Izrael: Na raketové útoky z Libanonu reagovalo dělostřelectvo a letectvo

6. 8. 2021

čas čtení 1 minuta
Raketová palba palestinských bojůvek by podle izraelských zdrojů nebyla možná bez souhlasu libanonského hnutí Hizballáh, které kontroluje oblast, odkud byl útok proveden. 

Izraelské ozbrojené síly oznámily první útok letectva na sousední zemi za mnoho let, který měl zasáhnout "infrastrukturu využívanou pro teror". A varovaly, že takové útoky proti teroristickým uskupením pokoušejícím se útočit na izraelské civilisty budou pokračovat a ještě zesílí.

Ve čtvrtek ráno izraelské letectvo udeřilo na jižní Libanon v reakci na raketové ostřelování severního Izraele.

Šlo o první nálet Izraelců na Libanon za mnoho let, od druhé libanonské války v roce 2006.

Podle izraelské strany bude libanonský stát volán k odpovědnosti za aktivity Íránem podporované teroristické organizace Hizballáh.

Libanonská televize Al-Manar kontrolovaná Hizballáhem oznámila, že izraelská letadla provedla dva nálety na předměstí města Mahmúdíja asi 12 km od hranice.

Podle izraelských zdrojů byl zasažen v dané oblasti ještě další cíl spojený s raketovou palbou.

Ve středu odpoledne byly z Libanonu odpáleny tři rakety, z nichž dvě vybuchly poblíž pohraničního izraelského města Kirjat Šmona.

Armáda nejprve reagovala dělostřeleckou palbou a obyvatelům Kirjat Šmony bylo doporučeno, aby se přemístili do krytů.

Podle izraelských bezpečnostních zdrojů byl útok proveden palestinskými skupinami v Libanonu a nikoliv Hizballáhem. Je nicméně nepravděpodobné, že by tyto skupiny mohly v daných oblastech operovat bez souhlasu Hizballáhu, který kontroluje velkou část příhraničního území.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5266

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2021