Tříštivé bomby, fosforové bomby. Povolili nám používat všechno, co je zakázané, říká ruský voják v telefonátu odposlechnutém a zaznamenaném ukrajinskou tajnou službou:

- Britská vojenská rozvědka přichází se zdrcujícím hodnocením ruských bojů v Donbasu. Uvádí, že Rusko ztratilo přibližně třetinu pozemních bojových sil nasazených v únoru, "výrazně zaostává za svým plánem" a během příštích 30 dnů pravděpodobně nedosáhne rychlého pokroku

Ukrajinská armáda oznámila, že u Ruskem drženého města Izjum probíhá protiofenzíva, ale ruské síly postupují i na jiných místech Donbasu. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že situace v Donbasu zůstává velmi obtížná a ruské síly se tam stále snaží zachránit vítězství. "Nepřestávají ve svém úsilí," řekl.

- Ukrajinský ministr zahraničí Kuleba se v Berlíně setkal s Blinkenem. USA spolu s Ukrajinou zajístí vývoz obilovin do Afriky a Asie. USA na Ukrajinu posílají další zbraně


- Ukrajina zvítězila v hudební soutěži Eurovize

Zde je nadšená reakce ukrajinského moderátora a komentátora Eurovize Timura Mirošnyčenka na zprávu, že jeho země vyhrála.

Svůj komentář k Eurovizi vysílal z protiatomového krytu.



 18237

V USA přesáhl počet mrtvých na covid jeden milion osob

15. 5. 2022

čas čtení 6 minut

 

Odborníci upozorňují, že k tomu přispěly ideologie, nedostatečné investice do dlouhodobé péče, primární péče a veřejného zdraví

 
 
Podle údajů nadace Kaiser Family Foundation vydaly Spojené státy  v roce 2018 na zdravotní péči v průměru 10 637 dolarů na osobu, což je téměř dvakrát více než v jiných velkých a bohatých zemích. A přesto měly USA ve srovnání s těmito zeměmi výrazně nižší průměrnou délku života a nejhorší kvalitu a dostupnost zdravotní péče.

Téměř 4 000 dolarů z těchto  výdajů  tvoří vyšší platby nemocnicím za lůžkovou a ambulantní nemocniční péči. Mezitím se za posledních deset let výdaje USA na státní veřejné a místní zdravotnictví snížily o 16 %, resp. 18 %.

Jedinou oblastí zdravotnictví, kde USA vydávají výrazně méně než ostatní země, je dlouhodobá péče, včetně domovů důchodců. V roce 2018 vydala země na dlouhodobou péči 516 dolarů na osobu, což je méně než polovina výdajů srovnatelných zemí.

Zelenskij vítá vítězství Ukrajiny v Eurovizi a plánuje "jednoho dne" uspořádat finále v Mariupolu

15. 5. 2022

čas čtení 5 minut


Oficiální video písně "Stefania", natočené v městech postižených ruskými okupanty:




Volodymyr Zelenskij uvítal vítězství Ukrajiny v hudební soutěži Eurovize a prohlásil, že jeho válkou zničená země udělá vše pro to, aby se příští rok konalo finále v obléhaném přístavním městě Mariupol.

Poté, co v sobotu večer v soutěži zvítězil orchestr Kalush, v rámci mezinárodní podpory, která přesáhla rámec hudby, reagoval ukrajinský prezident příspěvkem na Telgramu, v němž uvedl: "Naše odvaha ohromuje svět, naše hudba dobývá Evropu! Příští rok bude   Eurovizi hostit Ukrajina!

"Uděláme vše pro to, abychom jednoho dne mohli hostit účastníky a hosty Eurovize v ukrajinském Mariupolu. Svobodný, mírový, obnovený! Jsem si jist, že náš vítězný akord v boji s nepřítelem není daleko."

Frontman skupiny Kalush Orchestra Oleh Psiuk během vyslání soutěže využil obrovského celosvětového publika, které loni čítalo více než 180 milionů diváků, aby na pódiu pronesl vášnivou výzvu k osvobození bojovníků, kteří jsou stále uvězněni pod rozlehlou ocelárnou Azovstal v Mariupolu.

"Pomozte Azovstalu, hned teď," prosil Psiuk.

Ukrajina: Nesmyslné vraždění civilistů. Lidé jsou šokováni a reagují nesmírným smutkem

14. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

V Kyjevě byl zahájen první soudní proces s ruským velitelem, jednadvacetiletým Vadimem Šysimarinem, velitelem tankové divize Kantemirovskaja, který nesmyslně zavraždil dvaašedesátiletého neozbrojeného Ukrajince.

Lindsay Hilsum z Channel 4 News navštívila vesnici, kde lidé pohřbívají své mrtvé, nesmyslně zastřelené ruskými vojáky. Co říct matce, která truchlí nad iracionální popravou svého syna?

Lidé na neuvěřitelnou brutalitu ruských vojáků reagují šokem a hlubokým smutkem:


 18698

Zbavte se nesmyslů o ukrajinských uprchlících na Hlavním nádraží v Praze

14. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

Toto uvedení faktů na pravou míru publikoval server Romea.cz:

V posledních týdnech se setkáváme s mnoha nepravdami, polopravdami a hoaxy, které se šíří o válečných uprchlících z Ukrajiny, respektive o romských matkách a dětech, které utíkají před válkou. Tyto fámy, nepravdy a polopravdy, šíří i oficiální představitelé České republiky, například prezident, ministr vnitra, nebo někteří hejtmani a komunální politici. Chtěli bychom alespoň některé z nich, uvést na pravou míru.

