Jen v dubnu bylo na Ukrajině zabito téměř 100 dětí, sděluje Unicef

13. 5. 2022

čas čtení 11 minut
- Toto je Natalia a její jedenáctiletá dvojčata Jana a Jaroslav. Když zasáhla ruská kazetová bomba nádraží v Kramatorsku, Jaroslav byl v jeho budově. Natalia a Jana byli na nástupišti a čekali na čaj od dobrovolníků. Nyní jsou ve Lvově.
 

- Podle dětského fondu OSN bylo jen v dubnu na Ukrajině zabito téměř 100 dětí, ale skutečná čísla mohou být výrazně vyšší.


Zástupce výkonného ředitele Unicefu Omar Abdi vystoupil na zasedání Rady bezpečnosti OSN:

"OSN ověřila, že jen za tento měsíc bylo zabito téměř 100 dětí, a domníváme se, že skutečná čísla jsou podstatně vyšší."

Varoval, že válka na Ukrajině způsobuje "krizi v oblasti ochrany dětí a dětských práv".

Další děti byly zraněny a čelily závažnému porušování svých práv, miliony dětí byly vysídleny.

Abdi rovněž požadoval ukončení bombardování ukrajinských škol a dodal, že každá šestá škola podporovaná Unicefem na východě Ukrajiny byla od minulého týdne "poškozena nebo zničena".

Řekl: "Stovky škol po celé zemi byly údajně zasaženy těžkým dělostřelectvem, leteckými údery a dalšími výbušnými zbraněmi v obydlených oblastech."

 - Příbuzní a příznivci ukrajinských bojovníků, kteří se ukrývají v ocelárně Azovstal, ve čtvrtek demonstrovali v Kyjevě a prosili o jejich záchranu

Ruské síly ostřelují ocelárnu v jižním přístavu Mariupol, poslední baštu ukrajinských obránců ve městě, které je nyní po více než dvou měsících obléhání téměř zcela pod kontrolou Ruska.

Mnoho civilistů, kteří se v továrně ukrývají, bylo evakuováno, ale s Moskvou nebylo dosaženo dohody o propuštění stovek bojovníků, z nichž někteří jsou zraněni.

Demonstranti, většinou ženy, pochodovali centrem Kyjeva, drželi transparenty a skandovali: "Zachraňte obránce Mariupolu, zachraňte Azovstal", "Sláva hrdinům Mariupolu" a "Zachraňte armádu Azovstalu".

Maria Zimarevová, jejíž příbuzná je mezi bojovníky praporu Azov, se rozplakala:

"Chci, aby se všichni obránci, kteří tam jsou, vrátili domů, aby mohli pokračovat v normálním životě se svými dětmi a příbuznými."

"Lidé ukrytí v ocelárnách umírali na zranění, která by se dala normálně léčit," řekla Tetiana Pogorlova:

Nikdo se je nepokouší zachránit. Nemůžeme dělat nic jiného než se scházet na takových demonstracích a vznášet požadavky na naše úřady.

Na demonstraci v hlavním městě byla také obyvatelka Mariupolu Alina Nesterenko:

"Podmínky, ve kterých se nacházejí, jsou strašné. Nemám slov, abych je popsala. Proto jsme tady. Prosíme, prosíme všemi možnými způsoby, žádáme o záchranu našich blízkých."


- Soud v Kyjevě projedná první proces s válečným zločinem od doby, kdy Vladimir Putin nařídil invazi na Ukrajinu, když v pátek na lavici obžalovaných usedne ruský voják obviněný z vraždy 62letého civilisty.

- Tento přelomový okamžik přichází v době, kdy počet zločinů registrovaných ukrajinskou generální prokuraturou přesáhl 11 000 a kdy Unicef oznámil, že jen v dubnu bylo ve válce zabito nejméně 100 dětí.

