Polsko kvůli migrační krizi "zvažuje aktivaci čl. 4 Severoatlantické smlouvy"

15. 11. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Podle polské strany "pouhá slova" k zastavení destabilizačních snah běloruského režimu nestačí. 

Polsko kvůli zhoršující se situaci na hranici s Běloruskem diskutuje s Litvou a Lotyšskem, zda aktivovat čl. 4 smlouvy o NATO, prohlásil polský premiér Mateusz Morawiecki.

"Zdá se, že je to stále více třeba. Nestačí veřejně vyjadřovat znepokojení. Nyní jsou třeba konkrétní kroky a závazky celé aliance," řekl politik.

Čl. 4 předpokládá společné konzultace o tom, zda se některý stát aliance cítí ohrožen narušením územní celistvosti, politické nezávislosti nebo bezpečnosti.

"Není pochyb, že věc zašla příliš daleko," vysvětlil polský premiér. "Už víme, že k zastavení běloruského režimu samotná slova nestačí. Víme, že budou nezbytné silnější sankce. V současné situaci každý den o tématu krize na běloruské hranici hovořím s lídry evropských zemí. Velmi úzce spolupracujeme s premiéry Litvy a Lotyšska," dodal.

Zmíněné státy se potýkají s migrační krizí na hranici s Běloruskem. Tisíce migrantů převážně z Blízkého východu táboří v Bělorusku u hranice s Polskem a dochází k četným pokusům překonat pohraniční plot.

Polsko spolu s baltskými státy obviňuje běloruského prezidenta Lukašenka, že záměrně vytváří krizovou situaci, aby destabilizoval Evropskou unii.

Oblasti kolem hranic podléhají od 2. září výjimečnému stavu a v oblasti byly nasazeny tisíce pohraničníků, policistů a vojáků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5551

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2021