Plná konta a roztáčení inflace

4. 5. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta
Často slyším nebo čtu, že v ekonomice je příliš mnoho peněz, že lidé mají po covidové krizi na účtech velké peníze, které nyní investují a utrácejí, a tím pohánějí inflaci. Jistě je pak zcela správné, když vláda chce šetřit a když kritizuje minulý kabinet za rozhazování. Má to ovšem jeden důležitý háček: Na kom se vlastně má šetřit?

Jsou-li problém plná konta, těžko to vyřešíme tím, že necháme chudé a lidé s nízkými příjmy, aby na ně dolehla právě inflace, která je z velké části vyvolaná bohatými. Od plných kont samozřejmě může pomoci mnohem spíše zvýšení daní nebo aspoň návrat daní před rok 2021.

Zdá se mi, že argument, že je mezi lidmi mnoho peněz a že vláda musí šetřit, aby porazila inflaci, v českém veřejném prostoru ve skutečnosti znamená, že lidé s nízkými mzdami a lidé chudí svými běžnými nákupy roztáčejí kolotoč inflace. Tito lidé ale nemají ta plná konta po covidu, z nichž investují a utrácejí, aby dohnali, co zanedbali. Nemohou si koupit dva tři investiční byty, aby je inflace neokrádala.

2
Vytisknout
7236

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2022