Ruská agrese na Ukrajině: Rusové ostřelují záchranáře

12. 12. 2022

čas čtení 6 minut
- V okupované Luhanské oblasti je hlášen výbuch ve Wagnerově štábu.

Podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Haidaje došlo k výbuchu v sídle ruské státem kontrolované žoldnéřské skupiny Wagner v Kadijevce. "Jsou tam obrovské ztráty," řekl.


- Pohotovostní služba: Ruské síly ostřelují záchranáře, kteří rozvážejí vodu v obklíčeném Bachmutu v Doněcké oblasti.


Po ostřelování 11. prosince nebyly hlášeny žádné oběti, ale podle zprávy bylo poškozeno vozidlo státní záchranné služby.

Útočící Rusové jsou také překvapeni, jak rychle ukrajinští silničáři odstraňují krátery od výbuchů ruských raket na silnicích a jak rychle je nově asfaltují. Proto nyní útočí znovu na tatáž místa, tentokrát na silničáře.




 
- Ukrajina sankcionuje 7 představitelů s Ruskem spřízněné ukrajinské pravoslavné církve.


Prezident Volodymyr Zelenskij vydal 11. prosince dekret proti sedmi představitelům Ruské pravoslavné církve Moskevského patriarchátu, pobočky Ruské pravoslavné církve.

- Premiér Denys Šmyhal varoval před "výrazným" omezením dodávek energie v letošní zimě poté, co ruské raketové útoky poškodily "všechny tepelné a vodní elektrárny" v celé zemi.


- Reznikov: Ukrajinská protiofenzíva bude pravděpodobně obnovena, až půda z
amrzne

Ministr obrany Oleksij Reznikov 11. prosince uvedl, že předpokládá, že ukrajinská armáda obnoví protiofenzívu, až zamrzne půda, což umožní snadnější přesun techniky. Reznikov poznamenal, že protiofenzíva se zpomalila kvůli deštivému počasí, kvůli kterému je půda mokrá a ztěžuje pohyb na frontové linii.

- Švédsko vyčlení nový balík vojenské pomoci pro Ukrajinu, investuje do regionální bezpečnosti.

"Ukrajina je pro Švédsko prioritou," řekl švédský ministr obrany Pal Jonsson během společného brífinku s ministrem obrany Oleksiem Reznikovem v Oděse 11. prosince.

- Oficiálně: Rusko zvyšuje vojenskou aktivitu v Mariupolu v Doněcké oblasti


Petro Adriuščenko, poradce starosty Mariupolu, 11. prosince uvedl, že k ocelárně Azovstal míří neobvykle vysoký počet bojových vrtulníků.

- Více než 82 000 Ukrajinců uprchlo do USA prostřednictvím státního uprchlického programu


Americký úřad pro občanství a přistěhovalectví uvedl, že více než 82 000 Ukrajinců a jejich nejbližších rodinných příslušníků bylo podmínečně propuštěno do USA v rámci procesu Uniting for Ukraine (U4U).

- Generální štáb: Rusko nutí lidi v okupované Záporožské oblasti přijímat ruské pasy.

Ruské síly v okupovaném Melitopolu nutí obyvatele, aby si pořídili ruské pasy, aby mohli dostávat platby, informoval 11. prosince Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil.


Generální štáb: Rusko 11. prosince provedlo 5 raketových úderů, 40krát vypálilo dělostřelectvo.

Ruské síly podle armády zaútočily na sídla v Charkovské, Luhanské, Doněcké, Záporožské a Chersonské oblasti.


- Erdogan po rozhovoru s Putinem volá Zelenskému.

Zelenskij uvedl, že s Erdoganem jednal o "možném rozšíření obilného koridoru". Podrobnosti neuvedl.


- V Oděské oblasti zůstává 300 000 lidí bez dodávek elektřiny.


Podle gubernátora oblasti Maksyma Marčenka se situace po nedávném útoku ruského dronu na kritickou infrastrukturu v Oděské oblasti zlepšuje.

- Kancelář prezidenta: Rusko útočí raketomety Uragan na Kurachove v Doněcké oblasti.


Podle prezidentské kanceláře nebyly po útoku hlášeny žádné oběti. Není jasné, co bylo cílem útoku. Ve městě se nachází tepelná elektrárna Kurachove.


- Guvernér:  V Chersonu byla obnovena dodávka elektřiny pro téměř 90 % spotřebitelů.

Oznámil to 11. prosince gubernátor Chersonské oblasti Jaroslav Januševič. Podle ukrajinského soukromého výrobce elektřiny DTEK Rusové při ústupu "zcela zničili" energetický systém Chersonu.


- Ukrajinské námořnictvo: 8 ruských válečných lodí v bojové službě v Černém moři, žádné nosiče raket Kalibr nebyly spatřeny.

Před týdnem námořnictvo oznámilo, že v Černém moři byly spatřeny čtyři ruské lodě převážející 24 raket Kalibr.

- Nejintenzivnější ruské ostřelování bylo zaznamenáno v okolí města Bachmut v Doněcké obla
sti.

Podle prezidenta Volodymyra Zelenského je město "prakticky zničeno" v důsledku několikaměsíčního ostřelování ruskými jednotkami, které se ho snaží dobýt.




Toto jsou orientační odhady ruských bojových ztrát k 11. prosinci podle ukrajinských ozbrojených si
l.

 

- Putin riskuje, že kvůli vojenským neúspěchům v Donbasu ztratí podporu svých spojenců


Podle Institutu pro studium války Putin riskuje, že ztratí podporu některých bývalých zástupných velitelů a veteránů v Donbasu kvůli neúspěchu Ruska při zatlačování ukrajinských sil západně od Doněcku.


- Igor Girkin, bývalý agent ruské FSB a klíčová postava na počátku ruské války proti Ukrajině, když v roce 2014 pomohl obsadit Slovjansk v Doněcké oblasti, kritizoval  Putina, že se mu nepodařilo vytlačit ukrajinské síly z dělostřeleckého dostřelu města Doněck,
uvedl ISW.


- Ukrajina našla od začátku války přes 300 000 ruských výbušných zařízení
.

Ukrajinská Státní služba pro mimořádné situace odstranila od začátku ruské invaze více než 300 000 výbušných zařízení na ploše 76 hektarů, uvedla náměstkyně ministra vnitra Kateryna Pavličenko.

0
Vytisknout
4718

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2022