Afghánistán: Vládní síly brání obležená města, Talibán hrozí útoky na politické špičky

6. 8. 2021

čas čtení 2 minuty
Zatímco vládní síly zahájily protiútok s cílem vyprostit obklíčená města, Talibán odpověděl neúspěšným útokem přímo v Kábulu. 

Po neúspěšném pokusu o zabití afghánského ministra obrany Talibán prohlásil, že může dojít k dalším útokům na vládní představitele. Povstalci se mezitím pokoušejí ovládnout obklíčená města po celé zemi.

Od května, kdy se z Afghánistánu začaly stahovat zahraniční síly, probíhají ve venkovských oblastech těžké boje.

Afghánské a americké letectvo vystupňovaly útoky proti povstalcům a Talibán prohlásil, že útok v Kábulu byl odpovědí.

Ministr byl během útoku v bezpečí a vojáci odrazili útoky, ale mluvčí ministerstva vnitra Mirwais Stanikzai oznámil, že osm lidí zemřelo a mnoho dalších bylo raněno.

Podle bezpečnostních zdrojů povstalci odpálili nálož v autě, než zahájili útok na dům jednoho z poslanců, odkud napadli ministrův dům.

Útok přišel v okamžiku, kdy afghánské ozbrojené síly zahájily protiútok u města Laškar Gah na jihu země, kde povstalci ve velkých počtech infiltrovali několik městských částí.

Armáda v úterý vyzvala 200 000 obyvatel města, aby se evakuovali před zahájením ofenzívy. Podle místních však situace v řadě případů lidem neumožňuje odjet, protože ve městě probíhají boje a řada chudších rodin nevlastní dopravní prostředky.

Povstalci se díky stažení Američanů, které má být dokončeno tento měsíc, zmocnili velkých částí venkova a klíčových pohraničních měst.

Nyní útočí na větší města, přičemž týden probíhají boje o Herát nedaleko hranic s Íránem, a Laškar Gah a Kandahár na jihu.

Pád střediska provincie Hílmand Laškar Gahu by byl masivní strategickou a psychologickou ránou vládě.

USA uvádí, že dostává zprávy o přibývajících civilních obětech a poškození kriticky důležité infrastruktury v Hílmandu a Kandaháru.

Organizace Human Rights Watch obvinila Talibán z hromadných poprav zajatých vojáků, policistů a civilistů obviňovaných z vazeb na vládu.

"Velitelé Talibánu dohlížející na tyto zvěrstva jsou také zodpovědní za válečné zločiny," uvedla v prohlášení Patricia Gossmanová z HRW.

USA a Británie také viní povstalce z páchání válečných zločinů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4806

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2021