Devátá vlna, aneb O českém jakobínství, čili Ve stínu fíkusu

27. 10. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
  • Dokud bude v Česku boj s pandemií pouze předstírán, budou se dál plnit seznamy zbytečně zemřelých. 

Dosluhující populista "best in COVID" se v minulých měsících opakovaně staral o své volby místo o veřejné zdraví. Výsledkem je další vlna pandemie, která kvůli nízké míře proočkovanosti české populace přinese nové seznamy zbytečně zemřelých.


Na počátku pandemie se s ohledem na originální koronavirus SARS-CoV-2 předpokládalo, že bude třeba proočkovat nejméně 80 % populace, aby choroba přešla v cosi jako sezónní chřipku. S novějšími nakažlivějšími mutacemi byla laťka zvednuta na nejméně 90 %. Česko ale nedosahuje ani zdaleka zmíněné první mety. Plně vakcinováno ještě není ani 60 % občanů.

Představuje tedy doslova ideální terén pro další vlnu pandemie, uchycení nových mutací, případně dokonce vznik vlastních.

Že je v Evropě docela dobře možné proočkovat pořádně dokazuje třeba Portugalsko, které české xenofobní stereotypy obyčejně řadí do rubriky "jižanský svinčík". Pravdou však je, že svinčík panuje v Česku. Portugalci mají funkční vládu, která místo populistického strašení uprchlíky řeší vcelku úspěšně aktuální problémy země, místo aby ji vedla jako premiérův soukromý podnik.

Jde o zemi, která má ve vládě ministry, nikoliv makety ministrů, jež byly vybrány kvůli loajalitě k šéfovi a ochotě dávat horlivě najevo, že nikdy nespí, neustále pracují a pracují, i když vlastně není jasno na čem, jelikož stav jejich rezortu se vyvíjí od pěti k nule. Ideálem politika tam není Muž na radnici.

Namísto makety očkovací kampaně tamní vláda spustila skutečnou účinnou očkovací kampaň, takže dosáhla proočkovanosti 91 %.

Zato Češi jsou zase mistry předstírání. Jakoby chrání veřejné zdraví, jakoby propagují očkování, jakoby se věnují prevenci, jakoby poslouchají experty. České jakobínství nemá v Evropě obdoby, i když sousedé v Polsku a Maďarsku se velmi snaží o cosi podobného.

Ve stínu fíkusu mlaskají razítka na oběžnících, ale nikdo si ve skutečnosti neláme hlavu s tím, kolik lidí tentokrát zbytečně zemře. Neustále probíhá jen předvolební boj či boj o prebendy. (Pravda, někdy už spíše jen o Bendy...)

Podle vlastních představ a stereotypů je vlastně Babišovo Česko ohromně "jižanský" stát. Míra veřejného svinčíku zde zdatně soupeří s jižní Itálií a tabulkové údaje o HDP na hlavu skýtají jen pramalou útěchu.

Portugalsko je sice z hlediska HDP o něco chudší než ČR, nicméně kvalitu života opravdu nelze měřit jen penězi.

Kde mají vládu, která se skutečně stará, aby lidé zbytečně neumírali, dosahuje kvalita života mnohem vyšší úrovně než tam, kde si na pozadí černé kroniky pěstují kabinety instagramových rádoby hvězd.

Zatímco zajíždějí další rakve do pecí krematorií, rozlučme se s oběťmi politických ambicí jednoho patologického narcisty a jeho přikulovačů populárním pozdravem.

Čau lidi!

2
Vytisknout
7943

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2021