Summit COP26 v Glasgow je katastrofa

12. 11. 2021

čas čtení 4 minuty
Aktualizace, sobota dopoledne:

V sobotu byla zveřejněna nová deklarace summitu COP26 - ještě více oslabená.

Stále obsahuje formulaci "odstraňování (jen) nemodifikovaného (unabated) uhlí". Ta umožňuje další užívání uhlí pod podmínkou, že budou používat snahy zachycovat emise uhlíku.

Na jiném místě byl přidán výraz "tam kde je to  nutné".

Deklarace se však poprvé zmiňuje o nutnosti odstraňovat užívání fosilních paliv, ovšem pouze "neefektivního" užívání fosilních paliv. Zmínku o nutnosti odstranění fosilních paliv budou aktivisté považovat za pozitivní, stejně jako přes noc přidanou zmínku, že je "nutno uznat pomoc (chudým zemím) při spravedlivé změně" - tedy při odchodu od fosilních paliv.

Summit COP 26 však stále zdaleka nesplnil příslib bohatých zemí poskytnout chudým zemím 100 miliard dolarů na ten přechod.

Čína se nechce znovu setkat příští rok, ale až za pět let. V rozhovoru pro oficiální čínskou tiskovou kancelář kritizoval čínský ministr životního prostředí Zhao Yingmin, že státy nesplnily svůj příslib z Kodaně z roku 2009 poskytnout chudým zemím na boj proti globálnímu oteplování 100 miliard dolarů.

ZDE
 


Během posledního dne summitu COP26 v Glasgow je vyvíjen nátlak na státy, aby zrychlily odchod od užívání uhlí a aby se vrátily k jednání o klimatické krizi hned příští rok. Konečná rezoluce byla během jednání oslabena, avšak požadavek na nové setkání v ní zůstal.

Nwejnovější verze konečné rezoluce, zveřejněná v pátek po 7. hodině ráno, žádá, aby země zrychlily "odchodu od neomezovaného (unabated) využívání uhlí pro výrobu energie a neefektivních dotací pro fosilní paliva".

Předchozí, středeční rezoluce požadovala, aby státy "zrychlily odchod od uhlí a od fosilních paliv".
Přidání výrazu "neefektivní" má pomoci chudým zemím, aby si zachovaly určité dotace pro fosilní paliva pro chudé lidi. Tato formulace však dává alibi i státům, které chtějí zachovat státní dotace pro fosilní paliva.

 

Klimatologičtí experti už více než dvacet let bojují proti státním dotacím pro fosilní paliva a žádají jejich zrušení, státy to ignorují.

Požadavek, že státy musejí revidovat své dosavadní, neúčinné plány, odráží zoufalství mnoha stran, včetně nejzranitelnějších zemí v třetím světě.

I když bude zřejmě jednání v Glasgow prodlouženo až do konce víkendu, neexistuje šance, že by státy zpevnily své nedostatečné přísliby. ZDE

- Spojené státy odmítly přislíbit, že ukončí těžbu uhlí, a odmítly poskytnout chudým zemím odškodné za zničení klimatu. Je to absolutní selhání. ZDE 

- Australský premiér Scott Morrison byl obviněn, že na summitu COP26 v Glasgow lhal ohledně elektrických vozidel, dohodě o ponorkách a o chaosu při očkování proti covidu. Francouzský prezident Emmanuel Macron ho obvinil, že lže na světovém fóru. ZDE 

- Generální tajemník OSN António Guterres kritizoval chabé výsledky summito COP26 a požadoval zrušení obrovských dotací pro fosilní průmysl.

- Prezident summitu COP26 Alok Sharma kritizoval návrh konečné rezoluce summitu COP26 jako nedostatečný.

- Méně než 20 procent Britů si myslí, že politikové budou efektivně jednat proti klimatické krizi.

- Přísliby oznámené v Glasgow ohledně omezení emisí metanu, užívání uhlí, ohledně dopravy a ničení lesů, jsou do určité míry pozitivní, svět však přesto dál směřuje ke klimatické katastrofě.

- Nejproblematičtějšími zeměmi na summitu COP26 jsou Austrálie, Saúdská Arábie a Rusko. Jediné, co prý Austrálie přivezla na summit, bylo "dobré kafe".

- Skotská premiérka Nicola Sturgeonová je kritizována, že se navzdory rétorice Skotsko nepřipojilo k nové alianci, která chce zlikvidovat fosilní paliva. Británie se k ní také nepřipojila. ZDE 

0
Vytisknout
6959

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2021