Evakuace ocelárny Azovstal podle OSN pokračuje

2. 5. 2022

čas čtení 9 minut
 
. Moderátor ruského rozhlasu Komsomolskaja pravda Segej Mardan se raduje nad bombardováním civilistů, ale stěžuje si, že je to "málo": požaduje víc: Evakuace ocelárny Azovstal podle OSN pokračuje


"S oběma stranami konfliktu bylo dohodnuto, že civilisté, kteří téměř dva měsíce uvízli v Azovstalu - ženy, děti a staří lidé - budou evakuováni do Záporoží, kde se jim dostane okamžité humanitární podpory včetně psychologických služeb," uvedla OSN v prohlášení. "Vzhledem k tomu, že operace stále probíhají, nebudeme v tuto chvíli poskytovat další podrobnosti, abychom zaručili bezpečnost civilistů a humanitárních pracovníků v konvoji."

V rámci společné mise OSN a Mezinárodního výboru Červeného kříže bylo z továrny v Mariupolu dosud evakuováno asi 100 civilistů.
 

 - V regionu Kursk v Rusku byl vyhozen do povětří železniční most:






- Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj uvedl, že evakuace z Mariupolu bude pokračovat zítra, pokud budou splněny "všechny nezbytné podmínky". "Dnes poprvé za všechny dny války začal tento životně důležitý koridor fungovat," řekl. "Poprvé bylo na tomto území dva dny skutečné příměří."

Ve svém posledním projevu uvedl: "Budeme i nadále dělat vše pro evakuaci našich lidí z Azovstalu, z Mariupolu obecně. Organizace těchto humanitárních koridorů je jedním z prvků probíhajícího vyjednávacího procesu. Je to velmi složité. Ale bez ohledu na to, jak obtížné to bylo, bylo z oblastí bojů zachráněno více než 350 000 lidí...

    Dnes ruská vojska pokračovala v úderech na území našeho státu. Cíle, které si vybírají, opět dokazují, že válka proti Ukrajině je pro ruskou armádu válkou vyhlazovací. Jejich cílem se staly sklady zemědělských podniků. Sklad obilí byl zničen. Ostřelován byl také sklad s hnojivy. Pokračovali v ostřelování obytných čtvrtí v Charkovské oblasti, v Donbasu atd.

    Na jihu země hromadí síly a snaží se zaútočit na naše města a obce v Dněpropetrovské oblasti.

    Jaký může být strategický úspěch Ruska v této válce? Upřímně řečeno, nevím. Zničené životy lidí a spálený nebo ukradený majetek Rusku nic nedají. Pouze to zvýší toxicitu ruského státu a počet těch, kteří budou ve světě usilovat o izolaci Ruska."


- V druhém ukrajinském městě, které patří k nejneúprosnějším místům, kde ruské ostřelování trvá, stojí stovky lidí ve frontě na poště a čekají, až dostanou kuře a brambory. Stejně jako jinde v zemi, i v Charkově musely být všední instituce občanské společnosti narychlo přebudovány s cílem udržet jeho obyvatele naživu a asi 30 takových míst po celém městě se změnilo v místa pro distribuci potravinové pomoci.

Pracovníci poštovní pobočky Nova Pošta, kterým jejich zaměstnavatel platí za to, že místo pošty rozdávají potraviny, tvrdí, že do jejich nově zřízené pobočky přichází denně, sedm dní v týdnu, v průměru 3 000 lidí. Fronty řídí pomocí lístkového systému pošty.

"Není tu žádná práce. Věcí číslo 1 je momentálně humanitární pomoc," říká Ihor Šapovalov, stavební dělník, který 24. února přišel o práci a právě dostal čtvrtku kuřete. "Chceme jen poděkovat chlapům za všechno, co dělají."

Charkov je nejhůře postiženým městem, které je stále pod kontrolou ukrajinské vlády. Od začátku války před dvěma měsíci umírají a jsou zraňováni  civilisté téměř každý den v důsledku ruského ostřelování. V sobotu zemřel jeden člověk a pět jich bylo zraněno v důsledku minometné palby, uvedl regionální gubernátor.

Ve městě se začínají objevovat známky života, ale jeho ekonomika je v troskách. Naprostá většina obchodů a podniků je stále uzavřena.
 
