Rusko zesiluje útoky proti východní Ukrajině

9. 5. 2022

čas čtení 12 minut

- Majitelé ruských chytrých televizorů, kteří se dnes dívali na Přehlídku vítězství, se setkali s protiválečným poselstvím odsuzujícím jejich prezidenta Vladimira Putina za to, že má na rukou "krev tisíců Ukrajinců".

Namísto náhledu na hlavní pořady dne se v programu ruské online televize u každého programu objevilo sdělení, které znělo:

"Na vašich  rukou je krev tisíců Ukrajinců a stovek jejich zavražděných dětí.
Televize a úřady lžou. Ne válce."

- Ruského velvyslance v Polsku polili červenou barvou během pokusu položit květiny na hřbitově sovětských vojáků.  Video vydané ruskou tiskovou kanceláří RIA nemá zvuk. Na jiných videích je slyšet skandování "Fašisti!"

-


Pes na vyhledávání min dostal medaili za své zásluhy o zemi.

Patron, dvaapůlletý Jack Russell teriér, obdržel ocenění z rukou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na slavnostním ceremoniálu v Kyjevě.
 



- Stručné shrnutí Putinova projevu: Morálka Západu upadla, NATO se na nás chystalo zaútočit. Kyjev měl získat jaderné zbraně. Bojujeme proti neonacistům. Donbas je ruský, je to pokračování Velké vlastenecké války. To je všechno.

- Putin nepromluvil o vítězství. Řekl, že ruská vojska "bojují hrdinsky v Donbasu" ale nezmínil se o Mariupolu ani o žádném jiném území, které Rusko okupovalo. Ani nenaznačil, kdy invaze skončí. Žádné vyhlášení války, žádná mobilizace. Žádné hrozby jaderným útokem.  Valerij Gerasimov, velitel ruského armádního generálního štábu, nebyl přítomen
- Putin se ve svém projevu zmínil o mrtvých a raněných ruských vojácích. USA odhaduje, že bylo dosud zabito 40 000 ruských vojáků.

 Ruská invaze na Ukrajinu odhalila nedostatky ve schopnosti Ruska provádět přesné údery ve velkém měřítku, uvedlo britské ministerstvo obrany ve své nejnovější zpravodajské zprávě:

    Na počátku invaze na Ukrajinu Rusko veřejně propagovalo svou schopnost provádět chirurgické údery a omezit vedlejší škody. Tvrdilo, že ukrajinská města budou proto před bombardováním v bezpečí.

 Protože však konflikt pokračuje nad rámec ruských předválečných očekávání, ruské zásoby přesně naváděné munice se značně vyčerpaly.

To si vynutilo používání snadno dostupné, ale stárnoucí munice, která je méně spolehlivá, méně přesná a snadněji zachytitelná. Rusko bude mít pravděpodobně potíže s nahrazením již spotřebované přesné výzbroje.

- Vladimir Putin začal řečnit na Rudém náměstí v Moskvě na hlavních ruských oslavách Dne vítězství.

Začal blahopřáním vojskům k vítězství ve druhé světové válce před 77 lety a hned se zmínil o Ukrajině: "Nyní je to stejné. Bojujete za náš lid v Donbasu, za bezpečnost naší vlasti."

Vladimír Putin se trochu odklonil od své dosavadní protizápadní rétoriky a prohlásil, že Rusko oslavuje jako vážené kamarády ty ze spojeneckých armád, včetně Angličanů, Francouzů a Američanů, kteří bojovali po boku Sovětského svazu ve druhé světové válce.

Dále pak uvedl, že se obrací na ozbrojené síly Ruska a "domobrance Donbasu" s tím, že bojují na své půdě za obranu Ruska.

- V Novosibirsku zatčen muž za to, že nesl plakát: Stydím se za vás, vnuci!

 
 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal ke Dni vítězství prohlášení, že Ukrajina ve válce zvítězí. Napsal to na svém oficiálním kanálu na Telegramu:

    Ukrajinský ministr obrany Ukrajiny na svém facebookovém profilu uvedl: "Bojujeme za svobodu našich dětí, a proto zvítězíme. Nikdy nezapomeneme na to, co naši předkové udělali ve druhé světové válce, která zabila více než osm milionů Ukrajinců. Již brzy budou na Ukrajině dva dny vítězství. A někdo nebude mít žádné.

    Tehdy jsme zvítězili my. Zvítězíme i nyní. A Chreščatyk uvidí přehlídku vítězství - Vítězství Ukrajiny! Šťastný den vítězství nad nacismem! Sláva Ukrajině!"

Chreščatyk je hlavní ulice v hlavním městě Ukrajiny Kyjevě.


- Traumatizovaní ukrajinští uprchlíci, kteří hledají útočiště ve Velké Británii, budou podle odborníků možná muset čekat dva roky, než se jim dostane specializované terapie, která jim pomůže vyléčit se z válečných hrůz.


Terapeuti, kteří se specializují na léčbu válečných traumat, uvádějí, že se setkávají s tím, že čekací lhůty na specializovanou léčbu, kterou uprchlíci potřebují, jsou v britském zdravotnictví dva roky.

- Čínský vývoz do Ruska rychle klesá, zatímco ruský vývoz do Číny prudce vzrostl:


    Čínský vývoz do Ruska v dubnu již druhý měsíc klesal, protože severní soused Číny se potýká s hospodářskými sankcemi, zatímco ruské dodávky do Číny prudce vzrostly, což je balzám pro těžce postižené ruské firmy, které čelí mezinárodní hospodářské izolaci.

    Podle pondělních výpočtů agentury Reuters založených na celních údajích se dodávky do Ruska v dubnu oproti předchozímu roku v dolarovém vyjádření snížily o 25,9 % a zhoršily se tak ze 7,7% poklesu v předchozím měsíci.

