Vakcína Sputnik V je klasickou ukázkou z "Encyklopedie ruského prvenství"

8. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
 

"Encyklopedie ruského prvenství" je kniha shrnující skutečné či údajné průkopnictví ruské vědy ve světovém měřítku. Jedná se arci o publikaci zhola zbytečnou, neboť je všeobecně známou a nezpochybnitelnou skutečností, že princip digitálního počítače vymyslel v 17. století ruský inženýr Kompjútěr Ajbíemovič Sčetčik (Компьютер Айбиемович Счетчик), kdežto ropu objevil v roce 1492 sibiřský chemik Benzín Kerosinovič Něftěnko (Бензин Керосинович Нефтенко).


Do shora zmíněné encyklopedie můžeme směle zařadit také ruskou proticovidovou vakcínu Sputnik V, v jejímž případě Putinova vláda udělala vše proto, aby preparát přišel na trh jako vůbec první na světě.

Došlo k tomu vloni v srpnu, po testech provedených na pouhých několika desítkách dobrovolníků a "non-blind" studii účinků, před třetí fází mezinárodně uznávaných testů, které jsou klíčové pro zjištění bezpečnosti a účinnosti vakcín. Mimořádná mezinárodní skepse k této vakcíně do doby, kdy projde skutečnými standardními testy - jež si vyžadují čas - je tedy plně namístě. Stejně jako obvinění ruských úřadů, že projekt záměrně "postrkovaly" kvůli politickým ziskům a na úkor zdravotních rizik uživatelů.

Jak údajně prohlásil sovětský armádní generál Nikolaj Fjodorovič Vatutin na závěr Golikovem prohrané třetí bitvy o Charkov v březnu 1943, není ani tak důležité být někde první, jako udržet se.

Vatutin zabitý 28. února 1944 v pouhých 42 letech ukrajinskou UPA (část jeho rodiny žije v ČR) představuje bezesporu dodnes nedoceňovanou postavu ruských dějin.

Totéž, co platilo o uspěchaném obsazení Charkova, platí i o ruské vakcíně proti koronaviru.

A samozřejmě nejen o ní.

-1
Vytisknout
8101

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2021