 18723

Válka na Ukrajině skončí do konce roku, předpovídá šéf ukrajinské vojenské rozvědky

14. 5. 2022

čas čtení 8 minut

  - Ukrajinská armáda osvobodila od ruských jednotek 1015 osad ve východní a v jižní Ukrajině. Znovu zavádí v osvobozených oblastech dodávku elektřiny, vody, obnovuje komunikace, dopravu a sociální služby.
- Válka proti Rusku dosáhne zlomu v polovině srpna a skončí do konce roku, uvedl šéf ukrajinské vojenské rozvědky generálmajor Kyrylo Budanov v rozhovoru pro Sky News.

"Bod zlomu nastane ve druhé polovině srpna. Většina aktivních bojových akcí skončí do konce tohoto roku.V důsledku toho obnovíme ukrajinskou moc na všech našich územích, která jsme ztratili, včetně Donbasu a Krymu."

Řekl, že Rusko utrpělo obrovské ztráty - ukrajinské ztráty neuvedl - a řekl, že není překvapen jejich rozsahem, vzhledem k tomu, že ruská síla je "mýtus".

Budanov uvedl, že ruské síly útočící na severovýchodní město Charkov byly zatlačeny zpět téměř k ruským hranicím a že jejich tolik uváděné selhání při překročení řeky Siverskij Doněc před několika dny mělo za následek "těžké ztráty".

  - Skutečnost, že se Rusku podařilo prosadit proruské místní vedení pouze ve městě Cherson, "podtrhuje neúspěch ruské invaze při dosahování politických cílů na Ukrajině",
uvedlo britské ministerstvo obrany (MO) ve své nejnovější zpravodajské zprávě.

Izraelská policie brutálně napadla pohřeb izraelskými vojáky zastřelené slavné novinářky. Čeští politikové mlčí

14. 5. 2022

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Český ministr zahraničí Jan Lipavský odsoudil izraelský útok na pohřeb novinářky v sobotu pozdě večer na Twitteru. Napsal skoro doslova totéž jako americký ministr zahraničí Blinken:

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken: Byli jsme hluboce zneopokojeni záběry izraelské policie zasahující proti pohřebnímu průvodu palestinské Američanky Shireen Abu Akleh. Každá rodina si zaslouží pohřbít své milované důstojným způsobem a bez překážek.



Tohle je opravdu strašné, píše Ian Blackford, šéf poslaneckého klubu skotských nacionalistů v britské Dolní sněmovně. Toto je pohřeb slavné novinářky z televize Al Džazíra, kterou zřejmě zastřelila izraelská policie a Rada lidských práv OSN se obává, že to byl válečný zločin. Izraelská policie při pohřbu brutálně napadla truchlící.


Humza Yousaf, skotský ministr zdravotnictví: Nad činy izraelských bezpečnostních jednotek, které zaútočily na truchlící, kteří nesli rakev novinářky z Al Džazíry, se člověku zvedá žaludek. Kdokoliv, kdo má v sobě zrnko slušnosti, fragment lidskosti musí tento čin co nejsilněji odsoudit.

Irský ministr zahraničí Simon Coveney: Toto jsou ostudné scény policejní brutality během nesmírně citlivého pohřbu. Žádná demokracie, která si váží sama sebe, nemůže stát v nečinnosti nad takovýmto zacházením s lidmi. Je to nepřijatelné a mezinárodní společenství to musí důrazně odsoudit.




 18723

Válka na Ukrajině: Šéf ukrajinské vojenské rozvědky "optimisticky" očekává ruskou porážku: "Válka skončí do konce roku"

13. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Generálmajor Kyrylo Budanov předpovídá, že válka dosáhne bodu zvratu v srpnu. Předtím správně předpověděl, kdy Rusko zahájí v únoru invazi

 
Šéf ukrajinské vojenské rozvědky konstatuje , že válka s Ruskem probíhá tak dobře, že v polovině srpna dosáhne bodu zvratu a do konce roku skončí.

Je to zatím nejpřesnější a nejoptimističtější předpověď vysokého ukrajinského představitele.

V  rozhovoru pro Sky News generálmajor Kyrylo Budanov rovněž uvedl, že v Rusku již probíhá puč s cílem odstranit Vladimira Putina a že ruský vůdce je vážně nemocný rakovinou.

Na to, že vede vojenskou zpravodajskou službu své země, je generál Budanov pozoruhodně mladý, je mu pouhých 36 let, a mluví se suchou přesností svého oboru.

(Mnozí poukazují na to, že vrcholní představitelé ukrajinské vlády jsou ve věku 35-45 let, vedoucí představitelé v Rusku jsou ve věku 65-70 let. Je to válka mezi generacemi.)

 18715

Co mi týden dal, vzal a ukázal a také Kupka a Netolický jako politici, kvůli kterým jsem přecenil svůj čtvrteční žaludek…

13. 5. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 14 minut


Jazz shodil s trůnu valčík. Impresionismus potřel „umělé světlo“, buď budete psát „telegraficky“, nebo už nebudete psát vůbec!“


(Céline, Louis Ferdinand)


Vždy si nějak alespoň vypůjčím ze své „děravé hlavy“ nějakou knihu autora nebo autorky, který mě celoživotně drží nad vodou, aby čtenář BL měl alespoň pocit, že se něco dozvěděl – a dál už ani nemusí číst. Dnes je to věta z poválečné knihy „Klaus Band I“, velmi kontroverzní postavy francouzské a světové literatury (kvůli svému „přímo odpornému antisemitismu“ v několika jeho románech a textech napsaných v časech (pro židovské obyvatelstvo) v nejhorší chvíli jeho dějin - pro to není žádná obhajoba, pochopení, prostě nic….