Obviněným, který se dostaví před kyjevský okresní soud, je Vadim Šysimarin, 21letý velitel tankové divize Kantemirovskaja, který je v současné době v ukrajinské vazbě. Seržant Šysimarin bojoval v Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, když 28. února v obci Čupachivka zabil civilistu. Je obviněn z toho, že střílel na civilní automobil poté, co se jeho konvoj vojenských vozidel stal terčem útoku ukrajinských sil. Poté s autem ujel spolu s dalšími čtyřmi vojáky, když se snažil uprchnout před ukrajinskými bojovníky. Podle prokuratury Šysimarin zastřelil neozbrojeného muže, který jel na kole a telefonoval, poté, co dostal rozkaz "zabít civilistu, aby nás neohlásil ukrajinským obráncům".

- Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková uvedla, že probíhají "velmi obtížná jednání" o evakuaci 38 těžce zraněných bojovníků z obléhané ocelárny Azovstal v ukrajinském přístavním městě Mariupol výměnou za ruské válečné zajatce.
"Pracujeme krok za krokem. Vyměníme 38 osob, pak budeme pokračovat dál," řekl Vereščuk.

- Počet lidí, kteří uprchli z Ukrajiny před ruskou invazí, přesáhl 6 milionů, uvedla agentura OSN pro uprchlíky. Dalších 8 milionů lidí bylo nuceno opustit své domovy a jsou vysídleni uvnitř Ukrajiny, uvádí Mezinárodní organizace pro migraci.

- Vedoucí představitelé Evropské unie plánují příští měsíc posoudit členství Ukrajiny v EU,
uvedlo francouzské ministerstvo zahraničí. Žádost Ukrajiny o členství v EU posuzuje Evropská komise a bude "projednána na úrovni hlav států a vlád na zasedání Evropské rady v měsíci červnu", uvedl mluvčí ministerstva.

- Finsko musí po ruském útoku na Ukrajinu "neprodleně" požádat o vstup do NATO, prohlásili jeho prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová. Očekává se, že sousední Švédsko bude následovat jejich příkladu, a oba vedoucí představitelé uvedli, že "v nejbližších dnech" budou podniknuty kroky k rozhodnutí o podání žádosti, a dodali, že členství v NATO posílí bezpečnost Finska. Vedoucí představitelé členských států NATO toto oznámení uvítali.

- Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko bude "rozhodně" vnímat finské členství jako hrozbu. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Moskva by byla "nucena přijmout reciproční kroky ... k řešení vzniklých hrozeb pro svou národní bezpečnost", pokud by Helsinky požádaly o vstup do NATO.

- Rusko by podle zpráv mohlo zítra, den poté, co finští představitelé prohlásili, že podají žádost o vstup do NATO, přerušit dodávky plynu do Finska. Klíčoví finští politici byli varováni, že Rusko by mohlo v pátek zastavit dodávky plynu, uvedl místní deník Iltalehti s odvoláním na nejmenované zdroje.

- Rada OSN pro lidská práva přijala rezoluci o vyšetřování trýrání ze strany ruských vojsk v částech Ukrajiny, které byly dříve pod jejich kontrolou, s cílem pohnat odpovědné osoby k odpovědnosti. Rezoluce byla přijata výraznou většinou hlasů, přičemž 33 členů hlasovalo pro a dva členové - Čína a Eritrea - byli proti. Dvanáct členů se zdrželo hlasování.

- Šéfka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová uvedla, že v ukrajinském hlavním městě Kyjevě bylo v posledních týdnech nalezeno 1 000 mrtvol. Řekla, že může jít o válečné zločiny.

-  Michael Carpenter, velvyslanec USA při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), uvedl, že "nejméně několik tisíc Ukrajinců" bylo posláno do takzvaných "filtračních center" v Rusku, kde jsou vyslýcháni a biti a mučeni

Americký senátor Rand Paul z Kentucky zablokoval přijetí zákona o pomoci Ukrajině ve výši 40 miliard dolarů. Paul požaduje změny v legislativě, které by zahrnovaly zavedení zvláštního generálního inspektora, který by dohlížel na to, jak je pomoc vynakládána, uvádí CNN.

