Audio-rozhovory na téma globální konflikty a lokální souvislosti

27. 10. 2021

čas čtení 2 minuty

Vědci z výzkumného programu „Globální konflikty a lokální souvislosti“ a jejich spolupracovníci začali poskytovat rozhovory o důležitých otázkách naší doby. Věnují se nejen problémům spojeným s ozbrojenými konflikty, ale hlavně různým relevantním společenským, kulturním, civilizačním, právním, politickým či ekonomickým rozporům, jež jsou rovněž předpoklady a příčinami různých dalších střetů. Dosud bylo na platformě Spotify uveřejněno v podcastu šest rozhovorů: Globální konflikty a lokální souvislosti. Můžete si je poslechnout zde:

Jakou vědu potřebuje naše společnost? Rozhovor s Martinem Profantem. 

Rozhovor s Martinem Profantem o problémech světové vědy a českých východiscích. Dr. Martin Profant pracuje ve Filosofickém ústavu AV ČR. Rozhovor připravil Martin Kopecký.

Mýtus o demokracii a právu? Rozhovor s Petrem Aghou. 

Rozhovor s Petrem Aghou o sporech o demokracii a lidská práva v éře nadnárodního práva. Dr. Petr Agha pracuje v Ústavu státu a práva AV ČR. Rozhovor připravila Miluš Kotišová.

Jaké jsou meze trhu? Rozhovor s Martinem Brabcem.

Rozhovor s Martinem Brabcem o ekonomických a etických mezích trhu. Dr. Martin Brabec pracuje ve Filosofickém ústavu Akademie věd ČR. Rozhovor připravil Daniel Veselý.

Jak porozumět zemím Dálného východu? Pomocí pochopení jejich právních systémů. Rozhovor s Michalem Tomáškem.

Rozhovor s Michalem Tomáškem o porozumění Číně, Japonsku a dalším zemím Dálného východu prostřednictvím pochopení jejich odlišných právních systémů. Prof. Michal Tomášek je proděkanem Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Rozhovor připravil Marek Hrubec.

Jaké vzdělávání potřebují občané ve společenských změnách? Rozhovor s Martinem Kopeckým

Rozhovor s Martinem Kopeckým o vztazích mezi vzděláváním občanů a politikou v aktuálních proměnách společnosti. Doc. Martin Kopecký pracuje na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Rozhovor připravil Daniel Veselý.

Etiopská racionalita na pomezí světů? Rozhovor s Janem Svobodou.

Rozhovor s Janem Svobodou o afrických přístupech ke společenským rozporům, specificky o etiopských příspěvcích k racionálnímu postoji k sociálním konfliktům. Dr. Jan Svoboda je vědeckým pracovníkem Filosofického ústavu Akademie věd ČR. Rozhovor připravil Marek Hrubec.

 

0
Vytisknout
9559

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2021