Jak britská veřejnost reaguje na lháře a podvodníky v Johnsonově vládě

13. 5. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Ve čtvrtek oznámila londýnská Metropolitní policie, že už vydala celkem 100 pokut státním úředníkům a ministrům Johnsonovy vlády, kteří během covidového lockdownu hrubě porušovali jeho ustanovení, a přestože to bylo zakázáno, pořádali ve svých kancelářích mejdany. Účastnil se jich i Boris Johnson, který byl také pokutován a zřejmě v budoucnu dostane ještě další pokuty. Policie zatím vyšetřila účast státních úředníků jen asi na 4 mejdanech, zbývá jí ještě vyšetřit účast na 16 nedovolených vládních mejdanů. Britská veřejnost zuří, protože ta dodržovala předpisy uvalené během pandemie Johnsonem na zemi a často občané neměli možnost být při lůžku svých na covid umírajících příbuzných.

Bulvární ultrapravicový list Daily Mail vyvolal v posledních dnech umělou kauzu údajného porušení  lockdownu i šéfem labouristické opozice Kierem Starmerem (ve snaze vyvolat dojem, že "všichni politikové jsou stejní lháři"). Keir Starmer byl během předvolební kampaně koncem dubna 2021 vyfotografován jedním studentem, synem ultrapravicového aktivisty, jak v kanceláři jednoho severoanglického poslance pije u okna z láhve piva. Starmer se hájil, že šlo o práci v této kanceláři, v rámci předvolební kampaně, a že uprostřed práce si přítomní nechali přinést pivo a karí. Že nešlo o mejdan, ale o jídlo uprostřed práce, která pokračovala až do jedné v noci, a jíst zakázáno nebylo.  Kromě toho, tou dobou už  nebyla tak přísná lockdownová opatření jako v době konání Johnsonových lockdownů.

Severoanglická policie oznámila, že případ Keira Starmera začala také vyšetřovat. Starmer se vyjádřil, že pokud dostane pokutu, odstoupí z funkce šéfa Labouristické strany. Požadoval předtím, aby jak premiér Boris Johnson, tak ministr financí Rishi Sunak, kteří byli za účast na nezákonných mejdanech oba pokutováni, odstoupili, ti to odmítli udělat.

Docela legrační bylo, že asi 16 dní každý den Daily Mail útočil na Starmera, aby se přiznal k porušení lockdownu. Poté, co Starmer řekl, že bude-li pokutován, odstoupí, Daily Mail Starmera obvinila, že tím "vyvíjí politický tlak na policii".

Zde je záběr ze čtvrtečního diskusního pořadu televize BBC Question Time, kde se o věci znovu hovoří poté, co ve čtvrtek vyšlo najevo, že policie už vydala vládním úředníkům za nezákonné mejdany během lockdownu celých 100 pokut. Součástí diskusního panelu za předsenickým stolem je Johnsonova naprosto neschopná "generální prokurátorka" Suella Braverman. Johnson má ve vládním týmu naprosté, neschopné nuly, aby ho ve funkci nezastínili. Jediné, čím se projevují, jsou lži a zkreslování skutečností.

Podívejte se na část této diskuse, zaznamenává nálady britské veřejnosti. Obecenstvo v tomto pořadu je vybráno tak, aby zastupovalo všechny názory v britské společnosti. Sledujte, komu lidé v obecenstvu tleskají:


Český překlad níže:

 18653

"Vedení zuřilo." Jak ruští vojáci odmítají jít do války na Ukrajinu

13. 5. 2022

čas čtení 7 minut


Ruští vojáci odmítají jít bojovat na Ukrajinu, protože vědí, že trest je mírný. Rusko totiž není oficiálně ve válce


Když se vojáci elitní ruské armádní brigády na začátku dubna dozvěděli, že se mají připravit na druhé nasazení na Ukrajině, vypukl v jejich řadách strach.

Jednotka, která je v době míru umístěna na ruském Dálném východě, poprvé vstoupila na Ukrajinu z Běloruska, když na konci února začala válka, a zažila tvrdé boje s ukrajinskými silami.

"Brzy se ukázalo, že ne všichni s tím souhlasí. Mnozí z nás  prostě nechtěli bojovat," řekl Dmitrij, člen jednotky, který si nepřál být jmenován pravým jménem. "Chci se vrátit ke své rodině - a ne v rakvi."

Spolu s dalšími osmi lidmi Dmitrij oznámil svým velitelům, že se odmítá znovu připojit k invazi. "Zuřili. Ale nakonec se uklidnili, protože toho nemohli moc dělat," řekl.

"Rusům se nedaří porazit Ukrajince v boji, a tak rasisté záměrně ničí zemi a mění ji v poušť"

13. 5. 2022

čas čtení 18 minut

- Ruská duma se usnesla, že je potřeba denacifikovat Polsko:




- Zničený ruský vrtulník na Ukrajině. Na palubě: ukradená pračka
. Podle některých prý potřebuje ruská armáda elektroniku z praček pro své vojenské systémy, protože nemá přístup k západnímu dovozu:







- Rusko od soboty přeruší dodávky elektřiny do Finska

Rusko v sobotu od jedné hodiny ráno přeruší dodávky elektřiny do Finska, uvedla společnost RAO Nordic, která je dodavatelem elektřiny, a to v souvislosti s rostoucím napětím kvůli snaze Helsinek vstoupit do NATO. Rusko tvrdí, že problémem jsou platby.

