Šéf britských špionů říká, že Rusku na Ukrajině "dochází dech"

22. 7. 2022

čas čtení 3 minuty
Ruská armáda pravděpodobně zahájí na Ukrajině v nadcházejících týdnech určitou operační pauzu, což dá Kyjevu klíčovou příležitost k odvetnému úderu, řekl ve čtvrtek šéf britských špionů, informuje Phil Stewart.

Richard Moore, šéf tajné služby (SIS) známé jako MI6, rovněž odhadl, že ve válce na Ukrajině bylo dosud zabito asi 15 000 ruských vojáků, a dodal, že jde o "pravděpodobně konzervativní odhad".

"Myslím, že jim brzy dojde dech," řekl Moore v projevu na Aspen Security Forum v Coloradu a dodal, že ruská armáda bude mít v příštích několika týdnech stále větší potíže se zásobováním, pokud jde o personál a materiál.

"Budou se muset nějakým způsobem zastavit, a to dá Ukrajincům příležitost vrátit úder."

Téměř pět měsíců od ruské invaze na Ukrajinu Kyjev doufá, že západní zbraně, zejména rakety delšího doletu, jako jsou americké HIMARS, které Kyjev rozmístil v posledních týdnech, mu umožní v nadcházejících týdnech zahájit protiútok a znovu dobýt Rusy okupované území.

Moore zdůraznil, že je třeba, aby Ukrajina ukázala, že válku lze vyhrát – jednak pro zachování vysoké ukrajinské morálky, ale také pro posílení odhodlání Západu, pokud jde o obavy z nedostatku energie v Evropě během nadcházející zimy.

"Myslím, že pro samotné Ukrajince je důležité, aby prokázali svou schopnost vrátit úder. A myslím, že to bude velmi důležité pro jejich pokračující vysokou morálku," řekl Moore.

"Také si myslím, abych byl upřímný, že to bude důležité připomenutí zbytku Evropy, že toto je vítězné tažení Ukrajinců. Protože nás čeká pěkně tuhá zima a... nechci znít jako postava z 'Hry o trůny.' Ale zima se blíží."

"A jasně, v té atmosféře s takovým tlakem na dodávky plynu a všeho ostatního nás čekají těžké časy," řekl Moore.

Vyhlídka na ruské narušení evropských energetických dodávek je jedním z největších
globálních ekonomických a politických rizik vyplývajících z války. Evropské země se obávají, že by příští zimu mohly čelit nedostatku, pokud Rusko omezí dodávky během teplých měsíců, kdy obvykle doplňují skladovací nádrže.

Moore uvedl, že oběti války ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině pociťují hlavně chudší venkovské komunity v Rusku a že Putin ještě nenabírá síly pro konflikt z oblastí střední třídy v Petrohradu nebo v Moskvě.

"Jsou to chudé děti z venkovských částí Ruska. Pocházejí z dělnických měst na Sibiři. Neúměrně pocházejí z etnických menšin. A jsou jeho potrava pro děla," řekl Moore.

Na otázku, zda ví o Putinově zdraví, Moore odpověděl: "Neexistuje žádný důkaz, že by Putin trpěl vážným zdravotním postižením."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5217

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2022