Kenneth Clarke: Británie je nebezpečně blízko změně ve "zvolenou diktaturu"

19. 11. 2021

čas čtení 1 minuta
 


Za vlády Borise Johnsona je Británie nebezpečně blízko situaci, kdy by se mohla stát "zvolenou diktaturou", konstatoval nestor britské Konzervativní strany, ministr financí, spravedlnosti a držitel dalších funkcí ve vládě Margaret Thatcherové, a inteligentní konzervativní premiér, jehož Británie nikdy neměla, Kenneth Clarke.

Clarke označil způsob, jímž Johnson reaguje na konflikty způsobené brexitem, za absurdní. Ostře kritizoval Borise Johnsona za porušování ústavy. Konstatoval, že za jeho vlády je Konzervativní strana "více nacionalistická než kdykoliv za celý můj život".


"Johnson zuří, kdykoliv se snaží soudy nebo parlament jednat. Jako zvolený premiér si Johnson myslí, že nikdo nemá právo zasahovat do jeho rozhodnutí, řekl Clarke v rozhovoru pro New European. ZDE
 

Johnsonova ministryně vnitra Priti Patel nenápadně včlenila novou klauzuli do zákona o britském občanství. Nová klauzule jí dává možnost zbavit britské občany, i retrospektivně,  jejich britského občanství bez udání důvodu a aniž by o tom postiženého občana musela informovat.

Zároveň chce Priti Patel deportovat uprchlíky přicházející do Británie do Albánie, kde by se měly zpracovávat jejich žádosti o azyl, napsal list Times.  Albánie to důrazně popřela.



1
Vytisknout
5641

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2021