"Nemůžeme zachránit Ukrajinu tím, že odsoudíme americkou ekonomiku k záhubě," řekl Paul.

Vůdce senátní většiny Chuck Schumer a vůdce republikánů Mitch McConnell nabídli, že umožní hlasování o pozměňovacím návrhu republikánského senátora. Podle CNN však Paul trval na tom, aby byl přidán k samotnému návrhu zákona.

"Balík je připraven," řekl Schumer. "Převážná většina senátorů na obou stranách parlamentu  ho chce. Nyní nás brzdí pouze jedna věc: jeden nevýznamný senátor z Kentucky brání rychlému schválení pomoci Ukrajině, protože chce na poslední chvíli přidat své vlastní změny přímo do návrhu zákona. Proti jeho změně se ostře staví mnoho členů obou stran."

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že Rusko podle New York Times zničilo 570 zdravotnických zařízení a 101 nemocnic. Vyjádření zaznělo během jeho nočního projevu k národu. Uvedl také, že ve čtvrtek byly zasaženy některé školy na severu Ukrajiny.

- Úřady ve Španělsku identifikovaly domy, společnosti a jednu luxusní jachtu patřící ruským oligarchům, kteří jsou na sankčním seznamu,
informuje agentura Reuters. V týdnech od ruské invaze na Ukrajinu Mariano García Fresno, vedoucí oddělení prevence praní špinavých peněz při Generální radě notářů, uvedl, že skupina zaznamenala zvýšenou aktivitu, když se oligarchové pokoušeli převést vlastnictví a podíly ve firmách na své příbuzné nebo spolupracovníky.

- Tento týden Evropská komise, výkonný orgán EU, uvedla, že předloží legislativní návrh na stíhání těch, kteří se pokoušeli vyhnout sankcím, například převodem svého majetku na rodinné příslušníky.

    Po přezkoumání více než 1 000 jmen mezi miliony transakcí registrovaných španělskými notáři od roku 2004 zjistil García Fresnův útvar, že sankcionovaní oligarchové měli podíly v nejméně 10 španělských a 13 zahraničních společnostech.

 Informace byly předány finančnímu zpravodajství a ministerstvu financí a koncem dubna vláda potvrdila, že zmrazila 12 fondů a bankovních účtů spojených s pěti osobami na sankčním seznamu, jakož i tři luxusní jachty a 23 nemovitostí.

- Agentura Reuters uvádí, že ukrajinské síly zapálily ruskou loď v Černém moři:

Ukrajinské síly poškodily moderní logistickou loď ruského námořnictva v Černém moři a zapálily ji, uvedl ve čtvrtek mluvčí Oděské regionální vojenské správy na jihu Ukrajiny.

 Mluvčí Serhij Bratčuk v internetovém příspěvku uvedl, že loď Vsevolod Bobrov byla zasažena poblíž Hadího ostrova, dějiště obnovených bojů v posledních dnec

- Navzdory sankcím a bojkotu vývozu ropy z Ruska se příjmy země z ropy v letošním roce zvýšily o 50 %, uvádí agentura Bloomberg s odvoláním na zprávu Mezinárodní agentury pro energii.

V roce 2022 Rusko vydělalo na prodeji ropy přibližně 20 miliard dolarů měsíčně. Tento tok příjmů podle agentury představuje vývoz přibližně 8 milionů barelů denně.

EU - navzdory svému postoji proti invazi - odebírá přibližně 43 % vývozu ropy ze země.

Dodávky z Ruska se minulý měsíc snížily o 1 milion barelů denně, což znamená, že země by mohla brzy pocítit ekonomický dopad sankcí a bojkotů.
 

0
Vytisknout
5267

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2022