    Dovoz z Ruska však v dubnu vzrostl o 56,6 %, zatímco v březnu se zvýšil o 26,4 %.

    Rusko je pro Čínu významným zdrojem ropy, plynu, uhlí a zemědělských komodit.

    V lednu až únoru se čínský vývoz do Ruska zvýšil o 41,5 % a dovoz z Ruska o 35,8 %.


- Evropská unie by měla zvážit zabavení zmrazených ruských devizových rezerv, aby pomohla uhradit náklady na poválečnou obnovu Ukrajiny,
uvedl šéf její zahraniční politiky Josep Borrell v rozhovoru pro Financial Times.

EU a její západní spojenci omezili devizové rezervy ruské centrální banky od doby, kdy země zahájila invazi na Ukrajinu, akce, které Moskva označuje za "speciální vojenskou operaci".

Borrell listu řekl, že by bylo logické, kdyby EU udělala to, co udělaly USA s aktivy afghánské centrální banky po převzetí moci Talibanem.

Washington po vojenském převzetí moci Talibanem zmrazil afghánské finanční prostředky a část hodlá použít na pomoc afghánskému lidu, zatímco zbytek si ponechává k případnému uspokojení žalob proti islamistickým bojovníkům v souvislosti s terorismem.


- Britský ministr obrany chce v Den vítězství "poukázat na absurditu ruských generálů


Vladimir Putin a jeho nejbližší politické okolí invazí na Ukrajinu "zrcadlí fašismus" nacistů, řekl v pondělí ráno před každoroční vojenskou přehlídkou Kremlu britský ministr obrany.

Ben Wallace rovněž obvinil prezidenta Putina z únosu každoroční připomínky vítězství Sovětského svazu nad nacistickým Německem - a řekl, že vysocí politici a generálové země jsou spoluviníky.

"Invazí na Ukrajinu Putin, jeho nejbližší okolí a generálové nyní zrcadlí fašismus a tyranii před 70 lety a opakují chyby totalitních režimů minulého století," řekl Wallace v projevu v Národním armádním muzeu v Londýně.

"Jejich nevyprovokovaná a nezákonná invaze na Ukrajinu, útoky proti nevinným občanům a jejich domovům a rozsáhlá zvěrstva - včetně záměrného páchání na ženách a dětech - kazí památku na minulé oběti a kdysi hrdou světovou pověst Ruska."


- Obyvatelům Ruskem okupovaných oblastí Záporožské oblasti odebraly ruské úřady osobní doklady
, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve své poslední aktualizaci s tím, že jim budou vráceny "na základě jejich účasti na slavnostních akcích ... Dne vítězství".
 

- Francouzský prezident Emmanuel Macron má v pondělí odcestovat do Berlína na jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem a pronést důležitý projev. Bude to jeho první zahraniční cesta od znovuzvolení a očekává se, že Ukrajina bude na programu jednání obou lídrů na prvním místě.

- Ukrajina zvítězí nad Ruskem, jako v roce 1945 zvítězila svoboda nad nacistickou diktaturou, řekl Scholz v televizním projevu u příležitosti 77. výročí Dne vítězství v Evropě. Scholz, jehož vztahy se Zelenským jsou chladné, zatím neřekl, zda přijme pozvání na pondělní cestu do Kyjeva.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij potvrdil, že při víkendovém bombardování školy v Bilohorivce zahynulo 60 lidí, kteří se v ní ukrývali.
Organizace spojených národů útok odsoudila a generální tajemník António Guterres uvedl, že je jím "zděšen".

- Více než 170 civilistů bylo úspěšně evakuováno z ocelárny Azovstal v Mariupolu a dorazilo do Záporoží. Úřady uvedly, že celkem bylo z Azovstalu a Mariupolu evakuováno více než 600 lidí.

- Příslušníci ukrajinského praporu Azov, kteří uvízli uvnitř ocelárny Azovstal v Mariupolu, mezitím uvedli, že se obávají, že budou zabiti, pokud je zajmou ruské síly, a prosili ukrajinské úřady, aby pomohly zajistit jejich odchod. V rozhovoru pro média z nitra obléhaných oceláren poručík Ilja Samojlenko slíbil, že bude bojovat dál, a prohlásil, že kapitulace by byla "darem" nepříteli. Zelenskij uvedl, že ukrajinská armáda nemá těžké zbraně, jichž by bylo zapotřebí k záchraně azovských bojovníků v Mariupolu.

- Americký prezident Joe Biden a další představitelé zemí G7 uskutečnili se Zelenským videohovor na důkaz jednoty před ruskými oslavami Dne vítězství. Skupina G7 uvedla, že se zavázala k postupnému vyřazení nebo zákazu ruské ropy, a odsoudila Putinovu invazi na Ukrajinu. "Jeho činy přinášejí hanbu Rusku a historickým obětem jeho lidu," uvedla skupina v prohlášení s odkazem na roli sovětského Ruska při porážce nacistického Německa.

- Nové zákazy vydávání amerických víz více než 2600 ruským a běloruským vojenským představitelům zahrnují i personál, který pravděpodobně působil v Buče, městě u Kyjeva, které se stalo synonymem válečných zločinů, uvedl americký státní tajemník Antony Blinken.

    Britská vláda rozšířila sankce proti Rusku o trestná dovozní cla na ruské drahé kovy a zákaz vývozu některých britských výrobků.


- Ruské nálety v neděli zranily jednu ženu a vyřadily z provozu elektřinu v šesti osadách v Oděské oblasti, uvedly úřady.

0
Vytisknout
5913

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2022