RAO Nordic, dceřiná společnost ruského státního energetického holdingu Inter RAO, v prohlášení uvedla, že je "nucena pozastavit dovoz elektřiny", a to od 14. května.

Finští představitelé včera prohlásili, že země musí "neprodleně" požádat o vstup do aliance NATO. V reakci na to Kreml prohlásil, že Rusko bude "rozhodně" vnímat finské členství jako hrozbu, a ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Moskva bude "nucena podniknout reciproční kroky, vojensko-technické i jiné".

- Spotřebitelská inflace v Rusku v dubnu meziročně zrychlila na 17,83 %, což je nejvyšší úroveň od ledna 2002, uvedla agentura Reuters.

 Vysoká inflace je již několik let hlavním problémem domácností, protože snižuje životní úroveň, jejíž pokles bude letos ještě prohlouben prudkým poklesem ekonomiky.

-  Podle místních představitelů a britských zpravodajských služeb Ukrajinci odrazili několik pokusů Rusů o překročení strategicky významné řeky v Donbasu a způsobili přitom velké ztráty.
Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti, uvedl, že ruské síly byly třikrát odraženy, když se pokoušely překročit řeku Siverský Donec 20 km západně od Severodoněcku, přičemž přišly o obrněnou techniku a mostní zařízení.

- Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že Kyjev doufá ve vyzbrojení milionu lidí, protože se země připravuje na "novou, dlouhou fázi války".
Varoval, že "nás čekají nesmírně těžké týdny" a že Ukrajina v tomto obtížném období potřebuje "jednotu, soudržnost, vůli a trpělivost".
 

Jen v dubnu bylo na Ukrajině zabito téměř 100 dětí, sděluje Unicef

13. 5. 2022

čas čtení 11 minut

- Toto je Natalia a její jedenáctiletá dvojčata Jana a Jaroslav. Když zasáhla ruská kazetová bomba nádraží v Kramatorsku, Jaroslav byl v jeho budově. Natalia a Jana byli na nástupišti a čekali na čaj od dobrovolníků. Nyní jsou ve Lvově.

 

- Podle dětského fondu OSN bylo jen v dubnu na Ukrajině zabito téměř 100 dětí, ale skutečná čísla mohou být výrazně vyšší.


Zástupce výkonného ředitele Unicefu Omar Abdi vystoupil na zasedání Rady bezpečnosti OSN:

"OSN ověřila, že jen za tento měsíc bylo zabito téměř 100 dětí, a domníváme se, že skutečná čísla jsou podstatně vyšší."

Varoval, že válka na Ukrajině způsobuje "krizi v oblasti ochrany dětí a dětských práv".

Další děti byly zraněny a čelily závažnému porušování svých práv, miliony dětí byly vysídleny.

Abdi rovněž požadoval ukončení bombardování ukrajinských škol a dodal, že každá šestá škola podporovaná Unicefem na východě Ukrajiny byla od minulého týdne "poškozena nebo zničena".

Řekl: "Stovky škol po celé zemi byly údajně zasaženy těžkým dělostřelectvem, leteckými údery a dalšími výbušnými zbraněmi v obydlených oblastech."

 18719

Tylův přítel

13. 5. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 11 minut

 

Když se vysloví jméno Josef Kajetán Tyl, tak všichni nejen ti, kteří jsou křtění řekou Vltavou, ale i ti ostatní, jejichž rodnou vlastí a domovem je Česká republika, okamžitě vědí, že je řeč o jednom z mnoha známých českých dramatiků, divadelních kritiků, spisovatelů a také velkém vlastenci, jehož divadelní hra se zpěvy z venkovského prostředí Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka měla svou premiéru na scéně Stavovského divadla 21. prosince 1834. V této hře také poprvé zazněla píseň Kde domov můj, která se v brzké budoucnosti stala českou hymnou, ale již málokdo - ví, že mezi jeho přátele patřili K. Sabina, K. H. Mácha, J. B. Pichl a také Ferdinand Pravoslav Náprstek. A právě tomuto posledně jmenovanému Tylovu příteli je věnována bohužel, již poslední kniha ze spisovatelského pera renomované autorky PhDr. Mileny Secké, CSc, kterou v minulých dnech vydalo Národní muzeum pod názvem Ferdinand Pravoslav Náprstek: Labužník života, kterou z její pozůstalosti připravil archivář Jan Šejbl, a jejíž editorkou je Marie Bahenská.

 18046

Tisková zpráva:

Ruskou ropu by neměl odebírat žádný evropský stát, říká europoslankyně Gregorová

13. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Evropská unie musí postupovat jednotně v sankcích proti Rusku. Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová to řekla během debaty s panelisty, po promítání reportáže novináře Vojtěcha Boháče z Voxpotu. Ta pojednávala o začátcích ruské agrese a reportér v ní zpovídal přímé účastníky války. Promítání a následnou diskuzi organizovala na půdě Evropského parlamentu Markéta Gregorová společně s Českým centrem v Bruselu.

 18661

"U Putina neexistuje žádný prostor pro diplomatické řešení"

13. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

Putin ve svém nedávném projevu ponechal další eskalaci na Ukrajině otevřenou. Vojenské vyhlídky Moskvy však jsou špatné, říká Ian Bremmer. Expert na globální rizika je pesimistický ohledně možnosti diplomatického řešení. Uvedl přesný čas pro protiútok ukrajinské armády, upozorňuje Paolo Mastrolilli.

