Proč tolik Evropanů umírá při teplotách pod 40º C, ale Latinoameričané, Afričané a Arabové ne?

22. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

V poslední době sledujeme zprávy, ve kterých se dozvídáme, kolik lidí v Evropě umírá v důsledku extrémně vysokých teplot. Studie zveřejněná v časopise Nature Geoscience uvádí, že rozšíření systému vysokého tlaku nad Atlantikem v oblasti Azorských ostrovů vede k nejteplejším podmínkám na Pyrenejském poloostrově za posledních tisíc let. Přátelům z tropů však tyto titulky připadají podivné, protože teploty, které jen v samotném Portugalsku zabily více než tisíc lidí, jsou normální a dokonce nižší, než na jaké jsme zvyklí v Latinské Americe, ale i v Africe,v  jižní Asii a na Blízkém východě. Tak proč v  nich tolik Evropanů hyne a my ne?

Fabiano Golgo shrnuje níže uvedenou argumentaci z článku Lucase Ferreirse, odborníka ze  švýcarského Federálního institutu technologie, který vyšel v jedněch brazilských novinách. 


Ve Spojeném království přesáhla teplota toto úterý 40 °C. V Portugalsku a Španělsku dosáhla vedra 46°C, přičemž došlo k řadě lesních požárů - ve Francii oheň zničil 13 tisíc hektarů. Přibližně polovině území Evropské unie v současné době hrozí sucho kvůli dlouhodobému nedostatku srážek. Ostatní části kontinentu jsou nadále trestány spalujícím sluncem, které podněcuje silné lesní požáry a zahlcuje záchranné služby.

Teplotám 40°C v zemích, jako je Francie nebo Velká Británie, se "čelí" mnohem hůře než v Brazílii nebo v jiné tropické zemi, a to z přírodních i strukturálních důvodů. Horko v Evropě je jiné, protože je velmi horké a suché. Díky tomu naše tělo ztrácí mnohem více tekutin, protože ve vzduchu je mnohem méně vodních par, takže se pot nakonec mnohem více odpařuje. Odtud pramení problémy s dehydratací a úpalem. V Brazílii se potíme hodně, ale tento pot se tolik neodpařuje, takže neztrácíme tolik tekutin.

Dalším důvodem, proč vysoké teploty tolik ovlivňují Evropany, je nedostatečná konstrukce  staveb proti horku, protože většina domácností nemá klimatizační zařízení ani ventilátory. Podle zprávy britského ministerstva pro podnikatelskou energetickou a průmyslovou strategii z roku 2021 má klimatizaci méně než 5 % obytných nemovitostí v zemi. Čísla vztahující se k České republice jsem nenašel. Domy ve Velké Británii nejsou navrženy pro extrémní horko. Historicky jsou navrženy tak, aby udržovaly obyvatele v teple. V některých starých budovách například nejsou dobře izolovány trubky, které přivádějí teplou vodu, takže voda v nich se ohřívá mimo budovu a vniká do domů, čímž exponenciálně zvyšuje teplo v nich.

Starší lidé s pohybovými problémy mají tendenci zůstávat ve stejné místnosti, nevycházejí z domu, což zvyšuje pravděpodobnost přehřátí jejich těla. Vlhkost je zásadně důležitá pro udržení tepelné výměny našeho těla s okolím, a tím i pro udržení teploty, při které může tělo zdravě fungovat. Pokud je tedy vzduch příliš suchý, tělo hůře vyrovnává svou vnitřní teplotu. Jelikož Evropané nejsou fyziologicky zvyklí na teplo, může náhlá změna teploty vést k vážnějším problémům.

Očekává se, že oblast vysokého tlaku vzduchu, která se v současné době nachází nad Velkou Británií, se v polovině příštího týdne přesune směrem k severní a střední Evropě a dosáhne severního Balkánu, což ještě více zvýší teploty v západní a střední Evropě. Mezitím idioti nadále odmítají přijmout, že toto extrémní a abnormální oteplení je důsledkem změny klimatu způsobené člověkem.

-1
Vytisknout
7131

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2022