Rusku "se nedaří obnovit bojeschopnost jednotek stažených z Ukrajiny"

13. 5. 2022

čas čtení 1 minuta
Vzhledem k výraznému úpadku ruského obranného průmyslu v důsledku uvalených sankcí není Rusko schopno plně obnovit bojeschopnost vojenských jednotek stažených z Ukrajiny.

Vyplývá to ze zpráv Hlavního zpravodajského ředitelství ministerstva obrany Ukrajiny, uvádí Ukrinform.

"Důsledkem ekonomických sankcí uvalených předními světovými mocnostmi na agresorskou mocnost je výrazný úpadek ruského vojensko-průmyslového komplexu. Rusové, kteří během války na Ukrajině ztratili velkou část svého vojenského a technického potenciálu, jsou nuceni dodávat vybavení a výzbroj vyráběné v 50. až 60. letech 20. století," uvedlo obranné zpravodajství.

Nicméně, jak bylo uvedeno, situace vedení Kremlu neomezuje, protože to se nestará o "potravu pro děla".

"Vždy bude existovat něco, co v depech po desetiletí rezivělo a co si v té době ani země třetího světa nepřály kupovat," stojí v prohlášení.

Vojenská rozvědka hlásí, že většinou dochází k problémům s dodávkou techniky z dlouhodobých skladů příslušným útvarům. Místní velitelé jsou však nuceni hlásit, že jsou plně vybaveni a připraveni k boji.

V průběhu dubna byla ze skladovacích základen po celém Rusku odstraněna tato výzbroj: 28 samohybných houfnic Akacija (z 94. arzenálu (Omsk); 15 samohybných houfnic Msta-S, 5 samohybných houfnic Akacija a 20 samohybných houfnic Gvozdika (z arzenálu v Gagarinském, Sverdlovská oblast); 15 raketometných systémů Uragan a 11 odpalovacích zařízení taktických raket Točka-U (ze 109. arzenálu (Batarejna, Irkutská oblast).

Kromě toho se obnovuje bojová schopnost Ruska i zbraněmi a vojenským vybavením odstraněným ze skladu 239. střediska mobilizačního nasazení (Bogučar).

"Nyní se rezavá a prohnilá vojensko-technická ozvěna ‚velké minulosti‘ Kremlu stává základem ‚současnosti‘ Ruska," dodala vojenská zpravodajská služba.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4954

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2022