 18381

Ruská ekonomika: Zpátky do minulosti?

13. 5. 2022

čas čtení 16 minut

Zdá se, že nepřátelské akce na Ukrajině dospěly do fáze zákopové války. Přestože ruští i ukrajinští bezpečnostní představitelé hovoří o hrozící ofenzivě schopné změnit nejistou rovnováhu v předních liniích, mnohé důkazy naznačují, že konfrontace se může táhnout přinejmenším ještě mnoho měsíců, napsal Vladislav Inozemcev.

 18029

Rusko: Impérium "to má spočítané"

13. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Mnoho Rusů si představuje, že jejich země může být transformována ze současného fašistického státu téměř přes noc tak, jako byly proměněny Německo a Japonsko po 2. světové válce. Ale to se pravděpodobně nestane, protože nikdo nebude útočit na zemi, která má jaderný arzenál a může reagovat, říká Dmitrij Astafjev.

 18577

Proč Putin na Den vítězství nevyhlásil válku

13. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

Západní analytici letos intenzivně sledovali projev prezidenta Putina ke Dni vítězství. Byl, jak se očekávalo, plný vlasteneckých prohlášení o velkých minulých činech a obětech ruského lidu. Jeho slova byla zčásti připomínkou a zčásti deklarací ruského záměru. Putin ocenil vojenský personál Ruska. Uznal jeho oběti – a oběti jeho rodin – a zároveň vyhradil zvláštní chválu armádnímu zdravotnickému personálu, napsal Mick Ryan.

 17168

Krmení medvěda: Pohled na logistiku ruské armády

13. 5. 2022

čas čtení 21 minut

Ruská agrese proti Ukrajině má obrovské důsledky pro evropskou bezpečnost. Možná ještě znepokojivější by byl ruský útok proti členské zemi NATO. Moskva by mohla chtít podkopat bezpečnost například v pobaltských státech nebo v Polsku - ale zvládla by ruská vláda úspěšně provést rozsáhlou invazi do těchto zemí?, ptá se Alex Veršinin.

 16879

Co by Finsko mohlo přinést NATO?

13. 5. 2022

čas čtení 17 minut

Finsko se nedostává často do titulků mezinárodního zpravodajství. Když se tak stane, je to obvykle kvůli světově proslulému vzdělávacímu systému země nebo kvůli tomu, že bylo znovu označeno za nejšťastnější zemi na světě. Ještě vzácnější jsou mezinárodní diskuse o finských bezpečnostních otázkách. To se změnilo, když Rusko (znovu) napadlo Ukrajinu a bezpečnostní prostředí Evropy se přes noc proměnilo, upozorňují Heljä Ossaová a Tommi Koivula.

 18717

Ukrajina: Jak se mění frontová linie

13. 5. 2022

čas čtení 3 minuty

Ruská válka proti Ukrajině je nyní nejzuřivější v bitvě o Donbas. Ukrajina provádí protiútok na severu Charkovské oblasti, Rusko se snaží obklíčit ukrajinské síly u Severodoněcka. A něco nejasného se děje poblíž Izjumu.

 18716

Válka memů: Proč konflikt na Ukrajině nemůže skončit mírem

13. 5. 2022

čas čtení 27 minut

"Válka Z" není o NATO nebo Organizaci smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB). Jde v ní o memy [myšlenky, chování či styl šířící se v kultuře napodobováním]. Rusko si klade za cíl přeměnit starou "ruskou" (= církevně staroslověnskou) posvátnou komunitu v jednotný ruský národní stát, který vyhubí ukrajinskou kulturu, napsal Kamil Galejev.

Vodík versus elektrický pohon: Výzkumníci společnosti Fraunhofer dávají pouze jednomu pohonu šanci

13. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

   

Vývoj bateriových pohonů jde rychle kupředu, k dispozici jsou již elektrická auta na krátké až střední vzdálenosti.
Chybí čerpací stanice a cenově dostupná sériová vozidla na vodík. Odborník z Fraunhoferova institutu proto nevidí pro vodíkové pohony v silničním provozu jen malou šanci, piše Tobias Stahl.

Na konci ledna byl ve vědeckém časopise Nature Electronics publikován přehled studie od vědce Fraunhofera Patricka Plötze jako „komentář“. Plötz ve svých poznámkách vysvětluje, že podle jeho názoru je příliš pozdě na to, aby vodík hrál důležitou roli v udržitelném silničním provozu.

Děsivá situace na pražském Hlavním nádraží. Rakušan by se měl STYDĚT! Co je to za lidi?

12. 5. 2022

čas čtení 2 minuty


"Když jsem odcházel, jedna plačící maminka s dítětem v šátku řešila to, že ji v úschovně zavazadel naúčtovali za 10 dní 1200,- a ona samozřejmě peníze nemá, má jet zpátky na 🇺🇦, ale nechtějí jí její zavazadlo vydat. Jak to s ní pak dopadlo, nevím."


HNUS. Německo samozřejmě ukrajinské uprchlíky s maďarským pasem přijímá. V ČR nelidsky řehtá úřední šiml. Co to, lidi, máte za vládu? Vyhnat svinským krokem. (JČ)



Region okolo Turówa nedostane evropské peníze z Fondu spravedlivé transformace. Kvůli plánu těžit do roku 2044

12. 5. 2022

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Greenpeace ČR


Praha - 12. května 2022: Evropská komise polským úřadům potvrdila, že Zhořelecký region okolo kontroverzního hnědouhelného dolu Turów, který odčerpává vodu z českého území, nedostane podporu z Fondu spravedlivé transformace. O finance přitom požádaly unii samy polské úřady. Vyjádření Evropské komise má Greenpeace k dispozici. 


