O extrémistickém protiukrajinském konkordátu

2. 5. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Jak se levičácká legenda Noam Chomsky stane propagandistou ultrapravicového populisty Donalda Trumpa? Velmi jednoduše.

Když kdysi komunistický Severní Vietnam vedl dobyvačnou válku proti svému antipodovi na jihu, bylo z pohledu ultralevicového propagandisty samozřejmě úplně v pořádku podporovat sovětskou a čínskou vojenskou pomoc vietnamským komunistům. Válčili přece proti americkým proxies a později proti samotným Američanům. A každý absolvent VUML, jakožto i nejrůznějších ekvivalentů na Západě, přece ví, že Američané jsou imperialisté, kdežto Sověti a Číňani nikoliv. (Vietnamští komunističtí nacionalisté ovšem mohli stejným historickým "právem", jaké si nárokovali v případě Jižního Vietnamu, napadnout i Laos a Kambodžu, jejichž území také byla v dávné minulosti z části začleněna do středověkého vietnamského státu.)


Když v roce 2022 Rusko masivně rozšířilo svou válku proti Ukrajině, je z pohledu ultralevicového propagandisty samozřejmě úplně v pořádku odmítat západní vojenskou pomoc bránícím se Ukrajincům. Válčí přece proti ruským proxies a proti samotným Rusům. A každý absolvent VUML, jakožto i nejrůznějších ekvivalentů na Západě, přece ví, že Američané jsou imperialisté, kdežto Rusové nikoliv.

Podporovat válku, v níž je cílem dobýt území nekontrolovaná určitým státem více jak sto let, a současně odmítat válku, v níž je cílem vyhnat okupanty přicestovavší na území mezinárodně uznaného státu přede dvěma měsíci, je ideově a morálně konzistentní postoj, jakmile jen důkladně objasníte, že v jednom případě se válčí proti imperialistům, kdežto ve druhém nikoliv.

A tak se z ikony světové a americké ultralevice v mžiku stane vynikající propagátor populistické ultrapravice, jež přece jako jediná "požaduje mír".

Obranné války jsou špatné, jestliže je vedou imperialisté, kdežto i útočné války jsou správné, pokud jsou vedeny proti imperialistům. Chceš snad levičáckou věrouku nějak opravovat? Neraď, nebyls v Rusku!

Jakmile jednou přijmete nesmyslný předpoklad, že Rusko na rozdíl od USA není imperialistická mocnost, ocitnete se v intelektuálském ústavu pro choromyslné a už vám není pomoci.

Imperialismus ovšem ani náhodou není Leninovo "nejvyšší stádium kapitalismu" - protože pak bychom museli hovořit o kapitalismu už přinejmenším v antické Makedonii.

Ve skutečnosti je imperialismus politika a mentalita lpějící za každou cenu na rozšiřování území do zahraničí a posilování státní moci.

Ultralevicový propagandista ultrapravicového autoritáře tohle za mnoho dekád akademické kariéry samozřejmě mohl dávno zjistit.

Brání mu v tom však patrně nezvladatelná nenávist k zemi, v níž prožil celý svůj život, která ho na rozdíl od "neimperialistického" Ruska nechala celý život z prominentní akademické pozice ostře napadat její domácí i zahraniční politiku - a kterou přesto nemůže než považovat za jediný kořen veškerého zla ve světě.

3
Vytisknout
10391

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2022