Tisková zpráva:

O status usedlíka v Británii lze stále žádat, odmítnutí může zvrátit soud

6. 8. 2021

čas čtení 2 minuty
Lhůta pro podávání žádostí o status usedlíka v Británii úplně nevypršela 30. června. V některých případech je možné žádat ještě i po tomto datu, upozornil česko-britský advokát Jakub Honzík, který je předsedou Asociace pro anglické právo. Podle něj se odmítnutí žadatelé mohou bránit u souduO status už zažádalo i přibližně 50 000 Čechů. Z celkového počtu 5,6 milionu žádostí jich britské úřady zatím zamítly zhruba 94 000. Dalších téměř 75 000 žádostí označily za neplatné.

Češi v Británii: Pokud máte problém s registrací, kontaktujte Good Law Project:



Důvodem pro přípustnost dodatečného podání žádosti jsou především omezení kvůli koronaviru. „Oprávněným důvodem ale mohou být i jiné zdravotní komplikace, nedostatečný přístup k internetu, zanedbání ze strany opatrovníka nebo skutečnost, že se žadatel stal obětí trestného činu. Důvody jsou definovány široce a posuzují se na základě individuálních okolností. Dodatečně zažádat může i ten, kdo už má v Británii usazené příbuzné,“ uvedl Honzík. Podle něj mají odmítnutí žadatelé právo chtít přezkumné řízení, popřípadě se mohou obrátit na soud.

Žádost o uznání statusu usedlíka je zdarma a zpravidla ji lze podat dálkově bez návštěvy úřadu. Žádost musí podat občané Evropské unie, kteří se přestěhovali do Británie před 31. prosincem 2020. Bez přiznání statusu přijdou o dosavadní práva legálně žít a pracovat v Británii, která letos v lednu Evropskou unii definitivně opustila.

Podle stanice BBC stále čeká na vyřízení přibližně 400 000 žádostí. Odborníci oslovení BBC varovali, že se z desítek až stovek tisíc občanů EU v Británii mohou stát nelegální přistěhovalci. Této hrozbě čelí i děti, které nemají britské občanství.

Asociace pro anglické právo je prvním a jediným českým spolkem advokátů oprávněných působit v Británii i Česku. K cílům asociace patří popularizace anglického práva, kterým se mohou řídit i subjekty bez přímých vazeb k Británii. Asociace vznikla loni v červnu a nyní chystá spolupráci s univerzitami a státními institucemi.

2
Vytisknout
7315

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2021