K tomu: O Fialově skandálu ohledně dolu Turów:



Cílem podpory Fondu spravedlivé transformace je odchod od uhlí k moderní ekonomice a vytváření nových pracovních míst místo těch, která zaniknou ve fosilním průmyslu. Evropská komise odmítá Zhořeleckému regionu poskytnout peníze, protože Polsko ve svých plánech nedodrželo podmínku začít s transformací před rokem 2030 a naopak povolilo další těžbu v dole Turów do roku 2044. Samotné povolení je ale v tuto chvíli nelegální, neboť před časem polský soud zrušil část rozhodnutí v procesu posouzení vlivu na životní prostředí, na jehož základě bylo povolení k těžbě vydáno. Zbytek tohoto rozhodnutí navíc nyní čelí odvoláním ze strany environmentálních organizací včetně Greenpeace ČR.

Děsivá ostuda České republiky

12. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinští Romové na pražském hlavním nádraží, píše Jaroslav Miko.

Nechat spát malé děti na podlaze, na to neexistuje žádná omluva.

Státní správa v čele s MV selhává na plné čáře.😞

Dezinformace ohrožují naši bezpečnost, myslí si Češi. Většina souhlasí s omezováním dezinformačních zdrojů

12. 5. 2022

čas čtení 10 minut

tisková zpráva

76 % Čechů souhlasí, že šíření dezinformací je ohrožením pro bezpečnost České republiky. Přes 70 % pak považuje za správné, když stát omezí nebo znemožní působení médií šířících dezinformace. Proti omezování jsou nejvíce občané, kteří silně důvěřují oficiální ruské interpretaci války na Ukrajině.

Průzkum byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 24. března až 6. dubna 2022. Respondenti byli vybraní metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl soubor 1171 respondentů v kombinaci online a osobního dotazování (CAWI+CAPI).

Tři čtvrtiny Čechů (76 %) si myslí, že šíření dezinformací ohrožuje bezpečnost země. Hrozbu v nich nespatřuje pouze jedna pětina lidí a vůbec se jich neobává pouze 4 % dospělé populace. Největší obavy vzbuzují mezi mladšími občany ve věku od 18 do 29 let.

Myslíte si, že šíření nepravdivých a matoucích informací, jinak také dezinformací, ohrožuje bezpečnost České republiky? (%)

Zdroj: STEM Trendy, březen/duben 2022

Nejsilněji je jako hrozbu vidí voliči koalice Pirátů a STAN (86 % souhlasí). Ale obavu má i většina voličů opozice. Nejmenší strach o bezpečnost republiky kvůli falešným zprávám mají voliči mimoparlamentních protestních stran (Trikolóry či Volného bloku a dalších).

 18697

Kdo se smí účastnit veřejné debaty?

12. 5. 2022 / Václav Hořejší

čas čtení 11 minut

Karel Dolejší mě ve svém nejnovějším článku obviňuje z prezentace „svévolných, ničím nepodložených výmyslů“. Problém vidí v tom, že jakožto profesor imunologie nemohu rozumět složitým problémům, k nimž se vyjadřuji, a hlavně v tom, že zneužívám svého „symbolického kapitálu“ (svých vědecko-pedagogických titulů) k nepoctivému ovlivňování čtenářů, kteří se nechají těmito tituly oslnit a neprohlédnou moji nulovou kompetenci formulovat správný názor.

Karel Dolejší by měl pravdu, kdybych se takto vyjadřoval třeba k otázkám kvality výzbroje té či oné země, k tomu, jaké protiinflační metody by byly nejlepší, nebo jak optimalizovat náš penzijní systém.

Já jsem se ovšem vyjadřoval k otázkám veskrze POLITICKÝM, a hlavně – názory, které jsem vyjadřoval, nebyly nijak výstřední, nýbrž v souladu s tím, co prezentovala celá řada renomovaných politologů, politiků a komentátorů (např. A. Lieven, J. Sachs, J. Mearsheimer, H. Kissinger, W. Scharnagl, L. Wilkerson, G. Kennan či P. Buchanan).

 16740

Návrat do budoucnosti

12. 5. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 12 minut

  • Za poslední rok v nejbohatší české skupině došlo k mnoha pozoruhodným prodejům a sloučením, které se dotýkají jihovýchodní Evropy, Ruska či asijských trhů

  • Příchod Jiřího Šmejce do vedení skupiny vynesl na výsluní manažera spojeného s kontroverzemi okolo Home Creditu

  • Změny také potvrdili blízkost PPF, Daniela Křetínského a společností s kořeny v éře privatizace v 90. letech a svérázným pojetím „svobody podnikání“

Společnost PPF zveřejnila tiskovou zprávu, ve které Renáta Kellnerová uvádí, že se nejvyšším postaveným manažerem ve společnosti stává Jiří Šmejc, kterého kromě minoritního podílu v PPF se skupinou pojí především minulost v Home Creditu.

