Nikaragua: Zrození diktatury

6. 8. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Kdysi mimořádně populární levicová ikona Daniel Ortega se nikdy nesmířila s volební porážkou v roce 1990 a hodlá zůstat u moci za každou cenu. 
  • Na společnou prezidentskou kandidátku opozice uvalil domácí vězení a dalších více jak 30 opozičních politiků před volbami nechal zavřít. 

Daniel Ortega usiluje o čtvrté funkční období jako nikaragujský prezident. Avšak nadcházející volby, při nichž přední opoziční politici nesmějí kandidovat, budou fraškou, píše Gabriel Gonzalez.

Prezidentské volby proběhnou 7. listopadu - a všichni kandidáti se museli registrovat do pondělka. Stávající prezident Daniel Ortega kandidující za Sandinovskou frontu národního osvobození (FSLN) je jistým vítězem.

Jeho žena a viceprezidentka Rosario Murillová kandiduje také znova kandiduje.

EU uvalila sankce na desítky Nikaragujců kvůli vážnému porušování lidských práv a podkopávání demokracie. Na seznamu je i prezidentova manželka.

Obvinění ze strany unie hovoří o zneužití justice k politickým účelům, vyloučení opozičních kandidátů z voleb, svévolném věznění a potlačování aktivistů občanské společnosti, novinářů a opozičních poslanců - nemluvě o brutálním potlačení protestů v roce 2018.

Po úspěšné revoluci proti brutální diktatuře Anastasia Somozy v roce 1979 Ortega a FSLN vládli zemi do roku 1990. Poté Ortega prohrál volby s Violetou Chamorrovou.

Socialisté po celém světě sympatizovali s Nikaraguou a romantizovali si ji. Někteří dokonce cestovali do jihoamerické země, aby tam pracovali při sklizni kávy. Až dodnes mnozí levičáci v Latinské Americe a Evropě mají problém připustit, že se socialistická utopie v Nikaragui zvrhla.

Nicméně Ortegovi bývalí spojenci jej dávno opustili. Zesnulý Ernesto Cardenal, bývalý sandinista a teolog osvobození, se k němu obrátil zády a prohlásil: "Ortega musí odstoupit". Jeho režim označil za "novou diktaturu".

Prominentní básnířka a spisovatelka Gioconda Belliová, která se kdysi připojila k FSLN v boji proti Somozovi, obvinila Ortegu, že zradil nikaragujský sen a "stal se dalším tyranem".

Stejně jako mnoho ostatních má Belliová za to, že se Ortega nikdy nevyrovnal s volební porážkou od Violety Chamorrové v roce 1990 a chtěl se dostat zpět k moci. Po znovuzvolení v roce 2006 zůstal ve funkci dodnes.

Jeho autoritářské sklony se staly zjevnými, když vláda tvrdě potlačila celonárodní protestní hnutí v roce 2018. A když se rozdělená opozice konečně dohodla na společné nominaci Cristiany Chamorrové, nasadil drakonická protiopatření. Chamorrová musela podstoupit domácí vězení a dalších více jak 30 dalších představitelů opozice bylo od června zatčeno.

Nyní tedy Ortega rozhodně zasluhuje označení diktátor.

Podrobnosti v němčině: ZDE

1
Vytisknout
6086

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2021