Dvě pražské noclehárny pořádají sbírku zimních bot a šatstva pro lidi bez domova, mrazy mohou způsobit zbytečné ztráty na životech

11. 2. 2021

čas čtení 1 minuta
tisková zpráva


11.2.2021 - Dvě pražské noclehárny zahájily sbírku zimního oblečení a obuvi pro lidi bez domova. Lidé mohou zimní oblečení nosit do nocleháren Smíchov (Nádražní 12) a Michle (Chodovská, areál plynárny Michle). Do hlavního města dorazily velké mrazy, takže některým lidem na ulici může jít o život.

 

 

V současné době je největší zájem o pánskou obuv od velikosti 43 a oblečení velikosti L, XL, XXL. Tyto oděvy je možné přinést do dvou zařízení, která o ně aktivně projevila zájem,“ informovala předsedkyně výboru pro sociální politiku ZHMP a zastupitelka Eva Horáková (Piráti)

Podle Horákové má hlavní město koordinátora, který pro lidi bez domova nepřipravené na takto nízké teploty, může zajistit odvoz do zařízení, které má volné lůžko. V případě, že je třeba klienta zbavit vší, je odvezen do zařízení v Michli, Tam mu pomohou, poskytnou mu čisté oblečení a také nocleh.

Pokud chtějí lidé pomoci, tak nejsnazší je, zeptat se přímo lidí na ulici, zda mají kde přespat. Pokud nemají, kontaktujte městskou policii, která se spojí s koordinátorem a zajistí odvoz do zařízení s volnou kapacitu,“ vyzývá k pomoci Horáková.

Ráda bych naše spoluobčany poprosila o solidaritu. Případný dar vašeho nepoužívaného zimního oblečení a obuvi může zachránit životy. Další možností je také Nocleženka od Armády spásy, což může být hezký dárek na Valentýna, který dává smysl,“ říká k tomu Horáková.

Pro letošní zimní sezónu je na území Prahy zajištěno 529 lůžek určených k přenocování během období těch největších mrazů. Jen za letošní leden byl lidem bez domova poskytnut nocleh v 6595 případech, denní centra byla využita celkem v 7441krát.

0
Vytisknout
4451

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2021