 18530

Mírové rozhovory s Ruskem jsou "s každou novou Bučou" těžší, říká Zelenskij

12. 5. 2022

čas čtení 16 minut

- CNN odvysílala záběry z průmyslové kamery, jak ruští vojáci dne 16. března usmrtili dva neozbrojené muže. Nejprve Rusové žádají dva Ukrajince o cigarety a když Ukrajinci odcházejí, zastřelí je zezadu. Oběti jsou majitel prodejny automobiků a osmašedesátiletý bezpečák:
- Sankce nutí ruskou armádu používat pro své vojenské zařízení elektroniku z ukradených praček:




-  Ukrajinský velitel v Mariupolu se ve středu obrátil přímo na Elona Muska a požádal tohoto nejbohatšího muže světa, aby zasáhl ve prospěch lidí uvězněných ruskými silami.

Tři měsíce trvající válka zdevastovala strategický přístav, kde Ukrajinci po týdnech krvavých bojů udrželi odpor z nitra oceláren Azovstal.

Serhij Volyna, velitel 36. samostatné brigády námořní pěchoty, uvedl, že vytvořil účet na Twitteru pouze za účelem oslovení Muska.

"Lidé říkají, že jste přišel z jiné planety, abyste naučil lidi věřit v nemožné," napsal Volyna Muskovi na Twitteru.

"Naše planety jsou vedle sebe, protože žiji tam, kde je téměř nemožné přežít. Pomozte nám dostat se z Azovstalu do zprostředkující země. Když ne vy, tak kdo?"
 
Vyzval "všechni lidi  na planetě Zemi", aby pomohl zajistit, že Musk jeho výzvu uvidí.

Začátkem tohoto týdne Kyjev uvedl, že v rozlehlém závodě Azovstal zůstává více než 1 000 jeho vojáků, z nichž mnozí jsou zranění, a ukrývají se v labyrintu bunkrů a tunelů ze sovětské éry před Rusy, kteří nyní ovládají Mariupol.

V rámci humanitární mise koordinované OSN a Červeným křížem byly z obléhaného místa evakuovány ženy, děti a starší lidé.

Twitter, který se Musk snaží koupit v rámci transakce za 44 miliard dolarů, zaznamenal v důsledku války na Ukrajině prudký nárůst uživatelů.


Musk, který má více než 92 milionů sledujících, před časem Twitter využil k tomu, že vyzval Vladimira Putina k "osobnímu souboji" kvůli Ukrajině.

Minulý měsíc tento reagoval šéf společnosti Tesla narozený v Jihoafrické republice na ukrajinskou prosbu o internetové služby tím, že aktivoval svou satelitní širokopásmovou službu Starlink a poslal zařízení, aby pomohlo zajistit připojení v oblastech  zasažených ruskými vojenskými útoky.
 

Rusko odmítá přijímat mrtvoly ruských vojáků z Ukrajiny

12. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

Ukrajina v márničních mrazničkách skladuje  mrtvoly ruských vojáků. Většina z nich nemá doklady. Ukrajina provedla analýzu jejich DNA a Rusko by je mělo identifikovat podle svého seznamu DNA ruských vojáků a předat mrtvoly pozůstalým. Odmitá to dělat. Rusko zřejmě nechce přiznat, kolik jeho vojáků na Ukrajině zahynulo.

Ovšem řadoví občané Ukrajiny, kteří byli svědky zvěrstv, páchaných ruskými vojáky před jejich smrtí, se nedívají na možnost jejich důstojného pohřbu příliš vstřícně.

Děsivá reportáž Lindsay Hilsum z Channel 4 News. Jen na Youtube ji od středečního večera zhlédlo čtvrt milionu diváků:

O spektakulárním útoku na ruský tank hluboko v ruském zázemí

12. 5. 2022

čas čtení 6 minut

Čínská televize zveřejnila tento záběr dramatického výbuchu ruského tanku hluboko na Rusy ovládaném území, nedaleko ruských hranic. Skutečnost, že tento záběr čínská televize odvysílala, je informací nejen pro čínské televizní diváky, ale i významným signálem pro Rusko:

Tento text v čínštině

鳳凰記者#盧宇光 烏克蘭東部採訪途中死裡逃生 緊急減速避險 警戒坦克被炸飛 #俄烏局勢【下載鳳凰秀App,發現更多精彩】

znamená česky:

Reportér Phoenixu #Lu Yuguang unikl smrti na východní Ukrajině při pokrývání zpráv, nouzové zpomalení, aby se vyhnul nebezpečí, vyhození strážního tanku do vzduchu #RuskoUkrajina [Stáhněte si aplikaci Phoenix Show a zjistěte více].

(Na účtu Ukraine Weapons Tracker)najdete desítky zničených ruských tanků a obrněných vozidel.)

Jeden komentátor upozorňuje, že k útoku došlo tak hluboko v Rusy ovládaném zázemi v Doněcku, že by je to mělo velmi znepokojovat. Pokračuje:



30683

O roli kritiky a pochybností ve vědě

12. 5. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Setkávám se s názorem, že věda (myslí ta přírodní, experimentální) je založena na pochybování a kritickém myšlení, což bývá často nepřímý nátlak na to, aby člověk uznal nějakou pitomost, protože by měl přece mít k jejímu odmítání kritický a pochybovačný postoj. Musím začít tím, že triumf vědy spočívá nikoli v jejích teoriích, o nichž si právem můžeme myslet, že jsou dočasné, ale spočívá v jejích experimentech, které fungují v technické praxi. Pochybování a kritické myšlení ve vědě není účelem vědy, ale je prostředkem k hledání postupů, které v reálném životě obstojí. Kdyby někdo řekl, že nebude používat žárovku nebo nepůjde na operaci slepého střeva, protože pochybování a kritický přístup znamená nevěřit v to, že budou fungovat, byl by šílenec. 

