Boris Johnson: "Thatcherová byla ekoložka, protože zlikvidovala britské uhelné doly"

6. 8. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Margaret Thatcherová byla "ranou průkopnicí zelené energie", protože zlikvidovala britské uhelné doly, vyjádřil se Boris Johnson během své problematické návštěvy Skotska. Jeho výrok byl všeobecně odsouzen jako hloupý, zabedněný a neuvěřitelně necitlivý

 

Během své čtvrteční návštěvy Skotska, kdy se Johnson odmítl setkat s premiérkou Nicolou Sturgeonovou, která ho pozvala do své oficiální rezidence v Edinburku k diskusi o proticovidových opatřeních, řekl Johnson, že "druhé referendum o skotské nezávislosti je co nejdále od vrcholu mého politického programu".

Během návštěvy u farmy vrtulníků při pobřeží regionu Moray na severovýchodě Skotska řekl Johnson: "My rozumíme významu ropného a plynárenského průmyslu pro severovýchod Skotska. Kontrakty, které byly podepsány, nelze jen tak roztrhat. Ale musíme přejít k zelené energii co nejrychleji."

Johnson dodal: "Podívejte se, čeho všeho jsme už dosáhli. Během mého života jsme přestali používat uhlí. Díky Margaret Thatcherové, která po celé zemi zlikvidovala tolik uhelných dolů, jsme měly rychlý raný start a nyní se rychle odřezáváme od uhlí vůbec."

Skotská premiérka označila tento Johnsonův výrok za "tupý a neuvěřitelně necitlivý". Napsala na Twitteru: "Životy a komunity ve Skotsku byly naprosto zdevastovány tím, že Thatcherová zničila uhelný průmysl (s obavou o osud planety to nemělo ale vůbec nic společného). Považovat to za něco, čemu se můžeme smát, je hloupé a neuvěřitelně necitlivé vůči této realitě."


Stínová labouristická ministryně zahraničí Lisa Nandy požaduje, aby se Johnson omluvil.

Skotští zelení okamžitě reagovali, že "nedovolí toryům, aby opakovali chyby z minulosti" a budou usilovat o férové změny pro zaměstnance.

Gillian Mackay, poslankyně Strany zelených ve skotském parlamentě, řekla: "Decimace uhelného průmyslu, kterou provedla Margaret Thatcherová, neměla absolutně nic společného s environmentalismsm - a všechno spolené s její odpornou protiodborářskou ideologií. Není překvapením, že Johnson chválí Thatcherovou, ale my musíme zajistit, aby jeho vláda neopakovala její činy v situaci, kdy Skotsko začíná přecházet od ropy a plynu k své obnovitelné budoucnosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE 

1
Vytisknout
9893

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2021