- Propuštění Trevora Reeda, amerického vězně zadržovaného Ruskem, výměnou za odsouzeného ruského pašeráka drog ukázalo, že Washington a Moskva jsou i po invazi Vladimira Putina na Ukrajinu stále schopny o některých otázkách jednat

- Dánsko a Švédsko uvedly, že ruské špionážní letadlo narušilo jejich vzdušný prostor

Úřady uvedly, že letadlo v pátek večer vstoupilo do dánského vzdušného prostoru východně od dánského baltského ostrova Bornholm a poté vletělo do švédského vzdušného prostoru.

    "Ruský velvyslanec je zítra předvolán na ministerstvo zahraničí," uvedl v neděli na Twitteru dánský ministr zahraničí Jeppe Kofod s odkazem na "nové ruské narušení dánského vzdušného prostoru".

    Švédské ministerstvo zahraničí rovněž uvedlo, že ruský velvyslanec bude předvolán do Stockholmu.


    Dánsko je členem NATO, na rozdíl od Švédska, kde probíhá debata o tom, zda by se mělo vzdát svého nezařazeného statusu a vstoupit do aliance.


- Uvnitř Podněstří separatistické orgány mlčí o válce zuřící na Ukrajině.
"Podněsterští představitelé jsou opatrní," uvedla moldavská novinářka Alina Radu. "Válce nefandí, ale ani nekritizují vojenskou agresi Ruska."

Podněsterskou ekonomiku od zániku průmyslu ze sovětské éry ovládá malá elita. Rusko dodává Podněstří zdarma plyn, což podnikům v regionu poskytuje konkurenční výhodu oproti ostatním podnikům v Moldavsku.

Největší konglomerát, který ovládá vše od čerpacích stanic po lihovar na koňak - a fotbalový klub FC Sheriff - spoluzaložil bývalý agent KGB Viktor Gușan, který má také ukrajinský pas a vlastní nemovitosti v Kyjevě.

"Podněsterští představitelé jsou pod velkým tlakem," řekla moldavská novinářka Alina Radu. "Poprvé se ocitli v izolaci. Moldavsko i Ukrajina mají vlády, které nejsou proruské.

Podněsterské elity mají dvě možnosti: buď se řídit příkazy Putina, nejstrašnějšího diktátora současnosti, nebo mít prosperující budoucnost s Evropou."

- Analytici v Kišiněvě varují, že se šíří ruské bezpečnostní a propagandistické sítě

V nedávné zprávě Královského institutu Spojených služeb se uvádí, že cílem ruské špionážní agentury FSB je "destabilizovat Moldavsko, aby se vázaly ukrajinské jednotky na jižní hranici, aby se potlačily rostoucí proevropské nálady v zemi a aby se Západu ukázalo, že podpora Ukrajiny riskuje širší důsledky".

Valeriu Pașa z moldavského thinktanku Watchdog uvedl, že Moskva přecenila zbytky proruských nálad v zemi.

- Ruská online trollingová operace je stále více decentralizovaná a na TikToku získávají  "neuvěřitelnou sílu" dezinformace, jejímž cílem je zasít pochybnosti o událostech na Ukrajině,
varoval americký výzkumník sociálních médií.

    Darren Linvill, profesor Clemsonské univerzity v Jižní Karolíně, který od roku 2017 studuje operaci ruské  trollí farmy Internet Research Agency (IRA) napojené na Kreml, uvedl, že se jí daří vytvářet stále autentičtěji vypadající příspěvky.

    Jeho komentáře přicházejí v době, kdy britská vláda cituje dosud nezveřejněné údaje, které ukazují, že Rusko "využívá Telegram k aktivnímu náboru a koordinaci nových příznivců, kteří se pak zaměřují na profily kritiků Kremlu na sociálních sítích - spamují je proputinovskými a provojenskými komentáři".

    Linvill uvedl, že to "odpovídá tomu, co jsme viděli, že IRA dělala dříve, vzhledem k tomu, jak chápe sílu autenticity".

- Šéf demokratů v americkém Senátu Chuck Schumer prohlásil, že do balíku pomoci Ukrajině ve výši 33 miliard dolarů hodlá přidat ustanovení, které Spojeným státům umožní zabavit majetek ruských oligarchů a peníze z něj získané poslat na Ukrajinu.

- Ruský tank systematicky a záměrně střílí na obytnou budovu v Mariupolu, kde se v suterénu skrývalo 16 lidí. Ti, kdo přežili, byli druhý den Rusy odvezeni. Není známo, kde jsou.

 - Papež František kritizoval "barbarské bombardování" Mariupolu:


https://twitter.com/nexta_tv/status/1520662455508258816?s=20&t=3J7kKKLQFXbTrx5ywORNmA

0
Vytisknout
5503

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2022