O záhadných požárech v Rusku

2. 5. 2022

čas čtení 6 minut
V Mytišči, pouhých 30 minut od Kremlu, začaly hořet ropné cisterny. Už není technicky možmné zaznamenávat všechny požáry a exploze úo celém Rusku. Také byl úspěšně vyhozen do povětří železniční most v Kursku, například...

Záhadné požáry v Rusku jsou jedním z nejzajímavějších a nejnepřehlednějších nových prvků nedávných bojů. Ale pokud jde o potvrzení jejich původu, "neříkáme ani ano, ani ne," sdělil ukrajinský činitel.


Sklad pohonných hmot v Rusku vzplál chvíli poté, co kamerový záznam zachytil jasné pruhy raket vypálených z nízko letících vrtulníků. Požár vypukl i ve vojenském výzkumném ústavu nedaleko Moskvy. Ruské alivové nádrže explodovaly i jinde.

Tyto a další podobné útoky v Rusku patří k nejzajímavějším a nejnepřehlednějším vojenským událostem posledního měsíce války. Pokud je provedla Ukrajina, představují činy kdysi téměř nepředstavitelné odvahy; jeden z nich vyvolal zvuk první letecké sirény na ruském území od druhé světové války.

 
Rusko obvinilo Ukrajinu z provedení útoku vrtulníkem a vojenští analytici naznačili, že za další požáry je velmi pravděpodobně zodpovědná ukrajinská sabotáž. Ukrajina ze své strany neučinila žádné oficiální přiznání, ale místo toho nznačila možnost svého zapojení, přičemž jeden z představitelů se vyjádřil, že požáry jsou jen špatnou "karmou" Ruska.

Nyní jeden z vysokých ukrajinských představitelů dosud nejjasněji popsal politiku své vlády v oblasti zásahů na území Ruska a označil ji za strategicky nejednoznačnou.

"Nepotvrzujeme, ale ani nepopíráme," řekl   Oleksej Arestovyč, poradce náčelníka generálního štábu prezidenta Volodymyra Zelenského.


Arestovyč v rozhovoru přirovnal tento přístup k dlouhodobé politice nejednoznačnosti Izraele v oblasti jaderných zbraní, což je další mimořádně citlivá geopolitická otázka.

"Po tom, co se děje, oficiálně neříkáme ano ani ne, stejně jako Izrael," řekl.

Palby na ruské vojenské objekty, počínaje útokem vrtulníku na sklad pohonných hmot v Belgorodu, asi 15 mil od ukrajinských hranic, z 1. dubna, vnesly do vojenské rovnice války nový prvek. Vyvolávají možnost, že Rusko po týdnech působení ničivých škod na Ukrajině začne trpět ztráty i na vlastním území.

Údery mají dvě podoby: jasný vojenský útok nízko letícími vrtulníky v blízkosti hranic a sabotáže hlouběji uvnitř Ruska.

Zprávy ruských a ukrajinských médií přisuzují úderům nebo sabotážím asi tucet požárů. Kromě úderu vrtulníkem došlo nejméně ke třem dalším požárům v ruských vojenských objektech, které se zdají být podezřelé a které byly podle vojenských analytiků velmi pravděpodobně založeny úmyslně.

A zatímco některé požáry jasně ukazují na útok nebo sabotáž - jako například dva požáry, které vypukly v rychlém sledu u palivových nádrží v Brjansku 25. dubna -, jiné zůstávají nevyzpytatelné a ani Rusko, ani Ukrajina nenaznačují souvislost s válkou.

Incidenty vyvolaly debatu o tom, zda širší soubor cílů v Rusku může ruskému lidu dokázat, že válka, kterou zatím vidí pouze v televizi a filtruje ji státní propaganda, má svou cenu i doma.

Náměstek ukrajinskéjo ministra vnitra Anton Geraščenko zveřejnil na Twitteru nápis "Zákaz kouření" vedle obrázku skladů pohonných hmot v Brjansku zachvácených plameny.

Kyjev také signalizoval, že jakékoli protiútoky proti Rusku jsou prostě součástí války, kterou Rusko začalo.

"Pokud jste se rozhodli napadnout jinou zemi, páchat masové vraždy, drtit mírumilovné lidi tanky a podporovat vražděníu, pak dříve nebo později přijde čas splatit tento dluh," řekl Mychajlo Podoljak, vyjednavač prezidenta Volodymyra Zelenského. "Takže odzbrojení skladů vrahů v Belgorodské a Voroněžské oblasti je jen zcela zdravý, přirozený proces. Karma je drsná věc."

Arestovyčův komentář k ukrajinské politice je zatím nejpřímočařejší. Stanovil nejednoznačný postoj ukrajinské vlády, i když představitelé v Kyjevě otevřeně naznačují, že Rusové by měli očekávat další záhadné požáry.

Ukrajina zatím získala veřejnou podporu Velké Británie pro přímý útok na Rusko, přičemž James Heappey, činitel britského ministerstva zahraničí, prohlásil, že údery jsou "zcela legitimní" vzhledem k roli skladů pohonných hmot a munice při ruské invazi na Ukrajinu. Heappey rovněž podpořil použití zbraní dodaných Brity a uvedl, že jejich použití k úderům uvnitř Ruska "nemusí být nutně problém".

Ruská armáda, která již dva měsíce nepřetržitě ostřeluje ukrajinská města a vojenské cíle včetně skladů pohonných hmot raketami a dělostřelectvem, 13. dubna varovala před odvetným úderem Ukrajiny.

Mluvčí ministerstva Igor Konašenkov ruským tiskovým agenturám řekl, že Rusko odpoví tím, že se zaměří na ukrajinské vedení. "Vidíme snahy o diverzi a údery ukrajinské armády na objekty v Ruské federaci," řekl. "Pokud budou tyto případy pokračovat, ruská armáda se zaměří na rozhodovací centra, včetně Kyjeva."

Po tomto varování následovaly tři velké požáry uvnitř Ruska, včetně požáru nedaleko Moskvy, ve vojenském výzkumném ústavu ve městě Tver.

V ukrajinské armádě slouží požáry v Rusku a útok vrtulníků na ruské území také k pozvednutí morálky. Poté, co se v březnu v bitvě o Kyjev přesvědčili o účinnosti taktiky malých jednotek proti ruské armádě, navrhli ukrajinští velitelé na střední úrovni pokračovat v této strategii i uvnitř Ruska.

"Neskončí to, dokud nepřivedeme válku do Ruska," řekl velitel jedné ukrajinské brigády, který požádal, aby byl identifikován pouze přezdívkou Akula, protože není oprávněn mluvit veřejně.

"Není tajemstvím, že ruský lid válku podporuje, že to není jen Putin a ostatní Rusové jsou  mírumilovní," dodal.

"Musíme v ruské společnosti vyvolat strach" z útoků na jejichzemi, aby se změnilo vnímání, dodal. "Potřebují do Ruska vysílat lidi, jako jsem já."


Zdroj ZDE

1
Vytisknout
8937

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2022