 18591

Válka spravedlivých

12. 5. 2022 / Pavel Urban

čas čtení 4 minuty

Dejme tomu, že Ukrajina válku vyhraje. Že ubrání alespoň status quo z počátku tohoto roku. V tom případě váha Západu ve světě vzroste. A váha USA vzroste dvojnásob. 

To je pravda. Co z té pravdy ovšem vyvodíme, to závisí na našich prioritách. 

Jste-li strategicky uvažujícím Američanem, je logické, že vnímáte válku na Ukrajině především americko-ruskou optikou. Pro mnoho (a možná většinu) takových Američanů může být posílení vlivu USA hlavním důvodem, proč se v celém konfliktu angažovat víc, než jen "diplomaticky". Jste-li citlivá ruská duše zraněná vyhlídkou, že by pro Rusko měla platit stejná pravidla, jako pro Česko, Španělsko a podobné nuly, pak je logické, že rovněž vnímáte "speciální vojenskou operaci" především jako rusko-americký konflikt. USA jsou nepřítel, kterého je možné brát vážně, aniž by utrpěla ruská velikost. Či nadutost; nehodící se škrtněte. 

30478

Kombinace rodič a učitel v zajetí dezinformačních bludů může být velmi nešťastná

12. 5. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 10 minut


"V ČR je dlouhodobě problém s výběrem vhodných kandidátů učitelství, jejich přípravou, celoživotním vzděláváním, motivací, společenským postavením. Komplexní problém, v němž se jednotlivé faktory navzájem ovlivňují. Vyšší míru informační gramotnosti by bylo možné očekávat pouze při pečlivějším posuzování osobnostních předpokladů učitelů (studentů učitelství). To nepomůže nikdy zcela, v populaci i mezi učiteli prostě bude určité procento lidí, kteří jsou dezinformacemi zranitelní, nicméně bylo by možné ho významně snížit na případy, u nichž nerozhoduje tolik kognice jako míra frustrace a zoufalá potřeba ji utišit tím, že si vytvořím alternativní vysvětlení světa, v němž žiju a v němž nejsem spokojen či spokojena. K tomu dezinformace lidi s vysokou mírou frustrace svádějí. Mnohdy úspěšně."

Z rozhovoru na téma učitelů šířících dezinformace.

30027

Josef Středula kandiduje na prezidenta Č(L)R

12. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Souhrn doposud potvrzených aktivit Josefa Středuly ve prospěch zájmů Číny a Ruska:

V roce 2019 deník Aktuálně.cz odhalil, že skupina PPF financovala pro-čínskou komunikační kampaň v Česku. Skupina PPF platila PR agenturu Tomáše Jirsy (Info.cz), která následně zadarmo řídila komunikaci vybraných politiků. Mezi nimi byl i Josef Středula, za kterého tato agentura dle svého účetnictví psala články do českých médií, například na téma obchodní války USA-Čína. (https://zpravy.aktualne.cz/domaci/trikolora-i-stredula-vydavatel-infocz-pracoval-pro-politiky/r~35d7f45a1b4211eab1410cc47ab5f122/)

V lednu 2021 ČMKOS pod vedenim Josefa Středuly prosazoval vůči vládě, aby z tendru na Dukovany nevylučovala Rosatom. A to navzdory v té době veřejně známému varování českých bezpečnostních institucí. https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/dukovany-tendr-pustte-tam-vsechny-rusko-dukovany.A210127_094857_ekonomika_map1

V květnu 2022 se vedoucím prezidentské kampaně Josefa Středuly stává Miroslav Sklenář, který tři roky pracoval pro krycí firmu čínské rozvědky CEFC (posléze CITIC), dále figuroval v Smíšené česko čínské komoře vzájemné spolupráce. Za svou práci pro čínské subjekty byl Sklenář dříve vyhozen z pozice poradce ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-stredulovu-kampan-povede-protokolar-tri-prezidentu-201560

 18696

Jak se mi rozbil kuchyňský sporák

11. 5. 2022 / Radek Mokrý

čas čtení 3 minuty

Hlavní zrada je v zaplacení spotřebiče i když jsem v nouzi. Lidé nejdřív pobírají příspěvek na bydlení a tam je vychovají v tom, že nejprve je nutné zaplatit a s potvrzením o zaplacení žádat. Když chudým lidem odejde důležitý spotřebič, koupí ho pokud mohou, ale nezbude jim třeba i na jídlo. Pak je snadné je namanévrovat do predátorských půjček.


Podle Jurečky budou zásadní problémy s okamžitou hmotnou pomocí vyřešeny do 14 dní. Jsem zvědavý jak. Byl jsem se těsně před válkou na Ukrajině podívat, jestli bych si i já mohl něco od státu okamžitě hmotně "uloupit".

Krátce po sobě mi odešly do věčných lovišť automatická pračka a kuchyňský sporák. Kdy jindy se vypravit na sociálku.

Czech Republic becomes a member of the UN commission for human rights, but is racist towards Ukrainian refugees

11. 5. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

 

On Tuesday, the Czech Republic became a member of the UN Commission for Human Rights, replacing Russia. However, on that very day the Czech Home Secretary Rakušan announced that the country will assume a "stricter" attitude towards Ukrainian refugees because "some of them are economic migrants". He meant Roma. The Czech Republic is deeply racist towards the Roma minority and while it has on the whole welcomed Ukrainian refugees, it has often shown hostility to Roma refugees from Ukraine. This is deeply unfair, considering that Roma fight against the Russian invasion just as any other Ukrainian:



Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
19154